Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tulipa yksi päivä mietittyä, kun eräs tuttavani sanoi että Suomella on pitkä historia paholaisen kanssa, tarkoittaen että ihmiset ovat tehneet sopimuksia sellaisen kanssa. Ovatko ne kristinuskon tulon jälkeisiltä ajoilta, vai jopa pakanalliselta ajalta? Millaisia juttuja olette kuulleet tai mitä tiedätte asiasta? Tuntuu ettei ajatus lähde päästä ennen kuin saan tiedonjanoni sammumaan

Sivut

Kommentit (19)

Ei välttämättä kristinuskon paholaisesta. Tarkoitan myös paholaista Suomen ennen kristillistä kautta pakanalliselta ajalta jos oli heillä usko paholaiseen tai jonkunlaiseen pahaan edes ylipäätään. Toivottavasti oli tarpeeksi tarkennettu.

Paholaisen kanssa ei ole voitu tehdä sopimuksia, ennen kuin on kristinuskoon käännyytty.

Suomalaiset olivat pitkänä puolipakanoita ja viettivät vanhoja pakanallisia menoja, josksu oli jopa papit mukana Ukon maljan juomisessa, eli kesän jättimäisissä hedelmällisyyden takaavissa ryyppäjäisissä juhannuksen aikana.

Paholaisen kanssa tehdyistä sopimuksista ei voi oikeastaan puhua kristinuskonkaan aikana. Suomalaiset noidat yms. kerettiläiset näet eivät pitäneet itseään mitenkäää pahoina, päinvastoin he monesti loitusissaan vetosivat pakanallisiin hyviin voimiin ja Jumalaan, Jeesukseen ja Mariaan yhtäaikaa. Myöskään pahaa tehneet noidat eivät kokeneet saavansa voimiansa paholaiselta, vaan itsestään tai luonnosta.

Muutamia harvoja esimerkkejä Paholaisen kanssa tehdyistä sopimuksista on todellakin kuitnekin olemassa. 1600-luvun lopulla eräs sotamies oli jättänyt tienriesteykseen kiven alle allekirjoittamansa sopimuksen, jossa lupasi sielun paholaiselle rikkautta ja pitkää elämää vastaan. 1640-luvulla Turun yliopistossa oli "magiakirjaskandaali", jossa erästä opettajaa ja tämän oppilaita syytettiin mustasta magiasta ja sopimuksesta paholaisen kanssa. Vastaavasti joskus 1600-luvun puolivälissä tai aiemmin Itä-Suomessa vangittu sotamies pakeni oman kertomuksensa mukaan paholaisten avulla vangitsijoiltaan.

Olen aika perehtynyt Suomen noituuden historiaan ja nämä kolme ovat ainoat Paholaisliittoa kuvaavat esimerkit,mitä muistan. Yksittäisiä oikeudenkäyntejä, jossa "noitia" syytettiin(yleensä täysin aiheetta) noitasapatissa käynnistä ja paholaisliitosta on vain pieni määrä kaikista noituusoikeudenkäynneistä.

Voitko esittää tieteellisesti argumentoiden, miksi Metsola on hömppäsivu? Ristiin vertaamalla olen todennut että sieltä löytyy lähinnä faktaa.

SAMAEL
Voitko esittää tieteellisesti argumentoiden, miksi Metsola on hömppäsivu? Ristiin vertaamalla olen todennut että sieltä löytyy lähinnä faktaa.

Pikaisesti vain vilkaisin, mutta sitoutuneisuus epäilyttää aina.

Metsolasta löytyy muistaakseni ihan mukavasti faktaakin, mutta itselleni hankalaksi muodostui sen erottaminen, mikä oli faktaa, mikä uskonjulistusta.

Joka tapauksessa minu antamani linkin materiaali on käynyt läpi tieteellisen vertaisarvioinnin. Metsolan sivut tuskin on?

meikämie

Joka tapauksessa minu antamani linkin materiaali on käynyt läpi tieteellisen vertaisarvioinnin. Metsolan sivut tuskin on?

Juu, ei luultavasti ole. Mutta en ihan silkaksi hömpäksikään menisi niitä sanomaan. Hyvä että tiesit paremmat sivut, sitä en valita ollenkaan. Pakanaverkko taas, no ajattelin että kai niillä jotain tietoakin on asiasta, kun harrastavat.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337
Liittynyt29.3.2005

Jos noidista puhutaan, niin ei unohdeta Iisakki Pistokoskea. Tornionlaakson kuuluisinta noitaa 1800-luvulta. Alatornion kirkkomaahan hänetkin on haudattu ja siellä on yhä hauta oikealla paikallaan, jossa voi jokainen käydä katsomassa pienen kuuluisuuden lepopaikkaa.

Alatornion maakuntamuseosta löytyy kuuluisa Pistokosken reki, jolla hän ajeli ilman hevosta ympäri kirkkoa ja ajoikohan vielä kirkkoon sisäänkin. En tarkkaan muista sitä tarinaa. Erään kuulemani suullisen kertomuksen mukaan Pistokoski käski kotoa myöhästyneen ryyppykaverinsa istua lapion kyytiin ja piru hänet juoksutti kotiovelle. Tietenkään ei saanut avata silmiä kyydin aikana, niinkuin nuissa suomalaisissa kertomuksissa usein on ehtona. Ei saa katsoa jotakin asiaa, tai käy pahoin.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Lapissa noidat olivat enemmän sääntö kuin poikkeus. Oli Akmeelia. Päiviötä, Torajaista, Konttis-Hannua, Pötys-Klaavua...
Eikä kristinuskon tulo suinkaan saanut kaikkea noituutta taltuttetua. Epäilenpä, ettei ihan kokonaan vieläkään. Vanhassa Lapissa lähes joka kotakunnalla oli oma noitavoimien hallitsijansa. Ankaran luonnon ehdoilla elävät ihmiset tarvitsivatkin enemmän kuin fyysisen rajallisuutensa. "Kuudes aisti" oli virittyneenä hyvin pinnalle. Tiedä sitten paholaisesta; sitä vastaan ne kai taistelivat noitavoimillansa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat