Seuraa 
Viestejä6170
Liittynyt3.5.2008

Sattuipa tuollainen (Raspberry Pi 3 Model B) heräteostos mukaan Powerin tarjouksesta kun halavalla (29,90 €) sai. Idea tuollaisesta härpäkkeestä on ennenkin kiehtovalta konseptilta tuntunut, en vain ole riittävän kiintoisaa kohdetta löytänyt että olisi jaksanut raplaamaan alkaa. Tuo Weather Station voisi olla yksi mahdollinen projekti.

Onko jengi toteuttanut vehkeellä jotain projekteja ja kuinka sujui?

On muuten kymmenistä vuosien mitaan omistamistani tietokoneista ensimmäinen made in the UK!

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Sivut

Kommentit (33)

mdmx
Seuraa 
Viestejä5755
Liittynyt23.11.2009

Raspilla tehnyt duunissa aikoinaan pari PoC toteutusta/demoa. Kyllä se ihan toimiva systeemi on, ja helppo ottaa käyttöön.

Tätä on tullut käytettyä omissa projekteissa:

https://www.aliexpress.com/item/New-Orange-Pi-Zero-H2-Quad-Core-Open-sou...

Se ei ihan niin toimiva ole supportin puolesta, eli kaikki ajurit ei toimi ihan suorilta ja usein käytännössä armbian pitää kääntää itse . Hardis kyllä toimii ihan ok.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30510
Liittynyt16.3.2005

Hommasin tuollaisen ja kokeilin. Tarkoitus on tehdä säätö- ja mittausjärjestelmä niveljalkaisten kasvatukseen. Käytänössä mitata lämpötilaa ja kosteutta, säätää lämmitystehoa, ohjata valaistusta ja jos jaksan, niin vielä laittaa jonkinlainen nettiserveri pystyyn, jolla voisi lukea systeemin tilan.  Käytännössä laitan terraarioihin AVR:llä toimivat itsenäiset ohjausyksiköt ja Raspberry on keskusyksikkö, joka kokoaa tiedot ja tarjoaa käyttöliittymän kotiverkon yli.

Tuolta pohjalta voisi rakentaa myös kasvihuoneen hallintasysteemin, mutta täytyy katsoa mitä ehtii ja jaksaa.

mdmx
Seuraa 
Viestejä5755
Liittynyt23.11.2009

Mozilla IoT Gatewayllä ja raspilla saa helposti ohjattua erilaisia vermeitä.

https://raspberrypihq.com/build-a-raspberry-pi-home-automation-hub-using...

Valmis OS image joka laitetaan raspin muistikortille.

https://iot.mozilla.org/gateway/

Ohjaileen pääsee lähiverkosta (tai internetistä jos availee portit), puhelimella/tietokoneella HTML5 webbi käyttöliittymän kautta.

Laitteita löytyy monenlaisia. Ledi ohjaimia, nauhoille ja alasvaloille. Erilaisia sensoreita, lämpötila/kosteus, rele ohjaimia, yms. Ja valmiita E27 kantaan tulevia ledi polttimoita jos haluaa jälkiasennuksena automatisoida valoja.

Kiinassa ei hirveitä maksakaan.

https://www.aliexpress.com/item/Latest-Arrival-ZigBee-RGBW-Downlight-Com...

https://www.aliexpress.com/item/In-Stock-Xiaomi-AQara-Smart-Temperature-...

Itellä on kotiteatterin ledivaloissa zigbee virtalähteet, tosin ne on suoraan tietokoneen perässä mikä toimii samalla ohjelmalähteenä. 

Miettiny et pistäis muutaman lämpö/kosteus anturin, yksi ulos, yksi saunaan ja yksi huoneilmaan. Ja yksi raspberry pi johon mozilla iot gateway image, joka sitten hostais ne verkkoon.

apassi
Seuraa 
Viestejä786
Liittynyt2.12.2011

Itsellä olisi tarkoitus rakentaa valloxin ilmanvaihtoon kalenteriohjelmoitu säädin. Lähinnä haluaisin tiputtaa tehoa öisin. Ainoa markkinoilla oleva ohlemoitava säädin maksoi jotain päälle 500e. Ajattelin koodata arduinoon kun semmonen pitäisi olla jossain laatikossa jossain. Kunhan tässä kerkeää.

Jos joku tietää tuollaisen valmiin jossain, niin vinkki otetaan vastaan. valloxia pystyy ohjaamaan 10DC resistorilla, ja PWM:llä.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä4464
Liittynyt10.10.2011

Tuollainen perus viihdeboxi 64-nintendon kuoseissa on olemassa. Sisältäen 16000 peliä wanhoilta hyvintä ajoilta. Korvaa ElisaViihteen kokonaisuudessaan.

On noista tehty myös hienoja kasvattamoapuvälineitä kotiviljelyyn ja eksoottisille elukoille.

Ja yksi päheä ja tietoturvallinen  kulunvalvonta sähkölukkoineen ja muine kulunvalvontoineen. Mm. ovikellon yhteydessä otetaan pimpottajasta kuvat, oven aukeamisen yhteydessä aukeaa kuvayhteys puhelimeen ja erikoisia perustoimintoja on oven avaaminen etänä. Myös lapsien kotiintuloajat ovat datalla, kun liikkuvat omin koodein  :)

Halpa ja monipuolinen laite kaikenkaikkiaan. Koko ajan on jollain kaverilla joku projekti menossa piihin liittyen.

Ihan toissapäivältä edellinen projekti oli kännykän muistikortin salattu partitio, jota on vaikea havaita, mahdotonta avaa ilman salasanaa.

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.

apassi
Seuraa 
Viestejä786
Liittynyt2.12.2011

Minkälainen runko sulla on niissä lukoissa, ja miten olet varautunut virrankatkoksiin? Eikö arduino olisi virtapihimpi vaihtoehto?

Ostin kotiin yale doormanit vuosi sitten kun muutettiin, mutta  en nyt niin kauheen tyytyväinen ole. Ajattelin että jos arduinolla joskus korvaisi ne softat ja muutenkin tekisi vähän toisenlaisen niistä.

Yale on niin paksu, että ovea ei pysty avaamaan ellei osta sitten 50e siirtopalaa. En keksi paksuudelle mitään muuta syytä kuin rahastus.

Jyrsin itse karmia mikä vituttaa nyt jälkeenpäin.

mdmx
Seuraa 
Viestejä5755
Liittynyt23.11.2009

Orange PI on siinä mielessäkin mielenkiintonen että koko paska maksaa reilusti vähempi mitä pelkät komponentit irrallaan pienillä/keskisuurilla volyymeilla. Pelkästään bluetooth/wifi moduulit maksaa saman tai enemmän. Päälle vielä rammit, dual/quad-core arm ja fpga/gpu (OpenGL/OpenCL toimii, esim konenäkö onnistuu tiettyyn rajaan asti).  

Ton pystyy boottaan myös flash piiriltä, ellei halua käyttää SD korttia.

On muutama erilainen emolevy tehtynä noille, mihin orange pi juotetaan SoM moduuliksi. Lisänä sitten tarpeen mukaan oheiskomponentteja, esim BLDC moottoriohjaus, tai jotain 12-24V I/O väylää, yms. 

Raspin/OrangePI:n kaveriks voi laittaa vaikka:

0.56€ DC-DC muuntimen, ihan 3A ei kaikki yksilöt jaksa 2.8A kohdalla kyykkäs alimmillaan 5voltilla. Riittää helposti.

https://www.aliexpress.com/item/LM2596S-DC-DC-Step-Down-Adjustable-Power...

Ja 2.33€ moottoriohjaimen. Lämpiää 100W moottorilla jo siihen malliin et 30A on kinukkiamppeereita ja piiri tietty on kiina kopio. Mut 50W moottorin kans toimii kuormitettunakin ihan mallikkaasti. Pelkät fetit maksaa jo saman jos lähtee ite tekemään.

https://www.aliexpress.com/item/1pcs-30A-Mini-VNH2SP30-Stepper-Motor-Dri...

mdmx
Seuraa 
Viestejä5755
Liittynyt23.11.2009

apassi kirjoitti:
Itsellä olisi tarkoitus rakentaa valloxin ilmanvaihtoon kalenteriohjelmoitu säädin. Lähinnä haluaisin tiputtaa tehoa öisin. Ainoa markkinoilla oleva ohlemoitava säädin maksoi jotain päälle 500e. Ajattelin koodata arduinoon kun semmonen pitäisi olla jossain laatikossa jossain. Kunhan tässä kerkeää.

Jos joku tietää tuollaisen valmiin jossain, niin vinkki otetaan vastaan. valloxia pystyy ohjaamaan 10DC resistorilla, ja PWM:llä.

Raspilla olis todella helppo tehdä jos linux on tuttu, ei tarvita oikeastaan kun cron jobi mikä vaihtelee PWM:ää. Löytyy komentorivi työkalut millä I/O:ta saa ohjattua. Ja jos tarvis muuttaa asetuksia niin ssh yhteys terminaaliin ja muokkaa cron konffaa.

Arduino tavallaan parempi kyl. Kaatuilee vähempi. :) Raspilla jos tekee kannattaa konffata boottaan kerran päivässä ja liimata SD kortti kuumaliimatipalla puristuksiin kontakteja vasten. Ja juottaa virtajohdot, se usb liitin on paska.

mdmx
Seuraa 
Viestejä5755
Liittynyt23.11.2009

apassi kirjoitti:
Eli toimiko tuo mozillan iot käyttis myös tuossa orangessa suoraan, vai tarvisko siinä alkaa kääntämään jotain uusiksi?

Ei se raspin image sellasenaan ainakaan toimi, eli tarvii asentaa se IoT gateway vähintään orangepi imageen. En ole koittanut koskaan. Raspi on yleisesti ottaen paljon helpompi jos tekee itelleen vaan yhden kappaleen. OrangePI vaatii aina jotain säätöö.

apassi
Seuraa 
Viestejä786
Liittynyt2.12.2011

Joo tekniikat on tuttuja. Koodaus taustaa 20 vuotta työelämässä, siihen sitten päälle  10 vuotta penskana koodailuja. Linux on ollut työpöydällä aina.
Järkevämpi olisi tehdä tuolla pi:llä, mutta jostain syystä arduino kiinostaa enemmän. Arduino osaamisella voisi olla muutakin potentiaaliakin jatkossa, kun virrankulutus on mahdollista optimoida hyvin pieneksi, jolloin voi tehdä ihan akkukäyttöisiäkin sovelluksia.

apassi
Seuraa 
Viestejä786
Liittynyt2.12.2011

Arduinollehan näytti olevan myös pwm kirjasto, tosin taitaa joutua jännitettä nostaa jollain raudalla jos kerkeen tuota jossain vaiheessa tekemään.

Tuo mozillan IoT on kyllä tosi mielenkiintoisen näköinen, ja tolla voisi varmaan tehdä ihan kauppaa kun rakentaisi pilvipalvelun, ja modatun forkin tuosta, jolla voisi jakaa kotisovelluksentpilven kautta, niin ei tarvitse alkaa säätämään kotiin hostnameja ja porttiavauksia.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30510
Liittynyt16.3.2005

Paljonko Pi kuluttaa käytännössä pienellä kuormituksella? Muistaakseni siinä on 10 W virtalähde, mutta se lienee mitoitettu maksimin mukaan.

Kuinka luotettava se on? Voiko sen jättää kuukausiksi päälle? Kun se kaatuu, jumittaako se ja vaatii käyttäjän apua vai boottaako se vain uudelleen? Ei toisaalta huvittaisi menettää vuoden satoa tietokoneen temppuiluun, kun ei siihen ole mitään todellista tarvetta, vaan se on vain helpon tekemistä vaikeaksi hifistelyn riemusta.

mdmx
Seuraa 
Viestejä5755
Liittynyt23.11.2009

Joo kyl Arduino taitaa olla järkevämpikin, noi Raspi/Orange on auttamattoman ylimitotettuja siihen et vaihtaa pwm:ää pari kertaa vuorokaudessa.:) Ja vie tosiaan virtaa aika reilusti.

Eikä niissä ole edes sleeppiä, että rammi säilyisi ja josta sais herättyä, tosin niihin myydään sellasia virtalähde moduuleita, että voi linuxista käsin sammuttaa haluamakseen ajaksi. Mut tässä tapauksessa ei järkeä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat