Seuraa 
Viestejä1

Suurin osa meistä ei nauti jännityksestä lainkaan. Oikeastaan jännittävät tilanteet kuten kokeet, esiintymiset tai muut samankaltaiset extremet tilanteet aiheuttavat vain huimausta, mahakipuja ja migreeniä. Uuden amerikkalaisen tutkimuksen mukaan joidenkin ihmisten aivot toimivat kuitenkin toisin ja alkavat erittää dopamiinia jännitävissä tilanteissa. Nämä ihmiset ovat keskimääräistä vilkkaampia ja hakevat uusia kokemuksia sekä jännittäviä tilanteita, jotka sisältävät riskinottoa. Jännitystä haetaan esimerkiksi harrastamalla erilaisia vauhdikkaita urheilulajeja, kuten kiipeily tai skeittaus, tai pelaamalla nettikasinolla, kuten Kolikkopelit .

Miksi tunnemme jännitystä ennen suoritusta? Jännityksen tarkoitus on valmistaa vaikeaan tilanteeseen ja pitää meidät valppaina, jotta saisimme suorituksesta mahdollisimman korkean ja hyvän tuloksen. Jännitys tarkoittaa, että tilanne on sinulle tärkeä, mutta joskus se menee liian pitkälle ja voi aiheuttaa tilanteita, jotka eivät enää paranna suoritustasi, vaan päinvastoin. Esimerkiksi koetilanteessa koettu hysteria saattaa pilata tuloksen täysin. Paniikki iskee ja aivot menevät lukkoon. Tuttu tilanne, eikö niin? Jokainen meistä on varmasti kokenut vähintään kerran elämässään tämän tunteen. Jollei kokeessa, niin jollain muulla elämän osa-alueella.

Jännitystä saattaa tuntea monissa eri tilanteissa. Aina ei ole kysymys kokeen kaltaisesta suorituksesta. Toinen meistä kokee jännitystä sosiaalisissa tilanteissa, kuten uusia ihmisiä tavatessa, ja toinen taas kamppailee esiintymispelon kanssa. Myös hammaslääkärillä käyminen on varsin tavallinen syy, joka saattaa aiheuttaa monissa ihmisissä jännitystä.

Onneksi jännitystä voi helpottaa. Mikäli jännittävät tilanteet aiheuttavat vaikeuksia jokapäiväisessä elämässä, tulisi asiaan kiinnittää huomiota ja pyrkiä ratkaisemaan kuinka tilannetta voi helpottaa. Monet alkavat helposti välttämään jännitystä aiheuttavia tilanteita. Tämä tuo helpotusta hetkellisesti, mutta saattaa kasvattaa ongelmaa tulevaisuudessa. Jännittävän tianteen välttäminen kerran saattaa aiheuttaa sen, että välttelystä tulee rutiini ja näin tilanteeseen kohdistunut jännitys vain kasvaa. Olisi hyvä välttelyn sijaa pyrkiä miettimään, minkä vuoksi tilanne aiheuttaa jännitystä ja muuttamaan omaa ajatteluaan siten, että ei ruoki ajatuksia, jotka lisäävät ahdistuneisuutta. Pahimmassa tapauksessa tilanteeseen tulee hakea apua ammattilaisilta.

Jotkut meistä kuitenkin nauttivat jännityksestä. Nautinnon tunne saa nämä ihmiset hakeutumaan yhä uudelleen samankaltaisiin jännittäviin tilanteisiin. Seikkailunhaluiset ihmiset hakevat jännitystä lähtemällä matkalle kohti tuntematonta, nauttivat uusien ihmisten tapaamisesta eivätkä mene lukkoon, vaan kykenevät toimimaan sosiaalisesti normaalisti. Myös pokerin pelaaminen on jännittävää ja monet pokerinpelaajat nimenomaan nauttivat sen tuomasta jännityksestä. Pelaajien on toisaalta opittava hallitsemaan tiukat tilanteet sekä jännityksen taso. Panikointi saattaa tulla muuten kalliiksi.

Mikä sinua jännittää? Nautitko jännityksestä vai turvallisuuden tunteesta? Meitä on moneen, ja se vasta onkin jännittävää.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (1)

Vierailija

Mua jännittää joka päivä kun saan oppia uutta innovoimastani uniikista tuulivoimalasta. Itseasiassa jos olisin lähtenyt tekemään lentokonetta kuten aioin olisin edelleen alkutekijöissä...nyt on jo tuulettimien edessä pyörivä laite kertaalleen testattu.

Pala oli nousta kurkkuun kun se ei meinannut ensin alkaa pyörimään...oli kiireessä muuttanut yhtä mittaa tekemisen aikana 2 mm ja se kertautui....eli 4 millin heitto oli kaataa koko projektin. Nokkelasti kuitekin käänsin tappion voitoksi...nimittäin lisääntynyt 4 milliä antaa jopa hieman etua nyt. Virheet saattavat tapahtua alitajuisesti....mutta suunnitelmien muuttaminen kesken projektin ei ole kovin fiksua noin muuten.

No NASAn avaruusaluksissa toleranssi on 1/1000 tuumaa joten mulla on vielä kiinni kirittävää. Tällainen proof of concept kuitenkin on kutakuinkin muuten ½ millin sisällä toleransseiltaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat