Seuraa 
Viestejä45973

Sanotaan, että hyvä viini vain paranee vanhetessaan; puhutaan ns. vuosikertaviineistä.

Mutta kysymys kuuluu: Mikä on viinien säilymisen yläikäraja, vai onko sitä? Kysymys on varmaan myös lajikekohtainen, mutta onko esim. 100-vuotta vanha optimiolosuhteissa säilytetty viini juotavaa? Entä 500 vuotta vanha viini?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Vain muutama prosentti kaikesta valmistettavasta viinistä on tarkoitettu kellaroitavaksi. Eli valtaosa viinistä ei säilytyksen myötä parane. Mitään tarkkaa yläikärajaa ei yleisesti kellaroitaville viineille voi määritellä, mutta peukalosääntönä sellainen 8-10 vuoden säilytys alkaa olla maksimi. Madeira muodostaa selkeän poikkeuksen, jotkut laadut saattavat parantua kymmenienkin vuosien säilytyksen myötä.

On toki kertomuksia missä 100 vuoden ikäinenkin viini on ollut hyvää ja juomakelpoista, mutta se saattoi toisaalta paljon nuoerampana olla huomattavasti parempaakin. Näitä hyvin vanhoja mm. huutokaupoissa kalliiseen hintaan myytäviä viinipullojahan ei avata ja juoda, niitä vain keräillään.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Viinin säilyvyyteen vaikuttaa oleellisesti myös ympäristö.

Ensinnäkin viini tulee säilyttää pimeässä, sillä valo muuttaa viinin kemiallista
rakennetta ja sitä kautta myös makua.

Lämpötilan pitää olla viileähkö ja tasainen.

Ilman kosteudella on vaikutusta etikettien kiinni pysymiseen, sekä luonnon korkilla varustettujen korkkien säilyvyyteen. Jos korkki rikkoutuu, menee myös viini pilalle.

Ja kaikista huonoimmin viini säilyy, kun viininystävä pääsee viineihin käsiksi ja juo ne pois!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat