Seuraa 
Viestejä45973

Joskus esimerkiksi teen ja suolaliuoksen kanssa on käynyt niin, että kun kaataa nestettä tipoittain samaa nestettä sisältävän astian päälle suurinpiirtein sentin korkeudesta, jää veden pinnalle pieni pisara samaan tapaan kuin pisara jää esimerkiksi pöydän pinnalle. Tässä tapuksessa tietysti nesteen päällä oleva pisara liikkuu vinhaa vaiuhtia joka suuntaan ja katoaa melko äkkiä. Tilanne näyttää vähän samalta kuiin laittaa tärpättiä veden päälle. Tärpättitippa tietysti on aika lailla matalampi kuin tämä suolavesitippa suolaveden päällä. Normaalilla vedellä tämä ei meinaa onnistua, mutta fysiologinen suolaliuos antaa hyviä tuloksia. Samainen neste myös vaahtoaa herkästi, joten nähtävästi tässä on kyse pintajännityksen pienenemisestä. Pitääpä kokeilla samaa vielä saippuavedelleä... Kovin korkealta kun tiputtaa, niin mitään tippakuplia ei muodostu. Noin sentistä onnistuu parhaiten.

Varsinainen kysymys: Mitä tässä tapahtuu? Osaako joku selittää miksi tippa jää nesteen päälle? Luulisi ettei suolaliuos hylji suolaliuosta, mutta niin tässä näyttää käyvän.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Hassu juttu. Kukaan ei ole vastannut vielä mitään. Eikö täällä sitten ollutkaan ketään, joka osaisi vastata näin arkiseen kysymykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pintajännityksistä tässä on kyse. Nestepinnan ja pisaran, sen murtaminen vaatii energiaa, alkutilanteessa molemmat pinnat ovat minimoineet tämän lähtötilanne-energian.

Sitten jokin häiriö ylittää reaktion alkamisenergian, ja pinnat yhtyvät - lopputilanteen energiaminimi on pienempi kuin kahden erillisen pinnan.

Useimmiten olen seurannut ilmiötä kahvikupissa, johon lisätään tipoittain maitoa. Tippa putoaa kahviin, ja ponnahtava nestepilari katkeaa usein, jättäen vaaleamman maitotipan liukumaan kahvin pinnalla.

Luulisin, että kylmässä liuoksessa tippa olisi stabiilimpi

Onko kenelläkään ehdotuksia, että millä nimellä tätä voisi lähteä kuuklettamaan tai wikipediaa pläräämään?

Tetrafuran
Onko kenelläkään ehdotuksia, että millä nimellä tätä voisi lähteä kuuklettamaan tai wikipediaa pläräämään?

Kokeile nyt vaikka "surface tension". Mulla ei Wikipedia toimi, mutta Gogolen kautta pääsee pläräämään, kun laittaa hakusanaksi "Wikipedia surface tension" ja klikkaa linkin alta "välimuistissa / cached". Se näyttää Google hakukoneen välimuistista sivun jos varsinaisen kohteen serveri on nurin.

EDIT: Outoa että suola lisäisi pintajännitystä. Mikäs aine saippuassa sitten pienentää sitä pintajännitystä?

Hmm... Ettei ois kysymys jonkinlaisesta faasista? Että kahen aineen esim. tiheydet on niin lähellä toisiaan, ettei sitä eroa huomaa oikein muuten kun tollasena tippana. Tää siis oli 100% mutu...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat