Seuraa 
Viestejä14138

[size=150:1bz88cyp]Pääministeri Vanhanen avasi oikeasti energiapelin[/size:1bz88cyp]

Suomen maaperässä on uraania ja kansalaiset eivät vielä oikeasti halua aloittaa energian säästöä. Suomessa rakennetaan uutta ydinvoimalaa sen antaessa merkittävästi työtä rakennuspaikkakunnallensa. Suomi oivalsi jo vuosia sitten aloittaa suunnitelmat ydinjätteen loppusijoituksesta. Nyt pääministeri Matti Vanhanen oivalsi avata oikeasti ja ratkaisevasti energiakeskustelun. Ydinenergia on toistaiseksi turvallisin tapa tyydyttää kulutusorientoituneen elämäntapamme energiatarve.

Ensimmäiseksi tulee kartoittaa maamme uraanivarat ja niiden käyttökelpoisuus jatkojalostukseen. Uraani säteilee kaikissa vaiheissaan, kuten nyt pääministerillä; vaatii poliittista silmää avata oikeasti omavaraisen energihuollon keskustelu. Nyt se on tehty. Välittömästi asiantuntija arvioi, että uraanin rikastaminen maksaa miljardeja ja rikastuslaitokset ovat tarkoitetut vain suuriin mittakaavoihin. Osoittaa samaa näköalattomuutta torpata heti energiakeskustelun ratkaiseva avaus tunnusluvuilla, joista herää epäilys, kuten Venäjän sähkökaapelin kustannushaitareista.

Ensin uraania pitää löytyä riittävästi omasta maaperästä, tämän jälkeen kaivosoikeudet pitää saada yhteiskunnan haltuun. Uraanimalmi täytyy jalostaa ja sitten rikastaa. Nopeasti ajatellen ketju on erityisen mielenkiintoinen tutkimuksellisesti ja työllistäjänä niin asiantuntijoille kuin toteuttajille. Suomalainen insinööri on kehittänyt pitkäjänteisellä työllä maailman parhaita konstruktioita. Nyt voisi olla edessa uusi aluevaltaus seuraavalle 20-40 vuodelle, kunnes fuusio mahdollisesti helpottaa energianälkäistä ihmistä, ellei säästämisen ymmärrys kohtaa kysyntäämme jo aikaisemmin.

Suomalainen teknologiaosaaminen voisi kohdata uraanin jalostuksessa ja rikastuksessa yhteistyön uusien kehittyvien maiden kanssa. Suomi voi myöhemmin viedä osaamistansa ja suorittaa rikastusta myös ruotsalaisille. Länsinaapurimme joutuvat pitkittämään atomivoimaloidensa käyntiä saman energiasyöppyisyyden takia, kuten mekin joudumme rakentamaan kuudennen voimalan lähivuosina.

Oma uraani, louhinta, jalostus ja rikastus on hyvin houkutteleva ratkaisu. Se on enemmän kuin energiaratkaisu, se on myös ratkaisua suomalaiselle osaamisen nostolle, työllistymiselle ja korkeateknologian viennille. Pääministerin ei tulisi tyytyä pelkkään VTT:n yhteen asiantuntijalausuntoon, vaan asettaa laajan ja osaavan työryhmän arvioimaan kokonaisratkaisua uraanin ja fissioenergian ympäriltä. Kyseessä on merkittävin teknologia-avaus Suomessa kahteenkymmeneen vuoteen (edellinen avaus oli edesmenneen, vuorineuvos, pääjohtaja Kari Kairamon (Nokia) oivallus, kuinka kännykät tulevat muuttamaan maailmaa).

Vanhasen pohdinta Vappuna oli senkin takia merkitsevää, koska se ei voinut syntyä Vapputunnelmaisesta teekkarihengestä, siksi tunnettu raittiusmies pääministeri on (olisiko avauksessa ollut vaikutteita Tatu Vanhaselta, pääministerin isältä Ajatus on ehdottomasti tutkimisen arvoinen ja asiantuntijaryhmään voisi valita myös sopivia kansainvälisiä asiantuntijoita tulevan yhteistyön alkua silmällä pitäen. Mikäli fissioryhmä päätyy uraanisuositukseen, olisi samantien tutkittava koko ydinenergiaketjun siirtäminen täysin omaan yhtiöönsä, jossa valtio ottaa yksiselitteisen omistusaseman. Energia on asia, joka tullaan niukkuuden myötä kansallistamaan muuallakin. Energialla ei voi tehdä yksinapaisesti ja -silmäisesti rahaa ansiottomasti omiin taskuihinsa. Energia on kansallinen kysymys, josta optioähkyntä tulee karkoittaa kilpailuhenkisen kerskakulutuspuoskaroinnin puolelle.

Energiapolitiikalle on nyt luotu lähtökohta, johon on syytä tarttua. Uraani, fissiovoima ja siihen liittyvä teknologiaosaaminen kohtaavat lisääntyvän kysynnän maailmalla, Monille maille ei jää kuin yksi vaihtoehto tyydyttää energianälkä; se on ydinenergia. Suomi voisi nyt mobilisoida osaamisensa, tuotekehitystaitonsa, projektointikykynsä ja yhteistyöhalunsa. Maailmalta löytyy kumppaneiksi aivan uusia pelaajia; kaikki eivät aina lähde lännen laboratorioista. Vanhanen kävi osuvasti juuri äsken Kiinassa, ja hän tietää, että Kiina rakentaa noin 30-40 atomivoimalaa seuraavien 30 vuoden aikana. Uusi teknologia-alue voisi olla kansakuntaamme yhdistävä voima, josta saadaan ammennettua sitä käyttövaraa, mitä yhteiskuntamme muutosprosessit tarvitsevat mm. tulontasaukseen ja yhteishengen luontiin.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (32)

Kyllähän nuo vanhasen puheet uraanin rikastuslaitosesta yllättivät.

Mutta ei se nyt todellakaan ole mikään huono ajatus. Oma ydinpolttoaineen tehdas ja oma uraanikaivos. Niin voidaankin ruveta myymään muualle maailmaan Suomalaista ydinpolttoainetta. Miksi se myynnin pitäisi todellakaan olla USA:n, Venäjän ja muiden jo rikastuslaitoksen omistavien maiden yksinoikeus tulevaisuudessa?

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Mitä uutisista katsoin, niin myös Heinäluoma painotti omavaraisen energiatuotannon merkitystä. SAK: suuret liitot ovat samoilla linjoilla. Jos edustuksellinen demokratia vielä toimii, eikä ole alistunut suuryritysten tahtoon, niin sähkökaapelia Venäjältä ei näytetä rakennettavan ainakaan. Vaihtoehdoksi jää oman tuotannon lisääminen. Uraanimalmin jalostamista voisi tehdä yhteistyössä muiden valtioiden kanssa, jotka asian jo hallitsevat. Vaikkapa Venäjän. Hätätilassa jonkin EU maan. Jalostamon voisi rakentaa Tervolaan, niin mahdolliset saasteet lilluisivat, ainakin itätuulella Ruotsin puolelle. Muutenkin harvaan asuttua seutua, lännessä Ranua ja etelässä punainen Kemi, niistä ei liene niin väliä.

Energiavarojen kansallistaminen on jo alkanut. Bolivian presidentti Alvaro Carcia ilmoitti alkuviikosta öljy ja kaasukenttien hallinnan siirtymisestä omalle maalleen. Aikaisemmin niin on tehnyt jo Wenezuela ja Argentiina. En ole varma muistanko nuo jälkimmäiset maat oikein. Etelä-Amerikassa kumminkin.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joo, Etelä-Amerikan komukat
tekevät lisää "kurja kuubaloita"
maanosaan.

Sosialismi = kurjuutta kaikille
Kommunismi = maailman lyhin vitsi

Taas media liioittelee ja vääristelee minkä kerkeää saadakseen raflaavampia otsikoita. Eihän se Vanhanen mitään rikastamoita ollut tänne perustamassa vaan totesi, että ydinvoiman suhteen on vaikea olla omavaraisia kun silloin polttoaine pitäisi itse rikastaa. Tämä oli siis vastaus toimittajan kysymykseen tavoitteleeko Suomi ydinvoiman avulla energia omavaraisuutta.

Jatko olikin sitten toimittajien omaa spekulointia.

.
Seuraa 
Viestejä847
Ilkka Luoma

Kyseessä on merkittävin teknologia-avaus Suomessa kahteenkymmeneen vuoteen (edellinen avaus oli edesmenneen, vuorineuvos, pääjohtaja Kari Kairamon (Nokia) oivallus, kuinka kännykät tulevat muuttamaan maailmaa).

Ilkka Luoma

Nyt sä Ilkka sähläät, Kairamo EI ymmärtänyt telealan kasvua ja tulos oli mikä oli.

Ilkka Luoma
[size=150:1ds4atzn]Pääministeri Vanhanen avasi oikeasti energiapelin[/size:1ds4atzn]

Suomen maaperässä on uraania .Ensin uraania pitää löytyä riittävästi omasta maaperästä, tämän jälkeen kaivosoikeudet pitää saada yhteiskunnan haltuun. Uraanimalmi täytyy jalostaa ja sitten rikastaa. Oma uraani, louhinta, jalostus ja rikastus on hyvin houkutteleva ratkaisu. Se on enemmän kuin energiaratkaisu, se on myös ratkaisua suomalaiselle osaamisen nostolle, työllistymiselle ja korkeateknologian viennille. Pääministerin ei tulisi tyytyä pelkkään VTT:n yhteen asiantuntijalausuntoon, vaan asettaa laajan ja osaavan työryhmän arvioimaan kokonaisratkaisua uraanin ja fissioenergian ympäriltä.

Ilkka Luoma
Uraania on maapallon meriin liuenneena arviolta 4 miljardia tonnia ja Suomessa on neliökilometrin suuruisella alueella metrin syvyyteen ulottuvassa maakerroksessa uraania 4500 kiloa. Uraani hajotessaan tuottaa radonia, jonka esiintyminen on jonkinnköinen uraanimittari.
Uraania on Suomesta lohittukin mutta, rikastetun uraanin tuottaminen on eri juttu.
Kaivostoiminnan sosialisoimisesta puhuva ei ymmärrä kaivostoiminnasta yhtään mitään.

Ilkka Luoma

Kansalaiset eivät vielä oikeasti halua aloittaa energian säästöä.
Länsinaapurimme joutuvat pitkittämään atomivoimaloidensa käyntiä saman energiasyöppyisyyden takia, kuten mekin joudumme rakentamaan kuudennen voimalan lähivuosina.
Energia on asia, joka tullaan niukkuuden myötä kansallistamaan muuallakin. Energialla ei voi tehdä yksinapaisesti ja -silmäisesti rahaa ansiottomasti omiin taskuihinsa. Energia on kansallinen kysymys, josta optioähkyntä tulee karkoittaa kilpailuhenkisen kerskakulutuspuoskaroinnin puolelle.

Ilkka Luoma
Teollisuus on suurin kenergiankuluttajamme ei "kansalaisten energiasyöppöys". Luomalla ja Tilastokeskuksella on hieman erilaista tietoa energiankullutuksestamme ja sen kasvusta. Kumpikohan on oikeassa?
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan energian kokonaiskulutus oli vuonna 2005 1360 petajoulea, mikä oli lähes 9 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Sähköä käytettiin 85 TWh eli yli 2 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2004. Energian tuotannon ja käytön hiilidioksidipäästöt alenivat 17 prosenttia verrattuna vuotta aiempiin päästöihin. Sähkön kulutuksen väheneminen johtui teollisuuden pienentyneestä energiantarpeesta

Ilkka Luoma
Suomi oivalsi jo vuosia sitten aloittaa suunnitelmat ydinjätteen loppusijoituksesta.
Ilkka LuomaYdinjätteen loppusijoituspaikka joutuvat kaikki muutkin ydinergian käyttäjät etsimään. Se on vähän niinkuin pakko.

Ilkka Luoma
[size=150:1ds4atzn]Pääministeri Vanhanen avasi oikeasti energiapelin[/size:1ds4atzn] Nyt pääministeri Matti Vanhanen oivalsi avata oikeasti ja ratkaisevasti energiakeskustelun.
Ilkka LuomaHallituksemme energiapoliittisesta ohjelmasta Vanhasen lausunnoissa on kysymys - mitää uutuuarvoa hänen esittämissään asioissa ei ole.

Ilkka Luoma

fuusio mahdollisesti helpottaa energianälkäistä ihmistä, ellei säästämisen ymmärrys kohtaa kysyntäämme jo aikaisemmin.

Ilkka Luoma
Mistähän fuusiostaa tässä on kysymys? Vattenfallin ja Fortumin?

Ilkka Luoma

Kyseessä on merkittävin teknologia-avaus Suomessa kahteenkymmeneen vuoteen (edellinen avaus oli edesmenneen, vuorineuvos, pääjohtaja Kari Kairamon (Nokia) oivallus, kuinka kännykät tulevat muuttamaan maailmaa).

Ilkka Luoma
Kairamo laajensi Nokiaa hallitsemattomasti monille eri alueille. Tulevaisuudenvisioita hänellä ei ollut ja täydellinen näköalattomuus johti surkeaan henkilökohtaiseen ratkaisuun.
Kairamon seuraaja Simo Vuorilehto Nokian ajauduttua kriisin partaalle 1980-luvun lopussa rupesi kuitenkin toteuttamaan laajaa saneerausohjelmaa, jonka seurauksena Nokia irtautui kumiteiollisuudesta, televisioista ja tietokoneista.
Kairamon keksi kuitenkn sanan "kännykkä"

Ilkka Luoma

Energia on asia, joka tullaan niukkuuden myötä kansallistamaan muuallakin. Energialla ei voi tehdä yksinapaisesti ja -silmäisesti rahaa ansiottomasti omiin taskuihinsa. Energia on kansallinen kysymys, josta optioähkyntä tulee karkoittaa kilpailuhenkisen kerskakulutuspuoskaroinnin puolelle.
Uusi teknologia-alue voisi olla kansakuntaamme yhdistävä voima, josta saadaan ammennettua sitä käyttövaraa, mitä yhteiskuntamme muutosprosessit tarvitsevat mm. tulontasaukseen ja yhteishengen luontiin.

Ilkka Luoma

Energian suurin käyttäjä ja tuottaja on maassamme sama: teollisuus.
Tämä taitaa olla kirjoittajalle liian vaikea ymmärtää.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46542
suuri kurpitsa

Energian suurin käyttäjä ja tuottaja on maassamme sama: teollisuus.
Tämä taitaa olla kirjoittajalle liian vaikea ymmärtää.

Mikä onkaan teollisuuden tarkoitus? Liittyisiköhän se jotenkin tuotteiden valmistamiseen kansalaisille? Jos ihmiset alkaisivat tosissaan pihistää kulutustaan, arvaa vaan mitä tapahtuisi teollisuudelle.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Neutroni
suuri kurpitsa

Energian suurin käyttäjä ja tuottaja on maassamme sama: teollisuus.
Tämä taitaa olla kirjoittajalle liian vaikea ymmärtää.Mikä onkaan teollisuuden tarkoitus? Liittyisiköhän se jotenkin tuotteiden valmistamiseen kansalaisille? Jos ihmiset alkaisivat tosissaan pihistää kulutustaan, arvaa vaan mitä tapahtuisi teollisuudelle.

Kulutuksen lasku tekisi teollisuuden osin kannattamattomaksi. Seuraisi massatyöttömyyttä. Tuotteiden hinta kasvaisi, koska tappiolla ei kannata myydä. Inflaatio.

Kai tätä on joku oikeastikin pohtinut?

Kyllä se taitaa olla parempi panostaa energian tuotantoon ja ekologiseen ajatteluun.

Neutroni
suuri kurpitsa

Energian suurin käyttäjä ja tuottaja on maassamme sama: teollisuus.
Tämä taitaa olla kirjoittajalle liian vaikea ymmärtää.Mikä onkaan teollisuuden tarkoitus? Liittyisiköhän se jotenkin tuotteiden valmistamiseen kansalaisille? Jos ihmiset alkaisivat tosissaan pihistää kulutustaan, arvaa vaan mitä tapahtuisi teollisuudelle.

Tuleepi mieleen viime lama, silloinhan kulutuksessa pihisteltiin haluttiinpa sitä tai ei.
Bruttokansantuote silloin laski, josta seurasi yhtä sun toista.

Positiivista:
Vienti ohitti kuitenkin tuonnin vuonna 1995 ja sen jälkeen Suomella on ollut vientiylijäämä.

Negatiivisia asioita en viitsi edes luetella.

Ilkka Luoma
--Suomen maaperässä on uraania ja kansalaiset eivät vielä oikeasti halua aloittaa energian säästöä.--

Ja mistäköhän johtuu, ettei osa kansalaisista halua aloittaa oikeasti energian säästämistä? Se johtuu lähinnä keski-ikäisen ja keski-iän ylittäneen kansanosan pohjattomasta ahneudesta!

On kuitenkin hienoa, että Suomi on kunnostautunut ydinvoiman vastaisessa liikehdinnässä. Katsokaa tilastoa täältä ja allekirjoittakaa vetoomus:

http://www.atomstopp.at/1million/

Ilkka Luoma kysyi:

Kannatanko atomivoimaa?

Kyllä
En
Suosin uusiutuvia energialähteitä
Kannatan energiansäästöä
Ei mielipidettä

Nämä äänestykset ovat ihan mukavia piristyksiä, mutta tässä tapauksessa ei vaihtoehdot ole mielestäni kovinkaan järkevästi valittuja. Tässähän asetetaan "atomivoiman" ja energiansäästön yhtäaikainen kannatus mahdottomaksi. Viimeisen "ei mielipidettä" vaihtoehdon kohdalla taas olisi huomattavasti parempi jos siinä olisi "joku muu". Tälläiset äänestykset ovat yhtä tyhjän kanssa.

Siinä olisikin uutta suomalaista hittituotetta paperin ja kännyköiden tilalle: Pitkälle jalostetut uraanituotteet. Täällä louhittu ja täällä jalostettu.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46542
Deus Ex
Mitä luulette tulisiko nootteja jos suomi ilmoittaisi rakentavansa rikastamon?

Tuskin pahemmin tulisi, mikäli muuten noudatettaisiin kansainvälisiä säädöksiä. IAEA:n kavereita tuolla varmaan ravaisi harva se päivä tekemässä tarkastuksia, mutta mikäli he saavat kahvia ja pullaa sekä pääsevät kurkkaamaan lukittujen ovien taakse, miksi kenenkään pitäisi alkaa itkeä normaalista teollisuustoiminnasta.

Älkää nyt viisastelko

Totta kai on aivan eri asia, onko uraanirikastamo
demokraattisessa länsimaassa vai fanaattisessa funda-
mentalisti-terrorivaltiossa !!!

Johan kysymykselle nauraa SOKEA REETTAKIN

tapani
Kyllähän nuo vanhasen puheet uraanin rikastuslaitosesta yllättivät.

Mutta ei se nyt todellakaan ole mikään huono ajatus. Oma ydinpolttoaineen tehdas ja oma uraanikaivos. Niin voidaankin ruveta myymään muualle maailmaan Suomalaista ydinpolttoainetta.


Oma uraanikaivos ja rikastamo parin lisäydinvoimalan kera myös tekisi Suomesta energian suhteen täysin omavaraisen vuosisadoiksi eteenpäin.

Mikähän siinäkin on, että viherpellet eivät millään tajua, että ns. uusiutuvat luonnonvarat eivät millään ilveellä kerta kaikkiaan pysty tuottamaan riittävästi sähköä yhä teknistyvämmän yhteiskunnan tarpeisiin? Töitä tehdessäni kuuntelin samalla radiosta keskusteluohjelmaa aiheesta, ja yhtenä keskustelijana oli viherpelle Tarja Cronberg. Eukon jokainen lause sai minut yhä vakuuttuneemmaksi vihreiden yleisestä vähäjärkisyydestä ja totaalisesta haluttomuudesta kohdata kylmiä faktoja, jos ne eivät sovellu yhteen oman, hampunhöystämän maailmankuvan kanssa. Silmät kiinni, korvat tukkoon ja enkuulemitäänenkuulemitään-mantra päälle. Ainokainen vihreiltä kuultu älykäs lausahdus on Venäjältä tuotavan energian vastustaminen.

Juu, viisi lisäreaktoria pystyyn ja omat uraanikaivokset ja jalostamot pystyyn vaan. Ydinvoimala patteriston viereen vielä vedyntuotantolaitos. Sitten myydään maailmalle ydinpolttoainetta, sähköä ja vetyä.

Deus Ex
Juu, viisi lisäreaktoria pystyyn ja omat uraanikaivokset ja jalostamot pystyyn vaan. Ydinvoimala patteriston viereen vielä vedyntuotantolaitos. Sitten myydään maailmalle ydinpolttoainetta, sähköä ja vetyä.

Ja siinä kaupankäynnissä olisikin vielä valttikorttina Suomen maine puolueettomana vaarattomana ja turvallisena maana. Mehän ollaan pernteisesti oltu kaikkien kavereita ja rähmällään kaikkiin ilmansuuntiin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat