Seuraa 
Viestejä111

Pahoittelen, että tulee aina kirjoitettua liian pitkästi. Tldr = pohdintaa modernista perustulosta, tuista ja transaktioista.

Byrokratia ei ole pelkästään usein turhaa työtä, mutta myös potentiaalisesti yksi merkittävimmistä kansantaloudellisista ongelmista. Onko ajatuksia siitä voisiko seuraavanlainen järjestelmä toimia tai miten tästä voisi vielä kehittää?

Kaikki perustason asiat automatisoidaan 100 % eli ihmispanos miltei poistuu muilta kuin sääntöjen päivittämisen ja poliittisen päätöksenteon suhteen. Kaikki perustason työttömyyskorvaukset, työpaikan ilmoittaminen ja työn hakeminen automatisoidaan ja kaikki löytyy yhdestä palvelusta.

Osa 1/5 – automaattinen pankkitili: Kaikille perustulo, joka lasketaan asuinalueen perusteella, automaattinen asumistuki mukana. Säännöt ovat dynaamiset ja tarkentuvat indeksien ym. perusteella euro- ja prosenttimääriltään kuukausittain. Isoimmat säännöt päivittyvät kuitenkin vain esim. vuosittain. Applikaatiosta näkee suoraan yksinkertaisesta näkymästä kaikki voimassaolevat säännöt, toteutuneen historian ja ennakoidun tulevaisuuden saldot. Valtio maksaa minimielämisen mahdollistavan perustulon jokaiselle ihmiselle ilman minkäänlaisia manuaalisia kyselyitä, kuitteja tai selvityksiä. Järjestelmä tarkistaa onko tilillä elämiseen vaadittava minimimäärä rahaa ja jos ei ole, niin maksu tapahtuu kerran kuussa. Kaikki henkilön tilit on automaattisesti järjestelmässä eli omien tilien yhteissumma ratkaisee. Tilien saldosumman lisäksi järjestelmä tarkistaa tilille tulevat tulot. Jos on tullut tuloja kuussa minimielämiseen tarvittava määrä, niin silloin perustuloa ei makseta. Jos omistaa 100 miljoonan kartanon ja silti kikkailemalla nostaa pientä perustuloa, niin tästä ei koidu epätasa-arvo-ongelmaa, koska tämä 100 miljoonan kartano aiheuttaa niin paljon verotuloja, että perustulo tulee korvatuksi siten. Ylenpalttista omaisuutta ja tuloja verotetaan rankasti, mutta saavutettua omaisuutta ei poisteta. Kaikella merkittävällä omaisuudella tulee olla omistajuus ja tätä valvotaan automaattisesti mm. transaktioiden yhteydessä.

Osa 2/5 – työpalvelu: Tarvitaan LinkedInin kaltainen kansallinen palvelu, johon kaikki ovat velvollisia rekisteröitymään (varsinkin työttömät). Palveluun syötetään kaikki oma osaaminen ja sitä päivitetään. Porkkanana perustulo kasvaa hieman päivittämisestä. Osaamisen lisäksi palveluun syötetään asiat, joita eniten tavoittelee elämässään ja joista eniten tietää tai arvelee olevansa motivoitunut. Laissa määrätään, että kaikki työpaikat ja työnhaku menevät tämän yhden ja saman palvelun kautta. Palvelu on valtion ylläpitämä ja huipputekijöiden koodaama. Rekrytoiminen tapahtuu vahvasti automaation kautta. Palvelu ei kuitenkaan kiellä esimerkiksi rekrytoimasta sukulaisia tai ystäviä. Palvelu automaattisesti yhdistää avoimen työpaikan tarvittavan kykyrakenteen työntekijöiden osaamiseen ja motivaatioon ja karsii automaattisesti turhat osumat. Jäljelle jää esim. 10 parasta hakijaa automaattisesti. Vasta tässä vaiheessa tehdään ja luetaan manuaalisia työhakemuksia. Samaan aikaan saa lähettää manuaalisia työhakemuksia, vaikka järjestelmä ei näyttäisi osumaa. Perustulo kasvaa hieman hakemuksen lähettämisestä, mutta ainoastaan potentiaalisissa tapauksissa (osumaprosentti hyvä).

Sivut

Kommentit (17)

p s
Seuraa 
Viestejä111

Osa 3/5 – manuaalinen työ: Sopiva määrä ihmisiä (häviävän pieni murto-osa nykyisestä) allokoidaan tekemään tukijärjestelmien poikkeuspäätöksiä. Esimerkiksi jos ihmisellä on joitakin merkittävästi poikkeavia ominaisuuksia (merkittäviä fyysisiä tai henkisiä rajoitteita tai päinvastoin epästandardeja augmentaatioita), niin silloin voidaan tarvita ihmisarviointia ja erityistoimenpiteitä. Automaattinen järjestelmä kuitenkin ottaa tavallisen hajonnan täysin huomioon siten, että manuaalista työtä tarvitaan vain pieneen murto-osaan kaikista tuki- ja työllisyystransaktioista. Alentava, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa loukkaava hukkaan heitetty resurssi, joka on ennen kulunut tukien hakemiseen ja myöntämiseen, poistuu lähes kokonaan.

Osa 4/5 – käteinen, digitaalinen raha ja valvonta: Käteisestä yritetään luopua, mutta se voi myös jäädä käyttöön. On kuitenkin velvollisuus pitää automaattista kirjanpitoa (joka on sähköisillä kuiteilla toteutettu täysautomaattinen kirjanpito yrityksillä ja yksityishenkilöillä). Esimerkiksi ei voi pitää ravintolaa ja myydä ruokaa ilman sähköisiä kuitteja ja verottajan kirjaamaa kirjanpitoa. Jos vaikkapa Facebookissa mainostetaan ravintolaa ja ravintolalla on esimerkiksi julkinen ruokalista hintoineen, niin automatiikka havaitsee heti tämän. Tällöin, jos ravintolalla ei ole mitään kirjanpitoa tai tietoa myynneistä, niin virkavalta voi automatiikan avulla suoraan puuttua kaikkeen merkittävään pimeään työhön ja pimeisiin rahasiirtoihin. Kaikki mahdolliset transaktiot tulee yhteen ja samaan järjestelmään kirjanpitoon. Transaktiot saa merkata julkisiksi ja palkinnoksi käyttäjä saa tästä korotuksen perustuloon. Läpinäkyvää toimintaa arvostetaan niin yksityishenkilöinä kuin yritysmaailmassa. Sen sijaan pimittävää toimintaa (jonka lukumäärä näkyy prosentteina) ei arvosteta. Esimerkiksi asunnon vuokraamiseen liittyvät ongelmat miltei häviävät, kun tällaisiin transaktioihin tulee mukaan puoliautomaattinen arvostelujärjestelmä (manuaalinen transaktion pisteytys ja vapaa kommenttikenttä).

Osa 5/5 – ihmisen peruspsykologia: Kaikki perustuu ihmisen auttamiseen ja positiiviseen vahvistamiseen. Toki porkkana- ja keppiyhdistelmä voi olla myös hyvä, mutta lähtökohtana on ihmisarvon kunnioittaminen ja auttaminen eikä lannistaminen.

Titanic
Seuraa 
Viestejä1387

Hienoja ideoita. Omalla sydämelläni on välitön atk demokratia. Olisi vaikka Pohjoismainen yhteistyö. Voisi kaikki äänestää minkä tahansa asian suhteen tai olisi myös mahdollista ilmaista mihin tarkoituksiin tahtoo verovaroja käytettävän ja mihin ei. Äänestys tosin suoritettaisiin kasteittain vaikkapa äo:n mukaan jaoteltuna.

Maailmanlaajuisena perustulo ratkaisisi monia ongelmia. Kansallisena se ei mielestäni ole kovin merkittävä. Edelläkävijöitä tosin tarvitaan.

Sille ei voi mitään, että kansalaisten taso on mitä ohdakkeisin ja orjantappuraisin. Mulatitkin ovat jalompia verrattuna kansalaisiin. Siksi älykkäät uudistukset ovat vaikeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Tuota 5-kohtaisen ohjelman tapaista on tunnetusti kokeiltu tietyissä maissa mutta moiset kokeilut kaatuivat omaan mahdottomuuteensa.

Mites muuten meinasit toteuttaa kohdan "Ylenpalttista omaisuutta ja tuloja verotetaan rankasti, mutta saavutettua omaisuutta ei poisteta." ?

Verottajan hommahan nimenomaan on poistaa saavutettu omaisuus...

Vierailija

Sitä kun kummiskin löytyy kaikenlaisia häiriköitä joille ei käy sellainen että tuosta noin vain antaa itsensä tai sukunsa saavuttaman omaisuuden joillekin tuntemattomille pelleille niin sellaiset häiriköt täytyy joko a) tappaa tai b) lähettää Siperiaan.

Vierailija

Tossa kohdassa 2/5 olis silleen niinku melkein jotain ideaa.

Et vois laittaa jonnekin sellaisen tiedon että "nörttipaskan piipertäminen ei kiinnosta mutta talvisin voisin lapioida lunta" ja sitten rupeaisi niitä lapiohommia sen jälkeen löytymään kanssa. Aika sairas utopia , eikö teistäkin?

Titanic
Seuraa 
Viestejä1387

Jaa, musta ihan simppeli ja yksinkertainen järjestelmä ja perusajatuksena oli kai, että automaattisesesti ilman kummempia paperisotia toimisi kaikki. Muistajan ajan jolloin joutui joka vuosi täyttämään veroilmoituksen, vaan eipä tartte enää täyttää. Ihan turhaa touhua se monille olikin. (ei tietenkään kaikille).

Nykyinen automatisoinnin taso on kyllä jo ihan kiitettävä. Ja pikku hiljaa ehkä saadaan lisää automatisoitua. Eli tämä utopia on jo tavallaan totta tai toteutumassa nykyisten viranomaisten toimesta.

Arkistoissa muistaan nähneeni 1930-luvun metsätöihin yms. tarkoitettuja hevoskortistoja yms. Kyllä aina on tarkkaan kortistoitu kaikenlaista. Eikä kaikesta kortistoinnista päästä eroon milloinkaan. Jossain mielessä siis tämä utopia on .....???

Jakob
Seuraa 
Viestejä1327

Yleisesti ottaen mielestäni positiivistä että tällaisia yhteiskuntaa kehittäviä ideoita esiteään tällä palstalla. On täällä paljon turhempaakin.

Kohta 2/5 on mielestäni esityksen heikoin kohta. Itsellä on kokemusta kummaltakin puolelta pöytää ja sanoisin että ehdotettu systeemi ei ole parannus työttömän työnhakijan, työnantajan eikä yhteiskunnan kannalta.

p s
Seuraa 
Viestejä111

Titanic kirjoitti:
Hienoja ideoita. Omalla sydämelläni on välitön atk demokratia. Olisi vaikka Pohjoismainen yhteistyö. Voisi kaikki äänestää minkä tahansa asian suhteen tai olisi myös mahdollista ilmaista mihin tarkoituksiin tahtoo verovaroja käytettävän ja mihin ei. Äänestys tosin suoritettaisiin kasteittain vaikkapa äo:n mukaan jaoteltuna.

Omasta mielestäni älykkyyden mittaaminen on mahdollista, mutta koska ratkaistavat ongelmat muuttuvat, niin siksi älykkyyden mittaaminen ei voi nykyihmisen tapauksessa pysyä perässä tasa-arvoisella tavalla. Ihmisellä voi olla myös muita yhteiskuntaa hyödyttäviä ominaisuuksia kuin älykkyys. Sitten kun aivot on kokonaan takaisinmallinnettu ja aivot yhdistetty koneeseen, niin prosessointitehon näkee suoraan mittareista. Tässä tilanteessa tulee olennaiseksi miettiä äänestyksen painoarvoa suhteessa prosessointitehoon ja muihin ominaisuuksiin. Tosin siinä vaiheessa aivoteknologia lienee niin halpaa ja subventoitua, että kukaan ei jää epätasa-arvoisesti ainakaan sen takia pois augmentaatiojärjestelmistä, että ei olisi varaa.

Maailmanlaajuisesta äänestysjärjestelmästä kirjoittelinkin aiemmin tänne. Olisi ehdottomasti tärkeää nähdä mitä aidosti ihmiset ovat reaaliaikaisesti koko maailmassa mieltä asioista ilman välikäsiä, selkeän ja niputtavan järjestelmän kautta. Tällaista dataa olisi tosiaan erittäin hyvä hyödyntää poliittisessa päätöksenteossa. Itse äänestäisin paljon mieluummin asioita kuin henkilöä, mutta miten tarkalleen tämän toteuttaa, siitä en ole varma.

ksuomala kirjoitti:
Mites muuten meinasit toteuttaa kohdan "Ylenpalttista omaisuutta ja tuloja verotetaan rankasti, mutta saavutettua omaisuutta ei poisteta." ? Verottajan hommahan nimenomaan on poistaa saavutettu omaisuus...

Korko-, kiinteistö- ja muu verotus. Esim. jos on paljon tilillä rahaa, niin kaikki korot menevät valtiolle. Uudesta asunnosta kova kiinteistövero. Olennaista on kehittää yhteiskuntaa suuntaan, jossa ylenpalttisuudesta hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen on kaikkien mielestä hyödyllinen asia.

Jakob kirjoitti:
Kohta 2/5 on mielestäni esityksen heikoin kohta. Itsellä on kokemusta kummaltakin puolelta pöytää ja sanoisin että ehdotettu systeemi ei ole parannus työttömän työnhakijan, työnantajan eikä yhteiskunnan kannalta.

Mielenkiinto heräsi, että mikä esityksessä ei mielestäsi toimisi ja miten ratkaisisit asian itse?

Jakob
Seuraa 
Viestejä1327

p s kirjoitti:

Jakob kirjoitti:
Kohta 2/5 on mielestäni esityksen heikoin kohta. Itsellä on kokemusta kummaltakin puolelta pöytää ja sanoisin että ehdotettu systeemi ei ole parannus työttömän työnhakijan, työnantajan eikä yhteiskunnan kannalta.

Mielenkiinto heräsi, että mikä esityksessä ei mielestäsi toimisi ja miten ratkaisisit asian itse?

Suoraan sanoen en oikein ymmärtänyt edes sitä että mitä "ongelmaa" kohta 2/5 yrittää ratkaista.

Vierailija

Nykyäänhän noita rekrysivustoja on sen 13 miljoonaa tusinassa ja sataa lähettetyä hakemusta kohti tulee korekintaan 1 kerran vastaus "valintamme ei kohdistu teihin".Loput 99% menee mustaan aukkoon jälkiä jättämättä. Motivoi muuten ihan helvetisti tuommoinen.

Vierailija

Mites muuten tuossa 5 kohdan ohjelmassa huomioitu itsekeskeiset runkkarit ketkä ei vain viitsi luovuttaa koko omaisuuttaan hyväntekeväisyyteen?

p s
Seuraa 
Viestejä111

Jakob kirjoitti:
Suoraan sanoen en oikein ymmärtänyt edes sitä että mitä "ongelmaa" kohta 2/5 yrittää ratkaista.

Mielestäni http://www.te-palvelut.fi/ on massiivinen virhe ja merkittävä Suomen kilpailukyvyn, Suomen kulttuurin, suomalaisen hyvinvoinnin ja suomalaisen mentaliteetin kehittymisen este. Toki palvelu on vain yksi osa kokonaisuutta, mutta kyllä tuo kannattaisi pistää nykyaikaan. Sitten on muut työilmoituspalvelut ja LinkedIn ym., kaikki kannattaisi mielestäni yhdistää. Päivän aiheisiin liittyen pyrin nimenomaan turhien hakemusten raapusteluun ja lukemiseen liittyvää ongelmaa korjaamaan. Pyrin kohdassa 2/5 siis ratkaisemaan useita ongelmia, jotka liittyvät tehottomaan työllistymiseen ja haitalliseen byrokratiaan, joka johtuu vanhanaikaisesta ajattelutavasta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat