Kommentit (1)

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5140
Liittynyt21.7.2017

Hyvä bisnes. Mutta ei mene sellaisenaan läpi tuo perustelu, että "kansantautien ehkäisemiseksi".

Yleensä jokainen tietää lähisuvussaan esiintyneet merkittävimmät sairaudet. Kuinka pitkälle tarvitsee mennä teoriassa, jotta oma terveys alkaisi kiinnostaa? Ehkä ihmiset tarvitsevat potkun persuksilleen, koska muuten oma hyvinvointi ei riittävästi kiinnosta. MUTTA jos satsaa spesifisti (?) tietyn taudin ennaltaehkäisyyn, jääkö jotain muuta tärkeää vähemmälle huomiolle?

Aivan kuin ihminen olisi jokin kyhäelmä, joka tarvitsee kirjallisen luvan keskittyä yhteen osaansa. Ymmärrän kyllä että se myy, koska osat on helpompi käsittää - ja voi olla jopa helpottavaa keskittyä osiin, sen sijaan että joutuisi miettimään sellaista kiusallista asiaa kuin koko yksilö. Jokaisen olisi kuitenkin hyvä noudattaa elämäntapoja, joita sydän- ja verisuonitautia tai aikuisiän diabetesta sairastavat muutenkin noudattavat. Vai olisiko se liian vaivalloista? ”Täsmäterveys” lienee  kiinnostava kompromissi. Jos elämäntavat ovat jo kunnossa, niin silloin satsaus tarkoittaa osittaista liioittelua.

Tuossa nyt myydään oletusta, että geenit sekä elämäntottumukset selittävät kaiken – minun mielestäni, siitä puuttuu se tekijä, joka perinnöllisyyden kanssa alttiuden muodosta. Geenit ovat mielestäni vain palanen lähtökohtaa. Yhtälöstä on viskattu pois tietoinen, tunteva ihminen. Variaatiot ovat mutantteja, jotka eivät sovi  terveydenhuollon muottiin…!? Tietyntyyppinen keho voi olla alttiimpi tietyille sairauksille, mutta ei se tietenkään tarkoita, että kyse olisi jostain sairauksia aiheuttavista mutaatioista. Sellainen vaikutelma kuitenkin helposti tulee, kun puhutaan mutaatioiden seulomisesta.

”Kun virolainen saa riskistä varoituksen ennalta, hän voi omaksua terveitä elämäntapoja ja kenties valita lääkkeitä, jotka vähentävät sairastumisen riskiä.”

Olisi toisaalta hienoa, jos lääketieteessä voitaisiin ottaa yksilön kehotyyppi huomioon, ja saada heti alkuun mahdollisimman spesifistä hoitoa – olen pitkään ihmetellyt, miksei siihen ole vaivauduttu. On selkeitä kehotyyppejä, joille tietyt lääkkeet eivät sovi. Geenitesti voisivat jopa säästää henkiä.

Ymmärrän siis testit siinä yhteydessä, kun potilas haluaa osallistua hoitonsa suunnitteluun, sikäli kun siihen on joustovaraa. Tai perinnöllistä tautia sairastava pariskunta voi päättää, ettei yritä lasta, koska siihen liittyy  riski molempien suvun puolelta.

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat