Seuraa 
Viestejä76
Liittynyt18.2.2017

Rivitalon kulmillamme on (oli) muurahaispesä, joka joutui pojankoltiaisten särkemäksi parikesää sitten.
Haravoimme neulaset ja yritimme kasata keon uudelleen asukkaiden toimesta, mutta muurahaiset ei hyväksyneet pesää.
Viimekesänä siinä ei ollut enää toimintaa.
Oliko näin ettei ihmisen kasaama keko pitänyt vettä, vai miksi muurahaiset hylkäsi pesän, lähistöllä ei näy uuttakaan pesää, minne hittoon ne muuttivat.
Onko kukaan perehtynyt asiaan syvemmin.

Kommentit (11)

Vierailija

Sehän ei ole pelkkä kasa neulasia, se on rakennelma jossa menee tarkkaan suunnitellut tunneliverkostot eri funktioita ajaviin huoneistoihin jne, aivan kuten kaupunki katuineen. Ei sitä ihminen pysty korjaamaan mitenkään vaikka yrittäisi. Pelkkä kokoon haravoitu keko on vain kasa neulasia joka ei palvele muurahaisten tarpeita millään tavalla. Näin olen ymmärtänyt, korjatkaa jos erehdyn.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005

Kekomuurahaisten pesässä on hyvin monimutkainen järjestelmä, jossa kontrolloidaan lämpötilaa, kosteutta ja kemikaaleja. Maatuvat kasvit tuottavat lämpöä, joka aiheuttaa tuuletuksen käytävissä ja kammioissa. Jos se ei toimi, muurahaiset kuolevat omiin happohöyryihinsä. Kekomuurahaisia ei voi käytännössä kasvattaa laboratorio-oloissa sen takia.

Muurahaisten on helpompaa perustaa uusi pesä itse valitsemaansa paikkaan kuin ihmisen lapioimaan neulaskasaan. Muurahaiset asettelevat joka neulasen niin, että pesä voi toimia kunnolla.

Avenger
Seuraa 
Viestejä655
Liittynyt3.8.2012

Näin siinä on luultavasti käynyt, ilmastointi on mennyt sekaisin, pahimmassa tapauksessa ovat kuolleet pesän syövereihin jotka kaiketi ulottuu maanpinnan alapuolellekkin.

-tuntoaisti on tärkein aistimme-

Punde
Seuraa 
Viestejä2041
Liittynyt13.12.2016

Ajattele omaa taloasi /kotiasi. Joku puskee sen pillarilla palasiksi ympäri tonttia, sitten toinen kauhoo palaset kaivinkoneella yhteen läjään.
Tahtoisitko asua "jälleen rakennetussa" talossasi?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005

Muurahaiset voivat muuttaa yllättävän kauas. Mutta voi myös olla, että muutto aiheuttaa stressiä, joka sotkee yhteiskunnan feromonikommunikaation ja se hajoaa. Luonto tekee selvää yksinäisistä muurahaisista nopeasti.

Joillain kekomuurahaislajeilla on monta kekoa samalla yhteiskunnalla. Sellaiset ovat varmaan menneet muihin kekoihin.

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1634
Liittynyt12.5.2014

Sulan alumiinin kaataminen pesään on kyllä eläinrääkkäystäkin, mutta pesän taidokas rakenne tulee jonkin verran näkyviin

https://www.stara.fi/2013/12/15/sulaa-alumiinia-kaadettiin-muurahaispesaan/

https://www.google.fi/search?q=ant+communication+2016+2017+and+nest&sour...

Muurahainen on eläinkunnan älykkäin pesänrakentaja.  Pesä säästynee muun muassa homeongelmalta, joka usein vaivaa ihmisen "pesiä"..

Muurahaisheimolla voi olla monta erillistä pesää käsittävä "kaupunkijärjestelmä; pisin sellainen on noin 100 km ulottuen Italiasta Espanjaan.

Yksi varsin taidokas tapa varastoida herkkua on tehdä valituista pesänjäsenistä eläviä hunajaruukkuja..

https://www.google.fi/search?q=honey+ants&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=...

Käyttäjä3456
Seuraa 
Viestejä389
Liittynyt20.12.2016

Tuttu muinoin hävitti tontiltaan muurahaispesän kaivamalla keon auki ja polttamalla sen, mikä on aika barbaarista toimintaa. Muurahaiset totesivat että tämä tietää sotaa ja perustivat viisi uutta kekoa noin 50 metrin säteelle alkuperäisestä. Niiden välillä on leveät muurahaispolut sammaleen läpi. Koko iso tontti on nyt yksi suuri hajautettu muurahaisyhdyskunta.

Ainoa hyvä puoli asiasta oli se, että ennen tontilla kiusaa tehneet kyykäärmeet poistuivat muurahaisten tieltä.

tammukka
Seuraa 
Viestejä3819
Liittynyt9.5.2010

Hölldobler, Bert & Edward O. Wilson: Muurahaiset. Tuossa aivan huippukirja muurahaisista kiinnostuneille. On muuten yksi parhaista luonnontieteen kirjoista muutenkin.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Radikaali kirjoitti:
Rivitalon kulmillamme on (oli) muurahaispesä, joka joutui pojankoltiaisten särkemäksi parikesää sitten.

Sääli muurahaisia, mutta ehkä hyväksi talollenne? Mulla on se mielikuva, että voivat haparoittaa/murentaa ainakin puusta rakennetun talon nurkan. Liekö oikeaan osuva mielikuva?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005

Hevosmuurahaiset voivat vaurioittaa rakennuksen puurunkoa,  mutta silloin vakavampi ongelma on aivan liiallinen kosteus rakenteissa ja muurahaiset kuolevat tai lähtevät, kun rakenteet kuivataan. Varsinaiset kekomuurahaiset eivät pesi rakennuksissa, koska vaativat erikoisen tuuletuksen. Muut suomalaiset rakennuksissa pesivät muurahaiset ovat lähinnä esteettinen haitta, joiden vahingot ovat maksimissaan käytävien kaivaminen eristeisiin.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat