Seuraa 
Viestejä1075

Ilmeisesti antibiootit vaikuttavat jotenkin positiivisesti eläinten kasvuun. Mihin tämä antibioottien eläimiä kasvattava vaikutus perustuu?

Kommentit (1)

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä12337

Erilaiset pienetkin infektiot vaikuttavat, sellaiset, joita ei näe päällepäin. Äärimmilleen jalostetut ja äärimmäisen optiomoidusti kasvateut tehotuotantoeläimet sairastuvat herkästi. Kun ne sairastuvat, ne eivät esim syö koko ajan niin paljon kuin pystyisivät. Jos ne eivät syö, ne eivät kasva. Tai sitten niiden metabolia hieman kärsii eikä rehusta saada kaikkea täysimärääisesti irti infektion vallitessa. Kun tuotanto on tehostettu tappiin, niin jokainen ruokintapäivä ja jokainen lihakilo merkitsee. Lisäksi tietysti osa sairastuu joskus vakavasti ja taudit leviävät infektiona karjassa, jos ne saavat joitain heikkoja yksilöitä ensin sairastumaan, eli siis kokonaisia yksilöitä menetetään ja ääritapauksessa koko karja. Antibiootteja syötetään varmuuden vuoksi molemmista syistä useissa maissa. Suomessa antibioottien käyttö muuhun kuin lääkärin määräyksestä sairauden hoitoon on kielletty.

Jokainen kai tietää omalta kohdaltakin, että jos tulee pieni flunssa tai vatsatauti, ei mitään sen ihmeellisempää, niin menee ruokahalu tai paino voi muuten tippua. Ihmiselämän mitassa sillä ei ole väliä, kun tavoitteena ei ole tuottaa maksimaalisesti lihakiloja hyvin lyhyessä ajassa. Tuotantoeläimen kasvatuskausi ennen teurastusta saattaa olla vain viikoista (broilerit) enintään esim. noin vuoteen (nauta). Siinä mittakaavassa yksittäisillä päivilläkin on taloudellista merkitystä. Puolen vuoden (180 päivää) tehokkaan kasvun jaksosta kolme sairaspäivää on jo itsessään 1/60 eli 1,7%. Jos lisäksi sairaspäivinä tulee takapakkia, eli menetetään vaikkapa kahden edellisen päivän kasvu, niin silloin tuotanto kärsii jo huimat 2,8%. Samoilla kuluilla tuon verran vähemmän tuotantoa voi merkitä eroa menestyksen ja konkurssin välillä äärimmäisen niukan kannattavuuden vallitessa. 

Lisäksi monissa maissa esim. salmonella on jatkuva ja vakava riesa, jota ennaltaehkäistään antibiooteilla. Suomessa se torjutaan tartuntaa ennaltaehkäisevin toimin pitämällä koko ketju hygienisenä.

I see...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat