Seuraa 
Viestejä45973

Rakennetaan sellainen 200 metriä pitkä ja 25 metriä leveä hissi, joka kykenee kiihdyttämään vauhtiaan 15-20 sekuntia ylöspäin.

Saataisiin järjestettyä sellainen erilainen satasen kisa.

Millaisiin sellaisiin ns. painovoimiin voitaisiin päästä?

Ja miten korkealle hissin pitäisi nousta, jos se kiihdyttäisi vauhtiaan esim. 15 sekuntia?

Savor

;):)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

Minusta mäkihyppyyn voisi lisätä keihäitä rinteeseen tiettyyn pituuteen asti. Ne jotka eivät sitten osaa, niin terve menoa. Sanokaa terveisiä Morrisonille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
borri317
Nyt oot jo iha sekasi. Sekuntti ei oo kiihtyvyyde yksikkö.

No hyvä on.

Kykenee kiihdyttämään vauhtiaan noin 15-20 SEKUNNIN ajan.

Siis hissin vauhti kiihtyy ylöspäin koko sen ajan kun kilpailijat juoksevat satasta isossa hississä.

Savor

;):)

Ja hissiä siis voisi kiihdyttää erilaisilla kiihtyvyyksillä, jolloin kysymykseni oli, että millaisiin korkeuksiin hissi ehtisi, riippuen siitä millaisen kiihtyvyyden se milloinkin omaisi?

Entäpä millaisiin ns. painovoimiin voitaisiin päästä?

Savor

;):)

Tyhmä kysymys, mitä tämä aihe tekee historia, kulttuuri ja yhteiskunta-osiossa?

Itse aiheeseen, karkeita laskuja pääsee tekemään ihan hyvin klassisella Newtonin mekaniikalla. Käytännössä rajoittavaksi tekijäksi tulisi hissin (ja toki juoksijoidenkin massa, mutta oletettavasti pienempi), tuskin se ihan massatonkaan on. Tästä johtuen tarvittaisiin kohtalaiset kiihdyttävät voimatkin, jotta saataisiin hissi liikeelle tarpeeksi vauhdilla, jotta g-voimat kasvaisivat. Mutta vaikka voimaa löytyisikin, niin jos en väärin kikkaillut niin 2 g kiihtyvyys (kiihtyvyys 2*putoamiskiihtyvyys ylöspäin, tavanomaiseen verrattuna siis yksi g) 10 sekunninkin ajan vaatisi jo sellaiset viitisen sataa metriä latua, joka olkaa olemaan jo aika korkea olettaen että kyseinen hökötys olisi maan pinnalla rakennuksessa.

Johan ihmiset ovat juosseet kilpaa tuhansia vuosia.

Eli historiaahan se satasen juoksukin näin on ja kulttuuriakin.

Ja voihan se hissin kaivaa osittain tosiaan maan allekin.

Eipä ole vaikea ennustaa, että joskus tulevaisuudessa semmoinen rakennetaankin.

Savor

;):)

No, onhan se tosiaan ihan totta, jos juoksijan kehoon kohdistuu parin g:n kiihtyvyys, niin juokseminen voisi tosiaan olla hieman tahmeaa.
Kuitenkin se on ihan painovoimalla selitettävissä. Suuremman massan vetovoima vastustaa sen keskipisteestä poispäin pyrkivää voimaa. Newtonin kolmannen lain mukaan voimat esiintyvät aina voimapareina, eli jokaiselle voimalle on vastavoima. Tässä tapauksessa ylöspäin suuntautuvaa kiihdyttävää voimaa F = ma vastustaa painovoima G = mg.

..äh, tänään ei enää jaksa fysiikkaa, ulkona on liian kaunis ilma sellaiseen.

Eiköhän toi helpompi toteuttaa n. 30m pyörivällä vadilla jossa ois kallistettavat reunat. Lisää kierroksia ja seinät jyrkempään kulmaan niin aina tuntuis painovoima suoraan jalkojen alla.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46584

[quote="Savor"
Millaisiin sellaisiin ns. painovoimiin voitaisiin päästä?

Ja miten korkealle hissin pitäisi nousta, jos se kiihdyttäisi vauhtiaan esim. 15 sekuntia?
[/quote]

Mitä sinä meiltä tuollaisia kyselet. Et kuitenkaan saa vastaukseksi kun jotain laitostieteellistä paskanjauhantaa. Itsehän sinä tuon tiedät paremmin kuin kukaan muu. Sijoita haluamasi luvut teoriasi antamiin laskukaavoihin ja laske oikeat tulokset.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat