Seuraa 
Viestejä131

Enämbi viina saattaa ihmisen tompelixi, wiisaat willidze ja hullut tekee vielä hullummax, turmele taidon, sytyttä hecuman, saatta capinan ja punaiset silmät: teke köyhäxi ja kiwuloisexi, ilmoitta salaisuudet, kehotta Jumalan wihan, ja saatta cadotuxen.
Sentähden ei yxikän pidä juoman enä cuin tarpeexi ja terweydeksi. Juoda myös ilo picarit, eli iloxi ystäwilles cocouxis ei ole kielty, cosca ylönpaltisus estetyxi tule, ja taito, tieto ja ymmärrys talles on, ja wirkans töihin sovelias.
Pitä siis waari otettaman, ettei yxikän määrä mital ja ylönpaltisudel pacota ja yllytä toistans (erinomaisesti Nuorucaisia ja waimo wäke, ja ei yhtäkän) ylidze sen Jumalisen tahdon, woiman, terweyden ja cunniallisuuden.

Kommentit (2)

Dog Kari
Seuraa 
Viestejä9

Merkillistä säätää laki maahan jossa ei edes ryypätty.

Kieltolaki tuli jo valmiiksi kuivaan maahan

Suomalaisten erityislaatuinen juoppous on tavanomainen selitys kieltolain voimaantulolle Suomessa. Alkoholin kulutus ei kuitenkaan ollut Suomessa poikkeuksellisen suurta ennen kieltolakia. Pikemminkin asia oli päinvastoin.

Vanhan raittiuskirjallisuuden esittämä kuva erityisen suuresta paloviinan kulutuksesta ennen kotipolton kieltoa (1866) on liioitteleva. Viinanpoltto-oikeus oli vain maatilojen ja kaupunkikiinteistöjen omistajilla. Alkoholin käyttökään ei ollut täysin säätelemätöntä. Oikeus viinan juomiseen ja juopumiseen oli lähinnä itsensä elättämään pystyvillä miehillä. Tilallismiehet valvoivat vaimojensa, palkollistensa ja alaikäisten viinankäyttöä. Yletöntä juopottelua ehkäisivät myös viljan niukkuus sekä kylvön ja sadonkorjuun kiivas työtahti (Peltonen 1997, Apo 2001, Ahonen 2003).

Vuosina 1906-1910 Suomessa kulutettiin 1,5 litraa sataprosenttista alkoholia asukasta kohden, mikä oli pienin määrä vertailussa muuhun maailmaan. "Humalahakuinen" alkoholikulttuuri ja rajoittava alkoholipolitiikka eivät olleet ainutlaatuisia, suomalaiskansallisia ilmiöitä. Kieltolakivaatimuksia esitettiin yleisesti ympäri maailman. Valtiollisia tai alueellisia kieltolakeja oli voimassa muun muassa Norjassa, Islannissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Neuvosto-Venäjällä.

Rilluvuodet on takana, olen oppinut ryyppäämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat