Kommentit (6)

Pirta
Seuraa 
Viestejä506
Liittynyt15.1.2008

Perintötekijät yli kaksinkertaistavat riskin sairastua masennukseen???

Tietysti tiedeuskovaiset (edustavat aina eliittiä) haluavat saada masennuksenkin 'tieteellisesti todistetuksi' yksilöstä johtuvaksi sairaudeksi ja saada ympäristön osuuden näyttelemään pienempää osaa riskiksi sairastua masennukseen, sillä tällainen tulos, tieto hyödyttää vallanpitäjiä ja muita eliittejä monin eri tavoin.

Heille on aina parempi, että jokainen, etenkin jokainen kielteinen asia saadaan näyttämään siltä ja ihmiset uskomaan siihen, että asiat jotka ihmisen elämässä tapahtuvat, ovat aina yksilön omaa vikaa enimmiltä osin, ei ympäristöstä, eikä yhteiskunnasta ja sen vääryyksistä, epäkohdista, vääristymistä ja virheellisyyksistä (nämä kaikki luodaan politiikalla) johtuvaa.

Tätä oikeistolaista hivutusta nähdään asiassa kuin asiassa ja tietenkin ja etenkin kaikissa kielteisissä asioissa, jotka koskevat ihmisten omia elämiä.

Kuinka monta vuotta menee vielä siihen, että päästään sataan prosenttiin koskien esim. masennusta, että masennus on sataprosenttisesti ihmisestä itsestään johtuvaa ja että, päästään myös siihen, että ihminen on myös sataprosenttisesti vain itse vastuussa siitä, että paraneeko hän masennuksestaan vai ei.

Masennus on suurilta osin sisäänpäin kääntynyttä vihaa ja tämä viha lisääntyy koko ajan maailmassa.

Tämä viha syntyy alati lisääntyvästä taloudellisesta ja sosiaalisesta eriarvoisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta sekä jatkuvasta ja yltyvästä ihmisten hyväksikäytöstä ha riistosta, jota maailmaan ahneuteen sairastuneet eri eliitit luovat ja tuottavat koko ajan.

On masennuksiin muitakin selkeitä syitä ja niistä on ollut juttua medioissa.

Tässä joitakin niistä syistä:

1. Aivojen välittäjäaineet ovat epätasapainossa eri syistä.

2. Tulehdus aivoissa.

3. Pitkäkestoisen stressin (esim. köyhyys, jatkuva pienituloisuus), rankan ja liikaa vaativan työelämän (työelämää koskevia asioita huononnetaan ja ajetaan alas koko ajan), traumaattisen kokemuksen (esim. väkivalta, onnettomuus), parantumattoman trauman (esim. seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö), läheisen kuoleman tai itsemurha, kroonisen surun, jätetyksi tai hylätyksi tulemisen, yksinäisyyden, fyysisen sairauden, synnytyksen ja lapsen saamisen, vuodenaikojen, tmv., aiheuttamaa masennusta.

Tässä kohdassa kolme on mukana monta sellaista asiaa, joita myös luodaan ja tuotetaan politiikalla jatkuvasti.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5462
Liittynyt21.7.2017

"Perintötekijät voivat kuitenkin osaltaan selittää, miksi jotkut sairastuvat ja toiset eivät, vaikka elämänkokemukset olisivat yhtä rankkoja.”

Mitä tarkoittaa ”yhtä rankka kokemus?” Yhdelle lapselle vanhemman menetys voi olla katastrofi, toiselle sama tapahtuma ei merkitse juuri mitään, koska hänellä ei käytännössä  edes ollut mitä menettää. Tiai ehkä juuri se oli hänen menetyksensä.

Perimä selittää AINA osaltaan yksilön ominaisuudet – onhan se fyysinen, yksilöllinen lähtökohta. Jos puhuisimme klooneista, silloin voisimme unohtaa perintötekijöiden osuuden altistavana tekijänä. Mutta näin ei ole, päinvastoin ihmiset voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia. Jokainen on tavallaan luova synteesi esi-isistään… omalaatuinen versio on kuin pilkahduksia heidän yhteisestä jälleensyntymästä! Pieninä ominaisuuksina, yhdessä harmonisessa kokonaisuudessa, he jatkavat elämää jälkeläisellään.

”ihmisen sairaudet ovat monimutkainen yhdistelmä ympäristö- ja perintötekijöitä.”

ja

”Aiemmissa identtisillä kaksosilla tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että geenit selittävät noin 40 prosenttia masennuksesta, ja loppu tulee muista biologisista ja ympäristötekijöistä."

Mitäköhän tämä "40%" tarkoittaa... Ja kuinka muodissa se 60 % on nykyään? Jokainen geeneistä vähänkin tietävä ymmärtää, ettei ne ole mikään yksisuuntainen ohjekirja, vaikka joskus hyvin dominoiviksi muodostuvatkin. Kiinnostavinta näyttää nyt olevan nimenomaan se, miten vuorovaikutus voidaan… valjastaa lisenssillä?

Vaikea ehkä sanoa, mikä selittää mitäkin. Ensinnäkin, ihmiset syntyvät niin erilaisina ja toiseksi, nämä erilaiset perimät muovautuvat etenkin aivojen kohdalla hyvin eri tavoin erilaisissa ympäristöissä. Hyönteinen voi olla tietyssä kehitysvaiheessa plastinen fenotyyppinsä muodon/värin suhteen, ihmisellä plastisimpana ovat säilyneet aivot. Eikä sekään ole yhtä täsmällistä kuin vaikkapa eläimen vaisto, ts. mikään ei indusoi tyyliin "vaihtoehto a tai b", vaan aivojen plastisuus säilyynee erinomaisena aina sukukypsyyteen asti. 

”masennuksen taustalla vaikuttaa jopa tuhansia geenejä, joista jokaisella on pienen pieni vaikutus ihmisen riskiin sairastua”

Mikä onkaan tavoite..?

Olisiko korkea aika tuoda vahvemmin esille niitä tekijöitä, jotka ratkaisevat alttiuden masennukselle. Perimälle ei voi mitään, lyhyellä aikavälillä. Ihmiset ovat synnynnäisesti erilaisia herkkyydeltään, eikä sitä voida toistaiseksi tukahduttaa geenitekniikalla. Saako herkkyys kehittyä vahvuudeksi, se riippuu varmasti monesta tekijästä – siihen voi kuitenkin olla luontevampia keinoja, kuin yritys hallita aivotoimintaa geneettisesti  jälkikäteen? En kuitenkaan sano että mikään tutkimus olisi turhaa, ei tiedä ellei tutki ja hyöty voi osoittautua myöhemmin. Kaikki ymmärrys aiheesta auttaa jollain tapaa hahmottamaan, mistä oikein on kyse.

jatkuu

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5462
Liittynyt21.7.2017

jatkoa

"Tilastollisesti nähdään, että eniten altistavia perintötekijöitä kantavat ihmiset sairastuvat 2,5 kertaa todennäköisemmin masennukseen kuin ne, joilla näitä geenimuunnoksia on vain vähän. Myös lihavuutta ennustavat geenit näyttivät olevan yhteydessä masennukseen."

Temperamentti on tietysti periytyvää. Myös eläimillä: korppi karttaa ihmistä, kuukkeli ei karta. Hybrideiltä on jalostettu hautomavietti pois, riikinkukkokyyhkyiltäkin on ilmeisesti jokin geenisetti kokonaan sammutettu. "Hopeat" viiriäiset kantavat letaalia geeniä ja ovat usein neurologisesti sairaita tai alttiita käytöshäiriöille jo nuorikkona, kun ympäristön puutteet eivät normaalisti vielä näy lintujen käytöksessä.

Lihavuus voi olla yksi ilmentymä siitä samasta taustasta, joka toisen kohdalla johtaa masennukseen, kolmannen kohdalla peliriippuvuuteen, jne.

"Tarvitaan parempi ymmärrys siitä, mikä masennusta aiheuttaa. Geneettisten riskitekijöiden etsiminen ja löytäminen on yksi tapa"

En ihmettele, miksi geneettisten riskitekijöiden tutkimusta puolustetaan; mutta ihmettelen, miksi muuten on niin hiljaista. Niin paljon tutkimusta on tehty vauvojen hyvinvoinnista, miksi se tulee esille niin satunnaisesti? Ei kuulu edes perusopetukseen.

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5462
Liittynyt21.7.2017

Pirta kirjoitti:
Kuinka monta vuotta menee vielä siihen, että päästään sataan prosenttiin koskien esim. masennusta, että masennus on sataprosenttisesti ihmisestä itsestään johtuvaa

Mitä tarkoitat 100%:sti itsestä johtuvaa? Se on sikäli mahdotonta, että ihmistä ilman vuorovaikutusta  ympäristöönsä on mahdottomuus. Ihminen ei ole valinnut perimäänsä, eikä sitä millä vuorovaikutuksella se saa käytännössä alkunsa. Persoonallisuuteen liittyvät uskomukset ovat juuri sitä, mikä voi myöhemmin masentaa. Eli siinä mielessä masennus on aina täysin itsestä johtuvaa, kyllä. Jos muuta kuvittelee, se on sitkeä illuusio sieltä varhaiskehityksen vääristymästä. Varmasti toden tuntuinen, mutta ei todellakaan muista johtuvaa.

Pirta kirjoitti:
ja että, päästään myös siihen, että ihminen on myös sataprosenttisesti vain itse vastuussa siitä, että paraneeko hän masennuksestaan vai ei.

Mietin mitä tarkoitat vastuulla, miksi sen mainitset. Tarkoitatko, että ihmisen ei tarvitse kuvitella, etteikö hän selviäisi yksinkin? Siinä olet varmasti oikeassa. Mutta se on kai pitkä prosessi uskoa, koska ihminen joutuu siinä varmasti rakentamaan kovalla työllä sen luottamuksen, jota aivan pienenä jäi vaille – ja jonka vuoksi lopulta myös masentui.

Pirta kirjoitti:
Tämä viha syntyy alati lisääntyvästä taloudellisesta ja sosiaalisesta eriarvoisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta sekä jatkuvasta ja yltyvästä ihmisten hyväksikäytöstä ha riistosta, jota maailmaan ahneuteen sairastuneet eri eliitit luovat ja tuottavat koko ajan.

Luulen että kaikki tuo kuvailemasi on enemmän seurausta, kuin syytä!

Jossain määrin eriarvoisuutta on oltava, muuten homma ei toimi. Ihmiset ovat hyviä eri asioissa, ja kyky hyödyntää sitä vaihtelee. Joku haluaa ostaa sitä kaiken maailman krääsää, ja on valmis jättämään jopa vauvansa vieraalle, päästäkseen tienaamaan ja sitten kulutuksen hurmaan… ja toinen tarjoaa vain sen, minkä kysyntä vaatii. Kuka riistää ketä?

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5462
Liittynyt21.7.2017

Pirta kirjoitti:
On masennuksiin muitakin selkeitä syitä ja niistä on ollut juttua medioissa.

Tässä joitakin niistä syistä:

1.    

Aivojen välittäjäaineet ovat epätasapainossa eri syistä.

Ympäristöstä ne geenit syntyy & valikoituu.

Pirta kirjoitti:
2. Tulehdus aivoissa.

Tarkoitat tulehduksellisuutta? Vuorovaikutuksesta ympäristöön ne geenit ilmenee…

Pirta kirjoitti:
3. Pitkäkestoisen stressin (esim. köyhyys, jatkuva pienituloisuus),

Kun ihmisen varhaiskehitys on hyvää, hän löytää ennen pitkää keinon tienata leipänsä. Tai ei stressaannu köyhyydestä niin helposti.

Pirta kirjoitti:
rankan ja liikaa vaativan työelämän (työelämää koskevia asioita huononnetaan ja ajetaan alas koko ajan),

Hyvän varhaiskehityksen saaneella ihmisellä on realistinen minäkuva ja kyky arvioida taitojaan. Hän ei hakeudu itselleen epäsopiviin työtehtäviin - tai ei jää niihin väkisin kituuttelemaan, vaan hakeutuu nopeammin johonkin mikä sopii juuri hänelle paremmin.

Pirta kirjoitti:
traumaattisen kokemuksen (esim. väkivalta, onnettomuus),

Väitän, että näistä on mahdotonta traumatisoitua tyyliin PTSD, ellei ole vauvana kokenut traumaa (esim. syntymästä) ja lisäksi kokenut toistuvasti, ettei asiat vain suju toivotulla tavalla. ”Uhmaikä” voi olla luonnollista temperamenttia, sisarkateutta, lapsen ylirasittamista hoitopaikassa (jossa ovat lähes kroonisesti sairaita syksyt ja talvet) – ja siitä voi joskus olla vaikea erottaa lapsen pyrkimystä parantua traumoistaan. Jos lapsen ei anneta eheytyä omilla ehdoillaan, vaan häntä nolataan ja komennellaan, hän oppii kätkemään häpeänsä. Aikuisena se voi tulla eteen esim. syömishäiriönä tai masennuksena, kun tarpeeksi hangoittelee uskomuksiaan vastaan (johon on systemaattisesti opetettu).

Pirta kirjoitti:
parantumattoman trauman (esim. seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö),

Niin luulet, koska et itse sitä unohda..? Oikeasti, mikään trauma ei koskaan ”parane”. Mutta asenne siihen on itsestä kiinni.

Pirta kirjoitti:
läheisen kuoleman tai itsemurha,

Läheisen kuolema voi olla shokki. Mutta en usko että se aiheuttaa masennusta kliinisessä mielessä, ellei masennukseen ole jo viitteitä  muutenkin – kuten itse totesit, mainitessasi ”100 %:sti itsestä johtuvaa”!

Pirta kirjoitti:
kroonisen surun,

Mikä ihmeen krooninen suru?

Pirta kirjoitti:
jätetyksi tai hylätyksi tulemisen, yksinäisyyden,

Ei niistä nyt sentään masennu, ellei se muistuta varhaisesta menetyksestä, niin että uudelleen kokeminen murtaa sietokynnyksen.

Pirta kirjoitti:
fyysisen sairauden,

Masentavaa, varmasti. Mutta en usko, että itsessään sairaalloista masennusta  aiheuttavaa.

Pirta kirjoitti:
synnytyksen ja lapsen saamisen,

Runsas valvominen (supistukset makuuasennossa öisin), veren menetys synnytyksessä (varsinkin jos lapsi yrittää tulla pää ja käsi samanaikaisesti, jolloin nainen repeää, tai oksitosiinitippa saa istukan irtoamaan liian rajusti), sekä oksitosiinin herkistävä vaikutus – ne ovat esimerkkejä tekijöistä, jotka voivat osaltaan vaikuttaa masennuksen kehittymiseen. Mutta ne eivät varsinaisesti aiheuta masennusta - ne vain tuovat sen esille..!  Huolehtimalla äidin fyysisesta jaksamisesta, hänen omilla ehdoillaan, synnytyksen jälkeinen masennus olisi kuitenkin  usein vältettävissä. Yksi keino on se, ettei jää synnärille roikkumaan jos vauva on terve ja oma vointi kohtalainen, vaan järjestää avun jo etukäteen kotiin.

Pirta kirjoitti:
vuodenaikojen, tmv., aiheuttamaa masennusta.

Herkkyys valon vaikutuksille vaihtelee, mutta jos tosiaan tarkoitat masennusta kliinisesti, tuskin kyse on vain valosta. 

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Kurkö
Seuraa 
Viestejä179
Liittynyt16.10.2013

Sanoisin että suurempi tekijä on suhtautuminen vastoinkäymisiin ja elämään ylipäänsä. 

''Mikään ei ole niin varmaa, kuin epävarmaa.''

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat