Seuraa 
Viestejä62
Liittynyt24.7.2016

Nostin äsken lasinalusen kantilleen n.2mm paksu 60mm halkaisijaltaan pyöreä.
Ihmettelin kuinka se pysyi pystyssä.
Alunen on valmistettu korkista.
Pöytäni on ilmeisen suorassa, mutta onko mitään sääntöä kuinka ohut tämän tapainen kappale voi yleensä pysyä kantillaan ilman häiriötekijöitä.
Voiko sen esim. ilmaista matemaattiseti, vaikkapa ideaaliolosuhteissa.

Kommentit (4)

ekavekara
Seuraa 
Viestejä5893
Liittynyt7.8.2016

Sehän pysyy kantillaan kun painopisteen kautta kulkeva pystysuora linja pysyy reunojen tukipisteiden sisäpuolella. Ja vastaavasti pyörimissuuntaan, kunhan joku lieriöpinnanpinnan ja pöydän välinen kosketuspiste on ulompana kuin painopiste. Miten ohuessa alusessa tuo käytännössä toteutuu ja miten eliminoida esim. ilmavirrat on toinen juttu. Aika nopeasti tulevat vastaan kosketuspintojen geometriset "virheet": pöydän tasomaisuus ja kaltevuus, alusen reunan lieriömäisyys,  jne. joiden ansiosta kosketuskohdat on vaikea määritellä. Ideaalisesti siis hyvin helppoa statiikkaa, mutta reaalimaailman epätarkkuudet tekevät asian teoreettisen tarkastelun vaikeaksi.

Vänni
Seuraa 
Viestejä275
Liittynyt27.11.2013

Niin siis sama asia jos pyöreä millin metallisauva nostetaan pystyyn, kuinka pitkä pysyy pystyssä ? Tämän ratkaisee se kuinka  hyvin  alusta  on vatupassissa ja kuinka suora on sauvan pää.  Tyyntä pitää olla eikä tärinää esintyä.

Tässäpä hyvä kilpailun aihe.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2720
Liittynyt3.10.2007

Helppo ja hauska tapa testata näitä painopiste- ja pinnan kaltevuusaspekteja on pelata kuppilassa jengaa parin tuopin kumarassa. Tätä on tullut joskus harrastettua enemmänkin ja ennätys taisi olla lähes puolentoista metrin korkuinen pino, kun käänsimme irrotetut palikat pystyasentoon entisten päälle.

kortan
Seuraa 
Viestejä7327
Liittynyt21.3.2016

Pystyssä pysymiseen vaikuttaa myös kontaktipintojen puhtaus. Pinnassa voi olla jotain tahmeaa töhnää mikä pitää alustan syrjällään.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat