Seuraa 
Viestejä45973

..Yhdysvaltain puolustusministeriö harkitsee ottavansa käyttöön uudenlaiset säännöt terrorismin vastaisessa taistelussa pidätettyjen kuulusteluun, kertoo puolustusministeri Donald Rumsfeld.

Ns. laittomia taistelijoita koskisivat eri säännöt kuin vankeja,joita suojelee sotavankeja koskeva Geneven sopimus. (YLE.fi 18.05.2006, klo 13.29)

Eikö tämä ole asia, mikä tekee 'kaikki' maailman sopimukset turhiksi? Jos kerran jokainen valtio saa määritellä itse, mikä ihmisen/asian käsite on missäkin tilanteessa.

Esimerkkiin: Pahimmassa tapauksessa Geneven soppari ei suojaisi lainkaan sotavankeja, jos muutkin valtiot ryhtyisivät muokkaamaan terminologiaansa. Esim. maapallolla kiinnijääneet sotilaat ovat aseistariisuttuja vastustajia, ei sotavankeja. Niitä saa vähän polttaa tupakilla, saa pamputtaa, voi pikkasen kaivaa silmää ulos ymsyms.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Geneven sopimuksessahan on määritelty ketä on sotilas jolle vangiksi jouduttuaan kuuluu sotavangin status ja oikeudet. Näihin vaatimuksiin kuuluu asepuku tai näkyvä tunnus, aseen kantaminen näkyvästi (siis ei piilotetusti) sekä vastuullinen esimies. Lisäksi erikseen on määritelty palkkasotilaat kuulumattomiksi laillisiin taistelijoihin pl. muukalaislegioona ja gurghat.

Terrorismin vastaisessa sodassa vangituista useimmat rikkovat kaikkia ensimmäisiä ehtoja. He ovat koittaneet soluttautua johonkin väestöryhmään näkymättömiin, siis he eivät kanna sotilaan tunnuksia. Harvat kantavat aseitaan näkyvästi. Joukot on organisoitu niin ettei niillä ole vastuullisia esimiehiä jotka voisivat tosiasiallisesti antaa uusia käskyjä.

Palkkasoturin määritelmistä he puolestaan täyttävät yleensä useimmat: He ovat värvättyjä paikalta tai kauempaa, eivät siis osa vakinaista armeijaa. He osallistuvat varsinaisiin vihollisuuksiin, jos vain pystyvät. He osallistuvat selkkauksiin helnkilökohtaisen hyödyn takia, joko rahan tai taivaspaikkansa vuoksi. Eivätkä he ole selkkauksen osapuolen kansalaisia.

Käytännössä saavuttaakseen laillisen taistelijan aseman ja siis sotavangin statuksen kiinni jäätyään, tulisi näillä taistelijoilla olla uniformu mikä selvästi erottuu paikallisesta väestöstä. He eivät tuollaisia uniformuja kuitenkään käytä juuri siitä syystä että HE EIVÄT OLE SOTILAITA vaan terroristejä.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

...jolloin heille ei kuulu sotavangin oikeuksia ja velvollisuuksia, mutta sen sijaan he ovat siviilirikollisia ja heille kuuluu siviilirikollisen oikeudet ja velvollisuudet.

Yksinkertaista: Jos ei ole sotilas, on siviili. Välimuotoa ei ole, tai ei ainakaan pitäisi olla.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No tarkalleen ottaen ainakin diplomaatit tulevat vielä lisäksi, hehän eivät ole kumpaakaan.

Jutun juonena olikin se että sotavangit ovat vankeja mutta eivät rikollisia. Sotarikoksiin syyllistyneet menettävät käsitykseni mukaan sotavangin statuksensa ja heitä kohdellaan vain vankeina. Useimmat näistä terroristeista ovatkin osallistuneet toimiin jotka laskettaisiin sotarikoksiksi jos he olisivat sotilaita.

Pelottavaksi menee pompottelu. Kuten mainittu, sotavangit tulisi aina käsitellä sotavankeina ja terroristit siviilivankeina, mikäli taustalla ei sotilaallisia aikomuksia/käskyjä ja voidaan todeta syylliseksi rikokseen.
Se, että kenet vaan voi pidättää epäiltynä terrorismista ja kiduttaa laillisesti ei kuulosta siltä, mihin ihmiskunnan pitäisi pyrkiä 2000-luvulla.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Juppe
No tarkalleen ottaen ainakin diplomaatit tulevat vielä lisäksi, hehän eivät ole kumpaakaan.

He ovat voivat olla molempia, mutta yleensä vain yhtä kerrallaan. Armeijan ylipäällikkö esimerkiksi lienee kyllä tässä roolissaan sotilas, joten esimerkiksi maan presidentin voisi ottaa sotavangiksi.Kansanedustaja olisi sodassa siviili. Näin ainakin minä asian ymmärtäisin.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat