Kommentit (7)

Lyijykynä
Seuraa 
Viestejä2

Tietyllä tasolla tietysti varsin surullista, että koettu ero rikkaampiin lisää riskinottoa. Toisaalta, ehkä kertoo jotain siitä, miksi ihminen on päässyt näinkin pitkälle: parempaa huomista tavoitellaan vaikka riskillä, lähdetään matkalle tuntemattomaan, jos siellä olisikin paremmat metsästysmaat.

mdmx
Seuraa 
Viestejä6415

Ei se ero rikkaisiin mitään riskinottoa lisää, vaan potentiaalinen palkinto minkä onnistumisen tuo.

Nollatuloeroilla olis turha vaivautua tekeen mitään kun saman saa tekemättäkin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jakob
Seuraa 
Viestejä2384

Uhkapeliä harrastavat tomppelit ovat keskinmäärin köyhempiä kuin asiansa hoitavat. Eli  ainakin osittain niin päin että riskinotto lisää tuloeroja.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä12361

Uusi kokeisiin ja internethakuihin perustuva tutkimus viittaa siihen, että tuloerojen haitat johtuvat ainakin osaksi riskioton lisääntymisestä. Tuloerot yllyttävät ihmiset havittelemaan suuria voittoja, vaikka häviämisen riski on suuri.

Kiintoisa tulos. Oikeastaan aika looginen ja jopa ehkä itsestäänselvä, kun asiaa miettii. Sellainen kuin hyvä tutkimustulos onkin. 

Tässä on merkittävä tiedonmurunen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Kun tiedetään, että tuloerot ovat välttämättömiä hyvinvoinnin kokonaispotin kasvattamiseksi ja yhteiskunnan kehittymiseksi, eli siis vähemmälle osalle jäävien riskinottotaipumusta ei voida välttää, täytyy yrittää kanavoida se mahdollisimman hyödylliseen suuntaan. Vastaavasti voidaan myös päätellä, että tuloeroja on syytä harkitusti ylläpitää, jotta riskinottajia löytyisi. On nimittäin kiistatta totta, että ilman riskiä ei tule voittojakaan. Kansantaloudellisessa mielessä on välttämätöntä, että löytyy riittävästi riskinottajia, jotka innovoivat uutta ja luovat uutta taloudellista toimintaa. Se on ainut tapa, jolla kehitys ja edes nollatulos pysyy käynnissä. Uuden luomisen ja riskinoton lakatessa syntyy vääjäämätön supistumisen ja rapistumisen kierre joka lopulta tuhoaa koko yhteiskunnan. 

Täytyy siis pyrkiä luomaan sellainen yhteiskuntamalli, jossa syntyy oleellisia tuloeroja, joiden tuottamaa materiaalisen hyvän kasautumista hyvätuloisille voidaan verotuksen ja sisämarkkinoiden kautta ohjailla takaisin keirtoon ja pienituloisemmille. Samalla täytyy olla terveelliseen riskinottoon kannustava ympäristö, niin, että esimerkiksi päihderiippuvuuden ja uhkapelaamisen sijaan pienituloisemmilla on helppoja ja perusturvallisia mahdollisuuksia ottaa taloudellisia riskejä työmarkkinoilla, yrittäjänä, kolmannella sektorilla, itsenäisinä ajattelijoina ja miten ikinä tahansa. jos yksinkertaistetaan ja markkinapuheistetaan hieman, niin pienituloisuus, köyhyys ja työttömyyt pitää kääntää peliksi, jossa omalla rajatun kokoisella panoksella voi voittaa työpaikan, elintasoa, elämänlaatua ja muita haluttavia hyvyyksiä. Kuinka se tehdään?

I see...

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä12361

Mielihyväkeskuksemme tuottaa riippuvuuksia ja ongelmia erilaisten välitöntä palkkiota tuottavien asioiden kanssa. Ne uhkapelit ja päihderiippuvuudet ovat sellaisia. Sitä vastoin nykyinen yhteiskuntajärjestelmämme köyhien, pienituloisten ja työttömien osalta on jokseenkin käänteinen. Välittömän mielihyvän sijaan omalle aktiivisellekin panostukselleen saa usein palkoikseen vain vaivat, eikä mitään muuta. Jos kolikoiden työntäminen pajatsoon olisi vastenmielinen, joka kerralla inhottavan antabusreaktion aiheuttava hikoiluttava aktiviteetti, niin sen piskuisen voitto-odotusarvon vuoksi tuskin paljoakaan riippuvaisia syntyisi. Mutta kun jokainen pelin alkeistapahtuma on aina jännitystä, onnistumisen ja menestyksen odotusta ja toivoa herättävä pieni välittömästi palkitseva hormonipiikki, niin riippuvuus syntyy tosi vahvasti. Nykyisin työnhakua voi verrata loton peluuseen joissain tapauksissa, jos ajatellaan odotusarvoa. Mutta itse prosessin psykologinen puoli on liki käänteinen.

Ottakaamme siis tuloerojen hyvät puolet käyttöön tehokkaana moottorina kehittää yhteiskuntaa ja parantaa vähäosaisten asemaa. Yhteiskunnan on luotava sellaiset rakenteet ja mekanismit, joilla ihmisen luontainen motivaatio suuntautuu hänelle itselleen sekä yhteiskunnalle hyödyllisellä tavalla. Mieluiten siis uusiin Supercelleihin tai vaneripuristepanssareihin kuin nettikasinoihin ja viinaan. Innovatiivisuuden ja aktiivisen yrittämisen ja elämänsä kehittämisen ei pitäisi olla poikkeuksellisen määrätietoisten ja virkeiden ihmisten tahdonalaisten suurponnistelujen ja kaiken uhraamisen edellyttämä heikko mahdollisuus, vaan jokaisen ihmisen perusoikeus. Jokaisella kansalaisella tulisi olla mahdollisuus oikeus ottaa riskejä parantaakseen omaa elämäänsä. Samalla riskinoton turvana pitäisi olla perustavanlaatuisen toimeentulon ja elämänlaadun takaava selkänoja, sekä tukevia ja ohjaavia mekanismeja.

I see...

Keijona
Seuraa 
Viestejä22514

Onhan tuo ollut nähtävissä pitkään: Mitä kurjenmpi ja köyhempi lähiö, sitä enemmän on marketissa peliautomaatteja.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat