1700-luvun jäätelökone

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kuinka 1700-luvun jäätelökone toimi? Siis sellainen veivattava. Ilmeisesti jotenkin suolan avulla?

Kommentit (6)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Jäätelökoneessa oli kaksi sisäkkäistä ämpäriä, joiden väliin laitettiin jäämurskaa ja suolaa. Suola pakottaa jään sulamaan, ja samalla sohjon lämpötila putoaa reippaasti pakkasen puolelle. Sisemmässä astiassa voikin sitten kätevästi vaivata raaka-aineet jäätelöksi.

Vierailija

Eli jostakin piti hommata jäätä kuitenkin. Osattiinko sitä jäädyttää mitenkään 1700-luvulla? Siis muutenkin kuin talvella pakkasessa.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Deus Ex
Eli jostakin piti hommata jäätä kuitenkin. Osattiinko sitä jäädyttää mitenkään 1700-luvulla? Siis muutenkin kuin talvella pakkasessa.

Italiassa oli jäätelöä ainakin tuohon aikaan. Harvojen herkkua silti juuri tarvittavan jään puutteen vuoksi. Italian Alpeilla jäätä kuitenkin riittää, kunhan jaksaa kärrätä.

Vierailija

Minun oletukseni mukaan tuo jäätelö on ollut suurinpirtein noilla ajoin oikein mukavakin herkku , joka oli kyllä harmittavasti kallis ja hienostunut (Jota sitten esimerkiksi hienot aateliset nauttivat).

salai
Seuraa 
Viestejä7264
Liittynyt17.3.2005

Vielä 50-luvulla enon kotona leikittiin loppukesällä purukasassa, jonka sisällä oli talvella järvestä sahattua jäätä sulamattomana. Sitä käytettiin maidon jäähdytykseen maatiloilla.

Jää/suolaseoksen käyttö perustuu kai siihen, että suola pyrkii liukenemaan veteen (jäässäkin olevaan). Reaktio on endoterminen ja siihen tarvittava energia otetaan ulkopuolelta, jäätelöastiasta, joka jäähtyy.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Uusimmat

Suosituimmat