Seuraa 
Viestejä45973

Onko B12-vitamiinin yliannostus vaarallista?

author="<a href="http://www.food-info.net/fi/vita/water.htm">http://www.food-info.net/fi/vita/water.htm</a>" kirjoitti:
B12-vitamiini (kobalamiini)

Tarve

B12-vitamiinin suositeltu päivittäinen saanti (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005) on 2 mikrogramma / päivä.

Parhaat lähteet

B12-vitamiinia löytyy pelkästään eläinkunnan tuotteista, joista maksa, kala, liha ja maito ovat parhaita lähteitä. Muista vesiliukoisista vitamiineista poiketen B12-vitamiini varastoituu elimistöön jopa vuosien tarpeeksi. Kasvissyöjät voivat saada B12-vitamiininsa nauttimalla reilusti maitoa, juustoa ja kananmunia. Vegaanien on suositeltavaa käyttää B12-vitamiinivalmistetta.

Tehtävät

B12-vitamiinia tarvitaan solujen jakaantumisessa mm. aktivoimaan foolihappoa, joka voi näin toimia punasolujen muodostumisessa. Se myös ylläpitää hermosäikeitä ympäröivää suojaavaa tuppia sekä vaikuttaa luusolujen aktiivisuuteen ja aineenvaihduntaan.

Puutosoireet

B12-vitamiinin puutos johtuu joko riittämättömästä saannista tai sen imeytymisessä tarvittavan sisäisen tekijän puutteesta, jolloin kyse on pernisiöösisestä anemiasta. Ko. anemiassa punasolujen muodostuminen hidastuu. B12-vitamiinin puutos voi vaikuttaa myös hermostoon aiheuttaen ääreishermoston rappeutumista ja lopulta halvaantumisen. Puutos voi myös aiheuttaa iholla yliherkkyysreaktioita.

Toksisuus

B12-vitamiiniin ei ole yhdistetty toksisia oireita.

Tuossa sanotaan, että B12-vitamiini varastoituu jopa vuosiksi, mutta voiko sitä varastoitua enemmän kuin tarvitaan?

100 ml ED-energiajuomaa sisältää

Kofeiini 32 mg/100ml
tauriini 400 mg/100ml
guarana 9 mg/100ml
niasiini 8 mg/l
B5-vitamiini 8 mg/100 ml, 44%*
B6-vitamiini 1,8 mg/100ml, 33%*
B2-vitamiini 0,56 mg/100ml, 90%*
B12-vitamiini 2,0 mikrog/100ml, 200%*
(*päivän saantisuosituksesta)

Jos B12-vitamiini edes on vaarallista, ylittyykö jonkin muun aineen yliannostusraja ennen sitä jos juo EDiä?

Kuinka monta ½ litran pulloa pitää juoda ennen kuin tulee jonkin vitamiinin yliannostus?

  • ylös 9
  • alas 31

Kommentit (13)

Eipä noita muita pitäisi liikaa voida saada, kun ovat vesiliukoisia. B12 on rasvaliukoinen. Vegaaneilla ja alkoholisteilla vaarana puutostila muutaman vuoden kuluessa.
Erään jutun muistan lukeneeni B12 yliannostuksesta, mutta ei siitä sen tarkempaa muistikuvaa. Taisi olla joku sairaalan tekemä moka.

Näin lukee tuolla sivulla, josta kopioin nuo tiedot B12-vitamiinista:

Pitkäaikainen B6-vitamiinin yliannostus aiheuttaa hermostohäiriöitä, jotka voivat olla myös palautumattomia. Ensimmäisiä oireita ovat tunnottomuus jaloissa, joista oireet voivat levitä käsiin ja suuhun. Yliannostuksen jatkuessa voi esiintyä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja päänsärkyä. Saannin vähentäminen ei välttämättä poista kaikkia oireita.

Vaikuttaako se vesiliukoisuus muuhunkin kuin varastoitumiseen? Jos se vaikuttaa vain varastoitumiseen niin voihan sen yliannostuksen saada, jos saa paljon vitamiinia pienessä ajassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

B6-vitamiinin yliannostus voi johtaa hermovaurioihin, kuten edellä mainittiin.

B12-vitamiinia annetaan piikkeinä 3 kk välein potilaille, joilla on atrofinen gastriitti ja siten intrinsic factorin puute, jota ilman B12-vitamiini ei imeydy.

Verimäärityksissä näen säännöllisesti noin 2-3x viitearvojen yläpuolella olevia pitoisuuksia, eikä pistoskertoja silti vähennetä. Mitään haittoja ei ole tiedossani.

  • ylös 11
  • alas 9

Tämä tohtori.fi:stä.

"Vesiliukoiset vitamiinit eivät yleensä varastoidu elimistöön, mutta B12-vitamiini on tästä poikkeus. Sen varastot ovat yleensä 4 - 5 mg, mikä riittää useiksi vuosiksi. Siksi B12-vitamiinin puutos vain harvoin johtuu riittämättömästä vitamiinin saannista, vaan puutosoireiden syynä ovat useimmiten erilaiset vitamiinin imeytymishäiriöt.

B12-vitamiini on toisaalta hyvin turvallinen, mitään myrkyllisiä vaikutuksia ei ole havaittu niinkään suurilla saantitasoilla kuin 100 mikrog/vrk, joka ylittää saantisuosituksen 50-kertaisesti."

http://www.tohtori.fi/?page=6746948&id=8344898

Pernisioosi anemiassa eli intrinsic factorin puutteessa annos on 1 mg 3 kk välein loppuelämä ja veripitoisuuksia ei tarvitse tarkistaa.

"B12-vitamiinihoitoon käytetään hydroksikobalamiinia 1 mg i.m. 1–2 vrk:n välein 1–2 viikon ajan. Sen jälkeen annostellaan kolmen kuukauden välein 1 mg joko hydroksi- tai syanokobalamiinia.

(hoidossa olevien potilaiden B12-vitamiinipitoisuutta ei seurata)."

Lähde: Lääkärin tietokannat

D'oh
Seuraa 
Viestejä281

Minulla on 1000 mikrogrammaisia B12-vitamiinipillereitä. Ihmetellyt olen vähän itsekin mitä järkeä niistä on tehdä noin stydejä, jos tarve on vain 2ug/vrk. Annostusohjeessa sanotaan vielä että yksi nakkula päivässä.
Yleensä otan 1/4 tabletin ehkä kerran kuukaudessa, mutta periaatteessa noita voisi vaikka murskata ja ottaa sormenpäällä pikku hippusen ja olisi silti varmaan roimasti yli tarpeen.

Alennuskoodi ensitilaajille @ iherb.com: RIX283

Tämä vitamiinihumppa on vain lääketehtaitten rahastusautomaatti. Normaalin aterian lisäksi kun ei tarvitse vitamiineja. Ne voivat olla lisäksi vaarallisia. Useiden vitamiinien kohdalla on havaintoja, jotka ovat hyvin ristiriitaisia vallitsevan käytännön kanssa. Esim. C -vitamiinin vaikutus flunssan ehkäisyssä on todettu potaskaksi. Usein vitamiinien vaikutus perustuu niiden toimimiseen entsyymeiden kofaktoreina. Jo pinet pitoisuudet vitamiienja takaavat ao. entsyymeiden normaalitoiminnan.

Aikaisemmin uskottiin, että eräiden B-ryhmän vitamiinien yliannostus auttaisi aminohappokataboliassa, mutta tästäkään ei ole pitävää näyttöä.

  • ylös 8
  • alas 13
D'oh
Seuraa 
Viestejä281

Jjoo no ite ainakin tilasin nuo lähinnä toisen ostoksen kylkiäisinä, kun nettikauppa vaati 30e minimitilausta, ja muistin virheellisesti että B12 olisi vaikuttanut unia kirkastavasti ja siten tarjonnut hupia. Mutta se olikin B6 joka noin vaikuttaa. Ja toimii satunnaisesti otettuna 250mg annoksella ennen nukkumaanmenoa muuten hyvin tuohon tarkoitukseen.

Alennuskoodi ensitilaajille @ iherb.com: RIX283

Voihan vesiliukoisetkin vitamiinit vahingoittaa munuaisia, jos niitä valmisteita oikein aktiivisesti nappailee.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639

Olen tässä ihmetellyt kun vegaaniystäväni, joka ryyppäileekin ns. riskirajoja enemmän, ei kärsi B12-vitamiinin puutoksesta. Puutoksella kuitenkin usein pelotellaan vegaaneja ja alkoholia nauttivia. Puutoksen pitäisi aiheuttaa ties mitä tunnottomuutta, kihelmöintiä ja peruuttamattomia vaurioita elimistössä.

Miksi kaverini ei koe mitään oireita? Entä miljoonat intialaiset, missä lukee heidän kärsivän näin vakavasta puutoksesta?

Englannin kielisessä wikipediassa on mielenkiintoisia väittämiä lähteineen:

1. Todisteet B12-vitamiinin puutoksesta ovat harvinaisia
2. Keho voi varastoida B12-vitamiinia jopa 30 vuotta tarvitsematta täydennystä.
3. On tutkimuksia, joiden mukaan keinotekoinen B12-vitamiini voi jopa estää luonnollisesti ravinnosta saatavan B12-vitamiinin imetymistä.
4. Hiroshiman yliopistossa on kehitetty keinoja tuottaa B12-vitamiinia tuottavia kasveja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarian#Vitamin_B12

Tietääkseni intialaiset saavat riittävän B12-vitamiini annostuksen ruokaan kerääntyneistä hyönteisistä. Ihminen elää todella pienelläkin B12-annostuksella.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639

Olen kuullut saman jutun intialaisista ja hyönteisistä. Länsimainenkin ihminen syö elämänsä aikana hyönteisiä aika paljon, ehkei paljoa intialaista vähempää?

B12- vitamiini eli kobalamiini kuuluu niihin rakenteisiin, joihin ihmiskeho ei enää yllä. Juuri ja juuri ihminen saa syntymään hemoglobiininsa ja sytokrominsa, joissa on rautaa kantava osa, mutta tätä koboltinkantajaverkkoa keho ei tee. mutta sen sijaan on suolistossa bakteereja, jotka pystyvät näpräämään B12- rakennetta. Sen sisällä on Co- atomi.

B12 tarve kuitenkaan ei tule kaikilla omista bakteereista käsin, niin hyvässä kunnossa ei nykyajan ihminen enää ole. Ehkä vegaanit ruokkivat oman flooran kuidulla niin hyvin että saavat vastalahjana B12-vitamiineja bakteereilta. Sen takia muitten ainakin pitäisi ravinnossa saada jonkin verran B12- vitamiinia.

Tällä vitamiinilla on kokonainen komppania kaikenlaista proteiiniavustajaa, jotta sen funktion täysi kartta toimii

Coboltti liittyy mielellään syano-joniin ja se on sen verran stabiili syanokobalamiinina, että sitä voi vaikka saada tablettimuodossa, kun on syanokobalamiini muoto, mutta se ei taas toimi kehossa, vaan kehossa solulaitokset aktivoivat tämän ja poistavat syanidin rodaniditietä. Solu tekee Ado-Kobolamiinia ja Met- kobolamiinia eri erityistehtäviin.

Yleensä tämä ei ole ongelmavitamiini, koska sen tarve on piei ja varasto pitkäaikainen.

Koska B12 vesiliukoisena ottaa hanakasti syanidijonia, savumyrkytystiloissa voidaan vesiliukoista B12- ruiskuttaa lihakseen palomiehille, jotka ovat saaneet palokaasuista syanidimyrkytyksen. Tässä käytetään Cyanokit lääkettä jossa B12 annetaan 5 gramman määriä. Sehän on vitamiineista vaarattomin. Se ottaa itseensä syanidia ja ehkä saadaan savukaasumyrkytyksestä kelaamalla myrkyllistä jonia pelastettua tällä Cyanokit lääkkeellä.

Malabsorptiopotilaat, ne joilla suolen se kohta on sairas, mikä tallettaa B12 tai joilla on jo mahalaukussa atrofinen gastriitti, käyttävät vain 1 mg b12 valmisteita ( öljyliukoista syanokobalamiinia injektiona tai vesiliukoista hydrokso cobalamiinia injektiona tilanteensa mukaan) ja injektiotiheys on yksilöllinen- 1-3 kk välillä. (Moni seikka määrää injektiotiheyden ( aivot, lihakset, verenkuva, neuropatia tilanne). Jotkut voivat saada 1mg syanokobalamiinitabletista diftuusiolla muutaman mikrogramman imeytymään, mutta kaikilla se ei onnistu.

Vierailija

no ainaki olet aika tyhmä. Energiajuomissa on joo vitamiineja mut koska se janottaa nii ne ne katoo sun elimistöstä ennen kun on ehtinyt imeytyä

  • ylös 1
  • alas 20

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat