Seuraa 
Viestejä1521
Liittynyt29.7.2010

Huomasin, että kun teroitin ystävälleni veitsen, niin vähän ajan päästä oli sormet palasina. Huomasin tämän juuri itsekkin, että kun on tottunut tylsiin veitsiin, niin yhtäkkiä se onkin vaarallinen se terävä veitsi.

Eli ajatellaan, että ihmisellä on 10 veistä ja sitten teroitat yhden niistä todella teräväksi. Niin ihminen ei muista, mikäs se terävä veitsi olikaan.

Johtopäätös: Jos teroitat veitsiä, teroita kaikki samalla kertaa

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Kommentit (9)

Merlin
Seuraa 
Viestejä4095
Liittynyt25.9.2017

Ootte vaan terottanu viettäviä veitsiä joista olen manannut jo aiemminkin. Kuka saatana meni sellaisenkin innovoimaan. Jäljet johtaa taideteolliseen...

Uusimpien tutkimusten mukaan uusimmat tutkimukset ovat keskimäärin yhdentekeviä.

Raspu
Seuraa 
Viestejä13654
Liittynyt12.7.2010

Se pitää teroittaa hieman karkeeks. Puree heti kiinni kohteeseen.

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

jussipussi
Seuraa 
Viestejä37987
Liittynyt6.12.2009

jussipussi kirjoitti:
"You Are What You Touch: How Tool Use Changes the Brain's Representations of the Body

How tools become a part of your body"

https://www.scientificamerican.com/article/you-are-what-you-touch/ .

Pointtina tässä on se että kannattaa totutella aivot tiettyyn veitseen/tiettyihin veitsiin ja tiettyyn terävyyteen.  Karkeana esimerkkinä vaikka se kun olettaa vaikkapa jonkun nostettavan esineen painon olevan jonkun tietyn ja sitä nostaessa aivot oletusarvollisesti laittaa käskyjä lihaksille tämän aletusarvon mukaan.  Jos paino onkin selvästi muuta niin motoriikka menne pahasti pieleen. Aivot ennustaa tapahtumia.

penni
Seuraa 
Viestejä4812
Liittynyt15.4.2011

Hommasin wüsthofin veitset kun halvalla sain. Todella pehmeää terästä verrattuna vaikkapa fiskarsiin. Tylsyy nopeasti mutta helppo ja nopea terottaa puikolla joka tuli sarjan mukana. Muutama pyyhkäisy aina ennen käyttöä ja kyllä toimii. Oikeastaan en välittäisi käyttää niistä muuta kuin suurinta veistä, paitsi vaikkapa inkiväärin kuorimiseen. Sahalaitainenkin joutaisi pois. Onhan noita veitsiä joka lähtöön, mutta en kaipaa enää muita.

what a mess to leave behind

Lyde19
Seuraa 
Viestejä3221
Liittynyt7.7.2013

Lidlin keskikoinen vihreä (teräkin oli pinnoitettu vihreäksi, ehkä teflonilla) pysyi terävänä pitkään ja myöhemkin oli hellpo teroittaa. Tuo päälystetty kapea terä on hyvä kun ei takerru leikatessa mihinkään. Suosittelrn kun maksakkaan paljon mitään.

peniemis
Seuraa 
Viestejä134
Liittynyt1.3.2013

Itsellä muutama fileointiveitsi ja pari keiittiöveistä, jotka pidän terävänä. Teroittamisessa on kaksi vaihetta, hionta ja kierteenpoisto. Hiontaa ei tarvitse tehdä kuin hyvin harvoin. Silloin kun terä on vioittunut, siis jotain rosoa siinä, tai vahingoittunut kovempaa ainetta vasten puoltavaksi.  Hionnassa on tärkeää saada teräkulma käyttöön sopivaksi koko terän osalta.

Kierteenpoisto on nopea ja riittävä tapa palauttaa terävyys, ellei terä ole vahingoittunut. Tämä tehdään helposti teroituspuikolla. Huomaa, että jotkut teroituspuikot saattavat olla hiovia, kuten esim. timanttijauhoa sisältävät, normaalisti hiomaton puikko (kovametalli, keraaminen) riittää, eikä se kuluta terää. Teroituspuikon on hyvä olla riittävän pitkä, jotta koko teränpituus saadaan yhdelä vedolla.

Käytännössä terävyyden voi helposti testata kynttä vasten, terävä pureutuu kitiiniin eikä luista. Tämä muuten on myös hyvä testi ongenkoukkujen terävyydelle - huipputerävä koukku ei luista pois kynttä kallistettaessa.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat