Seuraa 
Viestejä131
Liittynyt13.8.2016

Ostin puoli vuotta sitten "jopa 10 vuotta kestäviä" LED-lamppuja 10 kpl, joista enää kaksi toimii. Voiko nuo laittaa roskikseen, vai sisältävätkö ongelmajätettä ja on kierrätettävä?

Sivut

Kommentit (26)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30794
Liittynyt16.3.2005

LED-lamput ovat sähkö- ja elektroniikkaromua (SER). Sille on keräyspisteitä uutta romua myyvissä kaupoissa. Sen kun viet lamput sinne ja homma hoituu niin kuin kuuluu.

George Hanson
Seuraa 
Viestejä1567
Liittynyt13.11.2014

Tokmannin kassalta sai ainakin takuulapun lampuista.

Takaisin kauppaan vaan ja uusi tilalle. Laatu kyllä paranee ajan kanssa.

Itse olen myös tilannut suoraan Kiinasta. Joskus tulee hyviä, joskus huonoja - värisävy on aina perseellään ilmoitettuun nähden. Hinnat ei päätä huimaa, alle euron kpl - toimitettuna.

Lyde19
Seuraa 
Viestejä3973
Liittynyt7.7.2013

Uusissa led lampuissa on vain pari komponenttiä sovittamassa verkkojännitteen ledeille sopivaksi. Lamppu on suurimmaksi osaksi muovia ja vähän metallia. Jos haluaa askarrella led lampun kuntoon niin siitä voi johdonpätkällä etsiä hajoneen (t) led yksiköt ja korvata ne diodilla tai ledillä.

Jos lampuissa ei ole valmistusvikaa niin tuo 10v mtbf saattaa pitää paikkansa.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6224
Liittynyt7.7.2007

Elektroniikkaharrastaja saa purkamalla komponentteja. Esim. jos hakkuri on rikki, ledit ovat useinkin ehjät, tai päinvastoin. Tosin on syytä olla varovainen ja tietää, mitä tekee. Nimittäin nuo ledien PWM-hakkurit eivät yleensä ole verkosta erotettu, tai jos olisikin, eristys ei riitä ensiön ja toision välillä, joten sen edelleenkäyttämisessä pitää ymmärtää sähköturvallisuusasiat, koska sähköiskun vaara.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14400
Liittynyt16.3.2005

Goswell kirjoitti:
He, tossa jutussa on kyllä pointti ihan muualla.

Niinpä. Varmaan pitäisi tarkastella atomi- ja elektronitasolla, kuinka tuo lampun epäkuntoisuus ilmenee.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6224
Liittynyt7.7.2007

Tuossa edellisessä kuvassa oleva ledihakkuri ei ole noin yksinkertainen, miltä näyttää, vaan aktiivikomponentit ovat painopiirilevyn alapuolella.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6224
Liittynyt7.7.2007

Edellisen kuvan E27 lampussa ihan oikea PWM virtalähde muuntajineen. Vikana oli vasemmassa alakulmassa R10 yläpuolella olevan elkon juotos irti.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä42441
Liittynyt6.12.2009

Lyde19 kirjoitti:
Juu, en vaan saa noista tolkkua että onko kieletty vai eikö ole sallittu ja miksi niitä myydään jokaisessa kaupassa?

"TIELIIKENTEESSÄ KORVAUSPOLTTIMOIDEN käyttäminen on edelleen laitonta, mutta valokuvioltaan laadukkaiden korvauspolttimoiden käytön sallimisesta on ECE-säädöksiä tekevissä työryhmissä käyty ja käydään edelleen keskustelua.

Luvattomien polttimoiden myynti on kuitenkin sallittua sillä edellytyksellä, että merkintä ”ei tieliikenteeseen” on hyllyssä ja kuitissa. Tällöin vastuu polttimoiden käytöstä siirtyy myyjältä ostajalle."

https://tekniikanmaailma.fi/lisaa-laittomia-huippukirkkaita-autovaloja-p... .

ovolo
Seuraa 
Viestejä6224
Liittynyt7.7.2007

Lyde19 kirjoitti:
Juu, en vaan saa noista tolkkua että onko kieletty vai eikö ole sallittu ja miksi niitä myydään jokaisessa kaupassa?

Selasin nettiä melkoisen tovin. Ei niillä H4 ja H7 -ledikorvikkeilla ole tieliikennehyväksyntää. Eli laillista lienee vain metsäkoneisiin ja muihin virallisen tien ulkopuolella ajaviin. Sen sanovat useimmat myyjät ihan suoraan. Tietysti omalla luvalla voi käyttää mitä vaan ja jotkut kehuvat niiden menneen katsastuksestakin läpi. Tiedä sitten, jos vastaantulija häikästyy ja tulee sitten kolari, niin minkälainen soppa siitä syntyy.

Jos meinaa käyttää, niin jotain tunnettuja merkkejä, Philips, ym. joissa ledit on sijoitettu melko tarkalleen H7:n hehkulangan kohdalle.

Lyde19
Seuraa 
Viestejä3973
Liittynyt7.7.2013

Kyse taitaa olla EU tason lobbauksesta. Eurooopalaiset firmat ovat onnistuneet suojaamaan tuotteitaan wto:n vastaisilla säädöksillä. Siksi varmaan H7 poltin maksoi äsken varaosatiskillä 5,90e. No vaihdan heti seuraavan katsastuksen jälkeen ledeihin ja haastan eu:n kv oikeuteen wto säädösten kiertämisestä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat