Seuraa 
Viestejä5146
Liittynyt21.7.2017

Tänään ostin ekaa kertaa punkkua Suomessa, ja päädyin seuraavaan:
http://www.winestate.fi/viinit/masi-campofiorin/
"punaviiniä käytetään uudestaan n. 6 viikkoa kuivatettujen rypäleiden kanssa." Uskon että on aromikas... Vain pullon avaaja puuttuu!

Mikä on sinun suosikkiviinisi? Mitä valkkaria pidät parhaimpana?

P.S. perhosille tuli Hannibal

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Sivut

Kommentit (30)

iMuke
Seuraa 
Viestejä1350
Liittynyt13.3.2008

Vaikea sanoa mitään yksittäistä parasta viiniä, se riippuu niin paljon siitä mitä sen kanssa syö.

Viimekesän ehdoton suosikki grillatun porterhouse pihvin (rare) kanssa oli malbec rypäle ja ehkäpä parhaimpana mieleen jäi tämä argentinalainen herkku.

Valkoviineistä ei ehkä suosikki, mutta ehdottomasti erinomainen ja yllättäväkin kinkun kaveri on gewurztraminer rypäle. Joku tämän rypäleen edustaja Alsacen alueelta ehkä saattaisi olla valintani.

Punde
Seuraa 
Viestejä2041
Liittynyt13.12.2016

Ruokajuoma olisi syytä olla mahdollisimman neutraali. Ennen luulin että hyvä viini on ehdoton hyvän ruoan kanssa.
Jos ruokajuomassa on liikaa aromeja ja makua, se häiritsee, ja ehkä pilaa, ruoan maun.
Joten hyvä vesi, tai perinteinen kura.. eikun keskikalja, ovat hyviä ruokajuomia. Myös maito, niille joille se sopii.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11393
Liittynyt13.7.2015

Olen samaa mieltä, että ruoka ja tilaisuus ratkaisee sopivimman viinin. Mutta on joskus myös toisin päin, eli jos viini on tärkein niin sitten sitä mietitään ja mahdollinen ruoka tai naposteltavaa viinin mukaan. Ja silloin yleensä valitsen jonkun Valpolicella Ripasson, mulla on muutama suosikki näissä, joita en osaa laittaa paremmuusjärjestykseen.

Valkoviineistä en niin välitä ja harvoin tulee viini edellä niitä valittua, mutta ehkä jotain Rieslingejä sitten.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5146
Liittynyt21.7.2017

Niin, yleensä ruoka on lähtökohta ja viini sen mukaan...
Mä aattelin, et voisin sellaisenaankin juoda tai juustojen kanssa. En tullu ajatelleeks, et voimakasmakuinen viini peittäis makua; otan pieniä siemauksia. Voin kuvitella että kunnon ruuan kanssa tarvii saada normaali hörppy, ja siihen sopii miedompi viini.

Kokeilen huomenna ostamaani viiniä kun teen lasagnea - tai, kun lasagne on valmis.Tykkään kyllä vahvoista mauista, joten pullo voi olla aika riittoisa tissutteluun, kunhan säilyy jäkiksessä. Seuraavat 3 päivää kun musta ei kuulu, se ei johdu viinistä!

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

käyttäjä-7929
Seuraa 
Viestejä354
Liittynyt22.3.2015

Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc  ja Petit Bourgeois Savignon Blanc ovat mielestäni varsin hyvänmakuisia halvahkoja valkoviinejä. Mutta makuasioitahan nämä, en käy asiasta kinastelemaan jos joku on toista mieltä.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5146
Liittynyt21.7.2017

TeeSi kirjoitti:
Hinta - laatu / yleensäkin mistä maukkaimmat?
Tykkään lounais-Australian viineistä, ilmasto on ihanteellinen!

Kyllä, hinta-laatu -suhde ja sellaiset viinit, jotka on nuorena(kin) hyviä.
Mutta periaatteessa kaikki maukkaat, omassa luokassaan. Myös kalliimmat, vaikka niihin ei olisi nyt varaa.

Lounais-Australia kuulostaa hyvältä! Ja se jos rypäleet on kasvanu hedelmällisessä, tulivuoriperäisessä maaperässä. Afrikkalainen viini ei taida kiinnostaa.

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5146
Liittynyt21.7.2017

käyttäjä-7929 kirjoitti:
Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc  ja Petit Bourgeois Savignon Blanc ovat mielestäni varsin hyvänmakuisia halvahkoja valkoviinejä. Mutta makuasioitahan nämä, en käy asiasta kinastelemaan jos joku on toista mieltä.

Kuulostaa hyvältä, vielä kun osais lausua... Kattelen joskus. Ei tarvii yhtä parasta olla, mielenkiintoista varmaan kokeilla erilaisia. Kunhan on juomakelpoista, ei mikään "laimea"/tympeä litku vaan riittävän miellyttävä kokonaisuudessaan. On sitten ainakin ensi kesäksi grillattavan kera hyviä vaihtoehtoja tiedossa.

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

MooM
Seuraa 
Viestejä7170
Liittynyt29.6.2012

En ole mikään tuntija, ja ostan viinini yleensä jonkinlaisena sumean logiikan tuottamana yhdistelmänä rypäleestä (tiedän, mistä ole usein tykännyt), kuvauksesta (punaviineissä täyteläinen, tanniininen, marjainen ennemmin kuin nuori, kevyt; valkkareissa kuiva, hedelmäinen, sitruksinen jne) ja hinnasta. Hinta arkiseen käyttöön (alle) kympin tienoilla, paremmalle illalliselle voi ostaa jopa parinkympin pullon. Yleensä kalliimpi on tasapainoisemman ja mielenkiintoisemman makuinen (ja joo, on tutkimuksillakin todettu, että tieto hinnasta muuttaa koettua makua, kalliimpi maistuu paremmalta, vaikka olisi sama viini :D).Ruoan kanssa sen tyyli ohjaa viinin valintaakin, kuten jo sanottiin.

Valkoviineissä ruokaviininä kuiva sauvignon blanc on minulle aika varma valinta. Se on tyyypillisesti hedelmäinen (sitruksinen), raikas ja "maukas" http://winefolly.com/review/sauvignon-blanc-wine-taste-food-pairing/. Selliseen  "viileää viiniä ja kaunis kesäyö" kuiva chardonnay on ollut monesti hyvä valinta. Chenin blancejakin kannattaa kokeilla. Toisalta joskus sellaiset ei-hedelmäiset ovat kivaa vaihtelua, mutta niissä kokemukseni on, että kannattaa ostaa vähän kalliimpaa. 

Punaviineissä minä edelleen suosin rotevia espanjalaisia pihiviviinejä. Esim Sangre de Toro on tosi perinteinen, mutta toimiva. Vastaavia löytyy tietysti muitakin. Rypäleistä Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinotage. Mausteisemman ruoan kanssa kevyempi ja makeampi, esim. Pinot Noir.

Kuivia kuohuviakin kannattaa kokeilla. Esim. proseccoissa on mielenkiintoisia ja ne ovat on ruokajuomanakin hyvää vaihtelua.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30442
Liittynyt16.3.2005

Ei minulla ole mitään parasta viiniä. Valitsen viinin ruuan kanssa. Pihvin kanssa ostan yleensä niitä "rotevia" vai mitä se nyt Alkon luokituksessa oli. Valkoviineissä pidän sellaisista, joissa on hieman sokeria. Ja makeiden jälkiruokien kanssa portviiniä tai muuta kunnolla makeaa. Muuten valitsen aika satunnaisesti. Yleensä kympin viinit ovat hyviä ja erityisempään hifistelyyn minunkin hintahaitari venyy parin kympin tienoille. En ostaisi viiniä ryypiskelyjuomaksi, kun kerran makea paloviina on keksitty, enkä intoile niin paljoa, että valitsisin viinin ensin ja ruuat sen mukaan. Mausteisten ja/tai tulisten ruokien kanssa suosin ennemmin olutta.

Vierailija

Haluan kysyä punaviinin ominaisuudesta. Joissakin maistamissani (ilmeisesti hieman kalliimmissa) punaviineissä on ollut sellainen ikään kuin "tulinen" suussa lehahtava vaikutus, josta olen kovasti pitänyt. En ole löytänyt sitä efektiä kympin viineistä mitä olen elämäni aikana nauttinut, olen yrittänyt sitä Alkon myyjälle kuvailla, mutta hänkään ei sitten ilmeisesti ihan päässyt jyvälle siitä mitä ajan takaa. Kuvailemani efektin viinejä olen maistanut vierailuilla, joten en tiedä mitä ne ovat olleet, en huomannut silloin selvittää. Voisin kuitenkin kuvitella, että tuo efekti on ihan tavallinen ja sille on jokin termikin olemassa, mutta en vain tiedä miksi sitä kutsutaan. Elikkä sellainen efekti suussa joka lämmittää ja tekee siitä viinistä ratkaisevasti erilaisen juoman kuin marjamehu. Varmaan liittyy alkoholiin, mutta pelkkä alkoholipitoisuus ei efektiä kuitenkaan näytä määrittävän, se on jotain monimutkaisempaa. Ehkä osaan kuvailla asiaa paremmin kun seuraavan kerran maistan sellaista viiniä ja teen tarkempia analyysejä kokemuksesta. Jos joku nyt osaa heti lonkalta tunnistaa mistä puhun ja ehdottaa jotakin punaviiniä josta se löytyy niin kiitos, kokeilen heti. Uskon että se on jokin kalliimpien viinien ominaisuus, niitä kun ei tule juurikaan osteltua. Pitäisi varmaan. 

Vierailija

"Lehahdus" on ehkä paras kuvailu mitä osaan ilmiöön liittää. Suussa lehahtaa, kuin liekki, joka lämmittää ja saa punan poskille. Jos se ominaisuus puuttuu kokonaan, niin viini on kuin mehua, kylmää ja vetistä. 

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5146
Liittynyt21.7.2017

MooM kirjoitti:
En ole mikään tuntija, ja ostan viinini yleensä jonkinlaisena sumean logiikan tuottamana yhdistelmänä rypäleestä (tiedän, mistä ole usein tykännyt), kuvauksesta (punaviineissä täyteläinen, tanniininen, marjainen ennemmin kuin nuori, kevyt; valkkareissa kuiva, hedelmäinen, sitruksinen jne) ja hinnasta.

Ehkä intuitiivinen valinta on osa sopivan viinin "metsästyksen" iloa...!
Vaikka Alkossa on selkeät luokittelut ja kuvaukset, valikoima on runsas. Kas kun ei ole sovellusta, johon voisi syöttää kriteerinsä, ja vastauksena saisi osuvimman kombinaation. Mutta viiniä ei voi kai niin tarkkaan määritellä, koska kuvaus on aina yhdistelmä...

MooM kirjoitti:
Hinta arkiseen käyttöön (alle) kympin tienoilla, paremmalle illalliselle voi ostaa jopa parinkympin pullon. Yleensä kalliimpi on tasapainoisemman ja mielenkiintoisemman makuinen (ja joo, on tutkimuksillakin todettu, että tieto hinnasta muuttaa koettua makua, kalliimpi maistuu paremmalta, vaikka olisi sama viini :D).

Olisi mielenkiintoista maistella, tietämättä hintaa.

MooM kirjoitti:
Valkoviineissä ruokaviininä kuiva sauvignon blanc on minulle aika varma valinta. Se on tyyypillisesti hedelmäinen (sitruksinen), raikas ja "maukas" http://winefolly.com/review/sauvignon-blanc-wine-taste-food-pairing/.[/q...

Ok.

MooM kirjoitti:
Punaviineissä minä edelleen suosin rotevia espanjalaisia pihiviviinejä. Esim Sangre de Toro on tosi perinteinen, mutta toimiva. Vastaavia löytyy tietysti muitakin. Rypäleistä Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinotage. Mausteisemman ruoan kanssa kevyempi ja makeampi, esim. Pinot Noir.

Tuli pihvinälkä!

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat