Kommentit (12)

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä9420

Ostin kerran suuren “kotileipomon” leipää, jossa oli paljon 1-2 mm:n pituisia punaisia muovikuituja – ilmeisesti jonkun synteettisestä ”villapaidasta”. Toinen yleinen mikromuovin lähde on tunnetusti mikrofleece: siitä irtoaa ohutta kuitua, jonka runsauden voi helposti havaita auringonvalossa. (Vastapesty fleece ei niin pöllyä, mutta käytössä materiaalia ehkä irtoaa venytyksestä, tai staattisuus tartuttaa siihen muuta pölyä.)

Joku käyttää vatkainta muovikulhoa nirhien... Kermavaahdossa näkyy metallihiukkasten kertymiä harmaina alueina, jos kerma on vatkattu metallivälineitä väärin käyttäen - sama juttu muovivälineillä, mikromuovi ei vain näy.

Mikromuovista molekyylitasolle, vaikuttavatko muovista irtoavat aineet kasteluveden kautta ravintokasvien laatuun?

Viime viikolla Espanjasta löydettiin valas, jonka ruuansulatuselimistöön oli kertynyt 28 kiloa muovia:

Sperm whale found dead on the Spanish coast was killed after swallowing 64lbs of PLASTIC waste including bags, nets, ropes and a jerry can
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5586649/Sperm-whale-dead-...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kontra1
Seuraa 
Viestejä6899

Major_Overhaul kirjoitti:
Terveydellisesti vaaratonta mikromuovi ruuassa.

Jos mikromuovi ei ole terveydelle vaarallista, nanomuovi varmaankin voi siirtyä verenkiertoon, ja mitäs siitä pitemmän päälle seuraa - aivoinfarkti kenties tukkiessaan hiussuonia.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10199

Kaipa tuosta suurin osa kulkee suolen läpi vahinkoa tekemättä. Hiukan vaivaa, että mitä tapahtuu kun muovilla maustetun töhnän paistaa, grillaa tai keittää. Muovin kuumentaminen tai polttaminen kun taitaa olla oma lukunsa.

En ole ainakaan vielä kuollut. Toisaalta, mistä tuon tietää mitä se vaikuttaa. Olisko joku oire tällä palstalla roikkuminen.

pöhlö
Seuraa 
Viestejä44

Hyvä homma,että tuota asiaa vähän tutkitaan ja hutkitaan.  En osaa sanoa vaikutuksista,  mutta hyvä näin.

Pikku hiljaa nämä asiat paljastuu, ja parempaan suuntaan mennään.

Ymmärrän, että te ette ehkä ymmärrä, mutta yrittäkää nyt kuitenkin ymmärtää.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä61860

"Study finds BPA levels in humans dramatically underestimated

Researchers have developed a more accurate method of measuring bispehnol A (BPA) levels in humans and found that exposure to the endocrine-disrupting chemical is far higher than previously assumed.

The study, published in the journal the Lancet Diabetes & Endocrinology on Dec. 5,

provides the first evidence that the measurements relied upon by regulatory agencies, including the U.S. Food and Drug Administration, are flawed, underestimating exposure levels by as much as 44 times.

"This study raises serious concerns about whether we've been careful enough about the safety of this chemical," said Patricia Hunt, Washington State University professor and corresponding author on the paper. "What it comes down to is that the conclusions federal agencies have come to about how to regulate BPA may have been based on inaccurate measurements."

BPA can be found in a wide range of plastics, including food and drink containers, and animal studies have shown that it can interfere with the body's hormones. In particular, fetal exposure to BPA has been linked to problems with growth, metabolism, behavior, fertility and even greater cancer risk."

https://medicalxpress.com/news/2019-12-bpa-humans-underestimated.html ,

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä9420

Päätyykö tietyn muovilaadun hajun hengittämisestä enemmän kemikaaleja kehoon, verrattuna saman muovilaadun syömisestä mikrohiukkasina? Tai... Kuinka tehokkaasti muovin aromaattiset yhdisteet kulkeutuvat verenkiertoon hengitysilman kautta? Voisi kuvitella, että yksikin hengenveto haisevaa muovia vastaisi melkoista hiukkasmäärää muovia syötynä.

Eräät muovilaadut haisevat uusina voimakkaasti, vanhatkin haurastuessaan (esim. kuumentaen nopeutettuna). Ostettuani Sonyn kuulokkeet edelliskesänä, pehmusteosan päällysmuovi haisi niin voimakkaasti, että harkitsin koko tuotteen palauttamista. Halusin kuitenkin kuulokkeet. Jouduin vain tuulettamaan niitä 2 viikkoa, jotta ne olisivat olleet käyttökelpoiset.

Entä tehdas- tai pakkaamotyöntekijät, tai urheiluvälineosastojen myyjät,  jotka haistelevat muovihuuruja päivittäin: pitäisikö heille olla entistäkin tarkemmat standardit & valvonta ilmanvaihdon suhteen? Vaikka ei tiedettäisi kuinka paljon muovin hajun hengittäminen mahdollisesti aiheuttaa terveysongelmia, tai pohjustaa myöhempää sairastelua, voisi ajatella että työsuojelussa olisi hyvä olla joku keskimääräinen yläraja hengitysilman kemikaalipitoisuudelle varmuuden vuoksi. Myös heidän kannalta, jotka sikiöinä altistuvat päivittäin muovihuuruille "ravitsijansa" pysytellessä muovinhuuruisessa ilmastossa, olisi hyvä olla suojelua.

Oletteko koskaan vierailleet keittiössä, jossa muovi "lahoaa" kaapissa niin että sen voi jopa haistaa? Moni ei kai osaa ajatella sitä haitallisena, koska terveysvaara syntyy niin hitaasti. Ei osata ajatella, että ihminen on vuorovaikutuksessa ympäristöön monella tasolla. Hajoava muovi, jossa ei enää ainekset pysy koossa, ei ole vain irrallinen tekijä ihmisen ympäristössä. Ihminen on BIOMI, ja kokee ympäristönsä sieltä mikrotasolta alkaen... niin helppoa kuin ehkä onkin kuvitella itsensä jumalaiseksi henkiolennoksi, jota eivät molekyylit kosketa, ellei niitä ole myrkyiksi julistettu. Kun haistat muovin voimakkaana, ilman kemikaalipitoisuus lienee jo aika suuri.

Ruuansulatuselimistössä mikrohiukkasista irtoaa imeytymiskelpoisia aineksia lämpimässä, happamasa ja emäksisissä, ja niitä haitallisia yhdisteitä on voinut imeytyä kuumennettuun ruokaan säilytysastiasta ilman, että muovia edes siirtyy ruokaan sellaisenaan - ainoastaan se haitallinen osuus. Näin olen ymmärtänyt, korjatkaa jos olen väärässä. Vaikka jokainen muovin mikrohiukkanen poistuisi elimistöstä, kaikki sen elementitt eivät poistu. Hiukkaset ovat kuin joukko minitornadoja, jotka ovat kyllä hetken päästä poissa, mutta ei välttämättä niiden aiheuttama sekaannus. 

En tiedä, kuinka paljon muovi haittaa solutoimintaa kuin avaruusrihkama. Voihan implantista irronnut silikonikin olla elimistössä haitallista, vaikka se itsessään reagoi. Se häiritsee olemalla normaalin toiminnan tiellä. Muovista irtoavat ainekset tekevät muutakin. Osa enemmän, osa vähemmän, riippuen muovityypistä, mutta olisi hyvä periaate minimoida kaikkien muovilaatujen kulkeutumista elimistöön koska vaikutti ne paljon tai vähän, kaikkien vaikutuksia ei edes tunneta.

Mua edelleen kiinnostaisi tietää, päätyykö haisevan muovimateriaalin käytöstä kotitalouseläinten juottamiseen tai vihannesten kasteluun molekyylejä ihmisen elimistöön. Muovinen vesisäiliö auringon paahteessa, kyllähän siihen liukenee aromaattisia yhdisteitä muovista. Tehotuotanto on kontrolloitua, mutta kaiken maailman "reiluista" toimijoista ei tiedä.

Pauli
Seuraa 
Viestejä712

Öljyä voi käyttää vaikka kuinka, mömmöt ei samaan reikään mene koskaan takaisin. Mutta kun puhutaan turpeesta, niin se on se suurin saatana. Mulle kyllä kelpaa tämä kivihiilen ja muiden fossiilisten käyttö kyllä, ei MITÄÄN ongelmaa. Ja onhan se mukava kun voi vittuilla suomalaisille turvefirmoille, se hivelee tuota vittuilusta tulevaa hyvää oloa hienosti.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat