Seuraa 
Viestejä80

Ote vuosien varrelta.
Alko halusi 1960-luvulla suunnata suomalaisten alkoholinkulutusta mietoihin juomiin, ja keskioluen vapauttaminen vähittäiskauppamyyntiin vaikutti sopivalta keinolta.

Kuljetusliike R. Vuorisen keskioluella lastatut kuorma-autot lähtivät uudenvuodenyönä 1969 Porin Oluttehtaan pihasta tehtaan henkilökunnan seuratessa tapahtumaa. Panimoiden varastot pursuivat tuona yönä keskiolutpulloja, sillä olutlasteja ei saanut toimittaa perille ennen vuoden vaihtumista.

Kaikkiaan kohti janoisia kurkkuja lähti kellon lyödessä 12 noin 10 miljoonaa pulloa keskiolutta tuhannen rekan kuljettamina. Sää suosi arvokkaan lastin kuljetusta, sillä suurimmassa osassa maata pakkasta mitattiin vain pari astetta eikä näin ollen ollut pelkoa ohrajuoman jäätymisestä matkan varrella.

Porissa ”olutrallia” tyytyi vain seurailemaan sitä valmistanut henkilöstö, mutta monin paikoin tunnelmat uudenvuodenyönä panimoiden ympärillä olivat riehakkaammat.

Helsingissä tapahtumaa juhlittiin avoimesti Sinebrychoffin panimolla Hietalahden rannassa: soihtukynttilät paloivat ja ilotulitusraketit räiskyivät olutrekkojen lähtiessä matkaan ”kahdensadan oluenystävän raisujen hurraa-huutojen saattelemana”, kuten lehdessä luki.

40 rekan kuljettajat yhtyivät riemuun toitottamalla ajokkiensa torvia, ja tilaisuutta juhlisti vielä rannassa seisoneen jäänsärkijä Tarmon sireenin törähtely. Yleisö nosteli maljoja keskioluelle vuodenvaihteen suojasäässä, ja pari nuorta miestä kantoi hilpeitä julisteita Hyvä kalja – heja mellan.

Lahdessa Mallasjuoman panimolle kokoontui tuhansia odottamaan rekkojen lähtöä marssin Muistoja Pohjolasta tahdissa, ja Torniossa Tornion Oluen tehtailla juhlittiin tanssimalla tehtaanpihalla jenkkaa.

Vuoden 1969 alussa voimaan tullut keskiolutlaki oli kieltolain jälkeen merkittävin muutos suomalaisessa alkoholipolitiikassa. Alkoholin saatavuutta oli kieltolain päättymisen jälkeen vuonna 1932 valvottu tiukasti.

Sitä sai käytännössä ostaa vain kaupungeista, maalla ei Alkon myymälöitä ollut eikä oikeuksin varustettuja ravintoloitakaan. Laki toi nyt keskioluen kauppojen hyllyille sekä baareihin, ja näin oluen saatavuus maaseudulla parani merkittävästi.

Viimeinen sana asiassa oli kuitenkin kunnan- ja kaupunginvaltuustoilla, jotka saattoivat halutessaan kieltää keskioluen myynnin kunnan alueella. Tällaisia kuivia kuntia olikin paljon erityisesti Pohjanmaalla aina 1990-luvun vuosiin saakka.

Keskioluen ostoikäraja aleni uuden lain myötä 21 vuodesta 18:aan vuoteen, ja Suomeen syntyi kerralla 20 000 uutta oluen myyntipaikkaa.

Kansainvälisesti katsoen keskioluen vapautumiselle oli korkea aika. Suomi oli tiettävästi viimeinen maa maailmassa, jossa miedon oluen saatavuutta vielä tiukasti säädeltiin.

Helsingin Sanomat arvioi pääkirjoituksessaan keskioluen vuodenvaihteessa aiheuttamaa mediamylläkkää hieman ironiseen sävyyn: ”Vallinneiden rajoitusten ankaruutta kuvastaa sen toiminnan laajuus ja dramaattisuus, jonka sinänsä ei mitenkään merkillinen keskioluen vapauttaminen aiheutti.”

Lehti piti holhoamismentaliteetin vähenemistä myönteisenä ja toivoi suomalaisen alkoholikulttuurin muuttuvan: Suomessa nautittiin 1960-luvun lopulla kansainvälisesti mitattuna varsin vähän alkoholia, mutta tästä huolimatta ”kielteiset seurausilmiöt” olivat laajat.

Helsingin Sanomat päätti pääkirjoituksensa toiveikkaasti todeten, että keskioluen aiheuttamat ongelmat tulisivat olemaan ”varsin vaatimattomia”

- Kaikki on syyllisiä ellei toisin todisteta -

Kommentit (4)

H.Tanska
Seuraa 
Viestejä369

Eli on sitä tehty järettömiä päätöksiä ennenkin, ei tämä nykyinen hallitus pelkästään tunaroi.

Tuolloin alkoi maaseutu varsinkin juoppoutua, muistan omaltakohdaltani kuinka isäukko tuli yhä useammin kännissä kotiin, sen verran antoi kalja vauhtia, että kaupunkiin mentiin hakemaan terävämpää.

Järjettömin päätös jota koskaan on tehty, ja päätös on peruuttamaton ei ole enää mahdollista saada olutta kaupoista pois vaikka selkeesti aihetta olisi kun katsoo esim. nuorison menoa nykypäivänä.

Donald Trump President of the United States of America

Keijona
Seuraa 
Viestejä11532

Kieltolaki hävitti säädyllisen alkoholijuontikulttuurin. Kun tilalle tuli helpommin salakuljettava  väkevä pirtu ja pontikka, juoda piti salaa ja äkkiä. Sama mekanismi toimi muidenkin päihteiden kanssa.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kingisghan
Seuraa 
Viestejä94

Pöyristyttävää on nyky menossa miten julkijuopotteluun ei puututa, Poliisit ohjelmassakin nuoriso tulee kaljatölkit käsissä ilmineeraaman jostain nujakasta tämä näyttää "kuuluvan" asiaan, puistojen penkillä juomiseenkaan ei puututa ennenkuin joku soittaa hätäkeskukseen ja valittaa asiasta.

Tämä luulisi kuuluvan poliisille automaattisesti, että katukuva pidetään asiallisena.

Joka kauvan elää, se paljon näkee.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat