Seuraa 
Viestejä1

Kryptovaluutta on viime aikoina ollut kovasti pinnalla ja medioiden otsikoissa, ja sitä on jopa kuvailtu viimeaikojen yhdeksi suurimmista talousilmiöistä. Vuoden 2017 aikana erilaisten kryptovaluuttojen yhteenlaskettu arvo moninkertaistui. Mutta kuinka moni meistä tavallisista kuluttajista tietää mistä siinä tosiasiassa oikeastaan on kyse?

Myös digi- ja virtuaalivaluuttana tunnettu kryptovaluutta on kansainvälinen, vaihtoehtoinen ja digitaalinen valuutta, joka ei ole muiden valuuttojen tavoin keskuspankkien säätelemä ja liikkeelle laskema, vaan sen omistavat tavalliset ihmiset. Kryptovaluuttaa ei ole fyysisessä muodossa, eli seteleinä ja kolikkoina, ollenkaan olemassa, vaan se toimii kokonaan verkossa, täysin digitaalisesti.

Kryptovaluuttaa hankitaan, tai luodaan, niin sanotusti louhimalla tietokoneilla monimutkaisia matemaattisia algoritmeja ratkoen. Sen määrä on rajallista ja näin ollen sen luominen hidastuu kaiken aikaa, matemaattisten arvoitusten muuttuessa vaikeammiksi. Kryptovaluutan “louhijat” saavat matemaattisia tehtäviä ratkoessaan kryptovaluuttaa palkinnoksi.

Yleisesti ottaen kryptovaluutta on hyväksytty ja laillinen maksuväline ympäri maailmaa, mutta yleisimmin sitä käytetään verkkokaupoissa ja verkossa tapahtuvien maksujen yhteydessä. Kryptovaluutalla tehtyä rahansiirtoa on kuitenkin mahdoton perua, ja tästä syystä monien mielestä netissä tehtävien ostosten tekoon luottokortti on vaivattomampi vaihtoehto.

Siinä missä kryptovaluutta on tavalliselle kuluttajalle vielä melko tuntematon maksuväline, on se monelle nettipokerin pelaajalle jo tuttu asia. Kryptovaluutta on monilla pokerisivustoilla aivan yhtä validi valuutta, kuin mikä tahansa muukin valuutta.

Viimeisten vuosien ja kuukausien aikana erilaisten kryptovaluuttojen määrä on ollut huimassa kasvussa. Kaikkiaan erilaisia kryptovaluuttoja on olemassa jo yli tuhat ja niitä kutsutaan usein vaihtoehtoisiksi valuutoiksi. Näiden erilaisten virtuaalisten valuuttojen yhteenlasketun arvon on arvioitu olevan reilusti yli 500 miljardia euroa .

Kryptovaluutan arvo määräytyy täysin kysynnän ja tarjonnan mukaan ja tämän vuoksi sen kurssit saattavat toisinaan heilahdella rajustikin. Edellisen vuoden lopussa ja vuoden 2018 alussa kävi juurikin niin, että valuutan arvo heittelehti rajusti niin sanotun “kryptohuuman” seurauksena, mikä sai monet alan viranomaiset ja keskuspankit varoittelemaan kryptovaluuttaan sijoittamiseen liittyvistä suurista riskeistä. Tästä huolimatta erilaiset virtuaaliset valuutat ovat säilyttäneet suosionsa.

Alunperin kryptovaluutta on luoto virtuaalista kaupankäyntiä varten, mutta sen arvon noustua huimasti ja kurssien heilahdellessa on sen suosio tässä tarkoituksessa lähtenyt laskuun. Tällä hetkellä erilaisten virtuaalivaluuttojen suosio perustuukin nimenomaa niihin sijoittamiseen. Ihmisen perusluonteeseen kuuluu ainakin jossain määrin materiasta saatu mielihyvä, ja näin ollen mahdollisuus rikastumisesta kutkuttaa. Kryptovaluutassa ihmisiä viehättääkin se, että se on kaikkien, myös tavallisten tallaajien, saatavilla. Siinä missä osakepörssissä potentiaalisten ostajien määrä on ollut suhteellisen rajattu ja pieni, voi kryptovaluuttoja ostaa periaatteessa aivan kuka tahansa.

Kommentit (1)

Mermiina
Seuraa 
Viestejä10

Kryptovaluutta ei eroa mitenkään kullasta; sen määrä on rajallinen.  Siksi sen arvo nousee jatkuvasti. Talouskasvun kannalta valuutan arvon kasvu on myrkkyä, koska se aiheuttaa deflaatiota.  Kryptovaluutat ovat siis oikeasti menneen talven lumia, vaikka ne huijauspiirejä kiinnostavatkin.

FIAT järjestelmässä  rahaa tehdään lisää lainaamalla rahaa panttia vastaan. Noususuhdanteessa rahan määrä kasvaa nopeasti, mutta laskusuhdanteessa ihmiset maksavat lainojaan pois, jolloin rahamäärä laskee.  FIAT järjestelmä toimii erinomaisesti noususuhdanteessa, joskaan ei kohtele lainkaan tasapuolisesti niitä, joilla ei ole mitään pantattavaa. Laskusuhdanteessa FIAT- järjestelmä suorastaan aiheuttaa rahamäärän laskua ja talouden taantumusta. Keskuspankit ja valtiot yrittävät korjata tätä heikkoutta, kun valtiot ottavat lainaa rahamäärän lisäämiseksi  ja keskuspankit ostavat nämä velkakirjat, jotta valtiot välttyisivät koroilta.  Tämä johtaa siihen, että Esim. pörssiosakkeiden hinnat nousevat myös laskusuhdanteessa, vaikka niidenkin arvon pitäisi laskea.

Todellinen tulevaisuuden valuutta on sellainen, joka on yhteinen koko maailmassa. Keskuspankki luo rahaa sinne missä sitä tarvitaan, eli lähinnä sinne, missä pääoman arvo ei muuten kehittyisi ja ilman panttia.  Näitä talletettuja varoja sitten säästöpankit lainaavat eteenpäin sijoittajille, tietenkin panttia vastaan. Käytännössä säästöpankkien oikeus luoda rahaa tyhjästä kumottaisiin nostamalla omavaraisuus vaatimusta nykyisestä prosentista yli 50 %:n.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat