Seuraa 
Viestejä2

Tässä on kaksi tehtävää, joita en ole saanut ratkaistua (ei mallivastauksia). Mulla menee jossain kohtaa ajatus pieleen, joten vinkkiä kaipaisisin :)

1. Kalorimetri, jonka lämpökapasiteetti on 0,076 kJ/'C, sisältää 0,22kg vettä. Aluksi veden lämpötila on 81'C. Kalorimetriin laitetaan sitten jäitä 0,12kg, jonka lämpötila on 0'C. Määritä veden loppulämpötila. (V: 27'C)

2. Termospullossa on 1,5l 89'C vettä ja sinne lisätään 3 jääpalaa joiden kunkin massa on 40g ja lämpötila -8'C. Termospullon kansi kuitenkin unohtuu auki, jolloin tapahtuu 63kJ lämpövuoto siihen mennessä kun vesi ja jääpalat ovat saavuttaneet termodynaamisen tasapainon. Mikä on systeemin lämpötila tällöin? Veden tiheys 965 kg/m3

Kommentit (3)

Nature
Seuraa 
Viestejä10318

Veden ominaislämpökapsiteetti on 4,186 kJ/(Kg*K) ja sulamislämö (jäästä vedeksi ) 333 kJ/kg. Lasket siis sen kuinka paljon kalorimetrin ja veden lämpötilat muuttuvat kun jää sulaa vedeksi. Huomioi myös jään sisältämän veden määrä sulamisen jälkeen.

Toisessa kohdassa tulee huomioida edellisten lisäksi myös jään ominaislämpökapasiteetti 2060 kJ/(kg*K) ja siihen liittyen niiden jääkuutioiden lämpötilan muutos.

Nature
Seuraa 
Viestejä10318

Kyse on siis energiataseesta, tasapainosta sen suhteen mikä luovuttaa lämpöä ja mikä ottaa vastaan lämpötilojen tasoittuessa. Kirjoitat vain yhtälöt näistä molemmin puolin, huomioiden kaikki tekijät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat