Seuraa 
Viestejä1

Kanadalaiset tutkijat väittävät murtaneensa vuosisatoja vanhan koodikielen. Täysin selvillä jännittävän merkistön sanoma ei kuitenkaan ole eikä sen lopullisesta ratkomisesta ole täyttä varmuutta.
Kanadalaiset tutkijat ovat yrittäneet ratkoa muinaista koodikieltä kehittämänsä keinoälyn avulla. Monimutkaiset algoritmit alkoivat aueta Albertan ylipiston tutkijoille Google Kääntäjän sekä yllämainitun keinoälyn avulla. Noin 600-vuotiaan tekstin kieleksi todettiin "koodattu" heprean kieli.
Ikivanha, Voynichin käsikirjoituksena tunnettu teksti on mitä luultavimmin peräisin renessanssin ajan Pohjois-Italiasta, ja se on nimetty puolalaisen Wilfrid Voynichin mukaan. Kirjavälittäjänä toiminut Voynich osti sattumalta käsikirjoituksen vuonna 1912, jolloin myös sen merkillinen kirjaimisto havaittiin.
Artikkelissaan "Decoding Anagrammed Texts Written in an Unknown Language and Script" Albertan yliopiston professori Grzegorz Kondrak sekä tohtoriopiskelija Bradley Hauer avaavat projektia sekä siinä käytettyjä metodeja. Tutkijat kertovat Voynichin käsikirjoituksen olevan kirjoitettu noin 240 sivun mittaiseen kirjaan, ja koodikieli koostuu pääosin piirroksista.
Kirjoituksessa nähdään toistuvasti kosmokseen, alastomiin naisiin sekä faunaan ja floraan liittyviä piirroksia. Mitä ihmettä koodikielellä on oikein haluttu viestittää, ja miksi sen ratkaiseminen on tutkijoille niin tärkeää?
“Ihmiset haluavat ratkoa arvoituksia sekä saada aikaan asioita, joita muut eivät vielä ole saavuttaneet. Se on sama, kuin kysyisi ihmiseltä, miksi hän haluaa kiivetä Mount Everestille,” Kondrak selittää.
Tunnettua käsikirjoitusta on yritetty murtaa kymmenien eri menetelmien avulla, ja sen kimpussa ovat työskennelleet ainakin brittiläisen Bletchley Parkin kryptografit, joiden ansioluetteloon kuuluu esimerkiksi natsien enigma-koodikielen murtaminen.
Voynichin käsikirjoitus on myös inspiroinut erilaisia kulttuurielämyksiä, ja yhdysvaltalaisesta Yalen musiikkiyliopistosta valmistunut Stephen Gorbo on muun muassa säveltänyt siihen liittyen a cappella -oktetin. Sarjakuvistaan tunnettu Marvel puolestaan on viitannut mystiseen kirjoitukseen Marvel Adventures: Black Widow and The Avengers 18. -teoksessaan. Sarjakuvakirjassa salaperäinen kirjoitus varastetaan Yalen yliopistosta. 
Hiljattain kansainvälisessä lehdistössä on keskusteltu teoriasta, joka saattaa viimein avata tekstin sisältöä meille nykyajan ihmisille. Mahdollisen läpimurron avauksessa on käytetty samaa keinoälyohjelmistoa, jota on hyödynnetty monimutkaisilla säännöillä  varustetussa Texas Hold'em -pokerissa.
Kun uutinen koodikielen murrosta putkahti julkisuuteen, kansainvälinen lehdistö innostui ylenpalttisesti. Ylenpalttista intoa pitänee kuitenkin vielä hillitä, rauhoittelevat tutkijat, sillä sensaatiot ovat nimittäin kaukana tähän mennessä murretuista sanoista.
Tällä hetkellä keinoäly on pystynyt avaamaan tekstistä vasta erittäin alkeellisia sanoja, kuten maanviljelijä, kevyt, ilma sekä tuli. Lisäksi keinoäly on pystynyt kääntämään 240-sivuisesta tekstistä toistaiseksi vain yhden kokonaisen lauseen: “Hän teki suosituksia papille, talon miehelle, minulle sekä ihmisille”.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat