Seuraa 
Viestejä5090

Kansainväliset yritykset pystyvät kikkailemaan niin että veroja ei makseta siihen maahan missä liiketoiminta tapahtuu vaan voitot siirretään erillaisina maksuina halvan voittoerotuksen maihin. Esimerkkinä vaikka McDonalds joka ei maksa veroja Suomeen. Toisaalta verottaja on helposti parin hengen pizzapyörittäjä firman kravatissa kiinni vaatimassa joka pennin osuudestaan. Eikös verotus pitäisi enemmänkin toimia niin että suuresta liikevoitosta pakotetaan maksamaan vero Suomeen ja nämä yhden hengen pizzanpyörittäjät voidaan vapauttaa kokonaan veroista kun sen verran vähän voittoa tulee?

Sivut

Kommentit (21)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31348

Periaatteessa noin. Käytännössä siinä on omat ongelmansa. Suomen ei ole mitenkään helppo alkaa yksin verottaa isoja firmoja. Ne firmat ja kansainvälinen vapaakauppa ovat tärkeämpiä Suomelle kuin Suomi niille tai vapaakauppa isoille maille. Firmat lähtevät lätkimään, jos ne joutuvat maksamaan verot, ja niiden isot kotimaat alkavat syrjiä suomalaisia tuotteita. On vaikea ennustaa sellaisen prosessin lopputulosta, ja se vaatisi oman realismin huomioivan keskustelunsa siitä, ovatko suomalaiset valmiita tinkimään mahdollisesti reippaastikin elintasostaan yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden saavuttamiseksi. Pääpuolueiden kannatuksesta päätellen sellaista halua ei juurikaan ole, ja populismikin on ainakin toistaiseksi enemmän oikeiston aatteisiin kallellaan. Mutta toki tuolle asialle pitäisi edes yrittää tehdä jotain eikä olla mielin kielin tyrkyttämässä kaikkea ilmaiseksi  ulkomaan raharikkaille vastineeksi sille, että saa hienon lahjaviran Brysselistä tai mukavat "kädenpuristukset".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kohe
Seuraa 
Viestejä1257

Lyde19 kirjoitti:
Kansainväliset yritykset pystyvät kikkailemaan niin että veroja ei makseta siihen maahan missä liiketoiminta tapahtuu vaan voitot siirretään erillaisina maksuina halvan voittoerotuksen maihin. Esimerkkinä vaikka McDonalds joka ei maksa veroja Suomeen. Toisaalta verottaja on helposti parin hengen pizzapyörittäjä firman kravatissa kiinni vaatimassa joka pennin osuudestaan.

Niin saatanan totta.

Johtuu kai siitä että virkamiehet turhautuvat, koska eivät kertakaikkiaan mahda mitään näille suuryhtiöille joilla on puolijoukkueellinen  lakimiehiä  palkattuna ihan tätä varten. Purkavat sitten turhautumistaan pienyrittäjiin jotka ovat taas heille helppo kohde.

Jakob
Seuraa 
Viestejä1348

Näissä isoissa yrityksissä olisi ongelmana määritellä mikä osuus menoista on verosuunnittelua ja mikä täysin normaaliin liiketoimintaan kuuluvaa. Tässähän on usein takana se että Suomessa toimiva tytäryhtiö maksaa  tuotannontekijöistä ulkomaille niin paljon ettei verotettavaa tuloa jää Suomeen. Jonkun pitäisi määrittää alempi "oikea" hinta näille tuotannontekijöille (tai korolle tms.). Se ei ole kovin yksinkertainen juttu. Yleensäkin pitäisi välttää sitä että viranomainen ryhtyy keksimään hintoja asioille.

Google harrastaa tätä maailmanlaajuisesti ja näyttää tuo Irlannin Google olevan erityisen olennainen osa ketjua. EU:n pitäisi ehkä rajoittaa verokilpailua maiden välillä enemmän (olenkohan ainoa yrittäjä joka on tätä mieltä..).

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11625

Hohhoijaa. Esität liikevaihtoveroa alarajahuojennuksella. Sellainen meillä oli, mutta se muutettiin arvonlisäveroksi joka on käytännössä sama asia, tietyin oleellisin parannuksiin, eli se huomioi vähennyksenä ostolaskuissa jo sisältäneen veron. Siis käytännössä yritys maksaa vakiosiivun myynnin ja ostojen välisestä erotuksesta, sisältäen pienen toiminnan huojennukset jopa kokonaan verovapauteen asti.

Tuon esittämäsi ja jo olemassaolevaan veron päälle maksetaan tietysti myös yhteisöverot voitosta, monenlaisia veroja ja maksuja palkan päälle, sekä toki myös osinkoveron, jos voittoja kaiken verotuksen jälkeen jää vielä omistajille jaettavaksi. Että en nyt näkisi kauheasti syytä oleellisesti kiristää yritysten verotusta. Paitsi tietysti jos joku on sitä mieltä että työpaikkojen ylitarjonta ikävästi nostaa liiaksi palkkatasoa ja pitää ihmiset liian kiireisinä vapaa-ajan toimiltaan. Työpaikat on helppo hävittää lisää verottamalla, varsinkin isojen monikansallisten firmojen, joilla ei ole tunnesiteitä tai ratkaisevia markkinoita täällä.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11625

Äh, luin avausviestin hätäisesti ja luin "liikevaihto" vaikka siellä lumikin liikevoitto. Siltä osin pahoittelut.. Mutta muuten kirjoitin täyttä asiaa, eli siis se 24% tai 14% jää vähintään kaikesta liiketoiminnasta Suomeen, sekä kaikki palkan sivukulut yms, joka on about toinen nettopalkka minimissään.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6866

Neutroni kirjoitti:
Suomen ei ole mitenkään helppo alkaa yksin verottaa isoja firmoja. Ne firmat ja kansainvälinen vapaakauppa ovat tärkeämpiä Suomelle kuin Suomi niille tai vapaakauppa isoille maille. Firmat lähtevät lätkimään, jos ne joutuvat maksamaan verot, ja niiden isot kotimaat alkavat syrjiä suomalaisia tuotteita.

Osa kansainvälisistä yrityksistä lähtisi lätkimään, jos heidän verotustaan kasvatettaisiin. Eivät kaikki ja jokainen yritys on yksilöllinen tilanteensa ja ennustettavuutensa kanssa.

Miksi Suomessa verotetaan pieniä ja jätetään veroparasiitit verottamatta on tietenkin poliittinen päätös. On haluttu suosia poliittisen eliitin ja ylimmän virkamieskunnan kavereita pienempien yritysten kustannuksella. Poliittisilla broilereillahan ei sitä oikeaa osaamista ole, vaan se heidän markkina-arvonsa tulee siitä että he pystyvät lobbamaan parhaan mahdollisen tuloksen omalla työnantajalleen poliittisen uran jälkeen.

Oikeudenmukaisesti pääomaverotus tulisi yhdentää ilman poikkeuksia ja yhtälailla myyntivoitosta pitäisi verottaa samalla tavalla oli sitten yritys Gay man saarilla kirjoilla tai Suomessa. Jos ei muutoin niin lopettamalla voitoista verottaminen ja siirtämällä verotuksen painopiste kokonaan sellaiseen mitä ei voida kiertää. Kuten esimerkiksi palkkoihin, ja massiivisiin toimistokiinteistöjen veroihin.

molaine
Seuraa 
Viestejä2265

Jakob kirjoitti:
Näissä isoissa yrityksissä olisi ongelmana määritellä mikä osuus menoista on verosuunnittelua ja mikä täysin normaaliin liiketoimintaan kuuluvaa. Tässähän on usein takana se että Suomessa toimiva tytäryhtiö maksaa  tuotannontekijöistä ulkomaille niin paljon ettei verotettavaa tuloa jää Suomeen. Jonkun pitäisi määrittää alempi "oikea" hinta näille tuotannontekijöille (tai korolle tms.). Se ei ole kovin yksinkertainen juttu. Yleensäkin pitäisi välttää sitä että viranomainen ryhtyy keksimään hintoja asioille.

Google harrastaa tätä maailmanlaajuisesti ja näyttää tuo Irlannin Google olevan erityisen olennainen osa ketjua. EU:n pitäisi ehkä rajoittaa verokilpailua maiden välillä enemmän (olenkohan ainoa yrittäjä joka on tätä mieltä..).

Kyllä kai siirtohinnoittelua jo nyt säädellään ihan lakitasolla ja käytännössä pitää pystyä todentamaan, ettei panoksista makseta oman konsernin yrityksille ylihintaa, tai toisaalta myydä oman konsernin yrityksille halvemmalla kuin muille, jotta verotettavaa tulosta syntyisi kotimaahan. Itse ainakin olen ollut mukana verotarkastuksessa, jossa sanktioita määrättiin tämän perusteella. Epäilemättä Googlen lakimiesarmeija olisi meitäkin aikoinaan osannut auttaa  :D

Ilkka Luoma:
"Näyttäisi olevan samoja ip-osoitteita kuin täällä ;-)"
"Mobiili ip löytyy helposti, kun sen osaa ja tietää täysin laillisen ohjelman, niin ja että osaa käyttää sitä. Lakimiehet eivät ole löytäneet laillisen ja myynnissä olevan ohjelman käytöstä mitään laittomuutta! Koodi - Särki 887."

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11625

Tuo siirtohinnoittelu yms. konsernin sisäinen kauppa on kuitenkin sellainen suo, että osaan on täysin mahdoton laatia yleispätevää säännöstöä ja loppukin on lähinnä mielivaltaa ja mutua. Esimerkkinä oli McDonalds. Ensinnäkin se koko globaali emoyhtiö on käytännössä helvetin suuri kiinteistöyhtiö. McDonaldsin omaisuus on enimmäkseen ravintolakiinteistöjä, plus toki joitain konttoreita ja tehtaita. Suuri osa tuotosta on liiketilojen vuokria, koska itse ravintolat toimivat monenlaisilla bisnesmalleilla ja yhtiömuodoilla eri maissa, mikä mitenkin. Melkein kaikissa valtioissa toimivalla firmalla kirjo on väkisinkin valtava. Toinen päätapa millä emoyhtiö tekee rahaa, on kaikille franchising-ketjuille tyypillinen, eli yksittäisiltä ravintoloilta perittävät lisenssimaksut tuotemerkin käytöstä, logistiikkapalveluista, yleismarkkinoinnista, ynnä muusta. Sille on aivan tähtitieteellisen hankala arvioida objektiivisesti ja todistettavasti minkäänlaista oikeaa hintaa. Yhtiö pystyy arvottamaan vaikkapa oman, sinänsä kiistatta maailman arvokkaimpiin kuuluvan, tuotemerkkinsä aivan miten lystää. Pihvien ja sämpylöiden arvo on vielä jotenkuten verrattavissa markkinoihin, mutta kun maailmassa on tasan yksi McDonalds-tuotemerkki, niin mitään verrokkimarkkinaa ei ole olemassakaan. 

Ja kun kerran yhtiön liiketoimintamalli ja varsinainen strategia on nimenomaan vuokrata kiinteistöjä ja myydä lisenssiä tuotemerkkiin, niin sitä se sitten tekee. Ei se ole mitään veronkiertoa sinänsä, että yhtiö toteuttaa ikiomaa täysin laillista liiketoimintamalliaan, vaikka kävisikin niin, että riistoverotetussa korkeiden palkkojen Suomessa paikalliset ketjuyrittäjät jäävät jatkuvasti puille paljaille eikä verotettavaa tuottoa synny yhtään. Turha siitä on vollottaa, että Suomesta löytyy halukkaita yrittäjiä vaikka joutuvatkin maksamaan isot rahat siitä, että saavat käyttöönsä McDonaldsin brändin ja tuotteet, sen sijaan että perustaisivat Peran Grillin. Hyvä että löytyy.

Jakob
Seuraa 
Viestejä1348

Semmonenkin ulottuvuus tässä asiassa on että valtiot "kinastelevat" myös keskenään mikä on oikea maa verotettavan tulon näyttämiselle. Jos esim. Suomen verottaja väittää että joku yhtiö on maksanut ylikorkeaa korkoa Irlantilaiselle emoyhtiölle, nousevat verotulot Suomen valtiolle mutta laskevat Irlannissa. Tästä syntyvä erimielisyys voi koskea siis yhtiön lisäksi kahta verottajaa, ei tosiankaan kovin simppeli kuvio.

Vierailija

jos ny suomi-mongoloidit kehtais ehdottaa sellaista että suomessa toimivat jenkkifirmat maksaisivat veroja suomeen niin kävis kuten Kuubassa. Elikkäs 50 vuoden kauppasaarto ja varma pääsy terroristimaiden listalle.

Reiska
Seuraa 
Viestejä5434

Pienyritykset maksaa hyvin vähän veroja. ALV velotetaan suoraan kuluttajalta ja siitäki tilitetää vaa oma arvonlisä-osuus (vähennetää ostot). Liikevoittoa verotetaan, mut sitä pienyrityksillä normaalisti on aika vähän ja aikasemmat tappiotki saa vähentää. Palkoista maksttavat ennakonpidätykset on palkan saajan vero. Suurin rasite pienyrityksille on palkoista maksettavat eläkekulut.

Per se

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1428

Lyde19 kirjoitti:

...ja nämä yhden hengen pizzanpyörittäjät voidaan vapauttaa kokonaan veroista kun sen verran vähän voittoa tulee?

Henkilöyhtiön (toiminimi jne.) verotus on progressiivinen samalla tavalla kuin palkkatulo. Pienet voitot on siis vapautettu veroista kokonaan tai lähes kokonaan (googlaa veroprosenttilaskuri).  Esim. 15 000 euron voitosta menee veroa luokkaa 5 % eli 750 euroa ja 20 000 euron voitosta luokkaa 12 % eli 2400 euroa.

Arvonlisäveroa ei makseta alle 10 000 euron vuosiliikevaihdosta ja alle 30 000 euron vuosiliikevaihdosta saa arvonlisäveron alarajahuojennuksen (googlaa arvonlisäveron alarajahuojennus).

Lisäksi tämän vuoden alusta tuli voimaan yrittäjävähennys (googlaa yrittäjävähennys) jonka ansiosta toiminimet jne. saavat 5 % tulostaan verovapaana.

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

kohe
Seuraa 
Viestejä1257

Reiska kirjoitti:
Pienyritykset maksaa hyvin vähän veroja. ALV velotetaan suoraan kuluttajalta ja siitäki tilitetää vaa oma arvonlisä-osuus (vähennetää ostot). Liikevoittoa verotetaan, mut sitä pienyrityksillä normaalisti on aika vähän ja aikasemmat tappiotki saa vähentää. Palkoista maksttavat ennakonpidätykset on palkan saajan vero. Suurin rasite pienyrityksille on palkoista maksettavat eläkekulut.

Näinhän se menee.

Pienyrittäjä maksaa pienistä tuloista vähän veroa ja suuryritys maksaa helvetin suurista tuloista vähän veroa.

Kai se sitten jonkun mielestä on oikein.

.

Itse näkisin epäkohdaksi nimenomaan sen että suuryritykset pimittävät valtavia summia veroja aivan laillisesti. Ja sitten kun pienyrittäjä elää kuten 95% tämän maan pienyrittäjistä, eli varastamalla omasta firmasta (kuka pitsan, kuka hiustenleikkuun, kuka käyttää firman autoa yksityisajoihin), niin siihen kyllä puututaan ja paheksutaan.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11625

kohe kirjoitti:
Reiska kirjoitti:
Pienyritykset maksaa hyvin vähän veroja. ALV velotetaan suoraan kuluttajalta ja siitäki tilitetää vaa oma arvonlisä-osuus (vähennetää ostot). Liikevoittoa verotetaan, mut sitä pienyrityksillä normaalisti on aika vähän ja aikasemmat tappiotki saa vähentää. Palkoista maksttavat ennakonpidätykset on palkan saajan vero. Suurin rasite pienyrityksille on palkoista maksettavat eläkekulut.

Näinhän se menee.

Pienyrittäjä maksaa pienistä tuloista vähän veroa ja suuryritys maksaa helvetin suurista tuloista vähän veroa.

Kai se sitten jonkun mielestä on oikein.

.

Itse näkisin epäkohdaksi nimenomaan sen että suuryritykset pimittävät valtavia summia veroja aivan laillisesti.


Jos tarkoitat tuloilla voittoja, olet väärässä. Jos liikevaihtoa, olet oikeassa, mutta kaikkien täysjärkisen mielestä on oikein, että vero maksetaan voitoista eikä liikevaihdosta. Vaikka ALV maksetaankin liikevaihdosta.
Laillinen veronkierto on oksymoroni eli paskapuhetta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat