Seuraa 
Viestejä6294
Liittynyt29.6.2012

Reijo Laatikaisen kolumnissa käsitellään uutta tutkimusta ultraprosessoidun ruoan käytön ja eri syöpien välisistä yhteyksistä. Kolumnista on linkki itse tutkimukseen.
http://www.pronutritionist.net/2018/02/ruuan-ultraprosessointi-ja-syopa-...
Siinä havaittiin, että rintasyövän ja ultraprosesssoidun ruoan käytön välillä on yhteys.

Laatikainen on jonkin verran kriittinen tutkimuksen johtopäätöksiin ja nostaa esiin sen, että paljon jotain syöviltä yleensä puuttuu ruokavaliosta jotain muuta ja jos se puuttuva osa on suojaavat aineet (joita on paljon prosessoimattomien tuotteiden ryhmässä), ruoan prosessointi sinänsä ei ehkä olekaan se syövän riskitekijä

"Ruokien luokittelu ultraprosessoituihin, prosessoituihin ja ei-prosessoituihin/minimaalisesti prosessoituihin tuntuu ontuvalta. Terveellisiä ja epäterveellisiä on eksynyt mielestäni terveysnäkökulmasta väärään laariin, ja tämä vaikeuttaa tutkimuksen merkityksen tulkintaa.

Jatkossa olisi tarpeen analysoida enemmän sitä, mitä hyvää ja suojaavaa paljon ultraprosessoitua ruokaa syövältä jää saamatta. Terveyttä edistävien aineiden puute voi olla ihan yhtä iso tekijä tai suurempikin kuin riskiaineiden läsnäolo. Esimerkiksi akryyliamidin ja asetaldehydin kohdalla olemme nähneet miten tuijoittaminen teoreettiseen vaaratekijään vie harhaan, jos ei nähdä kokonaisuutta puilta."

Kommentit (15)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä12585
Liittynyt16.3.2005

Mielenkiintoista. Jos ananas viipaloidaan ja sen päälle tirautetaan sokeriruokomehua, niin se on prosessoitua. Varmaan perunakin muuttuu prosessoiduksi kun se kuoritaan ja päälle ripotellaan tilliä tai persiljaa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Merlin
Seuraa 
Viestejä4095
Liittynyt25.9.2017

Suolaa ainakin joutuu aina lisäämään erikseen ultraprosessoituihin ruokiin.

Uusimpien tutkimusten mukaan uusimmat tutkimukset ovat keskimäärin yhdentekeviä.

MooM
Seuraa 
Viestejä6294
Liittynyt29.6.2012

o_turunen kirjoitti:
Mielenkiintoista. Jos ananas viipaloidaan ja sen päälle tirautetaan sokeriruokomehua, niin se on prosessoitua. Varmaan perunakin muuttuu prosessoiduksi kun se kuoritaan ja päälle ripotellaan tilliä tai persiljaa.

Rajanveto on varmaan vähän sumeaa. jos tuonne vasemmalle luokitellaan "minimaalisesti prosessoitu". Vaikea kuvitella minimaalisemåpaa prosessointia kuin tillin ripotteleminen. Ja onhan tuolla vasemmalla joku apistetun näköinen filekin (kanaa?) Tuskin sitäkään suolatta ja mausteitta syödään?

Lisäksi "lisäaineisiin" kuuluu mm. punajuurimehu ja sitruunahappo, joiden lisäämistä on aika vaikea pitää ultraprosessointina. Mutta pääsääntöisesti jako on noin.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä12585
Liittynyt16.3.2005

Jos maidon annetaan seistä niin, että kerma nousee pintaan, ja kaseiini saostetaan tirauttamalla sitruunasta mehua sekaan, niin johan saatiin prosessoitua maitoa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä12585
Liittynyt16.3.2005

Vähiten syöpävaarallista oli tietenkin Alepassa myytävänä ollut eväs, jonka kohdalla olleessa hintalapussa ilmoitettiin, että "Ei sisällä lisättyjä lisäaineita".

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä9488
Liittynyt13.7.2015

Prosessoiminen yleensä ottaen tarkoittanee ihan vain ruoan valmistamista. Eli siis eri tavoin esivalmisteltua, raaka-aineita reseptiikan mukaan yhdisteltyä, kypsennettyä ja kaupallisissa elintarvikkeissa myös säilöttyä/pakattua ruokaa tai puolivalmistetta. 

Avainasemassa onkin teollinen valmistaminen. Ruokaa voi prosessoida kotikeittiössä mielin määrin, eikä se tee siitä sen vaarallisempaa tai vaarattomampaa sinänsä, vaikkakin valmistustavalla voi olla merkitystä; esimerkiksi runsas karrelle polttaminen kiistatta lisää myrkkyjä ja moni ruokaan makua tuottava paistoyhdistekin lienee jossain yhteydessä terveysriskeihin. 

Mutta teollinen kaupassa myytävien valmisruokien ja pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden takana on ihan todellisia syitä. Kotiruoka useimmiten syödään heti, joten sen prosessointi on minimaalista; keitetään soppa kypsäksi ja tarjoillaan. Tehtaassa valmistettu mikrokeittoateria vaeltelee tuotantolinjan, varaston, logistiikkaketjun ja myyntitiskin kautta muutamaksi päiväksi kotijääkaappiin piipahtaen välillä kesähelteisen auton takakontissa lämpiämässä. Jääkaapissa kolme päivää seisottuaan se lopulta tökätään mikroon, jossa kiireinen jalkapallomutsi malttaa lämmittää sen noin 43-asteiseksi, ennenkuin työntää mukuloidensa eteen - eivätkä nämä kiehuvaa edes suutaan polttamatta osaisi syödäkään. Tämä kaikki vaatii paljon huomiota täydelliseen elintarvikehygieniaan niin valmistus- ja pakkausvaiheessa, kuin myös varastoinnin- ja kuljetuksenkeston osalta. Lisäksi tarvitaan sellaisia menetelmiä ja säilöntäaineita, jotka pitävät ruoan esteettisen, gastronomisen ja mekaanisen laadun tallella, jotta se ylipäänsä menisi kaupaksi kerran sekä uudemmankin. Tämä kaikki edellyttää vääjäämättä erilaisia lisämenetelmiä ja -aineita kotikokkaukseen verrattuna. Niistä menetelmistä johtuen ruoan tekninen ja biokemiallinen rakenne ei välttämättä ole ihan sama, ja seassa on paljon sellaisiakin ainesosia, joita kotikokki ei kuunaan tarvitse. Siitä tulee sitä kuormaa, jos runsaasti ja yksipuolisesti valmisravintoa käyttää.

Oma asiansa erikseen on sitten vielä teollisen valmistuksen raaka-ainelaatu. Sillä ei ehkä ole väliä, että einespasteijassa on käytetty lihankaltaisena tuotteena ainoastaan silputtuja sidekudoksia, kun kotikokki paistaa fileejauhelihat. Mutta sillä voi olla, että taikinan leipomiseen käytetyt jauhot saattavat olla maailmanmarkkinoiden alelaarin nurkista koluttuja pilaantuneesta erästä kokkareet seulomalla kauppakunnostettuja, leivonnaisen rasva on sitä vihoviimeistä kovetettujen kasvisrasvojen transmoskaa, jota kotikokille ei ole luvallista edes myydä, ja että ne eineksen sipulitkin on kenties tuotettu jostain Etelä-Afrikasta, jossa ei tunneta kasvinsuojeluaineiden rajoituksia, vaan tuholaisia tapetaan tarvittaessa vaikka DDT:llä iloisesti reppuruiskutellen. Kotikokilla yleensä jo markettivalikoima ja terve järki raakkaa kaikkein epämääräisimmät moskat pois.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38028
Liittynyt6.12.2009

MooM kirjoitti:
Reijo Laatikaisen kolumnissa käsitellään
Pisti silmään tämä kohta:

"Tutkijat osoittelevat pohdinnassa teollisessa prosessoinnissa ja ruokien säilyttämisessä syntyviä teoriassa vaarallisia yhdisteitä, kuten nitriitit, titaanidioksidi, akryyliamidi ja bisfenoli A. Olen aiemmin kirjoittanut tällaisten yhdisteiden liioitellusta vaarasta Näin ruoka mustamaalataan -kirjoituksessa."

http://www.pronutritionist.net/2018/02/ruuan-ultraprosessointi-ja-syopa-...

"Käytetty suksivoiteissa, vedenkestävissä vaatteissa, kassakuiteissa… – 4 uutta kemikaalia joutuu erityisen vaarallisten aineiden listalle'

Kuten bisfenoli-A, myös PFDA ja kaksi muuta kiellettyä ainetta ovat hormonihäiritsijöitä. PFDA:ta pidetään uhkana ennen kaikkea ihmisen lisääntymiskyvylle ja kahden muun on osoitettu aiheuttavan vahinkoa päästyään luontoon.

Kemikaaliviraston jäsenmaakomitea oli yksimielinen näiden neljän aineen kieltämisestä. Lisäksi kieltolistalle ehdotettiin kahta muuta ainetta, PTBP:tä eli 4-tertiääri-butyylifenolia ja TMA:ta 1,2,4-trikarboksyylihapon 1,2-anhydridiä. Komitea ei kuitenkaan päässyt yksimielisyyteen niiden vaarallisuudesta."

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/kemia/kaytetty-suksivoiteissa-v... ,

Kuka päättää mikä on "vaara", "liioiteltu vaara" ja "erityisen vaarallinen yhdiste"?

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38028
Liittynyt6.12.2009

Tässä asiassa samaa mieltä:

"Tutkijat mainitsevat pohdinnassa tärkeän seikan. Ne henkilöt, jotka kuluttavat eniten ultraprosessoituja tuotteita todennäköisesti myös kuluttavat muita paljon vähemmän minimaalisesti prosessoituja tai prosessoimattomia terveellisiä ruokia, lue kasviksia, hedelmiä, marjoja kalaa ja pähkinöitä/siemeniä –näin ollen ruokavalion laatu on heikompi laajasti. Täten on todennäköistä, että tunnetut syöpäterveyttä edistävät ainesosat ovat vähissä tai kokonaan puuttuvat paljon ultraprosessoituja ruokia syövien ruokavaliosta. "

http://www.pronutritionist.net/2018/02/ruuan-ultraprosessointi-ja-syopa-... .

o_turunen
Seuraa 
Viestejä12585
Liittynyt16.3.2005

jussipussi kirjoitti:

Kuka päättää mikä on "vaara", "liioiteltu vaara" ja "erityisen vaarallinen yhdiste"?

Luulisi tuon olevan jo aivan selvää sinulle. Tietenkin tälle palstalle linkitetyn ja kopioidun artikkelin kirjoittaja on pystynyt tekemään tieteellisesti oikean päätöksen, oli kysymys mistä asiasta tahansa. Ei kai kukaan tänne linkitettävään artikkeliin mitään huuhaata kirjoittelisi. Vai kuinka?

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38028
Liittynyt6.12.2009

o_turunen kirjoitti:
jussipussi kirjoitti:

Kuka päättää mikä on "vaara", "liioiteltu vaara" ja "erityisen vaarallinen yhdiste"?

Luulisi tuon olevan jo aivan selvää sinulle. Tietenkin tälle palstalle linkitetyn ja kopioidun artikkelin kirjoittaja on pystynyt tekemään tieteellisesti oikean päätöksen, oli kysymys mistä asiasta tahansa. Ei kai kukaan tänne linkitettävään artikkeliin mitään huuhaata kirjoittelisi. Vai kuinka?

Linkityksiä oli kaksi. Huomaatko niiden eron?

o_turunen
Seuraa 
Viestejä12585
Liittynyt16.3.2005

jussipussi kirjoitti:
o_turunen kirjoitti:
jussipussi kirjoitti:

Kuka päättää mikä on "vaara", "liioiteltu vaara" ja "erityisen vaarallinen yhdiste"?

Luulisi tuon olevan jo aivan selvää sinulle. Tietenkin tälle palstalle linkitetyn ja kopioidun artikkelin kirjoittaja on pystynyt tekemään tieteellisesti oikean päätöksen, oli kysymys mistä asiasta tahansa. Ei kai kukaan tänne linkitettävään artikkeliin mitään huuhaata kirjoittelisi. Vai kuinka?

Linkityksiä oli kaksi. Huomaatko niiden eron?

Linkityksiä ja niiden lainauksia on näissä ketjuissa ollut ainakin ziljoona ilman mitään kommentointeja. Etkö ole vielä tuota huomannut?

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38028
Liittynyt6.12.2009

o_turunen kirjoitti:
jussipussi kirjoitti:
o_turunen kirjoitti:
jussipussi kirjoitti:

Kuka päättää mikä on "vaara", "liioiteltu vaara" ja "erityisen vaarallinen yhdiste"?

Luulisi tuon olevan jo aivan selvää sinulle. Tietenkin tälle palstalle linkitetyn ja kopioidun artikkelin kirjoittaja on pystynyt tekemään tieteellisesti oikean päätöksen, oli kysymys mistä asiasta tahansa. Ei kai kukaan tänne linkitettävään artikkeliin mitään huuhaata kirjoittelisi. Vai kuinka?

Linkityksiä oli kaksi. Huomaatko niiden eron?

Linkityksiä ja niiden lainauksia on näissä ketjuissa ollut ainakin ziljoona ilman mitään kommentointeja.

Liekko aliarvioit määrän? Pitää laittaa lisää.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38028
Liittynyt6.12.2009

Näinkin voidaam asioihin reagoida.

"Löydetty muun muassa pikaruokien kääreistä – tutkijat oppivat jäljittämään vaarallisten PFAS-kemikaalien reitin elimistössä"

https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/loydetty-muun-muassa-pikaruokien-ka... .

"Ainutlaatuinen suomalaisinnovaatio markkinoille: pian rasvaiset purilaiset kääritään Kotkamillsin muovittomaan ja maatuvaan pakkauskartonkiin"

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/metsa/ainutlaatuinen-suomalaisi... .

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat