Seuraa 
Viestejä4922

Jos ajateltaisiin sellainen teoreettinen tilanne, että joukko vauvoja vietäisiin johonkin eristettyyn paikkaan, vaikka autiolle saarelle. Kaikista fyysisistä tarpeista huolehdittaisiin, mutta muuta kontaktia ulkomaalmaan ei olisi. Oppisivatko he kommunikoimaan puhumalla ja kehittyisikö heille oma kieli automaattisesti? Mitään susilapsia en tarkoita, vaan lapsikatras olisi niin suuri, että voisi elää yhteisössä. On se paskamaista kun ei saa, eikä ole varoja suorittaa tuollaisia empiirisiä kokeita.

Lierikki Riikonen

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

tuommoinen tilanne oli aikoinaan Nicaraguassa, jossa ties minkä geenivirheen vuoksi eräälle eristetylle alueelle syntyi erityisen paljon kuuroja lapsia. Vaikka heillä ei ollut yhteyttä viittomakielisiin kuuroihin, he kehittivät itse omat viittomansa, jotka kehittyivät selvästi määriteltäväksi kieleksi.

Koska kuurottvanhemmat saivat kuuroja lapsia, nämä oppivat vanhemmiltaan viittomat ja kehittivät kieltä edelleen. Kun sitten kielitieteilijät "löysivät" tämän kuurojan yhteisön ja ryhtyivät tutkimaan kieltä, ilmeni, että siihen oli kehittynyt kaikki kielen tunnusmerkit.

Tämä tuki vanhaa ajtusta, että ihmisellä on aivoihinsa ohjemoituna "kielikyky", joka virkoaa otollisessa kehitysvaiheessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Juoni
Seuraa 
Viestejä1461

Joskus keski- tai uudella-ajalla tällaista testattiin kahdella lapsella, jotka lukittiin tyrmään. Sosiaalisten suhteiden vajaavuus kuitenkin teki lapsista epänormaaleja ja muistaakseni kuolivat suht' nopeasti. En kyllä muista mihin. Kieltä taisi ehtiä kehittyä epämääräisten mölähdysten verran.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Sanoisen että koska ihminen on sekä sosiaalinen että hyvin älykäs (tässä yhteydessä oppimiskykyinen) olento, sosiaalisuuuden johdosta väistämättä kehittyy jonkinlainen viestintätapa.

Toissapäivänäkin olin rautatieasemalla kahvilla kaverin kanssa niin siihen tuli joku maatuska Venäjänmaalta joka juuri puhui pari sanaa englantia, mutta niin vain tuli selväksi että laukut on lokerossa joka ei tahdo aueta. Kävin sitten ratkaisemassa ongelman. Vaikka tässä kyllä olikin sentään jonkin verran yhteistä taustaa viestinnälle.

Todistettavasti näköjään tuo kuurojen tapaus osoittaa että opettamattakin kehittyy jos jonkinlainen kieli. Kiehtova juttu.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Hyvin varhaisessa vaiheessa lapsi ilmasee tunteitaan ja tarpeitaan. Hän aistii äidin rakkauden tai ainakin eleistä hän oppii tunnistamaan vasta puolen tunteita.

Ihminen on nokian kommunikaattori 70 000 merkki. Näppäilemällä ihmisen tunteita voi soittaa sonaatin, joka avautuu kaikessa kauneudessaan tai rumuudessaan.

Naisessa olevat geneettiset ulkoiset ja puheelliset ominaisuudet pakkaavat mieheen raivokkaan rakkauden tunnetilan. Mies pyrkii purkamaan asiaansa omintakeisin keinoin eli hyökkäävän seksuaalisuuden mekanismit avautuvat katselijan aistien nähtäväksi.

Kommunikaatio tekee ihmisestä älykkään ja myös mietteliään sellaisten asioiden kanssa, kuten jalkovälissä olevan lisääntymistumakkeen käyttäminen omintakeisesti, vai haluaako uros kysyä, mitä nainen on mieltä asiasta?

Toisen ihmisen ymmärtäminen on suurempaa älykkyyttä kuin vain omien tarpeidensa tyydyttäminen raivokkaasti ja sumeasti eläinten tavalla. Ymmärtämiseen vaaditaan kommunikaatiota. "Minusta tuntuu tältä?" "Haluatko edelleen tehdä niin?" Kommunikaatio on yhteisymmärrystä. Ihminen, joka ei kommunikoi saattaa olla omassa atmosfäärissään, ja yhteisöllisesti ihmeellinen, mutta ei käytännössä kovin "hyödyllinen".

Kommunikaatiolla voidaan yhdistää ajatuksia ja päästä tavullisesti suurempaan lopputulokseen. Kahden räyhäpään yhteismekkalasta, kolmas voi kirjoittaa kirjan. Ihmisaiheita kummempaa ei ole monissa ufokirjoissakaan ollut. Tekijänä ja kommunikoitsija kuitenkin ihmisrodun älyllinen tai kapasiteetiltaan räyhäkkäästi sivuun kaartunut persoona. En tietysti poissulje. Elämää muilla planeetoilla, vaikka mahdottomuuksia tarvitaankin paljon, jotta elämä olisi mahdollinen...

Hyvin polkee.

Toin kerran koiran ulkomailta suomeen. Se osasi täydellisesti suomalaisten koirien kieltä.

slam
Seuraa 
Viestejä2129
Kultamuna
Toin kerran koiran ulkomailta suomeen. Se osasi täydellisesti suomalaisten koirien kieltä.

Komento: istu ja sit... kuullostaa samanlaiselta äännähdykseltä, jos ihminen sitä komentaa.

Kurkkuäänet ja viittomat ovat varmasti sitä alkuperäistä kieltä ihmisellä. Hirvi kerrotaan sarvilla ja matkitaan sen mylväsyä.

Aakkoset vai pitäisikö sanoa ääkköset on hieno koodikieli, joka helpottaa arkipäivää ja samalla se asettaa ihmiset tiettyyn muottiin.

viddu, ku yskittää... Ei kait minulla sanomista ollut

Hyvin polkee.

Lierik pohti (ihan mielenkiintoinen lähtökohta): "Oppisivatko he kommunikoimaan puhumalla ja kehittyisikö heille oma kieli automaattisesti?"

Vaikka en olekaan alan ammattilainen, pidän itsestään selvänä, että heille kehittyisi oma, "sisäinen kieli", jota ymmärtävät vain yhteisön omat jäsenet.

Miten muuten olisi selitettävissä maailmassa puhut tuhannet eri kielet?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat