Seuraa 
Viestejä6960

Silpilän hallitus on aika äskettäin esittänyt vanhustenhoitoon säästötoimenpiteitä, ja esittänyt, että robottien käytöllä voisi tuoda säästöjä vanhustenhoitoon. (Ja hoitajien korvaamista opiskelijoilla yms. aika älyvapaan kuuloisia ideoita.)

Minkälaisia tehtäviä roboteille voisi uskoa esimerkiksi muistisairaan vanhuksen hoidossa? Itsellä lyö nyt tyhjää, kun en keksi oikein mitään. Lääkkeiden lajittelu on ainoa, mikä tulee mieleen, mutta lääkkeen ottoa pitää hoitohenkilökunnan valvoa. Ja se lemmikkieläin, olikos se nyt pörröinen kuutti, josta oli iloa ja seuraa vanhuksille jossain kokeilussa.

En laittanut tätä Tekniikkaan liittyvälle keskustelualueelle, koska tarkoitus on pohtia asiaa muistisairaan potilaan ja hänen hoivansa kannalta. Ja ehkä kotihoidon tai vanhustenhoidon muun hoitohenkiökunnan kannalta.

Itseni on hyvin vaikea ajatella esimerkiksi syöttörobottia tai suihkurobottia, siis miten sellainen voisi antaa hyvää hoitoa. Lääkkeenantorobottikaan ei ole helposti kuviteltavissa. Tai siis ylipäätänsä semmoista hoivaa, jossa ei tarvitsisi inhimillästä vuorovaikutusta, varsinkin muistisairaan kanssa. Terve ihminenhän osaa tunnistaa esimerkiksi nälän ja janon tunteensa, hän osaa painaa nappia, jonka avulla automaatti sulattaa mikroaterian tai annostelee lasillisen vettä, ja hän pystyy ne myös ilman kannustusta nauttimaan. Muistisairas ei tämmöiseen välttämättä pysty, jopa hänen päivittäin juomaansa vesimääräänsä pitää valvoa.

Minulla on se käsitys, että monen vanhuksen kohdalla heidän ihmisarvoaan ei kunnioiteta heidän hoivassaan. Monet joutuvat esimerkiksi kärvistelemään kotihoidon varassa, vaikka kuuluisivat oikeastaan ympärivuorokautiseen hoitoon. Laitospaikkoja on kuitenkin vähennetty rajusti, Image-lehden mukaan 2000-luvulla laitoshoitopaikkojen määrä oli puolittunut. Ilmeisesti säästösyistä. On halvempaa hoitaa kotona, vaikka se sitten merkitsiskin liian sairaiden ihmisten hoitoa kotihoidon varassa.

"Kun huonokuntoinen vanhus jätetään yksin kotiin, tilanne ei poikkea mitenkään siitä, että yksin kotiin jätettäisiin pieni lapsi, jonka luona käytäisiin kolme kertaa päivässä kurkistamassa, miten hän voi."

Image: Yksin kotona / Suomalainen vanhustenhoito voi huonosti
http://www.image.fi/image-lehti/yksin-kotona-suomalainen-vanhustenhoito-...

Tuossa kerrotaan mm. ulko-oven hälyttimestä, josta ei ole pelkästään hyvin kokemuksia.

Mutta siis tuo robotisaatio. Mitä etuja sillä voisi saavuttaa?

Sivut

Kommentit (130)

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä12312

Sipilällä on varmaankin suunniteilla oma tehdas jossa noita robotteja tuotettaisiin, valtion ollen kontrahtorina...
No, vitsi vitsi, vaan ihan vakavasti, niin ei robottilla pysty nykyteknologialla kuin psrhaimmillaan tyydyttämään joitakin ihmisten seksuaalisia perversioita.
Itse jonkin verran vanhustenhoitoa tehneenä haluaisin nähdä sen robotin joka esim. saa puhumalla vanhuksen ulos vessasta, kun on häpeissään ja yltä päältä ja koko vessa paskassa, vessanpönttö tukossa, kun on yrittänyt itse vaihtaa vaippansa ja hävittää ns. todistemateriaali.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7252

Ei vallankahvassa roikkujat halua kuulla faktoja missään asiassa koskaan missään. Päämääränä on vallassaroikunta ja vallantunteessa hekumointi.

Totta on, että roboteista ei todellisuudessa ole vanhustenhuollossa apua. Totta on moni muukin asia, joka on huudettu vallankahvaroikkujien toimesta toiseksi. Eli musta valkoiseksi.

Minkäs teet niin kauan kuin mitä kansa taputtaa ilolla käsiään vallankahvaroikkujien horinoita kuunnellen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Tässä karu kertomus, jossa jopa saattohoitoa annetaan kotihoitona, ja jossa kesti kaksi viikkoa, ennen kuin lääkäri saatiin määräämään kivuista kärsivälle kuolemaa tekevälle kipulääkettä:

Vanhusten kotihoidon arki on yhdistelmä kiireessä annettua suihkuapua, haavanhoitoa ja saattohoitamista

Ainon tila huononi nopeasti, ja pian selvää oli, että hän ei kauan eläisi. Vanhuksen toive oli saada nukkua pois omassa kodissaan. Kotihoito tilasi paikalle lääkärin. Häntä tarvittiin kahdesta syystä: kirjoittamaan Ainolle elvytyskieltopäätös ja laittamaan tippa, jotta Aino saisi tarvitsemansa kipulääkkeet (nieleminen ei enää onnistunut).

Lääkärin saapumisessa kesti kaksi viikkoa. Se tarkoitti, että jos Aino olisi tuona aikana saanut sairauskohtauksen, Hannan ja hänen työtovereidensa velvollisuus olisi ollut elvyttää häntä. Se tarkoitti myös, että kovissa kivuissa kuolemaa tehnyt vanhus ei saanut tarvitsemiaan lääkkeitä.

Hannan mukaan lääkärin aikatauluongelmat johtuivat liian suurista potilasmääristä. Saman ongelman edessä olivat myös kotihoidon muut työntekijät: muiden vanhusten lisäksi heidän oli hoidettava nyt myös kuolevaa potilasta. Hannasta se tuntui kamalalta, sillä kiire oli koko ajan kova.

”Kuolevaa ihmistä pitäisi voida hoitaa rauhassa, olemalla läsnä ja empaattinen, pitämällä kädestä ja silittämällä. Pitäisi olla aikaa kuunnella, kun ihminen muistelee, mitä on elämässään tehnyt ja mitä olisi pitänyt. Kiirettä ei saisi näyttää. Silti meillä oli kiire koko ajan.”

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä12312

Eläkerahastoiden ja kassojen pitäisi investoida hoitokoteihin ja kotihoitohenkilökuntaan, jolloin niihin kuuluvat maksajat saisivat rahoilleen jotain konkreettista vastinetta vanhuseläkepäivillään, ja uusia työpaikkoja tulisi samalla luotua. Palvelujen maksajina kunnat, joille palvelua saavat ovat maksaneet veroja.
Tiedän että tulee ongelmia, jos tilanne kohdallani menisi sellaiseksi että pitäisi omasta kodista johonkin hoitokotiin jossain vaiheessa muuttaa - haluaisin ennen sellaista tilannetta viimeiseen saakka kotihoitoa, mutta kunnon sellaista - kaikista mieluiten vaikka saappaat jalassa ruumispussissa ulos, kun jossain pannuhuoneen tai tallin nurkassa heittänyt lusikan nurkkaan.

Vierailija

Ei se homma yhteiskunnan resursseilla parane. Lontoossakin liikenne on edennyt samaa tahtia jo vuosikymmenet, vaikka infra on siinä välissä muuttunut vaikka millä mitalla.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11761

BCK kirjoitti:

En laittanut tätä Tekniikkaan liittyvälle keskustelualueelle, koska tarkoitus on pohtia asiaa muistisairaan potilaan ja hänen hoivansa kannalta. Ja ehkä kotihoidon tai vanhustenhoidon muun hoitohenkiökunnan kannalta.

Itseni on hyvin vaikea ajatella esimerkiksi syöttörobottia tai suihkurobottia, siis miten sellainen voisi antaa hyvää hoitoa. Lääkkeenantorobottikaan ei ole helposti kuviteltavissa. Tai siis ylipäätänsä semmoista hoivaa, jossa ei tarvitsisi inhimillästä vuorovaikutusta, varsinkin muistisairaan kanssa.

No mitään inhimillistä vuorovaikutusta sinänsähän juuri noissa hommissa ei tarvita. Luettelemasi tehtävät olisivat nimenomaan roboteille oivallisia tehtäviä. Ne ovat tylsiä, fyysisesti raskaita ja vaarallisia rutiiniluontoisia tehtäviä, mekaanista huoltoa lähinnä. Siis robotisaation oppikirjaesimerkkejä.

Jos robotti osaa ruokkia lehmän optimaalisesti, puhdistaa sen vetimet tiukimpien elintarvigehygienian vaatimusten mukaisesti ja lypsää lehmän tyhjäksi, kyllä se osaa pestä myös dementiapotilaan takapuolen ja annostella tälle tarvittavan määrän ravinto- ja lääkeaineita. 

Vanhusten hoidossa on varmasti sellaisiakin osa-alueita, jossa ihmisen silmä, kokemus ja vuorovaikutus on välttämätöntä vielä todella pitkään. Tällaisia voivat olla lääkärin tehtävät eli erilaisten vaivojen tiedustelu ja hoitpäätösten tekeminen ja toisaalta viriketoiminta, kuntoutustoiminta ja sen sellainen. Mutta juuri luettelemasikaltaiset laitosrutiinit ovat niitä, joissa robotti on parhaimmillaan, ihminen huonoimmillaan ja ihmisten käyttö niihin niukkojen resurssien tuhlaamista.

BCK kirjoitti:

Terve ihminenhän osaa tunnistaa esimerkiksi nälän ja janon tunteensa, hän osaa painaa nappia, jonka avulla automaatti sulattaa mikroaterian tai annostelee lasillisen vettä, ja hän pystyy ne myös ilman kannustusta nauttimaan. Muistisairas ei tämmöiseen välttämättä pysty, jopa hänen päivittäin juomaansa vesimääräänsä pitää valvoa.

Ihan totta. Tällaisessa väsymätön ja herkeämättömän tarkka kone on parhaimmillaan. Ihmiset tunaroivat ja unohtelevat asioita, eikä kaikkia yksinkertaisesti kiinnosta hoitaa tehtäviään tarvittavalla huolella, semminkin kun työ on kokonaisuutena raskasta ja vittumaista ja vieläpä huonosti palkattua.

BCK kirjoitti:

Minulla on se käsitys, että monen vanhuksen kohdalla heidän ihmisarvoaan ei kunnioiteta heidän hoivassaan. Monet joutuvat esimerkiksi kärvistelemään kotihoidon varassa, vaikka kuuluisivat oikeastaan ympärivuorokautiseen hoitoon.

Ihan totta. Ja kaikki tuo, koska hoito on kriittisen riippuvainen ihmistyövoimasta. Robotisaation avulla asetelma voidaan laittaa perustavalla tavalla uusiksi.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Vanhusten hoitaminen ei huvita hallitusta

Yli 85-vuotiaita ihmisiä oli Suomessa 30 vuotta sitten noin 35 000*, nyt heitä on 135 000 ja vuonna 2040 noin 360 000. Sata vuotta täyttäneitä oli 1980-luvun alussa vajaa sata, nyt heitä on 700.

Tämänkaltainen väestönkehitys on maailmassa ennennäkemätöntä. Siksi ensiarvoisen tärkeää olisi totuudenmukaisiin tilastoihin pohjautuen kartoittaa, millaisia ikääntyvän väestön palveluntarpeet ovat. Niin ei ole Suomessa tehty – eikä uuden hallitusohjelman mukaan tulla tekemäänkään. Sen sijaan palveluja leikataan samaan aikaan, kun niiden tarve kasvaa räjähdysmäisesti.

Miksi kotihoidon lisääminen ei helpota, vaan pikemminkin huonontaa tilannetta? Siksi, että vakavasti muistisairaiden osuus lisääntyy koko ajan. Kotihoidolla ei ole mahdollisuutta vastata heidän tarpeisiinsa *). Tällä hetkellä noin neljä kymmenestä yli 90-vuotiaasta sairastaa muistisairautta, yleisimpänä Alzheimerin tautia. Se vahingoittaa muistin lisäksi sekä psyykkistä että fyysistä toimintakykyä. Sairauden edetessä ihminen ei tunnista kotiaan. Hän ei erota vuorokaudenaikoja, ei osaa käyttää televisiota, puhelinta tai liettä eikä muista, että kotihoidon työntekijän käynnistä on vain puoli tuntia. Kuten Marja Jylhä artikkelissaan kirjoittaa, toisen ihmisen on oltava jatkuvasti saatavilla, vaikka hänen apuaan ei koko ajan tarvitakaan.

Hallituksen päätös kotihoidon lisäämisestä on sen tosiasian kieltämistä, että muistisairaiden tarpeisiin vastaavaa kotihoidon mallia ei ole vielä keksitty. Dementikkojen kohdalla puheet siitä, kuinka ”vanhukset haluavat asua kotonaan mahdollisimman pitkään”, ovat tyhjää retoriikkaa. Vaikka hallitus asian miten päin hyvänsä esittää, kotihoidon painotus ei lähde vanhusten tarpeista. Se on poliitikkojen tekemä ideologinen päätös.

*) tuohon semmoinen lisäys, että vakavasti sairaiden muistisairaiden paikka on laitos. Keskivaikeaa muistisairautta voi ehkä vielä sinnitellä kotona.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Onko semmoista robottia, joka 

a) osaa tarkkailla, kaataako muistisairas tarjotun veden rinnuksilleen, suuhunsa, kukkaruukkuun, lavuaariin, kenkäänsä tai muuhun paikkaan? Ja joka osaa maanitella vesikieltäytyvää juomaan vetensä?

b) osaa tarkkailla, onko suihkutettavan potilaan säärissä haavoja, ja onko hänen vasen kiveksensä epäilyttävän turvonnut, ja selässä olevassa luomessa epäilyttäviä muutoksia? Joka osaa laittaa shampoota potilaan hiuksiin ja huuhdella ne ilman, että silmiä alkaa kirvellä? Joka osaa tarkistaa, onko jalkapohjan kovettumat pahana, ja rapsutella niitä tarvittaessa, ja osaa myös havannoida, tarvitsevatko varpaankynnet leikkaamista, ja onko kynsissä jalkasieni, ja osaa myös leikata kynnet? Onko semmoisia robotteja olemassa?

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11761

BCK kirjoitti:
Vanhusten hoitaminen ei huvita hallitusta

Yli 85-vuotiaita ihmisiä oli Suomessa 30 vuotta sitten noin 35 000*, nyt heitä on 135 000 ja vuonna 2040 noin 360 000. Sata vuotta täyttäneitä oli 1980-luvun alussa vajaa sata, nyt heitä on 700.

Tämänkaltainen väestönkehitys on maailmassa ennennäkemätöntä. Siksi ensiarvoisen tärkeää olisi totuudenmukaisiin tilastoihin pohjautuen kartoittaa, millaisia ikääntyvän väestön palveluntarpeet ovat. Niin ei ole Suomessa tehty – eikä uuden hallitusohjelman mukaan tulla tekemäänkään. Sen sijaan palveluja leikataan samaan aikaan, kun niiden tarve kasvaa räjähdysmäisesti.

Miksi kotihoidon lisääminen ei helpota, vaan pikemminkin huonontaa tilannetta? Siksi, että vakavasti muistisairaiden osuus lisääntyy koko ajan. Kotihoidolla ei ole mahdollisuutta vastata heidän tarpeisiinsa *). Tällä hetkellä noin neljä kymmenestä yli 90-vuotiaasta sairastaa muistisairautta, yleisimpänä Alzheimerin tautia. Se vahingoittaa muistin lisäksi sekä psyykkistä että fyysistä toimintakykyä. Sairauden edetessä ihminen ei tunnista kotiaan. Hän ei erota vuorokaudenaikoja, ei osaa käyttää televisiota, puhelinta tai liettä eikä muista, että kotihoidon työntekijän käynnistä on vain puoli tuntia. Kuten Marja Jylhä artikkelissaan kirjoittaa, toisen ihmisen on oltava jatkuvasti saatavilla, vaikka hänen apuaan ei koko ajan tarvitakaan.

Hallituksen päätös kotihoidon lisäämisestä on sen tosiasian kieltämistä, että muistisairaiden tarpeisiin vastaavaa kotihoidon mallia ei ole vielä keksitty. Dementikkojen kohdalla puheet siitä, kuinka ”vanhukset haluavat asua kotonaan mahdollisimman pitkään”, ovat tyhjää retoriikkaa. Vaikka hallitus asian miten päin hyvänsä esittää, kotihoidon painotus ei lähde vanhusten tarpeista. Se on poliitikkojen tekemä ideologinen päätös.

*) tuohon semmoinen lisäys, että vakavasti sairaiden muistisairaiden paikka on laitos. Keskivaikeaa muistisairautta voi ehkä vielä sinnitellä kotona.

Tuossa blogissa on kai nyt sotkettu muistisairaat ja vanhukset keskenään. Jos 40% vanhuksista kärsii muistisairauksia, niin 60% ei. Tästä 60%:sta suurimpaan osaan varmasti pätee kotona asumisen edut, lisäksi myös lievästi muistisairaisiin, varsinkin siltä osin, jos omaishoitoa on käytettävissä. Jos oletetaan että 80% voisi tiettyyn rajaan asti asua kotona, niin miksi pitäisi käsitellä kaikkia vanhuksia 20% vähemmistön mukaan? 

Se, että kotihoitoa halutaan lisätä, ei siis johda päätelmään, että muistisairaiden kotihoitoa halutaan lisätä, joten blogi nujertaa olkinukkea.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Eli vaikka suihkuttaminen tai syöttäminen ja juottaminen voisivat ensalkuun tuntua rutiinihommilta, niissä hoitaja kuitenkin tarkkailee hoidettavaa. Tuosta syöttämisestä vielä,

c) onko semmoista robottia, joka osaa laittaa tekarit hoidettavan suuhun, ja tarkistaa, että potilas pystyy mukeltamaan ruokansa ja että ruoka ei päädy esimerkiksi hiuksiin tai muihin paikkoihin kuin suuhun?

Ja samat kysymykset noihin a), b) ja c) - jos ne koskisivat lapsia. Onnistuisiko lastenhoito robotilla, edes noissa "rutiinitehtävissä"? 

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Ab Surd Oy kirjoitti:
BCK kirjoitti:
Vanhusten hoitaminen ei huvita hallitusta

Yli 85-vuotiaita ihmisiä oli Suomessa 30 vuotta sitten noin 35 000*, nyt heitä on 135 000 ja vuonna 2040 noin 360 000. Sata vuotta täyttäneitä oli 1980-luvun alussa vajaa sata, nyt heitä on 700.

Tämänkaltainen väestönkehitys on maailmassa ennennäkemätöntä. Siksi ensiarvoisen tärkeää olisi totuudenmukaisiin tilastoihin pohjautuen kartoittaa, millaisia ikääntyvän väestön palveluntarpeet ovat. Niin ei ole Suomessa tehty – eikä uuden hallitusohjelman mukaan tulla tekemäänkään. Sen sijaan palveluja leikataan samaan aikaan, kun niiden tarve kasvaa räjähdysmäisesti.

Miksi kotihoidon lisääminen ei helpota, vaan pikemminkin huonontaa tilannetta? Siksi, että vakavasti muistisairaiden osuus lisääntyy koko ajan. Kotihoidolla ei ole mahdollisuutta vastata heidän tarpeisiinsa *). Tällä hetkellä noin neljä kymmenestä yli 90-vuotiaasta sairastaa muistisairautta, yleisimpänä Alzheimerin tautia. Se vahingoittaa muistin lisäksi sekä psyykkistä että fyysistä toimintakykyä. Sairauden edetessä ihminen ei tunnista kotiaan. Hän ei erota vuorokaudenaikoja, ei osaa käyttää televisiota, puhelinta tai liettä eikä muista, että kotihoidon työntekijän käynnistä on vain puoli tuntia. Kuten Marja Jylhä artikkelissaan kirjoittaa, toisen ihmisen on oltava jatkuvasti saatavilla, vaikka hänen apuaan ei koko ajan tarvitakaan.

Hallituksen päätös kotihoidon lisäämisestä on sen tosiasian kieltämistä, että muistisairaiden tarpeisiin vastaavaa kotihoidon mallia ei ole vielä keksitty. Dementikkojen kohdalla puheet siitä, kuinka ”vanhukset haluavat asua kotonaan mahdollisimman pitkään”, ovat tyhjää retoriikkaa. Vaikka hallitus asian miten päin hyvänsä esittää, kotihoidon painotus ei lähde vanhusten tarpeista. Se on poliitikkojen tekemä ideologinen päätös.

*) tuohon semmoinen lisäys, että vakavasti sairaiden muistisairaiden paikka on laitos. Keskivaikeaa muistisairautta voi ehkä vielä sinnitellä kotona.

Tuossa blogissa on kai nyt sotkettu muistisairaat ja vanhukset keskenään. Jos 40% vanhuksista kärsii muistisairauksia, niin 60% ei. Tästä 60%:sta suurimpaan osaan varmasti pätee kotona asumisen edut, lisäksi myös lievästi muistisairaisiin, varsinkin siltä osin, jos omaishoitoa on käytettävissä. Jos oletetaan että 80% voisi tiettyyn rajaan asti asua kotona, niin miksi pitäisi käsitellä kaikkia vanhuksia 20% vähemmistön mukaan? 

Se, että kotihoitoa halutaan lisätä, ei siis johda päätelmään, että muistisairaiden kotihoitoa halutaan lisätä, joten blogi nujertaa olkinukkea.

Kuinka suuri osa kotihodon asiakkaista kärsii nimenomaan dementiasta? Veikkaisin ihan lonkalta, että suurin osa.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Mutta siis tämän keskustelun lähtokohtana on nimenomaan  muistisairaat vanhukset, minkä asian olisi pitänyt sisällyttää aloitustekstin lisäksi myös otsikkoon. Sääli, että sitä ei voi jälkikäteen muuttaa.

Eli siis miten robotiikalla voisi edesauttaa muistisairaiden vanhusten kotihoitoa?

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11761

BCK kirjoitti:
Onko semmoista robottia, joka 

a) osaa tarkkailla, kaataako muistisairas tarjotun veden rinnuksilleen, suuhunsa, kukkaruukkuun, lavuaariin, kenkäänsä tai muuhun paikkaan? Ja joka osaa maanitella vesikieltäytyvää juomaan vetensä?

b) osaa tarkkailla, onko suihkutettavan potilaan säärissä haavoja, ja onko hänen vasen kiveksensä epäilyttävän turvonnut, ja selässä olevassa luomessa epäilyttäviä muutoksia? Joka osaa laittaa shampoota potilaan hiuksiin ja huuhdella ne ilman, että silmiä alkaa kirvellä? Joka osaa tarkistaa, onko jalkapohjan kovettumat pahana, ja rapsutella niitä tarvittaessa, ja osaa myös havannoida, tarvitsevatko varpaankynnet leikkaamista, ja onko kynsissä jalkasieni, ja osaa myös leikata kynnet? Onko semmoisia robotteja olemassa?

En tiedä onko vielä, mutta varmaan moneen hommaan robotti on kehiteltävissä, jos ja kun esim. lypsykarjanki perushoito onnistuu roboteilla ja ihmisten rooli on lähinnä tarkkailla niiden toimintaa ja tehdä poikkeavammat aj erikoisemmat hommat silloin kun tarve ilmenee. Ei lehmän hoito niin paljoa poikkea vanhusten hoidosta, vaikka onkin paljon tiukemmin säänneltyä ja korkealla vaatimustasolla rajoitettua. Pohjimmiltaan kyse on samasta asiasta; tavaraa sisään, tavaraa ulos, terveys ja hygienia parhaalla mahdollisella tasolla pitäen. 

Ainakin tarkkailun ja havaitsemisen suhteen konenäkö ja tekoäly ovat aivan ylivoimaisia ihmiseen verrattuna. Hoitorobotti tai vastaava laite voi siis todellakin tehdä noita havaintoja, ylläpitää tarkkaa kirjanpitoa niistä ja laatia henkilökunnalle tarvittavia hälytyksiä ja raportteja, jotta mahdolliset lisätoimenpiteet, joihin robotti ei kykene, saadaan tehtyä. Tämä nostaa hoidon tasoa ja vähentää hoitohenkilöstön ylimääräisiä työtehtäviä sekä vähentää ulkoamuistamisen ja suullisen raportoinnin tarvetta, joka on ympärivuorokautisessa mutta vuorotyöpohjaisessa ihototyössä jatkuva pullonkaula ja kulminaatiopiste.

Jos esimerkiksi kynsien hoito on fiksuinta jättää ihmisten tehtäväksi, niin sitten siitä on hyötyä, että robotti tekee muut aikaavievät ja työläät (myös rasittavat, vaaralliset ja tylsistyttävät) rutiinihommat, jolloin se lähihoitsu ehtii rauhassa tarjota yksilöllistä pedikyyripalvelua samalla sosiaalista virikettä tuottaen.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11761

BCK kirjoitti:
Mutta siis tämän keskustelun lähtokohtana on nimenomaan  muistisairaat vanhukset, minkä asian olisi pitänyt sisällyttää aloitustekstin lisäksi myös otsikkoon. Sääli, että sitä ei voi jälkikäteen muuttaa.

Eli siis miten robotiikalla voisi edesauttaa muistisairaiden vanhusten kotihoitoa?

Miksi moinen rajaus? 

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11761

Ab Surd Oy kirjoitti:
BCK kirjoitti:
Mutta siis tämän keskustelun lähtokohtana on nimenomaan  muistisairaat vanhukset, minkä asian olisi pitänyt sisällyttää aloitustekstin lisäksi myös otsikkoon. Sääli, että sitä ei voi jälkikäteen muuttaa.

Eli siis miten robotiikalla voisi edesauttaa muistisairaiden vanhusten kotihoitoa?

Miksi moinen rajaus? 

Robotti lienee ainakin aika pitkään kallis investointi, joka on omiaan nimenomaan laitosmaisessa hoidossa ja nimenomaan vaativimpien asiakkaiden (muistisairaat) hoidossa. Varsinkin huomioiden muistisairauden itsenäistä asumista rajoittava luonne, tuntuu, että tällainen rajaus on hieman järjetön. Vähän kuin kyselisit, miten robotiikka voi auttaa pallon kuutioimisessa.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Ab Surd Oy kirjoitti:
BCK kirjoitti:
Vanhusten hoitaminen ei huvita hallitusta

Yli 85-vuotiaita ihmisiä oli Suomessa 30 vuotta sitten noin 35 000*, nyt heitä on 135 000 ja vuonna 2040 noin 360 000. Sata vuotta täyttäneitä oli 1980-luvun alussa vajaa sata, nyt heitä on 700.

Tämänkaltainen väestönkehitys on maailmassa ennennäkemätöntä. Siksi ensiarvoisen tärkeää olisi totuudenmukaisiin tilastoihin pohjautuen kartoittaa, millaisia ikääntyvän väestön palveluntarpeet ovat. Niin ei ole Suomessa tehty – eikä uuden hallitusohjelman mukaan tulla tekemäänkään. Sen sijaan palveluja leikataan samaan aikaan, kun niiden tarve kasvaa räjähdysmäisesti.

Miksi kotihoidon lisääminen ei helpota, vaan pikemminkin huonontaa tilannetta? Siksi, että vakavasti muistisairaiden osuus lisääntyy koko ajan. Kotihoidolla ei ole mahdollisuutta vastata heidän tarpeisiinsa *). Tällä hetkellä noin neljä kymmenestä yli 90-vuotiaasta sairastaa muistisairautta, yleisimpänä Alzheimerin tautia. Se vahingoittaa muistin lisäksi sekä psyykkistä että fyysistä toimintakykyä. Sairauden edetessä ihminen ei tunnista kotiaan. Hän ei erota vuorokaudenaikoja, ei osaa käyttää televisiota, puhelinta tai liettä eikä muista, että kotihoidon työntekijän käynnistä on vain puoli tuntia. Kuten Marja Jylhä artikkelissaan kirjoittaa, toisen ihmisen on oltava jatkuvasti saatavilla, vaikka hänen apuaan ei koko ajan tarvitakaan.

Hallituksen päätös kotihoidon lisäämisestä on sen tosiasian kieltämistä, että muistisairaiden tarpeisiin vastaavaa kotihoidon mallia ei ole vielä keksitty. Dementikkojen kohdalla puheet siitä, kuinka ”vanhukset haluavat asua kotonaan mahdollisimman pitkään”, ovat tyhjää retoriikkaa. Vaikka hallitus asian miten päin hyvänsä esittää, kotihoidon painotus ei lähde vanhusten tarpeista. Se on poliitikkojen tekemä ideologinen päätös.

*) tuohon semmoinen lisäys, että vakavasti sairaiden muistisairaiden paikka on laitos. Keskivaikeaa muistisairautta voi ehkä vielä sinnitellä kotona.

Tuossa blogissa on kai nyt sotkettu muistisairaat ja vanhukset keskenään. Jos 40% vanhuksista kärsii muistisairauksia, niin 60% ei. Tästä 60%:sta suurimpaan osaan varmasti pätee kotona asumisen edut, lisäksi myös lievästi muistisairaisiin, varsinkin siltä osin, jos omaishoitoa on käytettävissä. Jos oletetaan että 80% voisi tiettyyn rajaan asti asua kotona, niin miksi pitäisi käsitellä kaikkia vanhuksia 20% vähemmistön mukaan? 

Se, että kotihoitoa halutaan lisätä, ei siis johda päätelmään, että muistisairaiden kotihoitoa halutaan lisätä, joten blogi nujertaa olkinukkea.

Minulla on se käsitys, että myös muistisairaita hoidetaan nimenomaan kotona, semmoisiakin, jotka ehdottomasti pitäisi hoitaa laitoksessa. Siis niitä tapauksia, joita silloin tällöin löydetään hortoilemassa yöpuvussa ulkona talvipakkasella. Kotihoitoa nimenomaan halutaan listätä, ja laitospaikkaan pääsy on perin vaikeaa, on sanottu minulle, kun olen ilmaissut huoleni muistisairautta sairastavan omaiseni kotona pärjäämisestä.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7252

Robottien osalta kannattaa pitää muistissa, että niitä rakentavat ovat liikeyrityksiä, joiden ainoa tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Jos tuoton maksimointia parantaa valehtelu se tehdään. On aivan turhaa kansalaisena odottaa saavansa oikeaa tietoa ongelmista. Ne haudataan virkamiesten suosiollisella avustuksella mappi ö:n. Aivan kuten tähänkin asti.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Ab Surd Oy kirjoitti:
BCK kirjoitti:
Mutta siis tämän keskustelun lähtokohtana on nimenomaan  muistisairaat vanhukset, minkä asian olisi pitänyt sisällyttää aloitustekstin lisäksi myös otsikkoon. Sääli, että sitä ei voi jälkikäteen muuttaa.

Eli siis miten robotiikalla voisi edesauttaa muistisairaiden vanhusten kotihoitoa?

Miksi moinen rajaus? 

Siksi, että aloituskirjoitukseni käsitteli nimenomaan sitä, mutta otsikkoon unohtui lisäys.

Mutta kyllä tässä saa muustakin jutella, mutta eniten minua kiinnostaa tuo inhimillisen vuorovaikutuksen aspekti nimenomaan muistisairaiden kohdalla.

Kerroit lypsylehmien automatiikasta. Pistäisitko omat esim. alle 1-3-vuotiaat lapsesi ruokinta-automaatin ruokittavaksi?

Vierailija

BCK kirjoitti:
Onko semmoista robottia, joka 

a) osaa tarkkailla, kaataako muistisairas tarjotun veden rinnuksilleen, suuhunsa, kukkaruukkuun, lavuaariin, kenkäänsä tai muuhun paikkaan? Ja joka osaa maanitella vesikieltäytyvää juomaan vetensä?

b) osaa tarkkailla, onko suihkutettavan potilaan säärissä haavoja, ja onko hänen vasen kiveksensä epäilyttävän turvonnut, ja selässä olevassa luomessa epäilyttäviä muutoksia? Joka osaa laittaa shampoota potilaan hiuksiin ja huuhdella ne ilman, että silmiä alkaa kirvellä? Joka osaa tarkistaa, onko jalkapohjan kovettumat pahana, ja rapsutella niitä tarvittaessa, ja osaa myös havannoida, tarvitsevatko varpaankynnet leikkaamista, ja onko kynsissä jalkasieni, ja osaa myös leikata kynnet? Onko semmoisia robotteja olemassa?

No jopas on kriteerit. Ei noita täytä ihmisetkään.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat