Seuraa 
Viestejä6962

Homman keskeisin toteuttaja oli akateemikko Aleksandr Petrovitš Karpinski (1847–1936) oli venäläinen geologi, joka tutki Uralin geologiaa, maansa vuorisuola– ja rautamalmiesiintymiä ja kivihiilikauden muinaisjäännöksiä. Vuosina 1877–1896 hän oli Pietarin vuoriopiston professori. Vuosina 1885–1903 hän johti maansa geologista tutkimusta, ja vuosina 1917–1936 hän toimi tiedeakatemian esimiehenä. [1] Hän oli Akatemian työntekijä vuodesta 1886, ylimääräinen akateemikko vuodesta 1889 ja elinikäinen vakinainen akateemikko vuodesta 1896.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Petrovit%C5%A1_Karpinski

Karpinskin kerrotaan kehotelleen toisaalta mikroskooppisia minera- logisia) ja toisaalta makroskooppisia (tektonisia, geohirtoriallisia) menetelmiä malminetsinnässä. Karpinski on vanhin (joskaan ei ensimmäinen) Kremlin muuriin haudattu NL:n silmäätekevä.

Vuonna 1916 akateemikko Karpinski ryhtyi hoitamaan Pietarin keisarillisen Tiedeakatemian varapuheenjohtajan tehtäviä. Tsaari Nikolai II ei ollut nimittänyt Akatemialle puheenjohtajaa, edellinen sellainen hänen serkkunsa suuriruhtinas, kenraali Konstantin Konstantinovitš Romanov oli kuollut 15.06. 1915. Suuriruhtinas Konstantin oli monipuolinen kulttuuripersoona, mm. näytelmäkirjailija, mutta ei ollut kyllä varmaan koskaan väittänytkään olevansa mikään tiedemies. Hän oli kummallista kyllä myös jonkinmoisissa väleissä bolševistisen näytelmäkirjailija Maxim Gorkin kanssa, jota akateemikkojen protestiliike johdossaan mm. todennäköisyyslaskennan perustajiin kuuluva Andrei Anrejevitš Markov Sr. oli kampanjoinut kunnia-akateemikoksi vuosisadan alussa. Nikolai oli kieltäytynyt nimittämästä. Sittemmin hänen vangittu poikansa Gavriil pääsi sisällissodan aina Gorkin avulla emigroitumaan karkotettuna länteen. Ajat olivat sekavia ja vaarallisia. Tsaariperhettä ”lumouksessaan” pitänyt lahkolaissaarnaaja Grigori Rasputin oli onnistunut vaihtamaan jopa Turkin-vastaisen eteläisen rintaman komentajan ukrainalaisen kenraali Nikolai Judenitsin (just se sama mies) tsaariperheen suuriruhtinas Nikolai Nikolajevitš Romanoviin. Lähes mitä tahansa olisi saattanut tapahtua Pietarin keisarillisessa akatemiassakin silloin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Duke_Konstantin_Konstantinovich_of_R...

Akatemia järjestäytyi uudelleen Venäjän tiedeakatemiaksi

Toukokuun 15. päivä 1917 Venäjän Tiedeakatemia järjestäytyi uudelleen itsehallinnolliselta pohjalta Karpinskin johdolta, jonka Akatemia valitsi keskuudestaan ensimmäiseksi uuden mallin mukaiseksi puheenjohtajakseen. Tämä malli oli se Väliaikaisen hallituksen kestävä linjaus.

Väliaikaisen hallituksen opetus- ja tiedeministerinä toimi Moskovan valtionyliopiston taloustieteen professori ja entinen rehtori Alexander Manuilov, Perustuslaillinen puolue, jolle ilman muuta kuuluu osaltaan kunnia kauskantoisesta ja oikeasta uudistuksesta.

Tässä yhteydessä on ehdottomasti vielä mainittava akateemikko, joka syntyi ja kuoli lähes samoihin aikoihin kuin Karpinskikin ja toimi tämän kanssa samoissa organisaatioissa mutta eri alalla, akatemian uudelleenorganisoinnin jälkeen tämän hallinnollisena alaisena:

The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1904 Ivan Petrovich Pavlov.

http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Pavlov%2c+Ivan+Petrovich

Pavlov oli ainoa akateemikko, jonka tulokset Lenin kirjasi asetuksella Neuvostoliiton lakiin, jossa ne pysivät maan hajoamiseen asti.

https://www.marxists.org/archive/lenin/works/1921/jan/24.htm

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat