Seuraa 
Viestejä13176

99,4-prosenttisesti samanlaiset geenit

eli simpanssi ja bonobo ovat ilmeiseti ihmisensukua.

Simpanssi panee tupakaksi Etelä-Afrikassa
15.04.2005 04:32

Eteläafrikkalaisessa eläintarhassa asusteleva simpanssi on oppinut pahoja tapoja ihmisiltä. Simpanssi on nimittäin tarkkailut tiukasti eläintarhan tupakoivia vierailijoita ja ryhtynyt itsekin tupruttelemaan.

Charlie-niminen urossimpanssi polttaa savukkeita, joita eläintarhaan tulleet kävijät sille heittelevät.

- Vauvasimpanssit oppivat uusia asioita matkimalla aikuisten käytöstä ja luulemme, että Charliekin on oppinut tupakoinnin vierailijoita matkimalla, selvittää Daryl Barnes Bloemfonteinin eläintarhasta.

Eläintarha on vedonnut vierailijoihin, jotta nämä lopettaisivat savukkeiden tarjoamisen simpanssille ja auttaisivat Charlieta lopettamaan ikävän tavan.

© STT

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Tiäremies kirjoitti:

99,4-prosenttisesti samanlaiset geenit

Jos tuo luku on oikea, ei voi puhua toisesta ihmislajista, onko sinulla tietoa vaikkapa ihmisen ja orangien geeni eroista, vaikka olisi kolmaskin ihmislaji.

Tuo jäljelle jäävä 0,6% geeneistä voi aiheuttaa aika paljon muutoksia kun ajatellaan geenien kokonaismäärää(?) ja jo yksikin muunnos voi aiheuttaa suuria muutoksia eliöön.

Lierikki Riikonen

Tuli tuossa pari päivää sitten MTV3 kymppiuutisten loppukevennyksenä tuo Charlie -simpanssi. Oli kyllä aika äijä, kun tuprutteli sitä röökiä. Ja vielä niin täsmälleen samalla tavalla kuin ihmiset! Oli omasta mielestä kyllä melkoisen ihastuttavaa katsoa, kuinka "ihmismäisesti" Charlie käyttäytyi .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Näin sen samaisen kevennyksen, ja minua jäi ihmetyttämään se, mistä Charlie oli sen tupakkinsa saanut ja kuka sen oli sytyttänyt. Tuskin nyt kukaan turisti tahallaan elukoille kokonaisia savukkeita heittelee. Jos heittelee, niin sairasta toimintaa.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Vierailija

Koska simpanssi polttaa tupakkaa, ei enää ole epäilystäkään siitä, etteikö se olisi ihminen.

Tiedoksi: eivät oravan ja ihmisenkään geenit niin hirveästi toisistaan poikkea. Ehkä orava on neljäs ihminen, jos orangi, simpanssi ja homo sapiens ovat ne muut kolme...

Itse asiassa ihan vakavasti otettavatkin tieteentekijät (näin auktoriteettiajatteluun vedoten) ovat esittäneet ajatuksen, että simpanssin lajimääritys pan troglodytes pitäisi oikeastaan korjata muotoon homo troglodytes. Ihmisen ja simpanssin, kenties myös bonobon, yhteinen kantamuoto eli nykytietämyksen mukaan noin 6-7 miljoonaa vuotta sitten. Monien muiden eläinten (esimerkiksi juuri ne oravat) sukupuissa saman lajin eri alalajeiksi lasketaan lajeja, joiden kehityslinjat ovat eronneet jo 9-11 miljoonaa vuotta sitten.

Mielenkiintoinen tieto, johon törmäsin aiheesta joskus lueskellessani, oli se että uusimmat fossiililöydökset viittaisivat siihen suuntaan, että pystyasento on kehittynyt esivanhemmissamme jo vuosimiljoonia sitten. Kauan ennen kuin ylivertaiset aivomme alkoivat paisua. Simpanssien ja gorillojen rystykävely olisi siis melko uusi ominaisuus ihmisapinoiden kehityshistoriassa. Esimerkiksi bonobot kävelevät usein pystyasennossa, mikä on usein tulkittu kehityksen merkiksi, vaikka mikään ei viittaakaan siihen että bonobot olisivat suoria esivanhempiamme. Tämä voisi kertoa, että pystykävely on rystykävelyä vanhempi ominaisuus, mutta vaaditaan joku minua parempi asiantuntija perustelemaan se aukottomasti. Minä vain leikittelen ajatuksilla, joissa voi olla jotain perää.

Valitettavasti en nyt tähän hätään enää löydä evoluutiosta kertovaa sivustoa, jossa aiheesta oli tarkempaa informaatiota. Suurin syy siihen miksi lajinmääritystä ei korjata, ovat sen sosiaaliset vaikutukset. Miten ihmiset suhtautuisivat siihen, että yhtäkkiä koe- ja sirkuseläimet, jotka ovat aiemmin olleet vain huvittavalla tavalla ihmisen kaltaisia todettaisiinkin yhtäkkiä todella ihmisiksi? Olisivatko ihmiset velvollisia korvaamaan simpansseille tekemänsä vääryydet, jos niille pitäisi uuden lajinmäärityksen myötä myöntää myös ihmisoikeudet ja mitä tapahtuisi juutalais-kristilliselle arvomaailmalle, jossa ihminen on luomakunnan kruunu, jumalan kaksoisolento ja täysin erillään muusta eläinkunnasta? Jatkaisimmeko elämää kuin mitään ei olisi tapahtunut, antaisimme simpanssien vain elellä hieman enemmän omassa rauhassaan, emmekä kertoisi koe-eläinlaboratorioistamme ja sirkuksiemme vetonauloista mitään, elleivät he kysyisi?

Luulenpa että genetiikka on hieman huono perustelu asialle, koska kaikissa selkärankaisissa on enemmän tai vähemmän samat geenit, tuo ihmisen ja simpanssin ero on jotain väliltä 95-98, riippuen vähän mittaustavasta. Selvää on se, että täysin luonnontilainen ihminen ja simpanssi olisivat niin lähellä toisiaan, että voisivat periaatteessa risteytyä (käytännössä tälle saattaa jotain esteitä olla). Suurin ero on siinä missä suhteessa toisiinsa geenit toimivat. Siinäkään mielessä ihminen ja simpanssi eivät kai eroa toisistaan kovin paljoa, mutta tarpeeksi kuitenkin ettemme ole aivan sama laji.

Ajatuksessa, jonka mukaan simpanssit ja bonobot kuuluvat sukuun homo, saattaa olla perää, mutta aika moisen ajatuksen hyväksymiseen ei ole vielä tullut. Maailmassa on vielä liian paljon eläviä simpansseja, jotta moinen voitaisiin hyväksyä yleisesti.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Luonnollisen risteytymisen esteenä voisi pitää vaikka sitä, että simpanssilla on 48 kromosomia ja ihmisellä 46. Lisäksi simpanssin geeneistä osa tuottavaa erilaisia proteiineja simpanssissa kuin ihmisessä.
Jostain muistaisinkin lukeneeni, että geenivertailut ovat menettämässä merkitystään lajien välisessä vertailussa.

Saatampa muistaa omianikin.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat