Seuraa 
Viestejä45973

Onko kukaan sattunut lukemaan Yrjö Kaukiaisen kirjaa Rantarosvojen saaristo? Se on tänä keväänä historian pääsykoekirja Tampereen yliopistossa. Olisi mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia kirjan lukeneiden kanssa tai muiden, jotka tietevät Suomenlahden historiasta.

Tässä kirjan takakannen teksti:

"Vielä 1800-luvun alussa itäisen Suomenlahden saarikylien asukkailla oli huono maine: heidän uskottiin ryöstelevän haaksirikkoutuneita laivoja ja kohtelevan huonosti hätään joutuneita merenkulkijoita. Aivan perusteeton tuo maine ei ollutkaan, sillä pikkuvihan ja Kustaa III:n Venäjän-sodan väliseltä ajalta tunnetaan useita tapauksia, joissa Koiviston ja Suursaaren, Säkkijärven, Virolahden ja Vehkalahden saaristolaisia syytettiin hylynryöstöstä ja ainakin kerran jopa haaksirikkoisten surmaamisesta.

Kuitenkin 1700-luvun jälkipuolelta on säilynyt myös lähteitä, joissa saaristolaisia kuvataan hyvin myönteisessä hengessä: he eivät olleet vain taitavia ja rohkeita kalastajia ja hylkeenpyytäjiä vaan myös ahkeria ja hyvätapaisia, he tunsivat maailmaa paljon kotisaariaan laveammalta, seurasivat aikaansa ja opettivat lapsensakin lukemaan jo nuorella iällä. Henkirikokset tai törkeät varkaudet olivat saarikylissä hyvin harvinaisia.

Kuitenkin kokonaiset kyläkunnat saattoivat sekaantua hylkytavaran korjaamiseen ja piilottamiseen vastoin lain selvää kieltoa. Miten tällainen kaksinaismoraali oli mahdollista, millaiset sosiaaliset normit sallivat tietyissä tapauksissa selvät lain rikkomukset yhteisöissä, jotka muuten viettivät työteliästä ja hyvätapaista elämää."

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Vierailija

En oo tota noin lukenu, mutta olen itämeren merirosvoista lukenu, siinä käsiteltiin myös näitä rantarosvoja.

Olen pohdiskellut muutamia kysymyksiä liittyen aiheeseen ja pari niistä löytyy jo tuosta takakannen tekstistä.

Miten selittää se, että saaristolaiset viettivät työteliästä ja hyvätapaista elämää, mutta kuitenkin syyllistyivät organisoituihin ja kyläyhteisön yhteisiin rikoksiin?

Mitä sosiaalisia normeja saaristolaisilla oli ja miten ne sallivat kollektiivisen rikollisuuden?

Voisiko asiaa selitää saaristolaisten kaksitasoisella moraalikäsityksellä? Oli perheenjäseniä ja omaa kylää varten lähimoraali ja sitten virallinen moraali (laki). Tai oliko vanhaa tapaa (juontui feodalismin ajan germaanisesta tapaoikeudesta = rantaoikeus) vain vaikea kitkeä pois?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat