Seuraa 
Viestejä45973

Milloin lainauksesta tulee plagiointia? Onko parempi käyttää sanatarkkoja suoria lainauksia vai kertoa asia omin sanoin? Entä jos vieraskielisen tekstin kääntää suomeksi ja kertoo asian suoran käännöksen sijaan "omin sanoin" niin tuleeko silti käyttää lähdeviitettä? (Ilmeisesti täytyy?).

Aiheesta tänään 45 minuuttia ohjelmassa:

Korkeakoulut taistelevat vilppiä vastaan

Korkeakouluopiskelijoiden tekemät kirjalliset työt ovat enää harvoin puhtaasti kirjoittajan omaa käsialaa. Tekstiä kopioidaan opiskelutovereilta ja materiaalia myös copy-peistataan kappaleittain internetistä.

Lievemmät tapaukset jäävät yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa usein huomaamatta, mikä on tehnyt suorasta plagioinnista opiskelijoiden keskuudessa yhä hyväksytympää ja röyhkeämpää.

Vasta nyt yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat ryhtyneet toimiin luvattoman kopioinnin kitkemiseksi. Hyväksyttävän ja tuomittavan lainaamisen raja on kuitenkin hämärtynyt, mikä tekee asiasta vaikean.

Missä menevät hyväksyttävän ja tuomittavan lainaamisen raja?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Minä en nyt sitten tiedä olenko viisas vai harvinaisen tyhmä, sillä en ole koskaan plagioinut mitään kouluhommissa tai missään muussakaan. Mutta ehkä ainoa syy, miksi en ole plagioinut on se, että luulin ettei kukaan muukaan plagioi. Nyt voin siis alkaa!

Kyllä plagiointi on edelleen kiellettyä, ja esim. opettajat voivat hakea googlella että onko juttu kopioitu netistä. Lainaus on sitten eri asia, on suoria ja epäsuoria lainauksia, mutta lähde tulee aina mainita. Ei ole myöskään oikein lainata kokonaisia artikkeleita sellaisenaan, ja omaakin tekstiä tulisi kirjoittaa runsaasti eikä pelkästään lainata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisaalta kouluissa on monia haistapaska kursseja, joilla ei ole hirvittävästi hyötyä kaikille opiskelijoille, mutta joita tutkinnon takia pitää kuitenkin suorittaa. Jopa professorit itse tietävät, että suurin osa näillä kursseilla palautetusta materiaalista on kopioitu suoraan jostain muualta.

Tulee mieleen oma lastuavien työstömenetelmien kurssi, jossa opiskeltiin laskemaan syöttöarvoja ja kierrosnopeuksia eri työkoneille, sekä muutenkin erilaisia toleransseja ja pinnankarheuksia mitä koneilla saa aikaan.

Kurssin lopussa piti jostain syystä palauttaa kirjallinen "tutkielma" lastuavista työstömenetelmistä. Nappasin Sandvikin luettelosta muutaman kuvan ja jotain nippelitietoa, jonka jälkeen kopioin kurssimonisteesta pitkät pätkät tekstiä ja sävelsin jotain omaa sinne väliin.

Professori sanoi, että "Ihan liian hyvän teit. Vähemmälläkin olis läpi päässyt."

Kurssin pääpaino oli todellakin ne työstöarvot ja toleranssit, eikä mikään paskanjauhaminen. Siitä oli erikseen vielä tentti jossa nuo asiat testattiin, eikä tutkielmalla ollut juuri muuta arvoa kuin että pistetään pojat tekemään jotain.

Deus Ex
Milloin lainauksesta tulee plagiointia? Onko parempi käyttää sanatarkkoja suoria lainauksia vai kertoa asia omin sanoin? Entä jos vieraskielisen tekstin kääntää suomeksi ja kertoo asian suoran käännöksen sijaan "omin sanoin" niin tuleeko silti käyttää lähdeviitettä? (Ilmeisesti täytyy?).

Lainauksesta tulee plagioitia, jos esittää tekstin omana tuotoksenaan. Jos käyttää sanatarkkoja suoria lainauksia, pitää ne panna lainausmerkkeihin ja ilmoittaa, mistä lainaus on peräisin. Yleensä tieteellisessä kirjoitelmassa kerrotaan omin sanoin kirjallisuudesta poimittu tieto, ja ilmoitetaan mistä ja keneltä se on poimittu. Vieraskielisestä kirjasta poimittu ja suomeksi käännetty tieto vaatii lähdeviittauksen. Lisäksi täytyy muistaa ilmoittaa lähteen lähteet.

Täsä esimerkki:
Puurosen (1997: 14) mukaan monet nuorisotutkijat ovat sitä mieltä, ettei nuoruutta ja nuorisoa ollut ennen teollistunutta yhteiskuntaa. Puuronen siteeraa amerikkalaista Musgrovea, joka vuonna 1965 kiteytti näkemyksensä näin: ”Nuoruus keksittiin samaan aikaan kuin höyrykone.” Musgroven mukaan nuoruus liittyy talouselämässä tapahtuneisiin muutoksiin.

LÄHDE: Puuronen, V. 1997. Johdatus nuorisotutkimukseen. 2. painos. Tampere: Osuuskunta Vastapaino. ISBN 951-768-021-X. 243 s.

Netissä on paljon tekstiä ja tutkimuksia kaikkine lähdeviitteineen, ja aineistoa on helppo imuroida netistä suoraan. Jonkun toisen tekemän esseen voi siis panna omiin nimiinsä.

Peruskoululaisille ja lukiolaisille on oma www-sivusto nimeltään läksypalvelu. http://www.jihaa.fi/laksyt/

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat