Kommentit (5)

Kurkö
Seuraa 
Viestejä179

En voi kun puhua omakohtaisesta kokemuksesta, ja sanoa, ettei D-vitamiini ole auttanut ainakaan minua kipeinä flunssa aikoina, joita siis sairastin jatkuvasti nuorena. Säännöllisesti ja vähemmän säännöllisesti niitä otin veden ja maidon kera miltein joka päivä. Kaikenlaisia poppakonsteja tuli kokeiltua myös. Valkosipulia, sipulia, inkivääriä, sinkkiä mitä lie ihan vain kokeilun halusta. Eipä niistä mikään auttanut. Liikuntaa harrastin ja harrastan edelleenkin, kohtuullisesti. En mitenkään liikaa. Ja yleisesti pidettyä terveellistä elämäntapaa noudatin. Ehkä liian orjallisestikin.

Vasta kun asiaa pähkäilin, rupesin miettimään ihmisen historiaa ja elämäntapoja evoluution kautta. Tulin siihen tulokseen ettei yleinen ravitsemussuositus, siis varsinkin sen 3h ruokaväli, voi loogisesti pitää paikkansa. Ihmiset kautta historian tuskin söivät joka kolmen tunnin välein, pitääkseen verensokerinsa tasaisesti koholla. Ja tämän minä lopetin. Yksi syy oli myös se, että kun olin jatkuvasti syönyt ja noudattanut tätä kolmen tunnin hypoteesia, en pahemmin ole tuntenut nälkää. Vain huimausta ruoan puutteesta. Aluksi se vaikutti siten, että kolmen tunnin päästä ruokailusta minua huippasi ja huimasi, mutta silti jatkoin aina kuuteen tuntiin. Pikku hiljaa pidensin ruokailuväliä. Päivän päästä ei enää kauheasti huimannut. Olo tuntui tosin kevyeltä. Ihmettelin miten erilaiselta minusta tuntui.

Tätä siis jatkoin aina näihin päiviin asti. Siis tottakai myös söin. Mutta aloin epäilemään pahemman kerran näitä ravitsemussuosituksia ja niiden noudattamista. Hiljaa olen siirtynyt siihen ajatukseen, että syö mikä on luonnollista ja minkä ensisilmäyksellä tunnistat ruoaksi. Elä muutenkin kohtuullisesti. Syö kohtuullisesti, mutta älä jatkuvasti. Liiku kohtuullisesti, mutta älä jatkuvasti. Syö vaihtelevasti eri ruokia, jne.

Ja mitä flunssaan tulee. Se päivä kun tämän elämäntapani aloitin, en pävääkään ole flunssasta kärsinyt. Saati mitään muitakaan vaivoja, joita vähän välillä sairastin. Itse epäilen sen johtuvan siitä, ettei verensokerini ole enää jatkuvasti koholla, ja siten tulehduksille, viruksille ja bakteereille altis.

Mitä tiedemiehet täällä olette mieltä tästä teoriasta? Siitä, että verensokerin jatkuva kohossa pitäminen olisi ehkä yksi syy sille, jollei jopa suurin tekijä siitä, miksi ihmiset sairastelevat vaikkapa flunssaan?

''Mikään ei ole niin varmaa, kuin epävarmaa.''

Vierailija

Olen samaa mieltä ettei 3h välein hiilariladattujen aterioiden syöminen ole luonnollista. Se on varmasti yksi syy ihmisten terveysongelmiin. Elimistö on evoluutiossa kehittynyt toimimaan tietyllä tavalla, siten, mikä on ollut käytännöllistä vallitsevissa olosuhteissa. Uskon, että paaston aikana elimistö tekee asioita, joita se ei aktiivisen ruuansulatuksen aikana tee, samaan tapaan kuin nukkuessa aivot tekevät asioita joita ne eivät valveilla tee. Olemme hienosti poistaneet kulttuuristamme tuon paastotilan kokonaan, olemme jatkuvasti ruuansulatustilassa 24/7, paitsi yöllä ehkä. Sillä voi olla arvaamattomia vaikutuksia. Olisiko tässä yksi syy siihenkin miksi liian vähän nukkuvat lihovat herkemmin? Tuo vuorokauden ainoa varsinainen paastoaika on heillä lyhyempi kun heti herättyään pitää mennä syömään aamupalaa? No aika spekulatiivista toki, kunhan heitin. Joka tapauksessa, näin radikaalit muutokset elintavoissa evolutiivishistoriallisesti tarkasteltuna voivat helposti johtaa arvaamattomiin vaikutuksiin ja terveysongelmiin. 

D-vitamiinista, jos tuo tutkimus noin sanoo, niin silloin väestötasolla on vaikutuksia havaittu. Yksittäisen ihmisen kokemuksilla ei ole merkitystä. Voi olla monia syitä miksi et ole hyötynyt D-vitamiinilisästä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
SamBody
Seuraa 
Viestejä6386

"Tutkijat Mark Bolland Aucklandin yliopistosta ja Alison Avenell Aberdeenin yliopistossa kommentoivat tuoreeltaan samassa lehdessä, että tuloksissa mainittu riskin pieneneminen 12 prosentilla on hämäävä."

Mikä pitää paikkansa Uudessa-Seelannissa (maassa on huomattava meijeri-teollisuus, mutta ei navettoja), ei tee sitä välttämättä Suomessa.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239

Joitain huomioita paperista.

Tutkimuksen sovellettavuus tosiaan väestötasolle riippuu väestöstä. Esimerkiksi Pohjoismaissa tasot ovat, vaikkakin Eurooppaa korkeammat, niin silti tutkimuksen keskitasoja matalammat, erityisesti nyt keskitalvisin.

""

"For example, the significance of supplement use, including cod liver oil, was reflected in vitamin D status in Iceland, with serum 25(OH)D concentrations averaging <28 nmol/l in February to March in adult men and women not taking supplements, compared with 48 nmol/l for those taking cod liver oil or other vitamin D-containing supplements (Lamberg-Allardt et al. 2013). Interestingly, the north–south European gradient was not confirmed in the latest review (Hilger et al. 2014), although higher values were observed among elderly people in Sweden compared with elderly people from other European countries."

""

"As part of the OPTImal FORification of vitamin D (OPTIFORD) study (Andersen et al. 2005; Tylavsky et al. 2006), 25(OH)D levels were measured between February and March in adolescent girls (mean age 12.5 years) from four Northern European countries: Denmark, Finland, Poland and Ireland (latitudes between 51° and 60°N). The prevalence of vitamin D deficiency (defined as <25 nmol/l) ranged from 26 to 51%, while over 90% of the adolescents had suboptimal 25(OH)D levels (<50 nmol/l)."

""

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288313/

Eli varovaisestikin arvioiden sadat tuhannet Pohjoismaissa sopivat hyvin tutkimuksen kohderyhmään toimivalle D-vitamiinisupplementaatiolle (päivittäin/viikoittain).

Sitten se tutkimusten pituus. Tutkimusten kestohan vaihteli 7 viikosta 18 kuukauteen. Tätä ei avattu tarpeeksi muuttujana.

"Study duration ranged from seven weeks to 1.5 years."

Aiemmissa tutkimuksissa on ollut trendi, että D-vitamiinia on pitänyt napata vähintään 3 kk että tuloksia on alkanut näkyä. Ehkä koosteen tekijöiden olisikin pitänyt rajata tutkimuksia edelleen (esim. 6kk ->).

Pitää katsoa yksittäisistä tutkimuksista kun jaksaa.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239

Tuuba kirjoitti:

D-vitamiinista, jos tuo tutkimus noin sanoo, niin silloin väestötasolla on vaikutuksia havaittu. Yksittäisen ihmisen kokemuksilla ei ole merkitystä. Voi olla monia syitä miksi et ole hyötynyt D-vitamiinilisästä. 

Siksi tutkimuksia tehdään, että saadaan selville merkkejä väestötason kausaalisista muuttujista. Yksilötason ohjeet ovat täysin eri asia.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat