Seuraa 
Viestejä1478

Kuvassa on kaikki tavallisen palapelin erilaiset palatyypit nimettynä nystyröiden lukumäärän perusteella. Kaksi nystyrää voi toteutua kahdella eri tavalla joten 2.1 ja 2.2.

Jos palapelissä on sellainen tilanne, että kutakin eri palatyyppiä on jäljellä 10 kpl, ja haluamme löytää oikean palan sellaiseen kohtaan, jossa tämä uusi pala tulee yhdistymään ainoastaan yhdeltä reunalta, ja oletamme, että siinä kohdassa valmista palapeliä on reikä, jolloinka oikea uusi pala tulee yhdistymään siihen nystyrällään. Siinä on kaikki, mitä tilanteessa tiedämme. Oletamme että emme kykene päättelemään palasen muotoilun perusteella etukäteen enempää, vaan vasta jos pala sattuu sopimaan paikoilleen. Ja palapeli on vaikkapa kokonaan valkoinen. Onko tällöin kullekin vähintään yhden nystyrän omaavalle palaselle yhtä todennäköistä sopia siihen haluttuun kohtaan, vai onko todennäköisyys sitä suurempi, mitä enemmän palassa on nystyröitä? Onko mitään etua aloittaa kokeileminen jollain tietyllä palatyypillä? Tuosta kuvasta ja palojen nimeämisestä ei tässä nyt ole varsinaisesti hyötyä, mutta varmuuden vuoksi jos jotain keskustelua syntyy.

Kommentit (1)

Vierailija

Oma veikkaukseni on, että todennäköisyys on sama jokaista nystyrää kohti, jolloin palalla numero 4 on nelinkertainen todennäköisyys sopia paikkaan kuin palalla numero 1. Olenko oikeassa? Kuitenkin jos jokainen eri sovitusyritys lasketaan yhtä vaivalloiseksi, ei kai ole mitään väliä millä palatyypillä aloittaa kokeilun. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat