Seuraa 
Viestejä5

http://www.elitisti.net/artikkeli/2017/05/026201/uuno_bond_osa_iii_vietn...

Yllä olevassa artikkelissa käydään läpi Vietnamin sodan muuttumista verisestä sota(rikos)retkestä myyttiseksi sankaritarinaksi amerikkalaisista sotilaista. Yksin näisä oli alkujaan suomalainen Lauri Törni, jota Suomessa nostettiin pinnalle sitä mukaa, kun vasemmistolaishenkinen kulttuuri väistyi ja Vietnamin sodasta alkoi tulla viihteen kautta "pop". Elikö joku näitä vuosia? Tai peräti 70-lukua, jolloin sotaa vihattiin. Kokemuksista ja muistoista olisi mukava kuulla.

Ylipäätään mielenkiintoista on se, miten vahva vaikutus mielikuvilla on todellisuuden mieltämiseen. Ihmisaivoissa nuo sekoittuvat helposti faktojen ja fiktion sekamelskaksi sen suhteen miten tulkitsemme menneisyyttä.

Kommentit (15)

Punde
Seuraa 
Viestejä2041

Sota, tuo ikuinen maanpuollustus henkisten sankaritarinoiden ehtymätön lähde!
Suuria henkeä salpaavia tarinoita ajalta, jolloin miehet kylvivät lyijyä viljan sijaan!
Naiset lottina palsamoimassa nuoria sankareita ikuiseen uneen!
Eikä tietoakaan 77:stä neitsyestä!
Vain kalsa skrubu, johon stikataan.
Amen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
molaine
Seuraa 
Viestejä2604

CE-hyväksytty kirjoitti:
Ei kai kukaan luule että vietnamin sota olisi ollut sankaritarina? Saati että Törni olisi ollut mitään muuta kuin tappelemaan taipuvainen opportunisti.

Nuo taipumukset, jotka normiyhteiskunnassa ovat haitallisia voivat tosiaan sodassa olla yksilölle hyödyksi. Veikkaan, että L.T. on ollut rähinöissä arvokas mies, vaikka luultavasti olisi siviilissä istunut linnassa suurimman osan elämästään. Oli hän ehkä kuitenkin jotain muutakin kuin "tappelemaan taipuvainen opportunisti", kun useammassa sodassa natsansa ansaitsi. 

kröhöm

ing geolog
Seuraa 
Viestejä7278

Ruotsissa tapasi useimmiten, nuoria naisia, ihmisiä jotka myivät FNL_lehteä, ja keräsivät rahaa, Vietnaminsodan vastaiseen probakandaan. Olin tosin itse niin nuori, ettei sodat ja politiikkakaan yleensä juuri kiinnostanut. Enimmän jäi mieleen ne myyjätytöt, jotka olivat ehkä 2 - 4 v minua  vanhempia, joka tuossa iässä oli hyvinkin suuri ikäero ;-)

Myöhemmässä vaiheessa tutustuin pinnallisesti Vietnam-karkuriin, ei tosin koskaan syvemmin keskusteltu tuosta aiheesta, juotiin kaljaa jne ja soitettiin ja laulettiin.

Mutta minäkin voin tehdä virheitä, kerran nuorena sytytin, Haaparannan kaupunginhotellissa, tupakin väärästä päästä.

kohe
Seuraa 
Viestejä1257

En myöskään ole saanut käsitystä että Vietnamin sota olisi "Amerikkalaisen voiton myytti". Päinvastoin eikö Vietnamia pidetä ennemminkin Amerikan nolona tappiona. Tietysti siitäkin on tehty sankarielokuvia, mutta niitä nyt tehdään aina ja kaikesta.

Vai onko Amerikassa (tai jossain muualla) vallalla käsitys voiton myytistä?

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä12817

Vietnamin sota on kyllä tavallaan myytti suurelle osalle amerikkalaisia, esim. jos kadunmiehiltä kyselee, niin useimmat esittävät sodan tuleman sellaiseksi, että Vietnam aloitti ja USA voitti sodan, vaikka esim. Vietnamin osoittaminen maailmankartalta tuottaakin ylivoimaisia vaikeuksia.
Jenkkilapsille kouluissa opetettava kansallinen historia on juuri niin tekopyhää kuin voidaan olettaa, ja se on juurikintehokkaan aivopesun edellytys, että saadaan lapsesta saakka iskostettua jenkkien päihin, että ovat maailman parhaat kaikessa.

JPI
Seuraa 
Viestejä28785

CE-hyväksytty kirjoitti:
Ei kai kukaan luule että vietnamin sota olisi ollut sankaritarina? Saati että Törni olisi ollut mitään muuta kuin tappelemaan taipuvainen opportunisti.

Rambo ainakin luuli.

3³+4³+5³=6³

historiaani
Seuraa 
Viestejä5

Vietnam oli alkuun toki iso tappio amerikkalaisille - vaikka voittivatkin käytännössä kaikki isot taistelut - mutta sodan kuva muuttui, kun 80-luvulta alettiin puskea eetteriin jos jonkinlaista paidantonta Ramboa räiskimässä aasiaalaisia (ja venäläisiä). Nykyään sota on jonkinlainen myytti. Se tiedostetaan tappioksi, mutta ensimmäisenä monelle tulee mieleen elokuvat, joita sodasta on tehty ja Suomessa nähdyissä useissa on pääosassa aika stereotyyppinen amerikkalainen sotilas. Tämä on mielestäni vaikuttanut siihen, että näitä hahmoja on alettu jopa ihailla, ja kuva sodan hinnasta vietnamilaisille on jäänyt toissijaiseksi. Tässä mielessä sodasta on tullut voitokas kasvukertomus vihatun amerikkalissotilaan (jota he olivat 70-luvun taitteessa) muuttumisesta kovia kokoneeksi sankarihahmoksi (jollaisena elokuvat 80-luvulla tapasivat sotilaat esittää).

Toinen erikoinen juttu on se, että Törni hahmona ja Vietnamin sodan veteraanina ilmestyi Suomen tietoisuuteen aikalailla 90-luvulla, kun Neuvostoliitto romahti ja Suomi otti selkeät askeleet kohti Amerikkalaista kulutusyhteiskuntaa (toki tuo kehitys oli alkanut jo Reaganin aikaan). Törnistä oli henkilöteos jo 70-luvulta ja Alibin Vietnamilla otsikoitu juttu 80-luvulta, mutta vasta 90-luvulla ja 2000-luvulla miehestä tuli se nykyinen myytti. joka viime itsenäisyyspäivän aikaan koreili, jos jonkin erikoislehden kannessa. Vielä ennen 90-lukua mies oli aikalailla tuntematon tapaus Suomessa, joskin nautti kunnioitusta amerikkalaisissa sotilaspiireissä.

Käyttäjä2844
Seuraa 
Viestejä27

Nuorena kloppina (80-luku) Vietnam sotaleffat olivat parasta viihdettä ja Ameriikka aina paras.Mutta kun ikää tuli lisää niin alkoi ajatukset muuttumaan ja mielipide siitä kuka sen sodan voitti.Kyllähän se sota normi ameerikan kansalaisen mielestä joka väkeen joutu varmaan vastaan oli mutta, viidakossa kun oikeasti sotii niin mielipiteillä ei niin väliä kun joku sua yrittää tappaa koko ajan.
Kylmän sodan väline Vietnam ja vanha Afganistanin sota olivat johon pyrittiin vaikuttamaan medialla.

Lyde19
Seuraa 
Viestejä6479

Robert McNamara myönsi muisteluissaan että USA ryhtyi sotaan tietämättömänä ja vääristä syistä. Kuten aina tästä sai sitten kärsiä eniten usan köyhä kansanosa ja siviilit. Obama jakeli kunniamitaleita muutamista suurista taisteluista selvinneille joten poliitikkojen typeryyttään aiheuttamasta massasurmasta on tulossa joku sankarisaaga.

offmind
Seuraa 
Viestejä18386

historiaani kirjoitti:
aikalailla 90-luvulla, kun Neuvostoliitto romahti ja Suomi otti selkeät askeleet kohti Amerikkalaista kulutusyhteiskuntaa (toki tuo kehitys oli alkanut jo Reaganin aikaan).

Ehkä kuitenkin hieman jo aikaisemmin. Ainakin Calvin Coolidgen tai viimeistään Herbert Hooverin aikaan.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Major_Breakthrough
Seuraa 
Viestejä26284

Eilen muuten haudattiin Lauri Törnin/Larry Thornen riveissä taistellut suuri suomalainen...sattuiko kukaan huomaamaan ? Melko jysyt hautajaiset näinkin vähäväkisen maan iloksi. Koppimopon päällä lepäsi siinä Mauno Koivisto ( jonka avulla muuten selvisin yliopistosta aikoinaan ). Voisko siis sanoa, että Lauri Törnin miehiä minäkin...epäsuorasti.

Our ignorance is not so vast as our failure to use what we know !
- M. King Hubbert

BLOGI: https://max3fan.blogspot.com/

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat