Seuraa 
Viestejä19369

Harvardin tutkijat arvelevat paikantaneensa tietoisuuden sijainnin aivoissa - löytö on erittäin tärkeä
https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/harvardin-tutkijat-arvelevat-paikan...
Missä jallu luuraa tai jumala asuu?

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Kommentit (11)

nimmarix
Seuraa 
Viestejä612

Keijona kirjoitti:
Harvardin tutkijat arvelevat paikantaneensa tietoisuuden sijainnin aivoissa - löytö on erittäin tärkeä
https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/harvardin-tutkijat-arvelevat-paikan...

"Tutkijat ovat satoja vuosia yrittäneet ymmärtää ihmisen tietoisuutta.  Neurotieteiden kehityksestä huolimatta emme edelleenkään tiedä, mistä tietoisuus syntyy ja miten.

Nyt tutkijat uskovat keksineensä tietoisuuden fysiologiset juuret: kolme aluetta aivoissa näyttää olevan sen kannalta olennaisia, The Science News Reporter kertoo.

”Löysimme yhteyden valvetilaa ylläpitävän aivorungon alueen ja tajuntaa ohjaavan kahden aivokuoren alueen välillä. Tietoisuus edellyttää näitä molempia”, johtava tutkija Michael Fox Harvardin lääketieteellisestä tiedekunnasta sanoo.

Tunnistaakseen alueet ryhmä analysoi 36 potilasta, joilla oli aivorungon vaurioita. 12 heistä oli tajuttomia, koomassa, ja 24 oli määritelty tajuissaan oleviksi.

Tutkijat kartoittivat potilaiden aivorungot löytääkseen tietyn alueen, joka selittäisi, miksi osa heistä oli tajuissaan vammoistaan huolimatta ja osa oli koomassa. Tällaiseksi alueeksi osoittautui aivosillan pontine tegmentum keskiaivojen ja ydinjatkeen välissä.

Tajuttomista 12 potilaasta kymmenellä oli vaurioita tällä alueella, kun taas tajuissaan olevista 24 potilaasta vain yhdellä.

Löytääkseen muut tähän aivosillan alueeseen kytkeytyvät aivojen osat tutkijat kävivät läpi terveiden aivojen kytkentäkaaviota, johon oli koottu kaikki nykyään tiedetyt kytkökset aivojen sisällä. He löysivät kaksi aluetta aivokuoresta, jotka kytkeytyivät aivosillan valvetilaa ohjaavaan osaan ja todennäköisesti säätelivät tietoisuutta.

Tutkimusryhmä varmisti löydöksensä tutkimalla 45:n koomassa tai vegetatiivisessa tilassa olevan potilaan funktionaalisia magneettiresonanssikuvia (fMRI). Kaikilla oli joku häiriö näiden kolmen aivojen alueen välisissä yhteyksissä."

"Neurotieteiden kehityksestä huolimatta emme edelleenkään tiedä, mistä tietoisuus syntyy ja miten."

Jo heti alussa meni väärin.

Riippumatta siitä tietääkö toimittaja kuinka tietoisuus toimii, ei se alan tutkijoille ole mikään mysteeri.

Sitten on esimerkiksi uskovaisia lääketieteen jatko-opiskelijoita, joille kukaan ei ole kertonut asioista tai he eivät usko, koska oletuksena on joku käsittämätön asia, mikä pitää selvittää.

Tässä on nyt selvitelty tyypillisellä hihhulilogiikalla tietoisuuden sijaintia aivoissa tai mahdollisesti aivojen ulkopuolella, mikä saattaa olla jatkotutkimuksen aiheena.

Tutkimuksessa on selvinnyt vain että aivorungosta menee yhteyksiä aivokuorelle ainakin pariin paikkaan ja että aivorungon vauriot voivat aiheuttaa tajuttomuuden.

Vaikka potilas olisi hereillä, ei se vielä ole tietoisuutta, mikä syntyy monen aivojen alueen yhteistoiminnan seurauksena. Jos asia kiinnostaa, tietoisuuden toiminta on kerrottu joitakin kuukausia sitten jossakin viesteissäni, enkä viitsi niitä uudestaa kirjoitella tai etsiä.

En tutustunut alkuperäiseen tutkimukseen, jossa on ehkä selvitelty tajuissaan olemista, eikä tietoisuutta. Tieteelliset tutkimukset saavat uutta sisältöä aina kun toimittajat niistä kertovat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
nimmarix
Seuraa 
Viestejä612

Tämä ei nyt liity asiaan muuten kuin esimerkkinä tutkimuksesta jota ei osata tehdä tai tulokset tulkitaan itseä miellyttävällä tavalla "oikeiksi"

"Kanadan Torontossa sijaitsevan St Michael’s –sairaalan tutkijat selvittivät pastan ja painon kertymisen välistä yhteyttä 2 448 osallistujan tutkimuksessa.

Testihenkilöiden ruokavalio perustui 12 viikkoa matalan glykeemisen indeksin ruokiin, ja hiilihydraatteja syötiin ainoastaan pastan muodossa.

Tutkimukseen osallistuneet söivät joka viikko 3 noin 100 gramman suuruista annosta pastaa. Testattavien joukosta valittiin sattumanvaraisesti 30 henkilöä mittaustesteihin.

Tutkijat analysoivat osallistujien painoa, painoindeksiä, kehon rasvan määrää sekä vyötärön ympärysmittoja ja saivat selville, että pasta ei edesauttanut lihomista tai rasvan kertymistä kehoon. 12 viikon kuluessa testattavien paino putosi keskimäärin puoli kiloa.

Tutkijoiden mukaan havainnot ovat tärkeitä, kun miettii sitä, miten negatiivinen kuva pastasta on syntynyt sen sisältämien hiilihydraattien suhteen.

Tutkimusta johti lääkäri John Sievenpiper, joka toimii kliinisenä tutkijana St. Michael'sin sairaalan Clinical Nutrition and Risk Modification Centre -tutkimusyksikössä."

https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/myytti-epaterveellisyydest...

Tutkittavat laitettiin vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle muuten paitsi että söivät pastaa keskimäärin 40 grammaa päivässä 3 kuukauden ajan.

Ilman tutkimustakin tiedetään, että seurauksena on laihtuminen, jos ei kaloreita korvata muulla, sitten ihmetellään kun kourallinen makaronia viikossa ei lihotakaan.

Tässäkin tutkimuksessa havainnot ovat jostain syystä tärkeitä, ainakin tutkimuksen tekijöiden mielestä.

Keijona
Seuraa 
Viestejä19369

Lainaus:
Kysessä on tajuisuus eikä "tietoisuus". Juttu on lisäksi suomennettu menonkertaisesti päin wittua.

https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/consciousness

https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Consciousness+and+Spontaneity

.

Kyllä.

Tuollanen "arvelevat löytäneen tai arvailevat ymmärtäneen" käsite muutenkin ihan kuraa." Yhdessä uskovat" olisi oikea termi.

Jos tietoisuuden ja sielun ymmärtää olevan sitä mitä on tuhansia vuosia käsitetty, täytyisi enemmänkin etsiä ja hahmottaa  missäkohtaa tietoisuutta aivot sijaitsee, eikä päinvastoin.

Pah. "arvailevat paikantaneensa." that is hymöör

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

MooM
Seuraa 
Viestejä11554

alkupeärisen artikkeli johtopäätös on:

"This network of brain regions may have a role in the maintenance of human consciousness."

Aika paljon vähemmän sanottu kuin "löytää tietoisuus".

Juttu http://n.neurology.org/content/early/2016/11/04/WNL.0000000000003404 on maksumuurin takana ainakin minun ip:stäni. Metodit:

"We compared 12 coma-causing brainstem lesions to 24 control brainstem lesions using voxel-based lesion-symptom mapping in a case-control design to identify a site significantly associated with coma. We next used resting-state functional connectivity from a healthy cohort to identify a network of regions functionally connected to this brainstem site. We further investigated the cortical regions of this network by comparing their spatial topography to that of known networks and by evaluating their functional connectivity in patients with disorders of consciousness."

Functional connectivity ei tarkoita hermoratojen mäppäystä (Overhaulin kuva), vaan aivojen rytmien synkronisaation mittaamista ja sitä kautta arvioituja yhteyksiä eri aivoaleiden välillä.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

jussipussi
Seuraa 
Viestejä61875

Major_Overhaul kirjoitti:
Huikea tää aivojen kytkentäkaaavio...onnea vaan tekoälyn suunnittelijoille.

"A new project, dubbed "The Human Connectome," will take five years and cost $30 Million, will map out approximately 100 billion neurons and 150 trillion synapses. The study will include the work of 33 experts and 1,200 study participants at nine different institutions.

This massive and complex undertaking will finally give us the first (rough) map of the brain's neural network which computational neuroscientist H. Sebastian Seung says is one of the most technological and computational challenges of all time. With this (rough) map, we will be able to further determine what goes on in the brain of someone that is affected by autism, Alzheimer's disease or even psychological disorders like schizophrenia. We will finally be able to view misfires, bad or missing connections or even a bad-rewire after the brain has been damaged."

http://bigthink.com/dr-kakus-universe/mapping-the-brain-the-human-connec... .

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat