Seuraa 
Viestejä954

Vaikuttaako jäävuoren sulaminen merenpinnan korkeuteen?

Ei. https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/asiantuntija-valtavan-jaav...

Kyllä. http://nsidc.org/news/newsroom/20050801_floatingice.html

Kumpiko on oikeassa?

Sivut

Kommentit (21)

Goswell
Seuraa 
Viestejä14775

Jos tuo irronnut kappale oli vapaana vedessä, ei nouse, on syrjäyttänyt jo nyt sen minkä syrjäyttää sulaessaan.

Jos taas liukui maankamaralta edes osittain mitä ei liene tyhnyt silloin hiukan nostaa vedenpintaa.  Jos taas olisi liukunut maalta veteen kokonaan, sitten nostaisi jonkin verran, ei kyllä paljoa silloinkaan, eihän se ollut kuin 200 metriä paksu jäänä, vetenä vähemmin...

Minun mielestä noin.

pöhl
Seuraa 
Viestejä954

Goswell kirjoitti:
Jos tuo irronnut kappale oli vapaana vedessä, ei nouse, on syrjäyttänyt jo nyt sen minkä syrjäyttää sulaessaan.

Hmm. OK. Ajattelin vaan, että Arkhimedeen lain mukaan fluidiin kohdistuva voima riippuu tiheydestä, tilavuudesta ja gravitaatiosta. Ilmeisesti siis makea vesi pienentää tiheyttä ja kasvattaa tilavuutta samassa suhteessa, jolloin jälkimmäisen linkin perustelut olisivat pielessä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ertsu
Seuraa 
Viestejä7206

Ennemmin olisin huolissani maapallon pyörimisnopeuden hidastumisesta kuin merenpinnan noususta. Jaa mutta tarkemmin ajatellen se voi auttaa siinä, että merenpinta ei nousekaan kääntöpiirien välisellä alueella?

Spanish Inquisitor Jr
Seuraa 
Viestejä2833

Bolzma kirjoitti:
Bolzma kirjoitti:
Kyllä se vaikuttaa, ja LarsenC tapaus nostaa meren pintaa noin 1,5 sadasosa miliä. Tuossa toisessa linkissä on vaan vähän turhan pieni meri kyseessä, mutta periaatteessa se menee näin:  

http://aijaa.com/FPhAp5

Väänsin tätä samaa tuolla Suomi24/fysiikka sivulla.

Toi ol hiukka liian äkkiä vetäisty, tässä on se oikea  versio:

http://aijaa.com/UjLFWg

----Linkki viimeisenä! ---

Eikös tuo tulos ole että jäävuoren sulaessa ei vedenpinnan korkeus muutu mihinkään(ilman kikkailuita suolapitoisuuksilla tms.).

Jos jäävuoren tilavuus on V = V1 + V2, missä V1 on pinnan yläpuolinen osa ja V2 pinnan alapuolinen osa. Arkimedeen lauseen mukaan nosteen N suuruus on N =g  ρ_ve  V2, missä  ρ_ve on veden tiheys.

Tuossa nyt Arkimedeen lain mukaan V/ V2 =  ρ_ve/ρ_jää ja tämä yhtälö sanoo, että jäävuoren massa = V ρ_jää = V2 ρ_ve. Siis kun jää sulaa on vettä juuri täsmälleen sen verran että tuo tilavuus V1 täyttyy vedellä.

Vanha nimimerkki Spanish Inquisitor uudelleensyntyneenä.

Spanish Inquisitor Jr
Seuraa 
Viestejä2833

Bolzma kirjoitti:
Muuten juuri noin , paitsi että tuo viimeinen V on V2 elipinnan alapuoleinen osa täyttyy vedellä

Juu, tietysti näin. Kyllähän tästäkin saisi keskustelua aikaiseksi, kun tarkkuutta laskussa lisätään:

1. kertaluku - jäävuoren veden  ja meriveden tiheys sama.

2. kertaluku - suolapitoisuudet eri.

3. kertaluku - jäävuori muodostuu vedestä joka on haihtunut. Suola jäi mereen.

4.kertaluku...

Vanha nimimerkki Spanish Inquisitor uudelleensyntyneenä.

Käyttäjä4369
Seuraa 
Viestejä1593

Uusin pelotteluyritys. Hawai’n hiekkarannat saattavat tuhoutua seuraavan 20 vuoden aikana, kun korkeat nousuvesitulvat huuhtovat ne pois.

On hyvä, ettei ennusteta enää tilannetta sadan vuoden päähän. Ilmastonmuutos ahdistus on levinnyt niin hyvin kansan mieliin, että tähtäin on pudotettu 20 vuoteen. Se on hyvä, nämä ennustelijat ovat silloin vielä elossa ja pääsevät vastaamaan pelotteluistaan.

On laadittu ohjelma rantojen suojelemiseksi ja sitä varten aletaan kerätä rahaa. Keneltäs muulta se otetaan kuin veronmaksajilta ja turisteilta. Saa nähdä miten asukkaat ja turistit reagoivat lisämaksuihin.

https://wattsupwiththat.com/2019/04/25/another-climate-lie-bites-the-dus...

Another climate lie bites the dust – No, Honolulu’s beaches aren’t going to disappear in 20 years

Hawaii’s iconic Waikiki Beach could be engulfed by the ocean in 20 years — here’s the plan to save it

In May 2017, high tides engulfed parts of the iconic Waikiki beach, edging dangerously close to waterfront hotels. This kind of high-tide flooding, often called a king tide or sunny-day flood, occurs when ocean water surges to higher levels than coastal infrastructure was designed to accommodate. In that case, water levels rose 2.5 feet above average in Waikiki, drowning nearby roads and sidewalks.

According to a 2017 report (which was updated in September 2018), Hawaii’s state capital and Waikiki Beach – along with other coastal strips on Hawaii’s five islands – are expected to experience frequent flooding within 15 to 20 years.

“This flooding will threaten $5 billion of taxable real estate; flood nearly 30 miles of roadway; and impact pedestrians, commercial and recreation activities, tourism, transportation, and infrastructure,” Shellie Habel, lead author of the 2017 study, said in a release.

Now, Hawaii state lawmakers are taking steps to shore up the state’s beaches and coastal cities. A new bill that mandates a statewide shore protection program has passed both houses of Hawaii’s state legislature, and will soon makes its way to the governor’s desk for approval

esko

MooM
Seuraa 
Viestejä10164

Major_Breakthrough kirjoitti:
Huomasin Hailuodossa pari viikkoa sitten, että merivesi oli noussut noin 30 cm...varmaan ihan luonnollista heilahtelua ?

Missä ajassa? Jos on esim parin viikon sisällä, se tarkoittaa, että juhannuksena uitte siellä alankomailla. Me sisämaassa uidaan vasta ensi vuonna.

--

Kävin pääsiäisenä Kainuussa ja siellä oli isojen järvien pinta todella alhaalla. En muista, milloin on ollut samanlainen tilanne. Vieläköhän viime kesän haihtuminen vaikuttaa vai onko pinta laskettu tarkoituksella noin alas?

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

JPI
Seuraa 
Viestejä29360

Vastaus on yksikäsitteinen. Nimittäin olipa merenpinnan nousu kivaa, keljua , samantekevää tai olipa siitä kyse tai ei, niin makeasta vedestä muodostuneen kelluvan jään sulaessa se aiheuttaa vedenpinnan nousun.

3³+4³+5³=6³

Deimos
Seuraa 
Viestejä11176

Vedenpinnan täytyy nousta 100 metriä ennenkuin pölvästit uskovat. Jääkausien takia merenpinnan vaihtelu on ollut todella suurta. Mukaavaa oli katsoa kuvia meren alta Floridan edustalla. Oltiin varmaan viidessäkymmenessä metrissä ja luolissa oli tippukiviä (siis veden alla). Siitä voi päätellä, miten paljon meriveden korkeus on vaihdellut. Etelänapamantereen jää on meren pinnan yläpuolella. Kun se sulaa niin saa nähdä. Joka tapauksessa jäätiköt kutistuvat kaikkialla, eivät kasva. Ja johonkin se vesi menee. Kyllä siellä Pohjoisnavallakin jäätä on merenpinnan yläpuolella jonkin verran. Katsotaan kun se kaikki on sulanut.

BW kirjoitti: "The mad man from Tikkurila, who eats (drinks) more than he earns!
Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.
Reifengas: Saattaa säilyäkin pimeä markkina jonkin aikaa, mutta ...tuoni vie.Valtion on otettava omansa, huolehdittava omistaan, ja valtio olemme me.

hmk
Seuraa 
Viestejä1081

Oletetaan, että merivesi on veden ja suolan seos. Olkoon meriveden sisältämän veden massa m1 ja suolan massa m2. Jos paine ja lämpötila pidetään vakioina, niin meriveden kokonaistilavuus V riippuu vain näistä kahdesta massasta:

V = V(m1,m2).

V on ensimmäisen asteen homogeenifunktio. Olkoon V1 kokonaistilavuuden V osittaisderivaatta m1:n suhteen, ja V2 vastaava derivaatta m2:n suhteen meriveden koostumuksessa. Eulerin homogeenifunktiolauseesta seuraa, että

V = m1 ·V1 + m2·V2.

Voidaan olettaa, että meriveden koostumus ja täten myös V1 ja V2 eivät merkittävästi muutu jäävuoren sulaessa. Jäävuoren sulaessa m1 kasvaa jäävuoren massalla. Pienellä pähkäilyllä ja Arkhimedeen lakia soveltamalla nähdään, että jäävuoren sulaessa merenpinnan korkeuden muutos riippuu V1:n ja V2:n suhteesta:

(1) V1 > V2 => merenpinta nousee

(2) V1 = V2 => merenpinta pysyy samalla tasolla

(3) V1 < V2 => merenpinta laskee.

Oletetaan, että meri on käytännössä äärettömän suuri. Tällöin V1 tarkoittaa meren kokonaistilavuuden kasvua, kun mereen lisätään 1 kg puhdasta vettä. V2 puolestaan on meren kokonaistilavuuden kasvu, kun siihen lisätään 1 kg puhdasta suolaa. Vaikuttaa ilmeiseltä, että 1 kg vesilisäys kasvattaa meren kokonaistilavuutta enemmän kuin 1 kg suolalisäys, joten vaihtoehto (1) on voimassa. Siispä jäävuoren sulaessa merenpinta nousee.

In so far as quantum mechanics is correct, chemical questions are problems in applied mathematics. -- H. Eyring

Nature
Seuraa 
Viestejä10069

Toisaalta jään sulaessa mereen merivesi jäähtyy ja viileämpi vesi on tiheämpää. Jää tosin sulaa siitä syystä että ilmasto lämpenee, joten merikin lämpenee, joten merenpinta nousee. Riippuu siis siitä tarkastellaanko asiaa kokonaisuuden kannalta vai subjektiivisesti vain jäävuoren sulamisen kannalta.

hmk
Seuraa 
Viestejä1081

Nature kirjoitti:
Toisaalta jään sulaessa mereen merivesi jäähtyy ja viileämpi vesi on tiheämpää.

Ei välttämättä.

In so far as quantum mechanics is correct, chemical questions are problems in applied mathematics. -- H. Eyring

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6370

Hyvä tietokirja: Jääkaudet, Marjatta Koivisto (löytyy kirjastosta)

Antaa runsaasti perspektiiviä "luuloihin". Elämme vielä 2,6 miljoonaa vuotta sitten alkanutta Kvartäärikauden jääkautta. Nykyinen holoseeniaika alkoi noin 12.000 v sitten. Alkaen Elster jääkaudesta (600.000 v sitten) on jää (ja lämpötila) sahannut muutamankymenen kertaa. 

Ilmasto (päinvastoin kuin sää) ei ole simppeli asia.

Nature
Seuraa 
Viestejä10069

hmk kirjoitti:
Nature kirjoitti:
Toisaalta jään sulaessa mereen merivesi jäähtyy ja viileämpi vesi on tiheämpää.

Ei välttämättä.

Sikäli kuin meriveden lämpötilan oletetaan olevan yli 277,15 K. En nyt tosin tiedä miten esim. veden suolapitoisuus vaikuttaa veden tiheyden käyttäytymiseen lämpötilan funktiona, muuttuuko se mahdollisesti jotenkin. Yleistiedon pohjalta noin 4 C-asteen vesi on tiheintä, josta syystä syvien järvien pohjassa vesi on talvella suunnilleen noissa lukemissa. Yllättävää kyllä merivesi näyttäisi olevan vain +1 C-asteen luokkaa, johtunee merenkäynnistä / merivirroista.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä6962

pöhl kirjoitti:
Goswell kirjoitti:
Jos tuo irronnut kappale oli vapaana vedessä, ei nouse, on syrjäyttänyt jo nyt sen minkä syrjäyttää sulaessaan.

Hmm. OK. Ajattelin vaan, että Arkhimedeen lain mukaan fluidiin kohdistuva voima riippuu tiheydestä, tilavuudesta ja gravitaatiosta. Ilmeisesti siis makea vesi pienentää tiheyttä ja kasvattaa tilavuutta samassa suhteessa, jolloin jälkimmäisen linkin perustelut olisivat pielessä?

Totta kai sen pienentää tihyttää ja kasvattaa tilavuutta tasan samassa suhteessa, kun kaavassa on vai kaksi muuttujaa tiheys = massa/tilavuus, ja toinen oli massa pysyy koko ajan vakiona.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat