Seuraa 
Viestejä14137

Ei vielä pommein, raketein eikä toivottavasti ”ikinä” ydinasein. Pelkästään lännen ikonilla Yhdysvalloilla on noin 7 000 ydinkärkeä ja meidän vierusvaltiolla – 1 300 kilometrin maarajamme takana Venäjällä - suunnilleen sama määrä – noin 7 000 ydinkärkeä. Nyt käydään jo kauppasotaa ja talousvirtojen vaikuttavuussotaa – erityisesti Kiinan ja USA:n kesken --- Noilla ydinkärkimäärillä tuhotaan käytännössä ihmiskunnan elinmahdollisuudet!

Taustalla on paljon muutakin. Amerikkalaisilta ei jäänyt huomaamatta toiselle presidenttikierrokselle valitun Kiinan Xi Jinpingin ilmoitus, että Kiinan yhteiskuntajärjestyksestä on tullut vientituote [1.

Tämä asemoitumissota on haaste, sillä viimeiset noin 100 vuotta on ollut amerikkalaisen - lännenmiehen yhteiskuntamallin voittokulkua – aina vuosituhannen vaihteeseen saakka – kunnes Kiinan talouskasvu lähti todelliseen lentoon – sen ollen jo nyt muutamia vuosia maailman suurin ja vaikuttavin [2.

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9888658 -
[1 ” … Vaikuttamistoimien kolmanneksi päätavoitteeksi raportti nimeää Kiinan poliittisen ja taloudellisen mallin suosion edistämisen. Samalla Kiina pyrkii sen mukaan patoamaan Euroopan edustamien liberaalien ja demokraattisten arvojen leviämistä ja vähentämään läntisen yhteiskuntamallin houkuttelevuutta … ” ~ https://www.verkkouutiset.fi/nain-kiina-kasvattaa-valtaansa-euroopassa/ - -Verkkouutiset – Heikki Hakala.

Lännen ja idän vastakkainasettelu on jo silmiinpistävää [3.

Media laulaa meillä suunnitelmallista WTM - West trolling manipulaatiota. WTM luotiin vastapainoksi oletetulle enemän tai vähemmän faktiselle idän ETP – East trolling propagandelle [4.
Näillä työkaluilla käydään nyt täyttä informaatiosotaa [5 kansalaisten ja lukijoiden päänahoista. Arkikansalaiset Erkki ja Liisa eivät Suomessa tiedä enää mitä uskoisi [6, siksi rajua on tuo perinteellisen median väkivahva West trolling manipulaatio.

Otamme esimerkin takavuosien valtamediasta – Helsingin Sanomista
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005676889.html -

Kirjoitus käsittelee nykykaltaisen demokratian kriisiä, jossa valkoisen lännenmiehen väestöosuus on maailmastamme noin 20 prosentin luokkaa. Toimittaja olettaa, että tällä lännessä ”hyväksi havaitulla” menetelmällä hallitaan koko maailmaa.

HS-toimittaja ei ole oivaltanut, että suurin osa maapallon väestöstä ei halua edes amerikkalaistyylistä valtahegemoniaa demokratiana, tai oikeastaan demokratiahokemana, joka ei ole kehityskaarensa edes prototyyppivaiheessa! [7.
.
Ote HS:sta: ” … Synkempi puoli isosta kuvasta on se, mitä on tapahtunut 2000-luvun puolella, ja etenkin viime vuosina.
Stanfordin yliopiston professori, demokratiatutkija Larry Diamond on luonnehtinut meneillään olevaa trendiä ”demokratian globaaliksi taantumaksi”.
Maailmassa on kourallinen tutkimuslaitoksia, jotka ovat seuranneet globaalia demokratiakehitystä järjestelmällisesti ja pitkään. Näihin kuuluvat yhdysvaltalainen Freedom House ja brittilehti Economistin sisaryhtiö Economist Intelligence Unit (EIU).
Molempien tutkimukset tukevat väitettä demokratian taantumasta. EIU:n tiukoilla kriteereillä vain viisi prosenttia maailman väestöstä elää ”täydessä demokratiassa”. (Suomi kuuluu joukkoon.) … ” -HS-toimittaja Heikki Aittokoski.
.

Allekirjoittaneen kommentti ylläolevaan: ”... Toinen HS' n erinomainen kirjoitus arviona ja lännenmiehen itsekkäänä mielipidehuutona. Voimme sanoa, että tässä syntyi kaikkien West trolling manipulaatioiden äiti.
Juttu kuvastaa erinomaisesti tekstin laatineen alkeellista tietämystä esimerkiksi Kiinaa ja kiinalaista korkeakulttuuria kohtaan.

...
Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

 • ylös 31
 • alas 11

Sivut

Kommentit (99)

moilane
Seuraa 
Viestejä4893

Ilkka Luoma kirjoitti:

asemoitumissotaa

vaikuttavuussotaa

WTM

ETP

valtahegemoniaa demokratiana

... VMP!

Lainaus:
"... kuvastaa erinomaisesti tekstin laatineen alkeellista tietämystä esimerkiksi Kiinaa ja kiinalaista korkeakulttuuria kohtaan "

Harvoinpa näkee näin rehellisen itseironista tekstiä palstalla! 

Röh

 • ylös 6
 • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14137

[2
...

Jutussa esiintyy maailmamme noin 20 prosentin valtavähemmistön hätähuuto rujona lännenmiehenä, joka aikanaan kehitti löytöretkien jälkeisenä kolonisaationa paljolti nykyiset kehitysmaat, joita nyt tuo parjattu Kiina nostaa kohti kulutuksen kasvumaiksi.
Lännenmiehen on aika oivaltaa, että tämän jopa sotimalla pakkomarkkinoima kulutusdemokratia ei ole ainoa yhteiskuntajärjestelmä.
Kiina on jo maailman suurimpana taloutena ilmaissut, että sen yhteiskuntajärjestys on jo vientituote. Tuon vientituotteen sivulauseeksi - kehotteena jää edesmenneen Kiinan Mao Zedongin jälkeisen suurmiehen Deng Xiaopingin arvoituksellinen viesti kansalaisilleen: "Menkää ja rikastukaa!" [8 *”

Lännen kirous?

Länsi-eurooppalaiset keksivät historiastaa parhaiten tunnetun valkoisen löytöretkeilyn, vaikka kiinalaiset dzonkkilaivastot tutkivat jo vuosikymmeniä aiemmin maailman meriä – jopa laajemmin kuin valkoinen löytöretkiensä alussa [9.

Löytöretket kehittyivät liike-elämänahneuden myötä valkoisten eurooppalaisten kolonialismiksi ja kehitysmaariistoksi – lähinnä raaka-ainevarojen ja mustien työvoimahyödynnöksen myötä valkoisen Pohjois-Amerikkaan orjiksi.

Länsi sai voimallisen kehityspurskeen liki ilmaisista alusmaiden raaka-aineista ja näin alkoi Länsi-Euroopan nousu kohti nykyistä Euroopan Unionia, joka nyt koettaa korjata jäsenmaavirheitään takavuosisadoilta – huomioimalla jo kehitysmaitakin [10.

Kiina – maailman suurin talous

Kiina on mobilisoitunut kaikkialle [11 – myös Suomeen, ja näin saamme investointirahaa puoliraaka-aineen toimittajiksi – nyt pahvilaatikoihin ja takapuolen pyyhintäpapereihin [12.

Onko edullista hakata kasvavaa metsää luonnottomasti muiden kulutukseen, kun he itse eivät halua omia metsiä ajattelemattomasti kaataa?

Kiinalla on jättimäiset ympäristöongelmat [13 – tätä kehitystä on jatkunut noin 30 vuotta. Lännemies sai ruhjoa ympäristöään liki 200 vuotta, ollen nyt totaalisummana vähäisempi kuin Kiina ja muut nousevat taloudet.

Silti esimerkiksi amerikkalaiset ovat edelleen suurista maista ylivoimaisin ympäristötuhoaja (kaikkinensa) asukasta kohden! [Kuva 1.] Kiina sen sijaan ratkaisee omat ympäristöongelmat seuraavien 20 vuoden aikana [14 – jolloin saastuminen on laitettu kuriin. On pakko. Väitettä tukee erityisen voimakas ympärisöosaamisen kysyntä. Eduksi meille suomalaisille?


Ekstra
[UPI-FIIA] ”Tuore tutkimus: Suomi on useiden vaikutusyritysten kohteena - Yleensä hybridioperaation takaa löytyy Venäjä” - Iltalehti… ~ https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805292200977820_u0.shtml -


Viitteet:
[2 ~ https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-10-08/Ohitti-Yhdysval... -
[3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/07/lantisten-ja-itaisten-arvojen-yht... -
[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolling-east-trolling-nokit... -

[14 ”Kiina voimistaa tuntuvasti ympäristöministeriönsä toimivaltaa” -Yle-toimittaja Yrjö Kokkonen ~ https://yle.fi/uutiset/3-10114264 -

Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä
https://www.facebook.com/first.ilkka
https://ilkkaluoma.blogspot.fi

DOC ita_lansi_ottelu_2_14052018.doc – OpenOffice Writer
PVM 1405_31052018 – 09:46

732_6843

The END

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

 • ylös 33
 • alas 8
Tommi Turmiola
Seuraa 
Viestejä2617

Ilkka Luoma kirjoitti:
[2

Kiina – maailman suurin talous

 The ENDI

Eipäs imelöidä liikaa tuota keravalaisen Eeron sanoin "vinosilmien" maata.

BKT:llä mitattuna jenkit ovat suurin talous ja EU tulee perässä.

Lainataan presidentti Xin sanoja:

"

Xin mukaan yksi Kiinan suurimmista ongelmista onkin talouden kehityksen yksipuolisuus. Kiinan vuosikymmeniä jatkunut talouskasvu on hidastunut viimeisten viiden vuoden aikana.

Tällä hetkellä Kiinan bruttokansantuote asukasta kohden on noin neljännes Yhdysvaltojen bkt:stä asukasta kohden." Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-9888658

"Persaukisuus on itseaiheutettu olotila" - T. Turmiola 2017

 • ylös 6
 • alas 29
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14137

Tommi Turmiola kirjoitti:
Ilkka Luoma kirjoitti:
[2

Kiina – maailman suurin talous

 The ENDI

Eipäs imelöidä liikaa tuota keravalaisen Eeron sanoin "vinosilmien" maata.

BKT:llä mitattuna jenkit ovat suurin talous ja EU tulee perässä.

Lainataan presidentti Xin sanoja:

"

Xin mukaan yksi Kiinan suurimmista ongelmista onkin talouden kehityksen yksipuolisuus. Kiinan vuosikymmeniä jatkunut talouskasvu on hidastunut viimeisten viiden vuoden aikana.

Tällä hetkellä Kiinan bruttokansantuote asukasta kohden on noin neljännes Yhdysvaltojen bkt:stä asukasta kohden." Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-9888658[/quote]

...
Kiinasta maailman suurin talous vuonna 2017
2.9.2013 14:10

~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailman-suurin-talous-vuonn... -

" ... Viisi vuotta sitten arvioin (Talouselämä 7/2008), että Kiina olisi maailman suurin talous 15 vuoden kuluttua. Eli siis vuonna 2023. Kasvulukuina käytin USA:lle kolmea prosenttia vuodessa ja Kiinalle kahdeksaa prosenttia vuodessa.

Edellisenä vuonna Maailmanpankin johtama kansainvälinen hanke oli julkaissut uudet arviot muun muassa Kiinan ja Intian maakuntien hintatasosta. Nämä arvioitiin aikaisempaa korkeammiksi. Tämä laski kehitysmaiden ostovoimapariteettiin perustuvaa kansantuotetta huomattavasti.

Ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote, PPP-bkt, mittaa tuotettujen tavaroiden ja palvelusten määrää kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla. Maailmanpankin silloin uuden tilaston mukaan Kiinan kansantalous oli kooltaan vain vajaa puolet USA:sta vuonna 2005. Kiinalle tuli siis lisää umpeen kurottavaa välimatkaa USA:han verrattuna. ... "

...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

 • ylös 25
 • alas 9
Tommi Turmiola
Seuraa 
Viestejä2617

Ilkka Luoma kirjoitti:
Tommi Turmiola kirjoitti:
Ilkka Luoma kirjoitti:
[2

Kiina – maailman suurin talous

 The ENDI

Eipäs imelöidä liikaa tuota keravalaisen Eeron sanoin "vinosilmien" maata.

BKT:llä mitattuna jenkit ovat suurin talous ja EU tulee perässä.

Lainataan presidentti Xin sanoja:

"

Xin mukaan yksi Kiinan suurimmista ongelmista onkin talouden kehityksen yksipuolisuus. Kiinan vuosikymmeniä jatkunut talouskasvu on hidastunut viimeisten viiden vuoden aikana.

Tällä hetkellä Kiinan bruttokansantuote asukasta kohden on noin neljännes Yhdysvaltojen bkt:stä asukasta kohden." Lähde: ">https://yle.fi/uutiset/3-9888658

...
Kiinasta maailman suurin talous vuonna 2017
2.9.2013 14:10

~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailman-suurin-talous-vuonn... -

" ... Viisi vuotta sitten arvioin (Talouselämä 7/2008), että Kiina olisi maailman suurin talous 15 vuoden kuluttua. Eli siis vuonna 2023. Kasvulukuina käytin USA:lle kolmea prosenttia vuodessa ja Kiinalle kahdeksaa prosenttia vuodessa.

Edellisenä vuonna Maailmanpankin johtama kansainvälinen hanke oli julkaissut uudet arviot muun muassa Kiinan ja Intian maakuntien hintatasosta. Nämä arvioitiin aikaisempaa korkeammiksi. Tämä laski kehitysmaiden ostovoimapariteettiin perustuvaa kansantuotetta huomattavasti.

Ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote, PPP-bkt, mittaa tuotettujen tavaroiden ja palvelusten määrää kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla. Maailmanpankin silloin uuden tilaston mukaan Kiinan kansantalous oli kooltaan vain vajaa puolet USA:sta vuonna 2005. Kiinalle tuli siis lisää umpeen kurottavaa välimatkaa USA:han verrattuna. ... "

...[/quote]

Ostovoimakorjausta käytetään vertaitaessa elintasoa, koska absoluuttinen BKT ei kuitenkaan huomioi elinkustannusten eroa eri maissa, eikä  mitä rahalla käytännössä saa. Tämä tasoittaa lukuja huomattavasti, koska esimerkiksi leipä on Tansaniassa halvempaa kuin Suomessa.

Ostovoimakorjaus ei lisää mitään, mitä jotkut kuvittelevat - se on vain asukkaiden ostovoiman vertailu per henkilö. Siten väestörikkaan maan ostovoimakorjatun BKT:n taso ei takaa, että kaikilla kansalaisilla olisi varaa vaikkapa ruokaan - se nähdään vasta tarkastellaan ostovoimakorjattua BKT:tä per asukas. Tätä presidentti Xi painotti.

"Persaukisuus on itseaiheutettu olotila" - T. Turmiola 2017

 • ylös 4
 • alas 28
Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä12416

Lainaus:
Ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote, PPP-bkt, mittaa tuotettujen tavaroiden ja palvelusten määrää kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla.

Niin. Kiinalaiset tuottavat silkan lukumääränsä vuoksi paljon palveluita ja tavaroita toisilleen ja vientiin. Mutta samalla tuosta katoaa järjellinen pohja, kun tavaroiden ja palveluiden (se on palvelu, eikä palvelus) laatu ulostetaan vertailusta pois. Kiinalainen terästehdas tuottaa kyllä valtavia määriä halpaa ja kehnoa patarautaa, mutta suomalainen terästehdas huippulaadukkaita erikoislaatuja, jotka ovat kalliita. Ostovoimapariteetilla hävitetään se laatuun sitoutunut arvonlisä. Kiinalainen tuottaa huikeasti ostovoimapariteettikorjattua elintarviketta tislaamalla viemärijätteestä paistorasvaa katukeittiöön ja jatkamalla maitotuotteita muovilla. 

Yksittäisen identtisen tuotteen tai ostoskorin tasolla PPP antaa hyvän kuvan hintatasosta maassa, ohittaen valuuttojen arvostusten ja muuntokertointen ongelmat, mutta BKT:n skaalaamiseen sovellettuna se ei enää kerro oikeastaan muusta kuin väestömäärän ja elintason kurjuuden suhteesta. Mitä surkeampi elintaso, sen huikeammaksi PPP-korjattu BKT nousee. Siitä syystä Venäjäkin käyttää tätä tapaa liioitellakseen taloutensa mahtavuutta, kun sen pääasiallinen taloudellinen toiminta perustuu ympäristökatastrofien tuottamiseen vuotavilla öljykentillä ja -putkilla sekä halvan votkan lipittämiseen. Venäjän talous on tosiasiallisesti jossain Benelux-maiden ja Italian tasolla, mutta näillä kurjuuskertoimilla pöhötettynä hyvinkin top-kympin keskivaiheilla. Tällä mittaristolla taloudesta saa suurenmoisen ison ja merkittävän, kun köyhdyttää kansan rutiköyhäksi ja käärii kaiken varallisuuden harvojen etuoikeutettujen sveitsiläisille pankkitileille. 

Mikään vertailutapa ei ole ongelmaton eri asioihin sovellettuna, mutta kaikkia voidaan käyttää. PPP-bkt on sinänsä hyödytön kansainvälisen merkittävyyden osalta, että vaikka kiinalaiset tekisivätkin abibas-t-paitoja ihan silmittömään tahtiin, niin kansainvälisessä kaupassa niiden vaihtotaseen merkitys palautuu ihan niihin todellisiin valuutassa mitattuihin arvoihin. Kiina joutuu tuottamaan vientiin seitsemäntuhatta abibas-paitaa saadakseen tuotua tilalle yhden italialaisen design-paidan. Samaan aikaan italialainen vaatturi elää makoisasti, kun kiinalaisessa ompelutehtaassa lapsukaiset saavat päiväpalkakseen kupin riisiä, joilla ruokkia mörskässä eläviä vanhempiaan.

I see...

 • ylös 8
 • alas 12
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14137

Ab Surd Oy kirjoitti:
Lainaus:
Ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote, PPP-bkt, mittaa tuotettujen tavaroiden ja palvelusten määrää kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla.

Niin. Kiinalaiset tuottavat silkan lukumääränsä vuoksi paljon palveluita ja tavaroita toisilleen ja vientiin. Mutta samalla tuosta katoaa järjellinen pohja, kun tavaroiden ja palveluiden (se on palvelu, eikä palvelus) laatu ulostetaan vertailusta pois. Kiinalainen terästehdas tuottaa kyllä valtavia määriä halpaa ja kehnoa patarautaa, mutta suomalainen terästehdas huippulaadukkaita erikoislaatuja, jotka ovat kalliita. Ostovoimapariteetilla hävitetään se laatuun sitoutunut arvonlisä. Kiinalainen tuottaa huikeasti ostovoimapariteettikorjattua elintarviketta tislaamalla viemärijätteestä paistorasvaa katukeittiöön ja jatkamalla maitotuotteita muovilla. 

Yksittäisen identtisen tuotteen tai ostoskorin tasolla PPP antaa hyvän kuvan hintatasosta maassa, ohittaen valuuttojen arvostusten ja muuntokertointen ongelmat, mutta BKT:n skaalaamiseen sovellettuna se ei enää kerro oikeastaan muusta kuin väestömäärän ja elintason kurjuuden suhteesta. Mitä surkeampi elintaso, sen huikeammaksi PPP-korjattu BKT nousee. Siitä syystä Venäjäkin käyttää tätä tapaa liioitellakseen taloutensa mahtavuutta, kun sen pääasiallinen taloudellinen toiminta perustuu ympäristökatastrofien tuottamiseen vuotavilla öljykentillä ja -putkilla sekä halvan votkan lipittämiseen. Venäjän talous on tosiasiallisesti jossain Benelux-maiden ja Italian tasolla, mutta näillä kurjuuskertoimilla pöhötettynä hyvinkin top-kympin keskivaiheilla. Tällä mittaristolla taloudesta saa suurenmoisen ison ja merkittävän, kun köyhdyttää kansan rutiköyhäksi ja käärii kaiken varallisuuden harvojen etuoikeutettujen sveitsiläisille pankkitileille. 

Mikään vertailutapa ei ole ongelmaton eri asioihin sovellettuna, mutta kaikkia voidaan käyttää. PPP-bkt on sinänsä hyödytön kansainvälisen merkittävyyden osalta, että vaikka kiinalaiset tekisivätkin abibas-t-paitoja ihan silmittömään tahtiin, niin kansainvälisessä kaupassa niiden vaihtotaseen merkitys palautuu ihan niihin todellisiin valuutassa mitattuihin arvoihin. Kiina joutuu tuottamaan vientiin seitsemäntuhatta abibas-paitaa saadakseen tuotua tilalle yhden italialaisen design-paidan. Samaan aikaan italialainen vaatturi elää makoisasti, kun kiinalaisessa ompelutehtaassa lapsukaiset saavat päiväpalkakseen kupin riisiä, joilla ruokkia mörskässä eläviä vanhempiaan.

...

" ... IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous.

Kiina on ohittanut Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena, kertoo uutissivusto Market Watch.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tuoreimpien tilastojen mukaan Kiina tuottaa tänä vuonna tavaroita ja palveluita reaaliarvossa 1760 miljardilla dollarilla, kun Yhdysvaltain reaalinen taloustuotanto on 1740 miljardia dollaria.

Kiinan tuotannon kasvu on ollut nopeaa. Vielä vuonna 2000 Yhdysvallat tuotti tavaraa ja palveluita lähes kolme kertaa niin paljon kuin Kiina.

Kiinan tuotanto muodostaa nyt 16,5 prosenttia maailmantaloudesta, kun taloutta mitataan todellisella ostovoimalla. Yhdysvaltojen osuus on 16,3 prosenttia. ... "

~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html -

.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

 • ylös 30
 • alas 9
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14137

Tommi Turmiola kirjoitti:
Ilkka Luoma kirjoitti:
Tommi Turmiola kirjoitti:
Ilkka Luoma kirjoitti:
[2

Kiina – maailman suurin talous

 The ENDI

Eipäs imelöidä liikaa tuota keravalaisen Eeron sanoin "vinosilmien" maata.

BKT:llä mitattuna jenkit ovat suurin talous ja EU tulee perässä.

Lainataan presidentti Xin sanoja:

"

Xin mukaan yksi Kiinan suurimmista ongelmista onkin talouden kehityksen yksipuolisuus. Kiinan vuosikymmeniä jatkunut talouskasvu on hidastunut viimeisten viiden vuoden aikana.

Tällä hetkellä Kiinan bruttokansantuote asukasta kohden on noin neljännes Yhdysvaltojen bkt:stä asukasta kohden." Lähde: ">https://yle.fi/uutiset/3-9888658

...
Kiinasta maailman suurin talous vuonna 2017
2.9.2013 14:10

~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailman-suurin-talous-vuonn... -

" ... Viisi vuotta sitten arvioin (Talouselämä 7/2008), että Kiina olisi maailman suurin talous 15 vuoden kuluttua. Eli siis vuonna 2023. Kasvulukuina käytin USA:lle kolmea prosenttia vuodessa ja Kiinalle kahdeksaa prosenttia vuodessa.

Edellisenä vuonna Maailmanpankin johtama kansainvälinen hanke oli julkaissut uudet arviot muun muassa Kiinan ja Intian maakuntien hintatasosta. Nämä arvioitiin aikaisempaa korkeammiksi. Tämä laski kehitysmaiden ostovoimapariteettiin perustuvaa kansantuotetta huomattavasti.

Ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote, PPP-bkt, mittaa tuotettujen tavaroiden ja palvelusten määrää kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla. Maailmanpankin silloin uuden tilaston mukaan Kiinan kansantalous oli kooltaan vain vajaa puolet USA:sta vuonna 2005. Kiinalle tuli siis lisää umpeen kurottavaa välimatkaa USA:han verrattuna. ... "

...

Ostovoimakorjausta käytetään vertaitaessa elintasoa, koska absoluuttinen BKT ei kuitenkaan huomioi elinkustannusten eroa eri maissa, eikä  mitä rahalla käytännössä saa. Tämä tasoittaa lukuja huomattavasti, koska esimerkiksi leipä on Tansaniassa halvempaa kuin Suomessa.

Ostovoimakorjaus ei lisää mitään, mitä jotkut kuvittelevat - se on vain asukkaiden ostovoiman vertailu per henkilö. Siten väestörikkaan maan ostovoimakorjatun BKT:n taso ei takaa, että kaikilla kansalaisilla olisi varaa vaikkapa ruokaan - se nähdään vasta tarkastellaan ostovoimakorjattua BKT:tä per asukas. Tätä presidentti Xi painotti.[/quote]

....

"MAAILMANTALOUS - Tapio Ikkala
8.10.2014 klo 13:30

Ohitti Yhdysvallat ja jatkaa kasvuaan - Kiinasta maailman suurin talous ... "

~ https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-10-08/Ohitti-Yhdysval... -

" ... IMF:n mukaan Yhdysvaltojen vuoden 2014 ostovoimakorjattu bruttokansantuote on 17,4 biljoonaa dollaria, kun Kiinan vastaava luku on 17,6 biljoonaa dollaria ... "

...
Jos ei sattuisi tietämään mikä auktroriteetti IMF on, niin tässä seloste ... IMF ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_valuuttarahasto -

.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

 • ylös 20
 • alas 5
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14137

Tommi Turmiola kirjoitti:
Väyryskiima on sentään helpottanut....

...
Onko kaikki kunnossa?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

 • ylös 26
 • alas 7
Anomalia
Seuraa 
Viestejä1784

Ilkan harjoittamaa floodaushäiriköintiä.

Saako siitä jotain tyydytystä vai mikä motivoi?

Uudistunut virkamies: jokainen päivä on samankaltainen.

 • ylös 8
 • alas 29
Tommi Turmiola
Seuraa 
Viestejä2617

Ilkka Luoma kirjoitti:
Ab Surd Oy kirjoitti:
Lainaus:
Ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote, PPP-bkt, mittaa tuotettujen tavaroiden ja palvelusten määrää kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla.

Niin. Kiinalaiset tuottavat silkan lukumääränsä vuoksi paljon palveluita ja tavaroita toisilleen ja vientiin. Mutta samalla tuosta katoaa järjellinen pohja, kun tavaroiden ja palveluiden (se on palvelu, eikä palvelus) laatu ulostetaan vertailusta pois. Kiinalainen terästehdas tuottaa kyllä valtavia määriä halpaa ja kehnoa patarautaa, mutta suomalainen terästehdas huippulaadukkaita erikoislaatuja, jotka ovat kalliita. Ostovoimapariteetilla hävitetään se laatuun sitoutunut arvonlisä. Kiinalainen tuottaa huikeasti ostovoimapariteettikorjattua elintarviketta tislaamalla viemärijätteestä paistorasvaa katukeittiöön ja jatkamalla maitotuotteita muovilla. 

Yksittäisen identtisen tuotteen tai ostoskorin tasolla PPP antaa hyvän kuvan hintatasosta maassa, ohittaen valuuttojen arvostusten ja muuntokertointen ongelmat, mutta BKT:n skaalaamiseen sovellettuna se ei enää kerro oikeastaan muusta kuin väestömäärän ja elintason kurjuuden suhteesta. Mitä surkeampi elintaso, sen huikeammaksi PPP-korjattu BKT nousee. Siitä syystä Venäjäkin käyttää tätä tapaa liioitellakseen taloutensa mahtavuutta, kun sen pääasiallinen taloudellinen toiminta perustuu ympäristökatastrofien tuottamiseen vuotavilla öljykentillä ja -putkilla sekä halvan votkan lipittämiseen. Venäjän talous on tosiasiallisesti jossain Benelux-maiden ja Italian tasolla, mutta näillä kurjuuskertoimilla pöhötettynä hyvinkin top-kympin keskivaiheilla. Tällä mittaristolla taloudesta saa suurenmoisen ison ja merkittävän, kun köyhdyttää kansan rutiköyhäksi ja käärii kaiken varallisuuden harvojen etuoikeutettujen sveitsiläisille pankkitileille. 

Mikään vertailutapa ei ole ongelmaton eri asioihin sovellettuna, mutta kaikkia voidaan käyttää. PPP-bkt on sinänsä hyödytön kansainvälisen merkittävyyden osalta, että vaikka kiinalaiset tekisivätkin abibas-t-paitoja ihan silmittömään tahtiin, niin kansainvälisessä kaupassa niiden vaihtotaseen merkitys palautuu ihan niihin todellisiin valuutassa mitattuihin arvoihin. Kiina joutuu tuottamaan vientiin seitsemäntuhatta abibas-paitaa saadakseen tuotua tilalle yhden italialaisen design-paidan. Samaan aikaan italialainen vaatturi elää makoisasti, kun kiinalaisessa ompelutehtaassa lapsukaiset saavat päiväpalkakseen kupin riisiä, joilla ruokkia mörskässä eläviä vanhempiaan.

...

" ... IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous.

 ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html -

.

Virheväittämän esittää Taloussanomat - ei IMF

"Persaukisuus on itseaiheutettu olotila" - T. Turmiola 2017

 • ylös 6
 • alas 28
Tommi Turmiola
Seuraa 
Viestejä2617

Ilkka Luoma kirjoitti:
Tommi Turmiola kirjoitti:
Väyryskiima on sentään helpottanut....

...
Onko kaikki kunnossa?

Niinkö!

"Persaukisuus on itseaiheutettu olotila" - T. Turmiola 2017

 • ylös 6
 • alas 26
JohnCarter
Seuraa 
Viestejä33045

Kasvisruoka2 kirjoitti:
Paavo voitti jo neljännen kerran Suomen presidentinvaalit.

https://www.talouselama.fi/uutiset/vayrysen-neljas-yritys-voitto-preside...

Narsismin ja evoluution tutkijoiden kannattaisi suunnata tutkimuksiaan Paavoon, sillä on todennäköistä, että puuttuva rengas ihmislajin kehityksessä apinamaisen eläimen ja ihmisen väliltä löytyisi Kemin maalaiskunnasta.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

 • ylös 5
 • alas 21
Hal9000
Seuraa 
Viestejä4936

Tommi Turmiola kirjoitti:

Virheväittämän esittää Taloussanomat - ei IMF

Taloussanomat, joka lainasi Marketwatchia, joka lainasi IMFää. Juttuhan on vanha vuodelta 2014. Nykyiset arviot näyttäisi olevan:

Gross domestic product based on purchasing-power-parity (PPP) valuation of country GDP (scale= billions)

Kiina=  26,867.433

Jenkit= 22,147.837

Ei kestä kiittää!

Kirjoitan paitsi sekä virka-aikaan että sen ulkopuolella, myös lomittain.
"Palstan talousnero HAL9000: Joo, kryptovaluuttaa tosiaan voi nostaa käteisenä, sen toki saa paikallisena valuuttana."
- Pseudohippi

 • ylös 29
 • alas 4
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14137

Tommi Turmiola kirjoitti:
Ilkka Luoma kirjoitti:
Ab Surd Oy kirjoitti:
Lainaus:
Ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote, PPP-bkt, mittaa tuotettujen tavaroiden ja palvelusten määrää kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla.

Niin. Kiinalaiset tuottavat silkan lukumääränsä vuoksi paljon palveluita ja tavaroita toisilleen ja vientiin. Mutta samalla tuosta katoaa järjellinen pohja, kun tavaroiden ja palveluiden (se on palvelu, eikä palvelus) laatu ulostetaan vertailusta pois. Kiinalainen terästehdas tuottaa kyllä valtavia määriä halpaa ja kehnoa patarautaa, mutta suomalainen terästehdas huippulaadukkaita erikoislaatuja, jotka ovat kalliita. Ostovoimapariteetilla hävitetään se laatuun sitoutunut arvonlisä. Kiinalainen tuottaa huikeasti ostovoimapariteettikorjattua elintarviketta tislaamalla viemärijätteestä paistorasvaa katukeittiöön ja jatkamalla maitotuotteita muovilla. 

Yksittäisen identtisen tuotteen tai ostoskorin tasolla PPP antaa hyvän kuvan hintatasosta maassa, ohittaen valuuttojen arvostusten ja muuntokertointen ongelmat, mutta BKT:n skaalaamiseen sovellettuna se ei enää kerro oikeastaan muusta kuin väestömäärän ja elintason kurjuuden suhteesta. Mitä surkeampi elintaso, sen huikeammaksi PPP-korjattu BKT nousee. Siitä syystä Venäjäkin käyttää tätä tapaa liioitellakseen taloutensa mahtavuutta, kun sen pääasiallinen taloudellinen toiminta perustuu ympäristökatastrofien tuottamiseen vuotavilla öljykentillä ja -putkilla sekä halvan votkan lipittämiseen. Venäjän talous on tosiasiallisesti jossain Benelux-maiden ja Italian tasolla, mutta näillä kurjuuskertoimilla pöhötettynä hyvinkin top-kympin keskivaiheilla. Tällä mittaristolla taloudesta saa suurenmoisen ison ja merkittävän, kun köyhdyttää kansan rutiköyhäksi ja käärii kaiken varallisuuden harvojen etuoikeutettujen sveitsiläisille pankkitileille. 

Mikään vertailutapa ei ole ongelmaton eri asioihin sovellettuna, mutta kaikkia voidaan käyttää. PPP-bkt on sinänsä hyödytön kansainvälisen merkittävyyden osalta, että vaikka kiinalaiset tekisivätkin abibas-t-paitoja ihan silmittömään tahtiin, niin kansainvälisessä kaupassa niiden vaihtotaseen merkitys palautuu ihan niihin todellisiin valuutassa mitattuihin arvoihin. Kiina joutuu tuottamaan vientiin seitsemäntuhatta abibas-paitaa saadakseen tuotua tilalle yhden italialaisen design-paidan. Samaan aikaan italialainen vaatturi elää makoisasti, kun kiinalaisessa ompelutehtaassa lapsukaiset saavat päiväpalkakseen kupin riisiä, joilla ruokkia mörskässä eläviä vanhempiaan.

...

" ... IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous.

 ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html -

.

Virheväittämän esittää Taloussanomat - ei IMF

....
Tämä jäi noteeraamatta:
~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailm... -

"KIINA
Se on tapahtunut: Kiinasta tuli maailman suurin talous
4.12.2014 22:02

...

"It’s official: America is now No. 2
Published: Dec 4, 2014 11:18 a.m. ET ... "
~ https://www.marketwatch.com/story/its-official-america-is-now-no-2-2014-... -

" ... The International Monetary Fund recently released the latest numbers for the world economy. And when you measure national economic output in “real” terms of goods and services, China will this year produce $17.6 trillion — compared with $17.4 trillion for the U.S.A. ... "

Katso ullä olevasta tämän - Latest numbers - alta tuleva linkki (IMF)

...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

 • ylös 26
 • alas 3
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14137

Tommi Turmiola kirjoitti:
Ilkka Luoma kirjoitti:
Ab Surd Oy kirjoitti:
Lainaus:
Ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote, PPP-bkt, mittaa tuotettujen tavaroiden ja palvelusten määrää kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla.

Niin. Kiinalaiset tuottavat silkan lukumääränsä vuoksi paljon palveluita ja tavaroita toisilleen ja vientiin. Mutta samalla tuosta katoaa järjellinen pohja, kun tavaroiden ja palveluiden (se on palvelu, eikä palvelus) laatu ulostetaan vertailusta pois. Kiinalainen terästehdas tuottaa kyllä valtavia määriä halpaa ja kehnoa patarautaa, mutta suomalainen terästehdas huippulaadukkaita erikoislaatuja, jotka ovat kalliita. Ostovoimapariteetilla hävitetään se laatuun sitoutunut arvonlisä. Kiinalainen tuottaa huikeasti ostovoimapariteettikorjattua elintarviketta tislaamalla viemärijätteestä paistorasvaa katukeittiöön ja jatkamalla maitotuotteita muovilla. 

Yksittäisen identtisen tuotteen tai ostoskorin tasolla PPP antaa hyvän kuvan hintatasosta maassa, ohittaen valuuttojen arvostusten ja muuntokertointen ongelmat, mutta BKT:n skaalaamiseen sovellettuna se ei enää kerro oikeastaan muusta kuin väestömäärän ja elintason kurjuuden suhteesta. Mitä surkeampi elintaso, sen huikeammaksi PPP-korjattu BKT nousee. Siitä syystä Venäjäkin käyttää tätä tapaa liioitellakseen taloutensa mahtavuutta, kun sen pääasiallinen taloudellinen toiminta perustuu ympäristökatastrofien tuottamiseen vuotavilla öljykentillä ja -putkilla sekä halvan votkan lipittämiseen. Venäjän talous on tosiasiallisesti jossain Benelux-maiden ja Italian tasolla, mutta näillä kurjuuskertoimilla pöhötettynä hyvinkin top-kympin keskivaiheilla. Tällä mittaristolla taloudesta saa suurenmoisen ison ja merkittävän, kun köyhdyttää kansan rutiköyhäksi ja käärii kaiken varallisuuden harvojen etuoikeutettujen sveitsiläisille pankkitileille. 

Mikään vertailutapa ei ole ongelmaton eri asioihin sovellettuna, mutta kaikkia voidaan käyttää. PPP-bkt on sinänsä hyödytön kansainvälisen merkittävyyden osalta, että vaikka kiinalaiset tekisivätkin abibas-t-paitoja ihan silmittömään tahtiin, niin kansainvälisessä kaupassa niiden vaihtotaseen merkitys palautuu ihan niihin todellisiin valuutassa mitattuihin arvoihin. Kiina joutuu tuottamaan vientiin seitsemäntuhatta abibas-paitaa saadakseen tuotua tilalle yhden italialaisen design-paidan. Samaan aikaan italialainen vaatturi elää makoisasti, kun kiinalaisessa ompelutehtaassa lapsukaiset saavat päiväpalkakseen kupin riisiä, joilla ruokkia mörskässä eläviä vanhempiaan.

...

" ... IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous.

 ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html -

.

Virheväittämän esittää Taloussanomat - ei IMF

...

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ohitti-yhdysvallat-ja-jatkaa-kasv...

"Maailmantalous

Ohitti Yhdysvallat ja jatkaa kasvuaan - Kiinasta maailman suurin talous

Tapio Ikkala 8.10.2014 klo 13:30

Kiinasta on tullut maailman suurin talous, kertovat IMF:n tuoreet tilastot.

...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

 • ylös 26
 • alas 2
Tommi Turmiola
Seuraa 
Viestejä2617

Ilkka Luoma kirjoitti:
Tommi Turmiola kirjoitti:
Ilkka Luoma kirjoitti:
Ab Surd Oy kirjoitti:
Lainaus:
Ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote, PPP-bkt, mittaa tuotettujen tavaroiden ja palvelusten määrää kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla.

Niin. Kiinalaiset tuottavat silkan lukumääränsä vuoksi paljon palveluita ja tavaroita toisilleen ja vientiin. Mutta samalla tuosta katoaa järjellinen pohja, kun tavaroiden ja palveluiden (se on palvelu, eikä palvelus) laatu ulostetaan vertailusta pois. Kiinalainen terästehdas tuottaa kyllä valtavia määriä halpaa ja kehnoa patarautaa, mutta suomalainen terästehdas huippulaadukkaita erikoislaatuja, jotka ovat kalliita. Ostovoimapariteetilla hävitetään se laatuun sitoutunut arvonlisä. Kiinalainen tuottaa huikeasti ostovoimapariteettikorjattua elintarviketta tislaamalla viemärijätteestä paistorasvaa katukeittiöön ja jatkamalla maitotuotteita muovilla. 

Yksittäisen identtisen tuotteen tai ostoskorin tasolla PPP antaa hyvän kuvan hintatasosta maassa, ohittaen valuuttojen arvostusten ja muuntokertointen ongelmat, mutta BKT:n skaalaamiseen sovellettuna se ei enää kerro oikeastaan muusta kuin väestömäärän ja elintason kurjuuden suhteesta. Mitä surkeampi elintaso, sen huikeammaksi PPP-korjattu BKT nousee. Siitä syystä Venäjäkin käyttää tätä tapaa liioitellakseen taloutensa mahtavuutta, kun sen pääasiallinen taloudellinen toiminta perustuu ympäristökatastrofien tuottamiseen vuotavilla öljykentillä ja -putkilla sekä halvan votkan lipittämiseen. Venäjän talous on tosiasiallisesti jossain Benelux-maiden ja Italian tasolla, mutta näillä kurjuuskertoimilla pöhötettynä hyvinkin top-kympin keskivaiheilla. Tällä mittaristolla taloudesta saa suurenmoisen ison ja merkittävän, kun köyhdyttää kansan rutiköyhäksi ja käärii kaiken varallisuuden harvojen etuoikeutettujen sveitsiläisille pankkitileille. 

Mikään vertailutapa ei ole ongelmaton eri asioihin sovellettuna, mutta kaikkia voidaan käyttää. PPP-bkt on sinänsä hyödytön kansainvälisen merkittävyyden osalta, että vaikka kiinalaiset tekisivätkin abibas-t-paitoja ihan silmittömään tahtiin, niin kansainvälisessä kaupassa niiden vaihtotaseen merkitys palautuu ihan niihin todellisiin valuutassa mitattuihin arvoihin. Kiina joutuu tuottamaan vientiin seitsemäntuhatta abibas-paitaa saadakseen tuotua tilalle yhden italialaisen design-paidan. Samaan aikaan italialainen vaatturi elää makoisasti, kun kiinalaisessa ompelutehtaassa lapsukaiset saavat päiväpalkakseen kupin riisiä, joilla ruokkia mörskässä eläviä vanhempiaan.

...

" ... IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous.

 ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html -

.

Virheväittämän esittää Taloussanomat - ei IMF

...

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ohitti-yhdysvallat-ja-jatkaa-kasv...

"Maailmantalous

Ohitti Yhdysvallat ja jatkaa kasvuaan - Kiinasta maailman suurin talous

Tapio Ikkala 8.10.2014 klo 13:30

Kiinasta on tullut maailman suurin talous, kertovat IMF:n tuoreet tilastot.

...

EIkä kerro - Yhdysvallat on suurin ja EU toiseksi suurin talous.  Kiina on kolmas, Japani neljäs.

"Persaukisuus on itseaiheutettu olotila" - T. Turmiola 2017

 • ylös 4
 • alas 26
Homer_Backland
Seuraa 
Viestejä40511

Voisko Suomi kasvaa niin isoksi että näkyisi tuossa ?

These wind turbines must for that reason in a deeper sense be of a timeless beauty, so that they do not in three or four decades hence burden a later generation with a heavy task of removing angular skeletons.....

Ulrich Hütter (1942)

Aerodynamics is highly educated guessing, worked out to 5 decimal places.

Fred Lindsey

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat