Tässä threadissa voi keskustella ajankohtaisista poliittisista aiheista, niin sisä, kuin ulkopolitiikankin saralta. Avaan Kreikan lainanmaksuajan pidennyksellä. Päätös venytti Suomen Kreikalle myöntämän lainan takaisinmaksun mahdollisesti 2070-luvulle. Urpilainen muistaakseni puhui aikoinaan lainan takaisinmaksusta jotain ihan muuta? Reilua, vai ei? Ota kantaa.
Orpo: Suomi voi hyväksyä Kreikan velkahelpotukset
https://yle.fi/uutiset/3-10269098
" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein
Sivut
Oikea tie, mielummi noin ko anteeksanto. Kuitenki ne on aika syvässä kuopassa, ei kai meil ole mitää olennaista syytä tarkotuksel niide kuoppaa syventää.
Per se
Kuoppaa syventää lähinnä EU, ei Suomi.
" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein
Luulen, että SOTE:n seuraus olisi juuri tuo, jos se lyötäisiin tänään lukkoon niillä ehdoilla, joita se pitää tällä hetkellä sisällään. Uskon, että globaalisti Lehman Brothers oli vasta esinäytöyksen, esinäytös sille mitä globaalissa taloudessa tulee todennäköisesti tapahtumaan jo seuraavan parin vuoden aikana. Jokainen kupla puhkeaa joskus:) Veikkaan, että pelastuksen tarpeessa tulevat olevat muutkin, kuin vain Euroalue.
" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein
Hyvin mahdollista. Koko pankkijärjestelmä on tavallaan sairas. Se on tehty "tuottamaan", vaikka ei raha voi oikeasti koskaan tuottaa mitään. Siten tuo "tuotto" on korkojen lisäksi eriasteista keplottelurahaa joista yksi merkittävä on nuo erilaiset yhteiskunnan takausmekanismit.
Luulen, että lähitulevaisuuden pahin kompastuskivi globaalissa taloudessa tulee olemaan nimenomaan Fiat-raha.
Fiat money:
https://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_money
" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein
A. Stubb lausui: ”Kreikan apupaketin jälkeen niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa asiat ovat kunnossa. Joka muuta väittää on pölhöpopulisti.”
Paljastit itsesi, JC!
http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.
Myönnän. Olen kokoomuslainen edelleen. PS on pari kertaa pyörähtänyt mielessä, mutta puolueen kokonaisuus (kompetenssi tämän päivän politiikassa) on toistaiseksi voittanut.
" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein
"Varokaa kreikkalaisia vaikka tulisivat lahjat kädessä"
Kreikkalaiset ovat kautta historian kusettaneet naapureitaan ja eläneet toisten kustannukselta, se siitä mihinkään muutu, on jo geeneissä.
Kun Suomi pyysi takuita "lainalle" valistettiin että " kreikkalaiset ovat hyvin ylpeää kansaa, takuiden pyytäminen loukkaa syvästi". No, luokanopettaja sai paperin, jossa luki "takuu" kreikaksi. Brittiläinen lakifirma kusetti lisää, laati sopimuksen, josta maksamme millin joka vuosi, takuut ovat kuulemma arvottomat.
Sieltä koskaan senttiäkään saada.
Mitäs outoa tuo nyt sitten, vaikka menisikin 2070 luvulle. Nuo valtioiden keskinäiset velat ovat aina olleet luku erikseen.
Malliksi vaikka I Maailmansodan päättyminen (siis ensimmäisen). Nimittäin kertoivat jossain tämän kuun uutisessa, että Eka Maailmansota on vihdoinkin päättynyt. Saksa oli maksanut Ranskalle viimeisen erän sille silloin määrätyistä sotakorvauksista.
Koskahan USA maksaa velkansa? Onko se edes mahdollista? Ja onko valtiovelkaa edes olemassa, kun keskuspankeilla on oikeus painaa lisää rahaa mieli määrin ja inflaatio sitten tasoittaa tuon vajeen ympäri yhteiskuntaa?
Niin, vain Suomi maksoi.
Eikä maksanut kuin sotakorvaukset, mikä on ihan eri asia. Suomella velkaa kohta bkt:n verran, eikä mitään tietoa, koska kykenisi maksamaan takaisin. Eikä tietty kannatakaan, kun kaikilla muillakin on tuo bkt-luokan verran velkaa. Sitten yhden bkt:n suuruinen velkaa alkaa olemaan kaikille normaali tila. Hieman kun poliittisesti sovitaan, niin EKP painaa lisää rahaa toisen bkt-velan verran.
Niin, eihän valtion velkoja tavata maksaa, koron maksaminen riittää. Valtionvelka on aivan eri asia kuin yksityisen ihmisen velka. Velkaa voidaan ottaa niin paljon kuin veotuksella saadaan kansaa nylettyä. Verotusoikeus on se valtioiden ase.
Onneksi nykyhallituksen vastuullinen politiikka ja määrätietoiset toimet ovat kääntäneet velkaantumisemme laskuun ja kansantalouden nousun sekä tuoneet työtä ja hyvinvointia ihmisille.
Velattomuus ei toki ole tarpeen. Velkamäärä kuitenkin on tärkeä huolehdittava suure nimenomaan korkomenojen takia. Siinä on vieläpä kuolettava loukku, kun huonona aikana korot voivat nousta nopeasti samaan aikaan kun verotuotot taloussuhdanteiden vuoksi kyykkää. Valtioiden korotkin määräytyvät luottoluokitusten perusteella niin, että ne, jotka lainarahan eniten tarvitsevat, eli joiden talous on turallaan, maksavat eniten korkoa, ja koronnousu tulee aina pahaan aikaan.
Ja tästä päästään siihen kivaan pohdintaan, eli kannattaako nostaa verotusta ja kuitata velat jolloin korkomenot on hallinnassa, vai pitää verot alempana, kuitata korot ja antaa talouden kasvaa vähän enempi, mut korkopommi jää muhimaan.
Per se
Eikö siitä seuraa lähinnä vain talouskupla, jos taloutta kasvatetaan syytämällä sinne lisää rahaa kasvun toiveessa? Tällä logiikalla taloutta ei kannata veroilla jarruttaa, mutta ei myöskään kasvattaa veroja vähentämällä.
"Suomi kipusi kyselyn ykköseksi: useampi kuin neljä viidestä luottaa maanmiehiinsä
Heikointa luottamus on Slovakiassa ja Kreikassa."
https://yle.fi/uutiset/3-10271024 .
Velat maksetaan.
Tasapainoa ei ole. Jos paras ratkaisu olisi velattomuus, velkojen määrät ei olisi kasvanu valtaosalla rikkaista maista jo pidemmän aikaa. Verojen vähentäminen voi olla tehokas tapa hetkellisesti käytettynä talouden buustaamiseksi esimerkiksi jyrkän laman jälkeen, mutta siinäki on kyse enempi keinoista. Viime lamasta opittuna voisi sanoa, ettei pankkeja kannata pelastaa, vaan pyyhkiä sairaat pois. Näin toimineilla talouksilla nousu alkoi paljon nopeammin, tosin myös kuoppa oli paljon syvempi.
Tämän voi yksinkertaistaa korko-ajatteluun, eli saako valtio kasvavia verotuloja korkokuluja enempi, jos verotusta lasketaan. Velan otto on kannattavaa, jos pienemmän veron tuoma talouskasvu on tuottoisampaa, kuin velan maksu. Velan määrää voi kasvattaa aika huoletta, jos bkt kasvaa nopeammin, mutta koska tunnetusti ennustaminen ja etenki tulevaisuuden ennnustaminen on vaikeata, on paljolti politiikasta kiinni mihin suuntaan lähdetään.
Per se
Sivut
Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi