Seuraa 
Viestejä45973

Kaverini kesämökillä on kevään aikana havaittu kymmeniä kyykäärmeitä jotka ovat heräilemässä talvihorroksestaan. Hänellä on kaksi pientä lasta (5v ja 2v) ja on kovin huolissaan pihapiirissä ja sen ympärillä olevista käärmeistä.
Mitä keinoja niiden karkottamiseksi on? Toimiiko esim. isojen muurahaispesien siirtäminen jostain muualta? Kotiutuuko muurahaisyhdyskunta jos pesän siirtää esim tynnyrissä? Onko muita keinoja?

 • ylös 38
 • alas 35

Sivut

Kommentit (66)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Tuollainen tieto löytyi:

Urhea kissamme pyysi yhtenä iltana pihapiiristämme kyykäärmeen. Onko mitään keinoa hävittää/karkoittaa kyitä pihapiiristä?

Kirjoitettu: 22.5.2002 21:08:00 Otsikko: Kyykäärme
Rakentaja.fi / vastaajat

Käärmeet kaikkoavat, kun pihalla on liikettä. Asutus tekee myös tehtävänsä. Nämä ovat yksinäisiä harhailijoita, jotka eksyvät pihaan. En usko, että ne alkavat parveilla pihassanne. Oliko se muuten varmasti kyy. Kissan nimittäin pitää tietää, mitä se metsästää, jos saa kiinni kyyn. Kun koirallakin tahtoo olla vaikeuksia kyyn kanssa, varsinkin jos on hätäinen koira.
Edit: Myös tuo:


Kyykäärmeitä luikertelee tavallista runsaammin

Kyykäärmeitä voi nähdä tänä kesänä tavallista enemmän. Talvi oli luikertelijoille runsaan lumen ansiosta suotuisa, joten otukset nousivat keväällä koloistaan varsin riskeinä.

- Kun talvehtimispaikan lämpötila pysyy pitkin talvea hieman nollan yläpuolella, kyyt saavat rauhassa olla horrostilassaan. Hyvin sujuneen talvehtimisen jälkeen käärmeet tulevat keväällä vahvoina esiin, perustelee matelijoiden runsautta dosentti Ann Forsten Helsingin yliopiston luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Kesä-heinäkuussa pihoilla ja rannoilla sähisevät kyyt ovat vähintään viimevuotista ikäluokkaa. Kivellä päivää paistattelemasta voi tavata jopa 25-vuotiaan käärmeen. Uutta kyysukupolvea syntyy elokuussa.

Kyykäärmeet ovat niin kosteiden kuin kuivienkin paikkojen asukkeja. Ne viihtyvät mm. hakkuualueilla, risukoissa, kivikoissa, soilla ja rannoilla. Kyystä voi saada myös uintikaverin. Viljelypelloilla kyyt kiemurtelevat harvemmin.

Vanha kansanviisaus sanoo, että kyyt ja muurahaiset eivät sovi samaan pihaan. Intendentti Kalevi Heikura Oulun yliopiston eläinmuseosta ei vahvista uskomusta.

- Itselleni tulee mieleen eräs rantavyöhyke Hailuodossa, missä on muurahaisia, mutta myös kyy melkein joka puskassa.

Heikuran mukaan on kuitenkin luonnollista, että kyy välttelee muurahaisia.

- Koska kyyllä ei ole käsiä ja jalkoja, sillä ei ole puolustuskeinoja muurahaisia vastaan.

Puolustautumiskonstien puute ajaa kyyn myös puremaan ihmistä. Heikura kehottaa kyyn näykkäisyn saanutta käymään lääkärissä.

- Kyytabletti sopii ensiavuksi, mutta puremaa kannattaa aina käydä näyttämässä. Kyykäärme kasvaa pisimmillään lähes metrin mittaiseksi. Kyitä esiintyy ympäri Suomea.

STT-IKK
7.7 2000

Lierikki Riikonen

Vierailija

Tappaa niitä ei kannata koska ne on rauhotettuaja, tulee sitten myyriä tilalle jos tapatte käärmeet. Eikä se ole sen parempia.

 • ylös 6
 • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ole kivaa, jos kesämökin pihapiirissä on kyiden talvehtimispaikka, eli joku kannonkolo tai kiviröykkiö, jonka alla ne horrostavat.

Tömistelykin ja asutus on laiha lohtu, jos keväällä pihalle paikkoja tutkimaan kirmaa ensimmäisenä parivuotias taapero.

Pesän etsiminen ja poisto, haulikko - niillä minä lähtisin liikkeelle.

Pikkupenskoina etsittiin tapettiin kyitä pitkällä kepillä lyömällä. Kyllä oli jännää puuhaa

 • ylös 20
 • alas 14

Ai nekin on rauhoitettu. Unohda sitten tuo ohjeeni tappamisesta ja koita löytää se pesäonkalo ja täyttää se vaikka betonivellillä.

 • ylös 6
 • alas 12

pystyisiköhän noita myrkyttämään jotenkin?

olkoon rauhoitettuja tai ei, mutta hyvä niitä on kaupungin lähiöiden asukkien puolustella kun ei oman pennun hiekkalaatikossa matele.

sama se on näiden susienkin kanssa.

kun talon koirasta ei kauppareissun jälkeen ole kuin karvainen kasa narunpäässä niin alkaa olemaan "rauhoitus mielikuvat kaukana" jos oma vuoden vanha pentu pyörii samassa pihassa vaikka se todennäköisyys onkin hyvin pieni, että susi kävisi lapsen kimppuun.

 • ylös 11
 • alas 12
tiäremiäs
Tappaa niitä ei kannata koska ne on rauhotettuaja, tulee sitten myyriä tilalle jos tapatte käärmeet. Eikä se ole sen parempia.

Niin no, myyrän puremasta (jos parivuotias onnistuu sellasen jotenkin saamaan) selviää pienellä haavalla ja pahassa tapauksessa tulehduksella, käärmeen puremalla pikkunaskalilla saattaa olla jo hengenlähtö käsillä.

 • ylös 18
 • alas 8
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Myyräkuume on suurempi vaara kuin kyy. Sallisin kyiden popsivan menneenä talven puun taimet tuhonneet myyrät. Keräisin sen jälkeen kyyt pärekoriin ja veisin valtion metsiin.

En tapa kyytä nykyään. Vien muualle jos mahdollista.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

 • ylös 15
 • alas 11

Jos olisi mökki ja omalla mökkimaalla olisi moinen käärmeongelma, en kyllä miettisi, ovatko käärmeet suojeltuja vai ei.

Pistolapiolla vain kaulat poikki lieroilta. Tosin se on aikaa vievää puuhaa. Parhaimman tuloksen saa, kun keväällä löytää ne pesät ja tuhoaa ne. Yhden pesän suulla saattaa lämmitellä sata puolikohmeista kyytä. Helppo listiä.

 • ylös 16
 • alas 16
Neutroni
Seuraa 
Viestejä47380

Luultavasti kyistä ei pääse kokonaan eroon, jos alueella on niille otolliset oltavat. Yksilöitä voi tappaa, mutta muualta tulee lisää ja tappaminen jatkuu kunnes alue muutetaan käärmeille soveltumattomaksi. Paras tapa päästä kysitä eroon on tehdä ympäristöstä kyille huonommin sopiva. Kaikenlainen metelöinti ja toiminta karkottaa kyitä.

Muuten käärmeiden tappaminen on hieman hysteerikkojen puuhaa. Kyllä lapset on parempi opettaa siihen, että maailmassa on vaaroja. Sen ikäisen lapsen, joka ei käärmeen vaarallisuutta käsitä, ei ole muutenkaan syytä liikua ilman valvontaa sellaisilla paikoilla joissa käärmeet liikkuvat. Useimmin ne liikkuvat kivikkoisilla ja kallioisilla alueilla, harvemmin ne hiekkalaatikolle tunkevat.

Ja mitä tulee itseeni, itse olen käärmeiden kanssa kasvanut ja aion pitää huolen että omalla pihallakin on sija sekä kyille että lapsille. Eivät ne kyyt oma-aloitteisesti tule lapsia puremaan. Syksyllä pihapiirissämme liikkui komea kyy, toivottavasti käärmekammoiset naapurimme eivät ole tappaneet sitä.

 • ylös 16
 • alas 17
Neutroni
Seuraa 
Viestejä47380
Kyrsa
pystyisiköhän noita myrkyttämään jotenkin?Kyyt syövät vain elävää ravintoa. Myrkyttämällä jyrsijöitä pitkävaikutteisella myrkyllä. Tosin tässäkin on sellaisen riskianalyysin paikka, että onko nurkissa olevat myrkyt vai käärmeet todellisempi uhka lapsille. Luulen että jos tutkitaan tilastoja, myrkyt tappavat useita lapsia vuodessa kun taas käärmeet tappavat ani harvoin jonkun allergisen.


olkoon rauhoitettuja tai ei, mutta hyvä niitä on kaupungin lähiöiden asukkien puolustella kun ei oman pennun hiekkalaatikossa matele.Ellei kestä luontoa, miksi pitää väkisin asua luonnon keskellä? Lähiöt ovat erinomainen asuinsija niille, joiden ensimmäinen reaktio minkä tahansa villieläimen näkemiseen on että miten tuonkin voisi tappaa.


kun talon koirasta ei kauppareissun jälkeen ole kuin karvainen kasa narunpäässä niin alkaa olemaan "rauhoitus mielikuvat kaukana" jos oma vuoden vanha pentu pyörii samassa pihassa vaikka se todennäköisyys onkin hyvin pieni, että susi kävisi lapsen kimppuun.

Vuoden ikäinen lapsi leikkii yksin pihalla? Kuulostaa aika edesvastuuttomalta. Maailmaa ei pysty mitenkään tekemään turvalliseksi, vaikuttaa voi vain omiin asenteisiinsa ja niihin asenteisiin mitkä lapsi omaksuu. Vaikka kaikki eläimet tapettaisiin, se vuoden ikäinen lapsi löytää ulkoa miljoona tapaa tappaa itsensä. Sitten pitäisi vielä täyttää ojat ja lammet, jyrätä kumpareet, kitkeä kaikki kasvit ja niin edelleen. Eli tehdä ympäristöstä tyypillinen betonilähiö. Sen sijaan jos vanhempi viitsisi olla lapsen kanssa ja opettaa tätä elämään luonnossa, lapsi oppisi itse välttämään kaikki vaarat.

 • ylös 19
 • alas 8
Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Kuten edellä sanottiin, vilkas elämä karkottaa käärmeet, jotka ovat arkoja eläimiä. Kuitenkin kuurona eläimenä varsinainen meteli ei niitä karkota. Voin kuitenkin hyvin kuvitella esimerkiksi polttopuiden hakkaamisen karkottavan käärmeitä tehokkaasti. Ne kun aistivat maan tärähtelyn herkästi.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Neutroni

Sen ikäisen lapsen, joka ei käärmeen vaarallisuutta käsitä, ei ole muutenkaan syytä liikua ilman valvontaa sellaisilla paikoilla joissa käärmeet liikkuvat.

Olen periaatteessa samaa mieltä kanssasi siitä, ettei kaikkea voi betonoida. Käärme voi silti olla vaikka huomaamattomasti kivenkolossa tai ruohikossa ja jos ihminen on tietämättään päälle astumassa, se saattaa purra. Ei siinä ole kyse siitä ymmärtääkö ihminen vaarallisuuden vai ei, pikkulapsille purema voi olla jopa hengenvaarallinen. Ymmärrän hyvin, että pienen lapsen vanhemmat haluavat poistaa jopa hengenvaarallisen eläimen pihapiiristään, etkö sinä?

Autioilla saarilla en kyyn tappamista hyväksyisi, vaikka tiedän tyyppejä jotka tappavat kyyn aina kun näkevät.

 • ylös 10
 • alas 7
lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Mistäkähän tuollainen tappamishimo luontokappaleita kohtaan johtuu? Jostain syystä minäkin inhoan ainoastaan eläimistä käärmeitä. En siis mitenkään vihaa, mutta esimerkiksi painajaisunissani esiintyy nimenomaa niitä. Voisin varmaan sellaiseen koskeakin, mutta elätiksi kotiini en ottaisi luikertelemaan, edes terraarioon. Liskot eivät taasen öklötä yhtään. Seuraavassa ilmeisesti lapsen luontohavainto ja kokemus:


Luontobongaukset
Havainto: kyykäärme

Paikka: iisalmi

Päivämäärä: 00.00.0000 klo 10:00

Havainnon tekijä: minä tein havainon kyy käärme oli kauhea näky

Kuvaus:
kun näin käärmeen minä säikähdin ja pelkäsin että se puree se oli aivan lähelläni lähdin äkkiä karkuun kerroin kaiken ukilleni mutta kun tulimme paikalle sen päältä oli ajanut auto se oli ihan lytyssä tämä on totista totta varokaa käärmeitä ne ovat hengenvaaralisia lapsille ja huonokuntoisille

Lierikki Riikonen

Rauhoitettu tai ei, mutta kyllä se meidän pihassa "jää" renkaan alle "vahingossa", mikäli sinne uskaltautuu.

 • ylös 12
 • alas 7

Eikös siili pidä käärmeet loitolla? Eli sitten vaan kauppaan ostamaan pari siiliä vartioimaan pihaa!

En tiedä onko sinulla Neutroni omia lapsia, mutta kaverini kaksivuotiasta seuratessa olen sitä mieltä että on täysin mahdotonta olla koko ajan lyhyen syöksyn päässä sellaisesta menijästä. toisaalta vaikka olisitkin, voi käärme olla niin maastoutunut että sen huomaaminen lapsen kulkureitiltä(jos sellaisen onnistut ennakoimaan) on mahdotonta.
Toiseksi kysymys ei ole siitä, kestääkö luontoa vai ei, voin olla varma että minä ja kaverini olemme sinut luonnon ja luontokappaleiden kanssa siinä missä te muutkin.
Kolmanneksi kyse on KESÄMÖKISTÄ, emme ole miettimässä lähiöön, kaupunkiin tai maalle muuttamista.
Neljänneksi kysyn keinoja käärmeiden karkottamiseksi/eroon pääsemiseksi, en halunnut aloittaa debaattia käärmeen tappamisen moraalista, tai lasten kasvatuksesta tms. Olisin kiitollinen jos siirtäisit nuo moraaliasiat johonkin muuhun keskusteluun.

 • ylös 14
 • alas 2
lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Siileistä minäkin olen kuullut hyvinä käärmeiden karkoittajana. Voi olla silti legendaa. Itselläni tuli mieleen Hiltin piikkausvasara. Koska käärmeet pelkäävät tärinää, sellaisen terän voisi upottaa maahan ja aina silloin tällöin käynnistellä. Paikkaa voisi vaihtaa. Keväisessä routamaassa tärinä voisi edetä pitkällekin. Ainakin niin, että käärme sen havaitsee.

Lierikki Riikonen

Kaikki eläimet vaan hengiltä jotta saadaan olla rauhassa me ihmiset!

Rakensimpa muuten kotipuoleen meidän pystykorvalle kunnon häkkiaitauksen pihamaalle jottei susi nappaisi suihinsa. Asia jota edes täysveriset maalaiset monetkaan eivät jostain syystä tee rakkaan metsästyskoiransa suojaksi. Ei kai se suden syy ole jos tarjottimella pidetään narun päässä päivät yöt.

Eikös tuo käärmeviha ole peruja raamatusta?

Kai ne täytyy saada pois kesämökin pihasta jos lapsia on.
Kaipa ne on jotenkin hävitettävä, voisiko niitä ottaa kiinni ja kuskata jonnekkin kauemmas korpeen? Muistan lapsena meidänkin mökillä oli kyitä niin isä hoiteli niitä aina lapiolla jos sattui näkymään. Jos tapat ne niin nopeasti ja kertaiskulla. Kipua ja tuskaa se eläinkin tuntee. Seikka josta monet tämänkään palstan kirjoittelijoista ei välitä tippaakaan.

 • ylös 11
 • alas 4

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat