Seuraa 
Viestejä4

Osaako joku selittää, miksi paine alenee kun putken poikkipinta-ala pienenee? Ymmärrän kyllä asiaan liittyvät yhtälöt ja sen, että kaasun/nesteen nopeuden pitää kasvaa, että sama tilavuus tavara ehtii pois uuden alta.

Tästä asiasta on paljon videoita ja muita kaavioita, mutta mielestäni yksikään ei selitä, miksi paine myös alenee nopeuden kasvun myötä.

Ymmärrettävästi ennen venturia putkessa pitää olla painetta, että kaasu ylipäätänsä liikkuu putkessa ja etenee venturiin. Sen ehkä vielä ymmärtäisin, että paine ennen kavennusta on suurempi. Ymmärtääkseni kuitenkin paine alenee niin paljon, että se jopa alittaa ympäröivän ilman paineen. Tähän kai perustuu kaasuttimen ja kaasupolttimen toiminta. Kaasuttimessa suutin on kapeimmassa kohdassa, josta polttoaine nousee kohokammiosta paine-eron takia nopeasti liikkuvaan ilmavirtaan. Osassa kaasupolttimista toiminta täysin sama, mutta niissä kaasuvirtaan sekoitetaan ilmaa kuristimessa olevasta reiästä imien.

Osassa kaasupolttimista tosin on vielä hämmentävämpää, että kaasuvirtaan sekoitettava ilma tuodaan putkeen jo ennen kuristusta. Eikö tässä kohdassa pitäisi olla putkessa vallitsevaa ilmanpainetta suurempi paine ja sitä myöten kaasun pitäisi karata ilmanottoaukoista ulos.

Kommentit (3)

Hudeen
Seuraa 
Viestejä4

Vastaan tähän itse itselleni.. En oikein muuta asiasta löytänyt kuin perustelun energian säilymisestä. Jos Kaasun kineettinen energia kasvaa massan liikkuessa nopeammin, silloin potenttiaalienergian pitää laskea, että niiden summa pysyy ennallaan. Tämä vaikuttaa varsin järkeen käyvältä, mutta jotenkin silti asia tuntuu epäintuitiiviselta, kun ajattelee, että kaasun molekyylit jotenkin siirtyy etäämmäksi toisistaan, kun se pakotetaan kuristuksen läpi.

Youtubesta löytyy rakennusohjeita kaasupolttimille, joissa käytännössä kaasu puhalletaan noin millin halkaisijalla olevasta suuttimesta 5 cm halkaisijaltaan olevaan suppiloon, joka kapenee noin 2,5cm halkaisijalla olevaksi putkeksi. Tämä kaasuun virtaus siis poimii kyytiin ilmaa avonaisesta suppilosta ja jotenkin silti painautuu suppilosta eteenpäin ohuempaan putkeen. Itsellä tästä tulisi sellainen intuitio, että kaasun olisi helpompi jäädä pyörteilemään suppilon suulle ja lopulta päätyä avonaisesta päästä ulos menemättä ahtaasta kohdasta ollenkaan sisään. Ärsyttää, kun tätä ei jotenkin osaa ihan hahmottaa oikein..

Esimerkki polttimesta

Vierailija

Siinähän se olikin. Jos sulla on neljä partikkelia rinnakkain ja nyt niitä onkin enää vain kaksi, pitää niiden liikkua kaksi kertaa nopeammin, jotta saat samassa aikaikkunassa laskettua yhtä monta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Kun kaasun nopeus kasvaa niin paine laskee. Muuten ei energia säily vakiona.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat