Kommentit (1)

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5519
Liittynyt21.7.2017

"Vielä ei tiedetä, miten hyvin pienet lapset erottavat sen, mitkä piirteet tekevät erityisen hyvän vaikutuksen kulloiseenkin yleisöön.

Rohkeuden osoittaminen kiipeilytelineestä hyppäämällä voi vakuuttaa ikätoverit, mutta esimerkiksi vanhempi tai hoitaja voivat arvostaa enemmän esimerkiksi epäitsekkyyden osoituksia."

Luulen, että pienet lapset erottavat piirteet erinomaisesti - ja tilanteet ovat heille silti yksinkertaisempia, kuin aikuisille. 

Ensinnäkin, lapset ovat taitavia aistimaan tunteita. Toiseksi, he kykenevät keskittymään nykyhetkeen. Siksi he pystyvät tekemään nopeita tilannearvioita: he tiedostavat aina, ketkä heidän ympärillään tuntuvat olennaisimmilta,  ja tekeminen painottuu sen mukaan. 

Kyky elää nykyhetkessä on olennaista lapsen kehityksessä. Lapsen kehitys voisi häiriintyä, jos hän murehtisi eilistä/huomista aikuisen tapaan. Aikuiset toisinaan hermostuvat, kun lapsi unohtelee, mutta olisi kohtuutonta vaatia että lapsi "fiksaa" mielensä pikkujuttuihin - lapsen aivot eivät toimi niin, vaikka sitä harjoitellaan.

Kun lapsi kasvaa, hän tiedostaa kokonaisuudet eri tavalla, mutta en usko että se varsinaisesti helpottaa häntä löytämään "optimaalisen" käyttäytymisen eri yleisöjen suhteen. Sillä hän vain joutuu punnitsemaan kokemusta, joka pienemmältä sujuu intuitiivisesti?

Jos kyse ei ole niinkään piirteiden tunnistamisesta ja kyvystä huomioida ne, vaan siitä, miten ihminen eri iässä kokee oikeudekseen olla oma itsensä.

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat