Seuraa 
Viestejä1809

Joskus elämässä on paljonkin poissulkevuutta. Kun heitän noppaa ensimmäistä kertaa ja saan tulokseksi nelosen. Tuo nelonen on ikään kuin käytetty kortti eikä enää tule toista kertaa helposti. Joskus voi vain yksi tilaisuus ja kun sen menettää se ei toistu

Rakkaus on viaton, intohimoinen, pitkämielinen, lempeä, siveä tms. Mutta poissulkevasti. Vain ensirakkaus on viaton. Jos rakastut toisen kerran niin olet rakkaudessasi viattomana ja ujon asemesta intohimoinen. Ja jos rakastut vielä kolmannen kerrran niin et ole enää ujo etkä intohimoinen, vaan pitkämielinen.

Vaikuttaako aika sattumaan ja todennäköisyyteen? Jos heitän nyt kolmosen ja yritän toista kolmosta heti kymmenen sekunnin kuluttua niin mikä on todennäköisyys? Entä jos yritän toista kolmosta vasta seuraavana päivänä eli 24 tunnin kuluttua?

Entä jos nopanheittäjiä on sata samassa rakennuksessa ja eräät heittävät noppaa jatkuvasti, eräät kerran tunnissa ja eräät kerran vuorokaudessa tulekoo todennäköisyys noppatulosten olemaan henkilökohtainen vai kollektiivinen?

Jos on peliporukka Helsingissä ja toinen peliporukka Los Angelesissa niin vaikuttaako heidän noppatuloksensa toinen toisiinsa?

Voiko samassa kaupungissa, jossa on menossa korttipeliturnaus viidensadan pelaajan kesken nostaa kaikki 500 pelaajaa pakasta hertta rouvan ensimmäiseksi kortikseen.

Kommentit (6)

ID10T
Seuraa 
Viestejä10889

Ei nopanheiton ensimmäisen tuloksen pitäisi vaikuttaa seuraavaan tai sitä seuraavaan tulokseen mitenkään. Aika saattaa teoriassa tietysti vaikuttaa niin, että heittäjä väsyy ja 1000. heittokerran kohdalla käsi ei enää heilahda yhtä letkeästi kuin 1. heittokerralla, joten noppa ei "sekoitu" samalla tavalla myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Entä jos kaupungissa on tuhat koululaista kirjoittamassa ainetta samasta aiheesta tai otsikosta.

Millaiseksi muodostuu sanojen ja kirjainten jakauma? Vaikka tietenkin on olemassa suomen kielen taajuussanasto, joka asiaa saattaa jonkin verran säädellä niin minusta tuntuu, että myös jonkinlainen todennäköisyysjakauma saattaa syntyä. 

Tarkoitan, että on tietty määrä kirjoittajia, jotka kirjoittavat älykkäästi ja tietty määrä kirjoittajia, jotka kirjoittavat täysin mitäänsanomatonta tekstiä (kuin roska dna:ta) ja sitten on tietty määrä kirjoittajia, jotka kirjoittavat käyttäen shokeeraavia tai uusia sanoja tai vieraskielisiä sanoja.

Jos joku aloittaa kirjoituksen sanalla: Sukka niin mikä on todennäköisyys, että kuudessadas kirjoittaja aloittaa kirjoituksen sanalla: Kukka. Kummassakin sanassa on kolmas ja neljäs kirjain: K.

ON MIELESTÄNI AIVAN ILMEISTÄ, ETTÄ MINUNKIN KALTAISIA ROSKAKIRJOITTAJIA PITÄÄ OLLA MELKO PALJON KIRJOITTAJIEN JOUKOSSA. SANAVARASTONI ON VAIN NOIN 8000 SANAA. Mutta ei voida olettaa, että kaikki kirjoittavat huippuälykästä tekstiä?

Käyttäjä5105
Seuraa 
Viestejä146

Esim piilomainonta vaikuttaa sattumalta, muttei ole sattuma. Jos henkilö aina toimii samalla tavalla, miten voi sitten kerran odottaa täysin toisenlaista lopputulosta?
Muinaisessa tekstiilitaiteessa kuvioon tehdään virhe, jotta vältetään paha silmä. Muut ei huomaa tai pitää vaan virheenä, ilman tietoa uskomuksesta. Antropologiassa jostain esi-isän tempauksesta on jäänyt legenda, jonka pohjalta sitten väsätään monenlaista, joka jossain vaiheessa uskotaan täysin todeksi. Puuttuu enää että geenimuistot pystyttäisiin toteamaan.
Mutta eläville tässä ja nyt: kaikki on mahdollista, kunnes kuolee. Siten täällä ollaan kuin Las Vegasissa: talo voittaa aina.

Vierailija

Oletetaan, että noppaa on heitetty jo tuhat kertaa, mutta ei tiedetä täsmällistä jakaumaa saaduille noppatuloksille.

Sitten heitetään tuhannes ja ensimmäinen kerta ja tuon kerran noppaluvuksi tulee 4 (neljä). Sitten heitetään vielä 999 kertaa tietämättä näidenkään heittojen tuloksia. Yhteensä heittoja on siis 2000 kpl.

Mitä voidaan sanoa ensimmäisestä tuhannesta heitosta ja luvun neljä mahdollisesta esiintymisestä noiden heittojen tuloksissa. Voidaan kai ainakin tietää se, että jos 1001. heitto on tulokseltaan neljä niin noiden tuhannen ensimmäisen heiton joukossa on mahdollisesti tuloksena nelosia x - 1 kpl.  Ja viimeisten 999 heiton tulosten joukossa nelosia on mahdollisesti x + 1 kpl. 

Koska tiedetään, että 1001. heiton tulos on neljä, niin voidaan päätellä että ensimmäisen tuhannen heiton joukossa on nelosia yksi vähemmän kuin mitä tarkka todennäköisyys antaisi olettaa.

Jos 1002. ja 1003. heittokin olisivat nelosia niin tapahtuisi mahdoton vaade, että jo aiemmin heitetyn 1000 heiton saatujen tulosten pitäisi muuttua vastaavasti vähemmän nelosia sisältäväksi. Mutta nuo heitot on jo heitetty eivätkä niiden arvot voi enää muuttua. Sen vuoksi ei voi tulla kolmea nelosta peräkanaa kuin vain huijaamalla.

ID10T
Seuraa 
Viestejä10889

Noin muuten vaan  tuli nopanheitosta mieleen, että jos nopan silmäluvut on merkitty koloina nopan pintaan, niin silloinhan silmäluvun 1 sisältämä sivu on painavin (vähiten materiaalia poistettu) ja silmäluvun 6 sisältävä painavin. Tiedä sitten, onko tällä niin hirveästi merkitystä, koska heittäjä ei heitä noppaa koskaan täsmälleen samalla tavalla kuin edellisellä kerralla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat