Liikunta vie näläntunnetta niin kuin chili

klo 16:23 | 22.5.2018
Liikunta nostaa kehon lämpötilaa ja vaikuttaa aivoissa ruokahalua sääteleviin hermosoluihin.Lue koko juttu
Liikunta nostaa kehon lämpötilaa ja vaikuttaa aivoissa ruokahalua sääteleviin hermosoluihin.Lue koko juttu
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Sivut
Jos näläntunnetta hillitsevät hermosolut reagoivat kapsaisiiniin, miksi ne eivät reagoisi myös lämpötilan kohoamiseen? Sitähän kapsaisiini nimenomaan "imitoi".
Kapsaisiinia suoraan aivoihin... Voi tulla jopa tulehduksellisuutta ja huonoa oloa juuri sen verran, että ruokahalu vähenee - aivan kuten helteelläkin kun keho ylikuumenee. Juuri tästä syystä Välimeren maissa syödään tukevammin vasta auringon laskettua. Eikä Suomessakaan valu kuolat ruokia ajatellessa, kovimpien löylyjen aikana... ylikuumentunut elimistö ei kaipaa siinä kohtaa lisärasitusta, jota syöminen aiheuttaisi. Ja aivothan tämän joutuu toteamaan, mikäs muu?
"Treeni tuntui aina vähentävän hänen ruokahaluaan useiksi tunneiksi."
Mahtaako Young-Hwan syödä paljon chiliä? Saattaa olla, että chili herkistää kuuman aistimiselle... Eli yhdistelmänä vaikutus olisikin suurempi, kuin chili/kuumuus yksin! Tätä tukee mielestäni se, että chilin poltteeseen auttaa nimenomaan kylmä maito; ja kyllähän jokainen tietää, että lieväkin palovamma reagoi lämpötilaan erityisen herkästi.
Ruokahaluun voi vaikuttaa tietysti myös nestevajaus: jos hiiri juoksee 40 min lämpimässä, sillä voi kestää useampi tunti palautua kehon kuivumisesta.
ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.
Pyöräiltyäni sunnuntaina 124 km musta tuntuu että nälkä on kasvanut ?
Mutta kyllä mä voisin enemmän chiliä syödä... :) Joskus tekee oikein mieli jotain tulista, hiukan masoa?
ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.
Olen huomannut, että tuo pitää johonkin asti paikkaansa. Vaikka tunnin kuntosalitreenin tai puolen tunnin juoksulenkin jälkeen ei hetkeen tee mieli syödä. Sitten kun tekee, ei tee yleensä mieli mitään hurjan rasva- ja hiilaripitoista. Esim. salaatti jollain lihalla maistuu hyvin.
Varmaan liikunta tuottaa myös sellaista hyvää oloa, jonka vuoksi ei tunne niin suurta tarvetta hakea tyydytystä suurista ruoka-annoksista. Kun on hyvä vointi, ja sen haluaa myös säilyttää. Silloin on helpompi syödä rakkaudesta omaan kehoon, eli sen verran kun oikeasti maistuu eikä vain tylsistymiseen. Eli endorfiinit & itsearvostus. (No okei, jos jäkis on pois päältä ja kaapissa vain seesamilevyjä... ja syös samaa yhden päivän, kyllästyy... sekin vie ruokahalua, vaikka jotain parempaa saisikin!)
ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.
Toi tutkimus oli kyllä oikein järkevä. On todennäköisempää saada tuloksia asioista, jotka ovat käytännössä ilmeisiä.
ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.
What happens to capsaicin when it enters the body?
Humans do not absorb capsaicin through their skin. In animals, researchers have shown that capsaicin is absorbed by the stomach. Capsaicin moves throughout the body with the greatest amounts in the brain and spinal cord. The liver breaks down capsaicin. In one study, researchers could not find any residues of capsaicin 17 hours after injecting rats with it.
Nonni. Neutroni on näköjään tuhonnu aivonsa chilillä. Onneksi olkoon.
Nyt ne ei oo enää tunkemassa piikkiä sun ahteriis Neutroni. Vimpula vieköön.
Neutroni 1 - 0 Risikko
Miettikääpä monta Tarrarea on kuollu laitoksissa yhden paprikan tähden.
Minulla on kokemusta molemmista, ja voin sanoa että liikunta lisää nälkää ja ruokahalua rajusti. Laihdutuskuurini retkahtavat aina keväällä, kun alan liikkua. Sitä suden nälkää, joka liikunnasta tulee, ei pysty vastustamaan. Chilin en ole huomannut vaikuttavan, vaikka käyttöni on välillä ollut runsaanlaista. Sitten tietysti jos syö itselleen mahapoltteen menee puoli vuorokautta kaksin kerroin vessan lattialla kieriessä, mutta kyllä kone ottaa menetetyt kalorit takaisin, kunhan vähän tokenee.
Joo, ilmankos olen kestänyt tätä palstaa niin kauan. No, muutama hermosolu vähän pihisee ja niitä varten on enemmän chilejä kasvamassa kuin koskaan. Kaikki mikä on tekemisen arvoista on myös överiksi vetämisen arvoista.
Kannattaa varmaan testata kapsaisiinikapseleita, josko ahmiminen vähenisi. Narkkareillakin on niin paljon reseptoreja päässä, että doussaamisesta tulee vaan normaali olo.
Chili on köyhän miehen piriä.
Thermodynamics of Heat Activation of Single Capsaicin Ion Channels VR1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1303577/
ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.
Taidan ostaa chilin taimen, kun en tajunnut itse kasvattaa... mikä ois mieto lajike? Millaisia eroja niissä muuten on, onko joku aromaattisempi? Nopeakasvuisempi, kestävämpi, satoisempi? Niitä on niin monta erilaista! Varmaan näyttäis komealta mun viljelypalstalla, kun ois eri värisiä & muotoisia chilejä.
Kerkeis nyt vaan muokata maata, niin sais näitä nykyisiäkin taimi-purkkeja pois...
ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.
Chileistä tuli mieleen parikin kasvia. Toinen oli kuulemma chiliäkin stydimpi tulisuudeltaan. Toinen puolestaan aiheutti nisäkkäille huonoja trippejä. Yksi näistä kahdesta taisi olla nimeltään tyräkki. Kun vielä muistaisi kumpi.
Habanero? Tyräkki... on toiselta nimeltään "tuhma poika"... Muistan kun eräänä kuumana kesäyönä havahduin siihen, että mun 15 neliömetrin opiskelijakämpässä kuului välillä kuin minihelmien pomppimista lattialla... Tyräkki laukoi siemeniä. Tuli mieleen toinen ääni jota lapsena ihmettelin, kotiviinin käymisestä aiheutuva surina. Olise vaan uskottava, että ääni tuli isosta pullosta jossa oli ihme systeemit, ja rusinoitakin näytti kelluvan... eksoottinen kokemus!
ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.
Monet annuumit ovat mietoja-keskivahvoja ja nopeakasvuisia ja satoisia kasvihuoneessa. Niitä on myös yleisimmin tarjolla. Maku on vaihteleva, mutta ainakaan minä en osaa kuvailla makuja sanoin tai yhdistää muiden sanallisia kuvauksia makuun, joten se pitää itse maistaa.
Mutta jos saat jonkun baccatumin taimen, suosittelen sitä. Ne ovat yleensä keskivahvoja, satoisia ja helppoja, mutta jotenkin herkullisempia. Tietysti molempi parempi, niin voit itse arvioida.
Jos ajattelit kasvattaa ne ulkona, pubescens voisi toimia paremmin. Muut ovat enemmän kasvihuonekasveja ja vaativat kuuman kesän. Minun pubescens -kasvatukseni ovat kyllä ollet tervanjuontia, mutta jotkut raportoivat suurista sadoista.
Noita erikoisempia taimia voi kysellä vaikka chilifoorumin harrastajilta.
Jos kaupasta ostat, olet käytännössä tarjonnan varassa ja lajikkeissa ei ole paljon valinnanvaraa. Ainakaan niitä tavallisia yksivuotisia punaisia pitkänomaisia ei (imho) kannata kasvattaa, ne ovat melko mauttomia, siis sen poltteen lisäksi. En tiedä, onko etelämpänä erikoistuneita taimiviljelijöitä. Chiliharrastajilta voit saada lajikkeittain, ennenwanhaan oli esim chilifoorumi, jossa myös myytiin siemeniä ja taimiakin.
Suosituksia miedommista en osaa sanoa. Itsellä oli joskus pink habaneroa, se on siitä outo, että siinä on habaneron helposti tunnistettava aromi (joka varoittaa, että kohta sattuu), mutta ei juurikaan tulisuutta.
Jos on tilaa pitää sisällä, ainakin yellow rocoto menee vuosikausia ihan normaaliolosuhteissa. Erittäin maukas ja paksu"lihainen", vaikka melko tulinen. Jos olisit lähempänä, saisit tänä keväänä siemenestä kasvatettuja taimia... Naga ja scotch bonnet meni minulla myös monta vuotta, mutta sitten kuolivat. Joitain lajeja ei saa talven yli millään.
Avomaalla chileihin tuppaa tulemaan kirvoja ja sadon saaminen vaatii aika hyvän kesän (=lämpö). Kasvihuoneessa onnistuu varmemmin. Nyt kyllä kasvukausi alkoi niin varhain, että siitä ei luulisi jäävän kiini, jos syksy on vähänkään normaali.
"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Kiitos vinkeistä, koitan löytää pubescensin sillä tarkoitus on kasvattaa ulkona.
ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.
Sivut