Seuraa 
Viestejä45973

Onko olemassa joku looginen selitys sille, että verenpaineeni tuntuu jatkuvasti olevan korkeampi oikeasta kädestä mitattuna kuin vasemmasta? Vai lähdenkö etsimään syytä lähinnä epäluotettavasta verenpainemittarista (kotimittari)...

Tässä esimerkkinä äsken tekemäni mittaukset

Vasen: 122/83 (pulssi 78 )
Oikea: 151/96 (pulssi 78 )
Vasen: 135/82 (pulssi 74)
Oikea: 149/100 (pulssi 74)

Mittausten välillä aina pari-kolme minuuttia aikaa (eli reilun 10 minuutin aikana kaikki). Samantyyppisiä tuloksia olen saanut jo pitemmän aikaa.

Heittoa on varsinkin tuosta vasemmasta kädestä tehdyissä mittauksissakin aika paljon yläpaineen suhteen, joten mahtaako mittarikaan olla kovin luotettava vai voiko vaihdella noin paljon noin lyhyen ajan sisällä?

No, toisella mittarilla tarkistettaessa tietysti selviäisi lisää - kun vain tekisi sen toisen mittarin jostain.

Mainitaan vielä taustatietoina (vaikkei suoranaisesti kysymykseen liitykään), että olen 33 v nainen, pituus 171 cm, paino 73 kg. Liikun melko paljon (reipasta kävelyä 1,5 - 2 h päivässä), lisäksi noin 3 kertaa viikossa lyhyitä spurttiharjoituksia tai muutama liike painojen kanssa. Esimerkiksi suolan käyttö varsin vähäistä, alkoholinkäyttö minimaalista. Joten nuo oikean käden paineet ihmetyttävät.

  • ylös 15
  • alas 16

Kommentit (11)

Tätä samaa asiaa kysyttiin jossain tv ohjelmassa joitain aikoja sitten (olisko ollu Prisma studio) ja siinä lääkäri vastasi, että tervellä ihmisellä ei mittaustuloksissa pitäisi olla mitään eroa oli mittaus tehty kummasta kädestä tahansa. Jostain syystä vaan on monille hoitajille vakiintunut tapa mitata paine oikeasta kädestä.

Lääkäri lisäsi, että on kyllä olemassa joku harvinainen sairaus, joka kovettaa valtimoita toispuolisesti, ja silloin tulokset ovat erilaiset kädestä riippuen.

Sinulla vaihtelee myös pulssi käden mukaan. Pulssiin ei pitäisi käden kyllä vaikuttaa mitenkään.
Oletko oikeakätinen? Tällöin sinulle on ehkä helpompaa kiinnittää mansetti vasempaan käteen. Huonommalla kädellä mansettia oikeaan käteen kiinnittäessä rasitut enemmän ja pulssi kasvaa hiukan.

Tai kiinniitätkö ehkä mansetin eri tavalla vasempaan käteen kuin oikeaan? Ja erot johtuisivat siitä.

Jos mittarissa olisi vikaa, arvot vaihtelisivat satunnaisesti kädestä riippumatta.

Edit: sori, luin kysymyksesi huonosti. Eri pulssit olikin kädestä riippumatta samat eri mittauskerroilla. Joten unohda koko sepustus

Terveyskeskuksen verenpainemittarin vieressä olevissa ohjeissa luki, että vasempaan käteen johto tulee kyynärtaipeen puolelle ja oikeaan kyynärpään puolelle!(?) hmm..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Jokunen vuosi sitten hankin silloisen lääkitykseni vuoksi tuollaisen kotimittarin, kun piti verenpainetta seurata jatkuvasti. Olikohan Omron merkkinen. Siinä ainakin oli sellainen ilmiö, ettei näyttänyt oikein kun paristoista virta väheni. Siis kompressori kyllä pärisi ihan mukavasti vielä, mutta mittausarvot alkoivat heitellä virran vähetessä. Myös sen ilmaliittimen tulee olla tiivis, on sellainen mielikuva, että jos oli huolimattomasti paikallaan, tai muuten vuoti, ilma pakeni mansetista liian nopeasti ja tuli korkeampia arvoja. Käsien erilaisista arvoista ei ole tietoa. En sellaista edes muista kokeilleeni.

Lierikki Riikonen

Olen ihmetellyt samaa. Mulla on kanssa omron-mittari, digitaalinen. Sama homma mulla, eli oikeasta kädestä mitattaessa paine on aina juuri tollaset 20 yksikköä isompi. Olen mitannut monena päivänä, eri kellonaikoihin jne. En tiedä mistä mahtaa johtua. Olen myös kuullut sen, että verenpaine pitäisi mitata okeasta kädestä. Olisi kyllä kiva tietää mistä tuo johtuu.

Lääkärituttu puhui joskus tuosta, ja selitti, että toisen käden valtimo voi olla joko synnynnäisesti ahtaampi kuin toisen tai sitten ahtautunut syystä tai toisesta. Tällaisissa tapauksissa on voinut käydä niin, että ihmetellään kun potilaalla on hirveä verenpainetauti, mutta kun mitataankin kerran vasemmasta kädestä, onkin tuloksena ihan normaali verenpaine.

Hmm, miksiköhän tuo verenpaine on tosi monella ihmisellä oikeassa kädessä isompi? Itseasiassa en ole kuullut kenenkään sanovan, että olisi sama paine molemmissa käsissä. Veikkaisin, että siihen vaikuttaa mansetin erilainen kiinnitys. Täytyisi pyytää lääkäriä mittamaan kait.

Joo, olis kiva kuulla asiantuntijan vastaus. Välillä oikein pelästyn kun verenpaine voi olla aamulla 160/80, kun mittaa uudestaan on pienempi ja vasemmassa kädessä aina 120/80.

Juu, omituista on. Mittarissa pitäis olla patterit ok, mutta käsien erot vain jatkuvat.

Tän yön (yövuorossa) mittaussaldoa:
Alkuyöstä oikea 141/109, pulssi 63 - ja vasen 116/89, pulssi 60
Hetki sitten vasen 121/82, pulssi 65 - ja oikea 138/97, pulssi 64
(Tää yö on tainnut vielä mennä varsin rauhallisesti, kun pulssikin noin matala)

Kait se on kohta panostettava toiseen mittariin. Tosin alkaa tuntua, ettei siitä välttämättä olekaan kyse.

Tuossa kolleega osti juuri mittarin ja hänelle kerrottiin, että mansetin sisällä oleva stetoskooppi tulee oikeaan paikkaan vasempaan käteen laitettuna, mutta oikeaan käteen laitettaessa mansetti pitää jotenkin kääntää. Ei sen tarkempaa tietoa kääntämisestä tosin...Olisiko tuo letkun paikka se tekijä?

Automaattimittarit ovat tarkoitetut vasempaan käteen. (ohjeet ovat vasempaan käteen) Silloin johto tulee keskelle kyynärtaivetta ja vihreä anturiosa kyynärvarren sisäsyrjälle.
Mansetti tulee asettaa kaksi sormenleveyttä kyynärtaipeen yläpuolelle ja kireydelle, että sormi mahtuu alle. Mansetti pitää olla sydämen korkeudella mitattaessa ja hengitys pitää olla tasaista, ei saa puhua eikä pureskella. Vaikuttavat rintakehän sisäiseen paineeseen ja siten myös verenpainearvoihin.

Oikeaan käteen mansetti pitää asettaa niin, että vihreä anturiosa tulee kyynärtaipeen sisäsyrjälle, arteria brachialiksen kohdalle. Kannattaa tunnustella brachialispulssi (kyynärvaltimon syke), ettei mansetti tule väärin asennettua.

Meillä käytävässä on verenpainemittari itsemittausta varten ja näen usein, kuinka mansetti asetetaan ihan miten sattuu ja lukemat siksi heittelevät kymmeniä Hg-millimetrejä.

Verenpaineen mittauksella ei ole väliä kummasta kädestä, kun vain osaa asettaa mansetin oikein.

Sairaudet ovat harvinaisia, yleensä syynä on mittausvirhe.

Tavallisin (harvinainen) eriparisuutta aiheuttava on aortan koarktaatio (päävaltimon synnynnäinen ahtauma=coarctatio aortae), silloin RR on korkeampi oikeassa kädessä ja aortan kuuntelualueelta kuuluu sivuääni, samoin selän puolelta, josta muuten ei sydänääniä kuulu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat