Kommentit (1)

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10588

Minua kiehtoo tässä se, miten ylensyönti mahdollisesti kompensoituu sinä aikana, kun hermo kasvaa uudelleen. (Ja kuinka identtinen uudelleen kasvanut hermo  ion tuhottuun nähden.) Sillä käsitykseni kroonisen ylensyömisen syystä on se, että hypotalamus on osittain vajaasti kehittynyt. 

"The ventromedial hypothalamus (VMH) is a distinct morphological nucleus involved in feeding, fear, thermoregulation, and sexual activity."

https://en.wikipedia.org/wiki/Ventromedial_nucleus_of_the_hypothalamus

Oman näkemykseni mukaan tämä on joko täysin perittyä, tai täysin hankittua - ja kaikkea siltä väliltä. Mutta huomattavasti useammin hankittua, eli ympäristön aiheuttamaa. Oikeastaan "hankittu" ei ole kovin osuva termi tässä yhteydessä, sillä kirjoitan hankitun ominaisuuden puuttumisen vaikutuksista.

Oletan, että varhaisella ympäristöllä on perimää useimmin ratkaiseva merkitys ruokavalion hallitsemisessa myöhemmin, sillä kasvatuksen vaikutus persoonallisuuden kehittymiseen on ilmeinen.

 Käytännössä, alikehittynyt hypotalamus tarkoittaisi epätasapainoisesti rakentunutta identiteettiä/minäkuvaa (käytin ennen termiä "varhainen  vuorovaikutusmalli"); voidaan puhua myös "palkintojärjestelmästä", mutta mielestäni se antaa persoonallisuuden rakenteesta  turhan yksinkertaistetun kuvan. Tarkoitan siis lopputulosta, jolla vauvan hypotalamus on yksilöllisesti rakentunut perimän & ympäristön vuorovaikutuksessa, säätymisen jatkuessa sukukypsyyteen asti.

Vaillinainen hypotalamus  tarkoittaisi, minun tulkintani mukaan, "alkeellisempia" keinoja: esim. taipumusta säädellä stressiä ja seksuaalisuutta mässäilyn kautta. Tai ruokailun laiminlyömisenä ja päihteiden käyttönä.

Toisaalta, kyse on myös stressin määrästä, esim. riittävän kovissa sydänsuruissa moni syö lohtuunsa. Mutta kyse voi olla poikkeustilanteesta, ei vuodesta toiseen jatkuvasta  ylensyömisestä. Harva kai kokee itsensä niin rumaksi, että painolla ja terveydellä ei muka olisi väliä.

Jos huomattava lihoaminen on hypotalamukseen liittyvä kompensaatio... (keino hakea tyydytystä) joka estetään, kompensoituuko se edelleen? Ts. olisi kiinnostavaa tietää, kuinka monipuolisia muutoksia hermon tuhoamisen jälkeen ilmenee. Kuinka usein se ohjaisi löytämään muita tyydytyksen lähteitä, esim. liikuntaharrastuksen? Laihtuminen tietysti motivoi jo itsessään, mutta onko eroa verrattuna niihin, jotka laihtuvat ilman operaatiota.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat