Seuraa 
Viestejä45973

Kaleva 28.4.2006:

Hintojen romahdus uhkaa EU:n päästökauppaa
ilma

Euroopan unionin päästökauppajärjestelmä on ajautunut vaikeuksiin päästöoikeuksien hintojen romahdettua markkinoilla.

Yhden hiilidioksiditonnin hinta putosi tänään alimmillaan 14 euroon, kun hinta vielä viikolla oli 31 euroa.

Meklarit arvioivat, että hintojen jyrkkä putoaminen voi jopa pilata koko kauppajärjestelmän. Järjestelmä on Euroopan pääasiallinen keino vähentää hiilidioksidipäästöjään Kioton sopimuksen mukaisesti.

Hintojen putoaminen johtuu siitä, että monien Euroopan maiden päästöt ovat jääneet viime vuonna odotettua alhaisemmiksi. Tämä puolestaan on vähentänyt päästöoikeuksien kysyntää.

Meklarien mukaan hintojen täydellinen romahtaminen voidaan välttää vain, jos jotkut maat ilmoittavat pian tarvitsevansa lisää päästöoikeuksia.

Päästökaupassa EU-maat jakavat saastuttaville yrityksilleen tietyn määrän päästöoikeuksia, joita yritykset voivat puolestaan myydä ja ostaa markkinoilla.

Hintojen romahdus voi johtaa siihen, että EU-maiden on jyrkästi vähennettävä yrityksille myöntämiään päästöoikeuksia.

Siis hä, meklaritko tässä nyt edustavat sitä "yhteiskuntavastuun" kantajaa ?! Tuossa jutussa voivotellaan, että kun enää ei saastuteta niin paljoa kuin ennen ?!? Siis mitä, eikö tuo ole ollut juuri se mitä on toivottu, eli saastutus vähenisi. Nyt meklarit voivottelevat, loppuiko säästökaupasta saadut "pörssiosingot" kesken, kun hinnat romahti.

Siis alkaa jo kuullostamaan käsittämättömälle koko systeemi, vaikka alunperinkin oli jo susi.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

Onko galluppisi neutraali, vai kertooko se kysyjän asenteesta jotakin ja pyrkii vaikuttamaan vastaajan mielipiteeseen? Olisiko ollut parempi jos gallup olisi ollut neutraali?

Päästökaupan ajatus on oivallinen, mutta kaupanteon tulisi olla globaalia, yhdenvertaista ja läpinäkyvää. EU aiheuttaa mahdollisesti jopa markkinahäiriöitä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Nythän uusiutuvan hinta on noussut yhtä kalliiksi kuin saastuttava. On aivan sama millä tuotettua energiaa ostetaan. Ei ole ihme että eräät sähköyhtiöt vetävät 60% voittoa nyt. Luultavasti päästökauppojen kurimuksessa olevat vetävät 30% voittoa. Molemmat ovat hyvin kannattavaa pisnestä.

Asia korjaantuu vain uusien voimalaitosten myötä. Kannattava pisnes onneksi vetää uusia yrittäjiä alalle. Energiapisnes on nyt kannattavampaa kuin mikään "Nokian" puuhastelu. Viive voimalaitoshommissa on vuosia. Valitettavasti.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839

Minusta on mielenkiintoista nähdä kuinka paljon sähkön kuluttajahinnat laskevat tämän johdosta, pörssihintahan rojahti jo eilisen aikana aika reippaasti. Voi kyllä olla että lasku jää aika pieneksi

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Ei laske. Kuulemma Suomessa päästökauppojen vaikutus hintoihin ei ole ehtinyt vielä alkamaan kunnolla jos ollenkaan. Eli päästökauppahintojen laskeminen ei vaikuta hintoja alentavasti vaan hillitsee nousupaineita.

Hintojen nostaminen päästökauppojen varjolla on ollut tähän mennessä jotain aivan muuta. Vuoden vai kaksi niitä hintoja on nostettu? Viive on kaksi vuotta. Vaikka nyt päästökauppakustannus menettää merkityksensä päästöoikeuksien hintojen laskiessa, on suomalaisen kahden vuoden viiveen takia hintojen tosissaan alettava nousemaan näinä aikoina. Ja niinhän tässä ovat asiat menossakin. 8% nosto on aika kova juttu kun inflaatio on 0,5%.

Koska nämä hullutukset alkavat vaikuttaa inflaatioprosenttiin?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Muistaako kukaan miksi päädyttiin hiilidioksiidi tonni päästöihin?
Miksei rikkiä/typpeä,yms oteta huomioon?
Miksi ei verrata päästöjä poltettua polttoaineyksikköä kohden?

Oliko se outokumpu kun väitti olevansa "maailman putain" tehas, mutta tuotantoa on rajoitettava päästöoikeuksien takia. "puhtaus" olisis siis jos verrattaisiin sitä että kuinka vähät pöllähtää taivaalle siitä määrästä mitä on tungettu sisään...

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Nokun se hiilidioksidi on pitkän päälle tuhoisin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

sipu250
Seuraa 
Viestejä408

Fortumin ja Pohjolan Voiman tuloksissa päästökauppa näkyi sikäli että ne myivät valtiolta ilmaiseksi saamiaan päästöoikeuksia koska eivät niitä tarvinneet hyvän vesivoimatilanteen vuoksi. Tämä "voitto" sitten jaettiin osakkeenomistajille ja optio-oikeuksia saaneille, mukaanlukien mainittu "valtio".

Päästöjen kustannuksia sitten käytettiin myös tekosyynä kuluttajahintojen nostolle. Tietenkin käytettiin kun kerran sellainen argumentti meni ostajille täydestä. Voimayhtiöt eivät ole mitään yleishyödyllisiä laitoksia joiden hinnat seuraisivat kustannusten kehitystä.

Kun vesivoimatilanne vaihtelee vuodesta toiseen, tämä sykli voi hyvinkin toistua. Siis kun on huono vesivuosi, yhtiöt joutuvat ostamaan päästöoikeuksia, jolloin heillä on peruste nostaa kuluttajahintoja. Kun sattuu hyvä vesivuosi ne voivat myydä päästöoikeuksiaan ja jakaa "voiton" osinkoina omistajilleen.

Tähän tosin tulisi kupruja silloin kun kalliilla päästöoikeuksilla rasitetut omat hiilivoimalat eivät pysty kilpailemaan halvan venäläisen ydinenergian kanssa (siis mikäli uusi merikaapeli toteutuu). Edellyttäen tietenkin että venäläiset todella haluavat jostain syystä vallata markkinaosuutta kilpailemalla hinnoilla ja että heillä on kapasiteettia käytettävissä.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Toistan taas. Jos joku ala vetää 60% voittoa sijoitetulle pääomalle, tulee sille alalle lisää yrittäjiä varmasti. Joku 5% kiinteistöpisneskin kiinnostaa vaikka siinä ei ole hitustakaan seksiä. Missä ovat pienet voimalaitokset? Lämpöteholtaan 10...100 MW laitokset hoitavat 2000...20000 pientalon kyliä. Jos polttoaine on haketta toteutuu myös hiildioksidin osalta toivottu kehitys. 100MW on jo laitos, jossa voi johtaja pullistella muskeleitaan kuin muuan Keskinen Tuurissa. 100 MW on 20% tavallisesta ydinvoimayksiköstä, mutta hakepolttoaineella se pelastaa maailmaa aivan eri tavalla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat