Seuraa 
Viestejä45973

Kuivaa pölyhiekkaa kun kastelee ja muovailee siitä pallon ja sitten antaa sen kuivua auringossa, niin sehän pysyy kasassa vielä kuivuttuakin. Kosteanahan vesi pitää(pintajännityksellään?)hiekan kasassa, mutta mikä pitää hiekan kasassa vielä möykyn kuivuttuakin?

Tätä olen usein miettinyt kun olen maasta poiminut möntin ja se on sitten hajonnut käsiin kun sitä on painellut vähän enemmän. Ja täysin kuivaa ollut, sisältä ja ulkoa.

Kuitenkaan molekyylitason voimat eivät voi asiaan liittyä, koska möykky kuitenkin koskettaessa murenee takaisin hiekaksi. Enkä usko, että liittyy mitenkään hiekan karheus, koska pölyhiekka ei pysy kasassa kun sitä kuivana puristelee.

Kyseessähän on siis sellainen aivan jauhohieno "pöly"hiekka.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Eiköhän sinne jää väleihin sen verran kosteutta että ilman mekaanista ärsykettä pölyhiukkset pysyvät kiinni toisissaan.

Kun murskaat hiekkakokkareen mekaanisesti, hiukkaset irtoavat toisistaan ja hyvin pienet kosteusjämät pääsevät haihtimaan nopeasti hiekanjyvästen välistä. "Täysin kuiva" on subjektiivinen näkemys... eli valistunut arvaukseni olisi että eiköhän siellä sisällä ole sen verran kosteutta että se möntti pysyy kasassa. Toinen vaihtoehto on, että kasteltu hiekka muotoutuu tiiviimmäksi kuin kuiva hiekka, jolloin pölyhiukkasten epätasaisuudet lomittuvat löyhästi kiinni toisiinsa, tai jotain vastaavaa.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Herra Tohtori
. Toinen vaihtoehto on, että kasteltu hiekka muotoutuu tiiviimmäksi kuin kuiva hiekka, jolloin pölyhiukkasten epätasaisuudet lomittuvat löyhästi kiinni toisiinsa, tai jotain vastaavaa.

Veikkaan että tämä vaihtoehto on lähempänä.
Pysyy se laastikin kasassa kuivuttuaan. Hiekassa on joku osa joka toimii liima-aineena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Jospa vesi toimii voiteluaineen tavoin, jolloin hiekanjyväset voivat järjestäytyvät tiiviimmin toisiaan vasten. Kun vesi haihtuu, ovat hiekanjyväset silti järjestäytyneenä tiiviisti toisiaan vasten.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat