Seuraa 
Viestejä131

Ostin puoli vuotta sitten "jopa 10 vuotta kestäviä" LED-lamppuja 10 kpl, joista enää kaksi toimii. Voiko nuo laittaa roskikseen, vai sisältävätkö ongelmajätettä ja on kierrätettävä?

Sivut

Kommentit (26)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
George Hanson
Seuraa 
Viestejä1762

Tokmannin kassalta sai ainakin takuulapun lampuista.

Takaisin kauppaan vaan ja uusi tilalle. Laatu kyllä paranee ajan kanssa.

Itse olen myös tilannut suoraan Kiinasta. Joskus tulee hyviä, joskus huonoja - värisävy on aina perseellään ilmoitettuun nähden. Hinnat ei päätä huimaa, alle euron kpl - toimitettuna.

Lyde19
Seuraa 
Viestejä7134

Uusissa led lampuissa on vain pari komponenttiä sovittamassa verkkojännitteen ledeille sopivaksi. Lamppu on suurimmaksi osaksi muovia ja vähän metallia. Jos haluaa askarrella led lampun kuntoon niin siitä voi johdonpätkällä etsiä hajoneen (t) led yksiköt ja korvata ne diodilla tai ledillä.

Jos lampuissa ei ole valmistusvikaa niin tuo 10v mtbf saattaa pitää paikkansa.

ovolo
Seuraa 
Viestejä8293

Elektroniikkaharrastaja saa purkamalla komponentteja. Esim. jos hakkuri on rikki, ledit ovat useinkin ehjät, tai päinvastoin. Tosin on syytä olla varovainen ja tietää, mitä tekee. Nimittäin nuo ledien PWM-hakkurit eivät yleensä ole verkosta erotettu, tai jos olisikin, eristys ei riitä ensiön ja toision välillä, joten sen edelleenkäyttämisessä pitää ymmärtää sähköturvallisuusasiat, koska sähköiskun vaara.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Goswell kirjoitti:
He, tossa jutussa on kyllä pointti ihan muualla.

Niinpä. Varmaan pitäisi tarkastella atomi- ja elektronitasolla, kuinka tuo lampun epäkuntoisuus ilmenee.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä55657

Lyde19 kirjoitti:
Juu, en vaan saa noista tolkkua että onko kieletty vai eikö ole sallittu ja miksi niitä myydään jokaisessa kaupassa?

"TIELIIKENTEESSÄ KORVAUSPOLTTIMOIDEN käyttäminen on edelleen laitonta, mutta valokuvioltaan laadukkaiden korvauspolttimoiden käytön sallimisesta on ECE-säädöksiä tekevissä työryhmissä käyty ja käydään edelleen keskustelua.

Luvattomien polttimoiden myynti on kuitenkin sallittua sillä edellytyksellä, että merkintä ”ei tieliikenteeseen” on hyllyssä ja kuitissa. Tällöin vastuu polttimoiden käytöstä siirtyy myyjältä ostajalle."

https://tekniikanmaailma.fi/lisaa-laittomia-huippukirkkaita-autovaloja-p... .

ovolo
Seuraa 
Viestejä8293

Lyde19 kirjoitti:
Juu, en vaan saa noista tolkkua että onko kieletty vai eikö ole sallittu ja miksi niitä myydään jokaisessa kaupassa?

Selasin nettiä melkoisen tovin. Ei niillä H4 ja H7 -ledikorvikkeilla ole tieliikennehyväksyntää. Eli laillista lienee vain metsäkoneisiin ja muihin virallisen tien ulkopuolella ajaviin. Sen sanovat useimmat myyjät ihan suoraan. Tietysti omalla luvalla voi käyttää mitä vaan ja jotkut kehuvat niiden menneen katsastuksestakin läpi. Tiedä sitten, jos vastaantulija häikästyy ja tulee sitten kolari, niin minkälainen soppa siitä syntyy.

Jos meinaa käyttää, niin jotain tunnettuja merkkejä, Philips, ym. joissa ledit on sijoitettu melko tarkalleen H7:n hehkulangan kohdalle.

Lyde19
Seuraa 
Viestejä7134

Kyse taitaa olla EU tason lobbauksesta. Eurooopalaiset firmat ovat onnistuneet suojaamaan tuotteitaan wto:n vastaisilla säädöksillä. Siksi varmaan H7 poltin maksoi äsken varaosatiskillä 5,90e. No vaihdan heti seuraavan katsastuksen jälkeen ledeihin ja haastan eu:n kv oikeuteen wto säädösten kiertämisestä.

nimmarix
Seuraa 
Viestejä612

Nykyisissä elektroniikkalaitteissa, joita käytetään EU:n alueella, tarvii käyttää komponentteja, jotka eivät ole ongelmajätettä.

Poikkeuksia tähän löytyy, mutta ei ledlampuista, eli ne voi heittää roskikseen, mutta mielummin tietysti vie kierrätykseen.

ovolo
Seuraa 
Viestejä8293

nova kirjoitti:
Jutkut näyttää aukovan ja korjailevan harrastuksekseen noita LED-lamppuja. Miten avaatte sen? Sehän on aika kiinteä paketti? Muoviahan se kupu on..

Kun kuvun saa pois, lamppu purkaantuu kahden ruuvin avauksella. Lisäksi kahden johtimen juotokset  E27-kantaan. Kupua ei aina saa ehjänä pois, jolloin se pitää rikkoa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat